Jump to content

Обраћање председника Александра Вучића

Оцени ову тему

Milan Nikolic

Препоручена порука

пре 42 минута, Натан рече

Христос је јасан, бунтовнички дух није од Бога.

Хм, мислиш ли да они хришћани који су критиковали комунизам, нацизам, Туђмана, Слобу и сад Вучића нису били добри хришћани?

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, ana čarnojević рече

Poštovanje pojedinca u našoj kulturi nikada nije „sistemski“ uspostavljeno. Naprotiv, sistemska je njegova negacija. Nastupa se u taborima. Uobičajno je i „prirodno“ da se politički neistomišljenici vređaju i dehumanizuju.

Нисам читао читав текст, само ово у контексту расправе. @Благовесник О цитираном причам. 

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Брка Жарковачки рече

Мислиш ли на оног Христа ког су убили јер се бунио против свих живих и свега могућег? Мислим да си побркао људе.

Не брате, мислим на Христа из Јеванђеља који ни једну једину реч није изустио против тадашњих власти, штавише признавао им је земаљску власт и позивао свој народ на плаћање пореза, критиковао опозицију (зилоте) због њиховог деловања итд. 

Он није био ''против свих живих и свега могућег'', већ само против јеврејских попова, духовних власти, који су умислили да полажу ексклузивно право на Небеско.

Подели на овим сајтовима

пре 50 минута, Вилер Текс рече

Хм, мислиш ли да они хришћани који су критиковали комунизам, нацизам, Туђмана, Слобу и сад Вучића нису били добри хришћани?

Не знам, али борба против власти, која је ту по Божијем допуштењу, није решење.

Признајем, ни мени се не свиђа, није ни већини Јевреја онда, али видиш да је тако, нећу да измишљам тумачења да бих правдао свој бес.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Натан рече

Не знам, али борба против власти, која је ту по Божијем допуштењу, није решење.

Хитлер, нацизам? Турци? Значи није било добро што смо се борили против турске власти? НДХ, усташе?

Нешто си ти ту жестоко побркао.

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Nebojš.a рече

То онај што је рекао да неће да се кандидује?

Svašta je taj rekao...

https://www.istinomer.rs/pregled_ocena/akter,15/pstr,50/strana,1/

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Натан рече

Не брате, мислим на Христа из Јеванђеља који ни једну једину реч није изустио против тадашњих власти, штавише признавао им је земаљску власт и позивао свој народ на плаћање пореза, критиковао опозицију (зилоте) због њиховог деловања итд. 

Он није био ''против свих живих и свега могућег'', већ само против јеврејских попова, духовних власти, који су умислили да полажу ексклузивно право на Небеско.

Čuli ste da je rečeno: »Oko za oko i zub za zub«. A ja vam kažem da se ne protivite zlu; nego ako te ko udari po tvom desnom obrazu, okreni mu i drugi; i onome koji hoće da se parniči s tobom i da ti uzme haljinu, podaj mu i ogrtač; i ko te potera jednu milju, idi sa njim dve.

... 

U istorijskom kontekstu, ove Isusove reči se mogu razumeti kao iskazivanje javnog prkosa Rimljanima.[3] U to vreme, udaranje osobe nižeg sloja zadnjom stranom ruke je predstavljalo potvrdu moći i vlasti.[4] Ako bi potlačeni „okrenuo drugi obraz“, tlačitelj bi bio suočen sa nedoumicom. Leva ruka je korištena za nečiste svrhe, što nije podrazumevalo udarac po obrazu.[5] Drugi izbor bi bio udarac otvorenom šakom ili pesnicom desne ruke, na šta se gledalo kao na izraz jednakosti. Tako okretanjem drugog obraza potlačeni zapravo zahteva ravnopravnost.[5] Nenasilni otpor je moralni čin kojim se uspostavlja moralna jednakost između silnih i nemoćnih.[6]

U nastavku ove prinudne situacije, davanjem i ogrtača zajedno sa tunikom tužiocu, dužniku bi zapravo bila skinuta „košulju sa leđa“, što je bilo zabranjeno jevrejskim Zakonom.[7] Pritom, predajom odeće potražiocu dužnik bi ostao go, što je predstavljalo sablazan. I naredni Isusov savet da sa goniocem idemo dve milje umesto jedne, dovodi tlačitelja u situaciju da krši zakon. Poznati rimski zakon (Angarija) je omogućavao Rimljanima da nateraju stanovnike okupiranih oblasti da nose opremu do ispostave udaljene najviše jednu milju, ali zabranjuju više od toga, pod pretnjom disciplinskih mera.[8] Svojim govorom Isus kritikuje nepravedni i omraženi rimski zakon, i rasteže tumačenje tradicionalnog jevrejskog Zakona.

https://sh.m.wikipedia.org/wiki/Okreni_drugi_obraz 

Толико о томе колико је Исус признавао Римљанима земаљску власт и позивао на поштовање њихових закона. Речи Цару царево, Богу Божије не значе да сви хришћани треба да плаћају порез и слепо слушају властодршце, или ја нисам добро схватила..

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Натан рече

Рекао бих да то што он пише је литургијски и верски ''најправије'', јер, по Писму, као што знаш, свака власт мора да се поштује, колико год да је то просечном зилотско-традиционалном вернику несхватљиво, исто као и оно да ''волимо непријатеље''.

Ako tu rec Pisma razumes bas tako kao ti sad, na "zilotsko-tradicionalan" (subotarsko-farisejski, tj. "mrtvo-slovo-na-papiru") nacin - dakle, bukvalisticki - onda mnogi koji su se borili za svoju slobodu ispadaju prestupnici Pisma i Zakona Bozijeg. Srbi protiv Turaka, Nemaca i koga sve jos - samo da se zadrzimo na ovim nasim prostorima, da ne idemo nigde dalje.

Drugim recima, ne samo da nije najpravije, nego je bas najpogresnije.

Jer kad malo pogledas detaljnije te reci Apostola, sa kompletnim njihovim okruzenjem, videces da on govori o vlastima koje cuvaju normalan zakon i drze ga. Za takve on veli da mogu da budu i svirepe, ali da se svakako postuju, jer su one bic za zlocince i prestupnike.

Ovde, medjutim, imas - a to je banalno ocigledno, da vise izbije oci - tzv. "vlast" koja otvoreno gazi sve sto je stvarno dobro, a narocito temeljne principe ljudske eticnosti, "vlast" uzurpatora koji bezakonja proglasavaju za zakone (= hula na Duha istine). Takva "vlast" nije vlast, i ni po kojem osnovu ne moze da potpada pod ovu rec apostola. Kao sto je to bio slucaj sa nacistickim "vlastima", turskim "vlastima", i ostalim njima slicnim.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Брка Жарковачки рече

Да, али не и да се обожава.

Нема на чему, драго ми је да сам појаснио.

NE, nije tacno ni najmanje. Evo objasnio sam povise.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Натан рече

Христос је јасан, бунтовнички дух није од Бога.

Gluposti.

Подели на овим сајтовима

Dakle, da podvucemo jos jednom - "vlast" koja ozakonjuje bezakonje nije ta o kojoj govori apostol. U ovakvim uslovima kao sto su nasi ne reci rec i ne stati srcem apsolutno protiv ovakve "vlasti" znaci isto sto i pljunuti u Lice Istini.

Jer su narocito Hriscani so svetu. "A ako so obljutavi, onda vec nije nizasta, nego da se baci, i da je ljudi izgaze".

Sve to ne znaci da treba da se zalazemo za nasilje, daleko bilo, ali svakako znaci da treba da iskazemo svoju rec i nadjemo svaki normalan i ljudski (civilizovan) nacin da se suprostavimo poplavi ludila.

Подели на овим сајтовима

пре 56 минута, Lady Godiva рече

Čuli ste da je rečeno: »Oko za oko i zub za zub«. A ja vam kažem da se ne protivite zlu; nego ako te ko udari po tvom desnom obrazu, okreni mu i drugi; i onome koji hoće da se parniči s tobom i da ti uzme haljinu, podaj mu i ogrtač; i ko te potera jednu milju, idi sa njim dve.

... 

U istorijskom kontekstu, ove Isusove reči se mogu razumeti kao iskazivanje javnog prkosa Rimljanima.

"Mršavo" mi ćero potonje objašnjenje... a ako si već krenula u tom pravcu...

пре 56 минута, Lady Godiva рече

Толико о томе колико је Исус признавао Римљанима земаљску власт и позивао на поштовање њихових закона. Речи Цару царево, Богу Божије не значе да сви хришћани треба да плаћају порез и слепо слушају властодршце, или ја нисам добро схватила..

... bolje da si "Caru carevo, Bogu Božije" protumačila kao iskazivanje javnog prkosa Rimljanima ali na lukav način, tako da izbegne tešku optužbu... tj. kao "Ovaj novčić sa carevim likom, kao i sve ostalo što je došlo iz Rima treba vratiti caru u Rim, a Izrael treba vratiti Bogu"...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, obi-wan рече

Dakle, da podvucemo jos jednom - "vlast" koja ozakonjuje bezakonje nije ta o kojoj govori apostol. U ovakvim uslovima kao sto su nasi ne reci rec i ne stati srcem apsolutno protiv ovakve "vlasti" znaci isto sto i pljunuti u Lice Istini.

Jer su narocito Hriscani so svetu. "A ako so obljutavi, onda vec nije nizasta, nego da se baci, i da je ljudi izgaze".

Sve to ne znaci da treba da se zalazemo za nasilje, daleko bilo, ali svakako znaci da treba da iskazemo svoju rec i nadjemo svaki normalan i ljudski (civilizovan) nacin da se suprostavimo poplavi ludila.

Da dodatno pojasnimo receno: mnogi mucenici rane Crkve su odbijali da prinesu zrtve idolima, i zato bili ubijani. Prilikom ubedjivanja od strane onih onda "vlasti", oni bi cesto odgovarali otprilike ovako: "sve sto je carska zapovest mi postujemo, osim onoga sto se kosi sa zivljenjem po Bogu jedinom".

To upravo znaci - vlast se postuje sve donde dokle ne ustane na elementarne osnove ljudskosti. Kad se to desi, kao kod nas danas, onda se stvari sasvim menjaju. Onda smo mi na izvestan ublazeni nacin u poziciji drevnih mucenika - duzni smo da po savesti odstojimo i posvedocimo ono sto verujemo, ne dajuci tako ni trenutak ludilu i bezakonju da prevladaju u drustvu.

Подели на овим сајтовима

@obi-wan 

У праву си.

Још бих додао да нико ко је против ове власти не жели да им наноси физичко насиље. Нити да не испуњава грађанске дужности, диже устанак, итд. Биће довољно само да једног дана буду стрпани у затвор: неки на пар година, неки пар деценија :D

Подели на овим сајтовима

пре 17 часа, Натан рече

Не брате, мислим на Христа из Јеванђеља који ни једну једину реч није изустио против тадашњих власти

А што је Ирода назвао лисицом?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...