Александар Милојков Написано Март 20, 2019 Пријави Подели Написано Март 20, 2019 Искрено, саопштење Синода СПЦ на које је владика Максим реаговао - тако што је радио свој посао, то јест потиснуо смутње и нејасноће у вези са богослужењима (саслуживање са другим ПЦ у САД) у СВОЈОЈ ЕПАРХИЈИ, било ја крајње двосмислено. Сетимо се, и сам владика Иринеј је морао да то саопштење (препоруку) додатно тумачи, како се не би разумело да је САС заповедио прекид општења са Цариградском патријаршијом. Непотребно сукобљавање, по мом мишљењу. И не свиђају ми се те приче, макар биле и шала, да одмах сатиремо, ко средњовековна инквизивија, некога ко се дрзне да о нечему другачије мисли. Нека Бог дарује мир и братску слогу нашим архијерејима, а кроз њих и свима нама јединство Цркве. АлександраВ, Протомајстор, farisejski.bukvojed and 5 осталих је реаговао/ла на ово 3 4 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Март 20, 2019 Пријави Подели Написано Март 20, 2019 пре 18 минута, Александар Милојков рече И не свиђају ми се те приче, макар биле и шала, да одмах сатиремо, ко средњовековна инквизивија, некога ко се дрзне да о нечему другачије мисли. Нека Бог дарује мир и братску слогу нашим архијерејима, а кроз њих и свима нама јединство Цркве. За ово Амин. пре 18 минута, Александар Милојков рече тако што је радио свој посао, то јест потиснуо смутње и нејасноће у вези са богослужењима (саслуживање са другим ПЦ у САД) у СВОЈОЈ ЕПАРХИЈИ, Није само то радио. Него је критиковао портпароле (и форуме) и слао суптилне оптужбе. Да је хтео само да појасни нејасноће рекао би нешто у стилу... "у складу са одлуком СПЦ наша епархија не прекида општење са цариградском патријаршијом итд". И нико не би ни трепнуо. пре 20 минута, Александар Милојков рече Сетимо се, и сам владика Иринеј је морао да то саопштење (препоруку) додатно тумачи, како се не би разумело да је САС заповедио прекид општења са Цариградском патријаршијом. То што је додатно тумачио не значи да је била неразуљива. Била је разумљива. Јасно је било да је 1. реч о препоруци 2. да се избегавање општења односило на појединце који су се присајединили расколницима, а не на целе патријаршије. Само неписменим људима је било неразумљиво. Неки Украјинци су покушали да из тог саопштења СПЦ спинују и то да је неопштење са украјинским расколницима такође само "препорука", а не да ми уопште немамо општење с њима у целости, што је кристално јасно. Дакле само функционално неписмени и злонамерни људи су могли да "не разумеју" одлуку. Појашњење в. Иринеја је било у смислу богословске и канонске потке такве одлуке (помињање акривије и икономије). srb_Lo, TSCHeTSCHen, Протомајстор and 6 осталих је реаговао/ла на ово 2 7 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Март 20, 2019 Пријави Подели Написано Март 20, 2019 пре 19 минута, Ведран* рече Појашњење в. Иринеја је било у смислу богословске и канонске потке такве одлуке (помињање акривије и икономије). @Александар Милојков Осим тога ово се уклапа и у претходна деловања е. Иринеја јер је он и након писма патријарха Иринеја п. Барту послао и своје засебно писмо које је завршио са, парафразирам, "ја рекох и душу спасих". Што се мене тиче његова појашњења су више његова, лична, додатна, него што су сугестија да патријарх или Синод не знају шта треба да пишу или како да кажу. Камо среће [sic] да се још неки од наших (чувених епископа теолога) оглашавају поводом овога својим појашњењима. Али, ето, нема их... Зашто их нема? Ево пар мисли о томе... https://pouke.org/forum/index.php?/topic/54074-raskol-se-zahuktava/&do=findComment&comment=1862667 Аполоније, Trifke, Протомајстор and 4 осталих је реаговао/ла на ово 4 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Март 21, 2019 Пријави Подели Написано Март 21, 2019 пре 8 часа, Ведран* рече Тебе Аво @Zoran Đurović треба посебно каштигати, јер се расписујеш по овим темама, а нећеш да дођеш у нашу авлију на Раскол се захуктава. Nece. Ljubomoran sto sam temu zapoceo ja. Vladan :::., Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Март 21, 2019 Пријави Подели Написано Март 21, 2019 пре 28 минута, Trifke рече Nece. Ljubomoran sto sam temu zapoceo ja. И тебе треба каштигати. Родио си дете, а сад треба ми да ти га љуљамо, јел? А после кад одрасте ти ћеш доћи, као Фанарци у Кијев након 300 година, да кажеш ја те родих ти си моје дете. Ц ц ц ц Zoran Đurović, АлександраВ, Milan Nikolic and 3 осталих је реаговао/ла на ово 1 4 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Март 21, 2019 Пријави Подели Написано Март 21, 2019 пре 1 минут, Ведран* рече И тебе треба каштигати. Родио си дете, а сад треба ми да ти га љуљамо, јел? А после кад одрасте ти ћеш доћи, као Фанарци у Кијев након 300 година, да кажеш ја те родих ти си моје дете. Ц ц ц ц Primecujem da neke kengurske individue pokusavaju da stave kritiku na moj racun ali cu ih preskociti onako lagano iako je to vise u skladu sa njihovom prirodom nego sa mojom plemenitom. Ведран*, Zoran Đurović, Vladan :::. and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Март 21, 2019 Пријави Подели Написано Март 21, 2019 пре 12 часа, Vladan :::. рече Камо среће [sic] да се још неки од наших (чувених епископа теолога) оглашавају поводом овога својим појашњењима. Али, ето, нема их... Једва и са једним објашњењем, ставом излазимо на крај. Било би много да се сви изјасне. САС рекао шта треба. farisejski.bukvojed је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
milos50 Написано Март 25, 2019 Пријави Подели Написано Март 25, 2019 On 20.3.2019. at 17:49, Поуке.орг инфо рече Никада није подржала етнофилетизам, односно патолошки псеудоцрквени шовинизам. Није га признала у случају бугарског раскола у 19. веку, ни у случају такозваног македонског раскола у 20. веку, То значи да је раскол „такозвани“, али да ипак није раскол? Или је „такозвано македонски“ зато што је „македонски“ измишљотина и не постоји, али је ипак шовинизам, макар у суштини непостојећег (ид)ентитета? И како то да постоји само „украјински“, „бугарски“, „македонски“ патолошки псеудоцрквени шовинизам, а да су велике свете и једине богоизбране православне нације успеле да остану имуни на то велико зло и да у пуноћи живе свету наднационалност православља? Orthophill, badenac and александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аполоније Написано Април 2, 2019 Пријави Подели Написано Април 2, 2019 Свети Синод СПЦ и Њ.П. владика Ириниеј опет игранју улогу „гласа вапијућег у пустињи“. Наспрам њиховог саопштења, каткад наиван а каткад крајње злонамеран текст владике Максима звучи попут мешавине нечега написаног из пера каквог хипика с једне стране, и бескрупулозног адвоката с друге. On 25.3.2019. at 22:26, milos50 рече То значи да је раскол „такозвани“, али да ипак није раскол? Или је „такозвано македонски“ зато што је „македонски“ измишљотина и не постоји, али је ипак шовинизам, макар у суштини непостојећег (ид)ентитета? И како то да постоји само „украјински“, „бугарски“, „македонски“ патолошки псеудоцрквени шовинизам, а да су велике свете и једине богоизбране православне нације успеле да остану имуни на то велико зло и да у пуноћи живе свету наднационалност православља? Не будите злонамерни. Да, „такозвано македонски“ зато што Њ.П. владика Иринеј, баш и многи други, то „македонски“ сматра измишљотином - али он никоме не ускраћује право да се декларише као „Македонац“. И, не „велике свете и једине богоизбране православне нације“ очигледно нису имуне на патолошки псеудоцрквени шовинизам, с обзиром да владика Иринеј јасно окривљује патријарха Вартоломеја за управо то. Августин је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
milos50 Написано Април 12, 2019 Пријави Подели Написано Април 12, 2019 On 2.4.2019. at 20:23, Хаеул рече Да, „такозвано македонски“ зато што Њ.П. владика Иринеј, баш и многи други, то „македонски“ сматра измишљотином - али он никоме не ускраћује право да се декларише као „Македонац“. Ово није пример „патолошког псеудоцрковног шовинизма“? Није! Због јаког имунитета. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука