Jump to content

milos50

Члан
  • Број садржаја

    34
  • На ЖРУ од

  • Последња посета

Everything posted by milos50

  1. Народ каже: ко лаже, тај и... Значи, папа не долази у Скопље на позив Православне цркве, него на позив државе. А држава је пуно пута и у више наврата позивала, и патријарха Павла, и патријарха Иринеја, али они никад нису прихватили позив. И како то за архиепископа Јована ништа и вези са доласком папе Фрање у Скопљу није спорно, када долази на канонску територију Српске православне цркве и то без њене сугласности?
  2. Како да неко зна да ли је Илија или Иродијада? Шта уопште значи бити новозаветни Илија? Који је прави интерес Цркве? Чак и Јевреји, када су разапели Исуса, они су мислили да то раде за добро свог народа, своје заједнице и свог Бога. Обично када у нашој љубави међусобној нема љубави Божије онда та наша љубав често зна да пређе у оно друго. А то тако зна да овлада човеком да човеку измени и његов разум, и да човек и када чини зло, мисли да чини добро. Баш као што рече и Јеванђеље: "доћи ће време када ће вас убијати мислећи да Богу службу приносе" (Јн 16,2).
  3. То значи да је раскол „такозвани“, али да ипак није раскол? Или је „такозвано македонски“ зато што је „македонски“ измишљотина и не постоји, али је ипак шовинизам, макар у суштини непостојећег (ид)ентитета? И како то да постоји само „украјински“, „бугарски“, „македонски“ патолошки псеудоцрквени шовинизам, а да су велике свете и једине богоизбране православне нације успеле да остану имуни на то велико зло и да у пуноћи живе свету наднационалност православља?
  4. Очигледно да је архиепископ охридски Хоматијан био канонски незналица или био у бунилу када пише да је свети Сава све урадио противно канонима... http://montenegrina.net/nauka/istorija/crna-gora-do-xix-v/vladavina-nemanjica/pismo-ohridskog-arhiepiskopa-dimitrija-homatijana-iz-maja-1220-godine/
  5. "...а од нас траже да се региструјемо као нека нова црква у Црној Гори, мада ми овдје постојимо од апостолских времена". Ово је баш јако. Мислим да је то записано негде у Библији. У Нови или можда Стари Завјет?
  6. Три питања за великог експерта: 1. „...Расколници углавном по дефницији немају битне догматске или литургијске разлике у односу на канонске помјесне Цркве, али су се од Тијела Христовог одијелили било због организацијског, личног, политичког неслагања...“ Ко су сада „расколници“ и ко је сад изван Тијела Христовог? Цариград или Москва? 2. „Свакако да међу људима који се налазе у расколу, јерархијом и вјерницима, има дивних људи (лично познајем неколико сјајних свештеника МПЦ)“. Има неко ко је и ОК... То би требало да значи да је већина олош и багра? 3. „Оно што, ипак, не смијемо губити из вида јесте да је огромна већина Македонаца и Украјинаца у расколу не зато што их је завела „зла јерархија“, него зато што су и они и јерархија таоци историјских наратива који су им већ саставни дио идентитета: наратива о српским злочинима 1912. по Македонији ... итд. Ignorantia nocet. А овдје незнање није само непознавање основа црквене вјере и етоса, него и незнање реалне историје унутар које односи међу народима нису само црно-бијели, а поготово не они којима вас бомбардују чувари и пројектанти историјских наратива. Отуда, можда је поменути народ помућеног ума када је у питању историјска и идентитетска самосвијест, али то не значи да ће му се подилажењем помоћи.“ То значи да је народ доле „помућеног ума“, све су то будале који су заборавили своју српску самосвјест и да је сада света дужност српске цркве да их преко своје канонске јурисдикције освести и освети. Зато је Христос дошао, претрпео крст, основао Цркву, да се преко ње спроводе ваква света дела само за свете изабране народе који имају свету историју. Остало је Бог створио да буде робље, поготово ако се ради о народима „помућеног ума“. Чему би иначе служила Црква?
  7. Српска и Руска црква налазе у далеко незавиднијем положају него било која друга црква јер се једино наше канонске територије не налазе у оквиру једне државе, него у неколико различитих и често непријатељски расположених држава. У том смислу, Српска црква има посебан интерес да се овај проблем брзо и позитивно ријеши... „Српска и Руска црква су незавидном положају“, а народи у окупиране територије у туђим државама који су деценијама принуђени на духовно ропство са стране великих духовних империја нису. Јел се неко питао, зашто су све те територије у „непријатељски расположене државе“? Зашто се нико не радује „великим црковним империјама“, које сада, када су маске пале, види се да немају везе са црквом, неко искључиво са политиком. Испада да црквене јурисдикције нису (само) црквена ствар и канони... И јел се неко пита, шта би данас Христос на све ово рекао?
  8. Посетили су „раскољничке“ цркве и светиње, које су домородни православни народ и његова „т.з.“ црква окупирали од „канонске“ цркве.
  9. Македонци су „племе“ које је Тито створио. Али су стока, па немају разум и не знају да су Срби. Зато је овде света Српска црква да освежи њихово памћење. Зато је Христос дошао и зато је то света задача свете Српске цркве - да они бестидници поново препознају свој свет идентитет: они који схвате шта је то Тито урадио, они ће спасити своје душе. Остала бесловесна стока, то племе му његово, нек цркне (еванђеоска порука од духовне газде ОА).
  10. А зашто да их не позове? Можда се договоре чији је Охрид и Архиепископија... Српска црква има Охридску архиепископију, у уставу Бугарске цркве стоји да је она бугарска, Охридска црква једино не припада људима који вековима и данас живе у Охриду.
  11. Сабор СПЦ је одлучио да у току ове године молитвено и достојанствено обележи и хиљадугодишњицу оснивања Охридске Архиепископије. Бугари ће тамо сигурно доћи.
  12. ? Ја сам то рекао или ти кажеш да сам то рекао? Нисам знао да сам сада Јеврејин. Ти добро знаш шта причам. У томе и јесте проблем :-) И ово је уопштено, јел да?
  13. У томе јесте проблем. Све је „уопштено“. Само је Јапанац конкретан (извини, и Индијанац такођере). Ја (и мој народ) сам апстрактан, апстрахиран, апостазиран. И рекао сам свој став, али испада као да нисам. И због тога не жалим, а желим ти свако добро.
  14. У то јесте и проблем. Тема је о МЕНИ, о МОЈОЈ земљи, МОЈОЈ Цркви, МОЈОЈ заједници, МОМ народу. И да о уништењу МОЈОЈ Цркви (која је МОЈ народ) одлучујеш ТИ - кад то кажем мислим на ТВОЈА Црква која преко своје филијалне испоставе (ПОА) манипулирајући канонима као параван спроводи туђинске агресивне овоземне политике која нема везе са Црквом (па зато су у суштини и антицрковне). И кад то кажем онда сам безобразан.
  15. То знам. То што ја мислим и то што мој народ мисли, у то нико „не залази“, „нит' га занима“. А и зашто би. Шта брига господара шта то роб мисли... А овде се зна ко је „канонски“ газда. Али, слава Богу за све.
  16. Мени не смета да и Јапанац буде мој владика „ако ради за црковне интересе“ - а то је да се брине за спасење народа Божјег који је њему доверен. ПОА је страна антинародна политичка инсталација која само има облик цркве, под изговором да спроводи „канонски поредак“ ради за антимакедонске политичке интересе. Црква треба да буде само... Црква.
  17. A. У тој „варваризираној демократији“ „држава је осам пута затварала архиепископа Јована, рушила храмове ПОА, тукла свештенике и монахиње, а судски спорови још увек трају“. Б. Не ради се „угледу“ земље, него о „земљи“, а то значи о народу коју тамо живи и коју сачињава друштво те земље, које он презире. А „пљување“ је његова специјалност, зато што је то једноствано његов ниво. Он то „редовно“ ради за „најтиражније дневне новине“. Бог, Христос, јеванђеље, чак се и не помињу, а ако се и помену опет је то само инструменат да би оправдао сповођење туђинске антинародне политике злопупотребавајући Цркву. В. Не разумем шта није јасно. Он је српски владика зато што ради за српске политичке интересе, није македонац зато што себе сматра да је припадник „наднационалног ромејства... на који је позван сваки човек, који жели да се ослободи од стега националшовинизма и трулежи“ (http://branislavilic.blogspot.mk/2017/12/blog-post_882.html). И замислите, баш у овом моменту кад његов народ једва успева да опстоји и одбрани свог нацоналног идентитета и опстоји као народ, мудрица говори да је његов народ „националшовинистички“ зато што неће да се одрекне свог идентитета и да треба да прихвати неко „наднационално ромејство“! А видели смо како изгледа то „наднационално“ православље на демонстрације у Солуни и Атини.
  18. Он је владика Српске цркве поред живе Македонске цркве. То значи да није македонски, него српски владика. Онда видим да је често у Грчкој. Шта ли само тамо каже, шта је по националности и којем то народу је он владика?
  19. Давид каже да се у Македонији дешава „стопирање унутрашњих реформских процеса по питању верске слободе, па тиме и додатно варваризовање наше демократије, када је реч о остваривању и поштовању религијског плурализма“. На крају стоји да је то „редовна недељна колумна Епископа стбијског и Местобљуститеља струмичког Давида за најтиражније дневне скопске новине „Слободен Печат“, објављена 8. Марта 2018. год“. Давид каже да је прогоњен и дискриминован. У којој би то „варваризираној демократији“ допустили да неко ко делује нелегално (то значи и противзаконито) „редовно“ пљује по земљи и друштво за „најтиражније дневне новине“? То овај српски владика ради сваке недеље у Македонији. Баш би хтео да видим да неки епископ из МПЦ пише редовне колумне у неким српским тиражним новинама.
  20. Све је то због ревности запазивање светих канона. Грци једино желе спасење расколника из МПЦ. Тој је брига за њихове душе. То што су се дрзнули да се називају „Македонцима“ и то је нека гадост- сада само није јасно дали је то грех или и то није запазивање светих канона. Свети Грчки Синод јасно каже да је име „Македонија“ и црквено питање. То је истина базирана на свете оце и свете каноне свете Цркве, а ови раскољници који живе у „идолопоклоничком етнофилетистичком духу“ су у заједници са „црним ђаволом“ и због тога нису свесни те свете наднационалности која изобилно се показује код све возљубљене суседне народе (посебно се то видело на Солунске и Атинске протесте). Никако да разумем то „вриштање на остатак Православља, које пре личи на дерњаву малог и гордељивог клинца, него на неку озбиљну еклисиологију“. Они само желе да нам спасе душу, а ми то никако да разумемо да је то за наше добро. Живела света православна инквизиција! “We are uncompromising to the word Macedonia,” the Holy Synod decided on Wednesday. “The issue touches us, we follow it with agony and emotion. It is not only national and political, it is also ecclesiastical,” Archbishop Ieroymos said. It seem that he opposes rallies on this issue. “We stand firm to what we have decided as Christians and as Greeks,” Emmanuil, Bishop of Polyani and Kilkisiou added.
×
×
  • Креирај ново...