Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 3 часа, Inženjer Djatlov рече

@Bokisd Ako bismo biće poistovetili sa stanjem, shvatili bi da recimo u velikom bolu nema mišljenja, kad neko slomi nogu recimo, pojma nema šta misli, niti može da misli od bola. Isto tako čovek sa šizofrenijom, Boga pitaj šta misli, ali je i dalje čovek, to pravo niko ne sme da mu oduzme, jer je to njegovo biće, njegova ličnost, koja i ako ,,nije prisutna" psihološki, mi zbog spasenja naše duše, a i zbog Boga i Njegove slike u svakom od nas, moramo da poverujemo da je ličnost tu, a ne da dehumanizujemo čoveka našim naučnim parametrima. Dakle širi je čovek od mišljenja, što ne znači da treba da smo teletabisi i mučemo kao krave jer mišljenje nije bitno, nego sve na svoje mesto.

...depends... misli su uvek tu u nama, samo je pitanje da li ih vidimo tj. da li mozemo da ih vidimo,... da ne pricamo o pomislima koje su jos jedan tananiji vid misli.... secam se jednog ispitivanja mentalnog stanja fudbalera kada je u 100% sansi za gol i kazu ispitivanja da najmanje sanse za gol ima kada razmislja u koji ugao i gde pored golmana da sutira u trenutku bas kada suta na gol,.... dok vise sansi ima za gol kada ne 'razmislja' u trenutku suta, kada je kao u nekom stanju instikta i utreniranosti i slicno... znaci ne obracati paznju na misli u tom trenutku suta, verovatno je tako i sa drugim sportovima i situacijama,.... recimo voznja i refleksne reakcije i slicno.... znaci misli su uvek tu u nama ali je pitanje samo da li i kako mozemo da ih vidimo,.... e to je vec pitanje svih pitanja.... i to imamo u podviznickoj duhovnoj literaturi i to su najvisa duhovna stanja coveka, savrsenstvo, .... ima jedan svetitelj to opisuje kao (parafraza)..... sedi na vrhu i visokom drvetu u poljani i vidi svaki pokret oko 360° i vidi kada dolaze razne (mislene) zveri.... i onda analogija sa mislima,.... (i zamisli sada da jedan takav bude centarfor....i njemu se misli 'pokoravaju'.... ne bi mogo penal da promasi.... :smeh1:  :)))...

Ali naravno da nismo ni samo misli, nego smo i srce i dusa i licnosti, ali opet funkcionalni smo samo ako to dvoje harmonizujemo koliko vise mozemo.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

@Zoran Đurović Malo menjam temu, ali rekoh da vas pitam ovo, vi ste sigurno najpozvaniji da pričate o tome. Gledao sam tako u zadnje vreme te neke katoličke emisije, evo i Gorazda sam čitao, pa sam se pomalo upoznao sa tim njihovim duhom u teologiji (ne svrstavam tu Gorazda, on mi nije tako delovao). Strašno su sistematični, sve je popisano, ovaj greh ovako, onaj onako, na svako pitanje sistematski odgovor, loženje na Akvinskog do besvesti. S jedne strane mi je to simpatično, ima neku draž, a opet s druge kao da porobljava ta takva sistematičnost, čista suprotnost duhu Dostojevskog recimo, koji bi se pre ubio nego ostao u sistemu.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Zoran Đurović рече

на то се ниси - што је индикативно - осврнуо ни после 100 прозивки, јер то у твоју талибанску памет не улази:)).    

Не, индикативно је да си ти прећутао  ко је и шта сматра Шимрак, који је за тебе ауторитет у односу на Милаша. То је индикативно.

Али, пошто ти се прича о писму истопила као шећер у води, остало ти је да јашеш на тој причи о цркви коју је св. Василије вратио латинима. Не причам о томе зато што не знам детаље, ни разлоге поступања светог Василија у том случају. Разлози могу бити бројни, а "екуменистичко настројење" тек један од њих и мало вероватан, познајући карактер и ставове светог Василија. А твојим тумачењима ништа не верујем, јер си ме много пута уверио у злонамерност твојих тумачења.

Оно што свакако знамо јесте да је сам римокатолички фратар Вињалић рекао за светог Василија да је   "un uomo molto pio e religioso, ma cocciuto scismatico, e ostile al nostro ordine", "човек веома побожан али окорели шизматик и непријатељски настројен према нашем реду". А неко ко је екумениста свакако не поседује такве одлике. Тако да је много логичније да је неки други разлог био код светог Василија.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Управо сада, Inženjer Djatlov рече

@Bokisd Pitanje je da li je neka moždana aktivnost koja uvek mora da postoji kod živog čoveka isto što i mišljenje. I kad ne mislim ništa postoji neka aktivnost, ali ne mislim da je ona mišljenje 

Pa, da, pitanje je da li je misljenje, jedna misao nije valjda i vec misljenje, pa misljenje da li utice na coveka i njegove postupke, to je vec ono podviznickoj duhovnoj literaturi koliko se secam, .... predlog (pomisli), prihvatanje (misli) i delovanje (izgradjeni stavovi i misljenje).... i na kraju prelazi nam kao prirodno i navika i slicno....

Pa imamo i slike i utiske i mastu i vizualizaciju..... jooooj kuku.... ko ce sve to da pohvata ...:smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Родољуб Лазић рече

Тако да је много логичније да је неки други разлог био код светог Василија.

Pa, kako se kaze danas, ......verovatno slozena geopoliticka i crkveno verska situacija u to vreme 0512_music.... pa mora malo i da se prilagodjavas i da se bude fleksibilan prema svima... itd...

Подели на овим сајтовима

@Bokisd Ali mislim da nije ni jedna misao, pre je stanje duha, a mišljenje je isplivavanje iz tog stanja u nešto konkretno.

Dobro, to sam shvatio da pises,.....stanje duha,.... ufff, ali je opet pitanje koliko mi uticemo na svoje stanje duha i koliko je nesto spolja ili unutra koje utice,.... ja mislim da su svi faktori u igri.... ali da je mozda najbitniji nas faktor, tj.koliko mi uticemo.... ili je mozda sve jednako.... ili mozda i nesto vise moze da utice iznutra(ili cak i spolja).... ko ce to sve da pohvata...

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Inženjer Djatlov рече

@Bokisd Ja mislim da lično Bog upravlja tim stanjima duha, a manifestacije su razne. To što zovem stanjem duha ima pre veze sa voljom, nego sa svim ostalim.

Uf, teska pitanja,.... ja mislim da Bog blagodacu daje ta (duhovna) stanja duha,... ali ipak moramo i mi da ucestvujemo u tom procesu koji se na kraju manifestuje u razlicitim stanjima duha.... to je jedan zajednicki proces....:grouphug123:

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Родољуб Лазић рече

Не, индикативно је да си ти прећутао  ко је и шта сматра Шимрак, који је за тебе ауторитет у односу на Милаша. То је индикативно.

Свако ко је читао мене зна да не постоје за мене ауторитети него особе до чијег мишљења ми је стало, а да критикујем све, што не значи - како си ти закључио - да сам самоумишљени судац Васељене. 

Сада, могу као бапристи да те крстим много пута, а да ти уредно прдиш, као што и чиниш, јер нећеш да разумеш оно што ти говорим. 

Ауторитети су једно, аргументи друго, а ти са науком немаш везе. 

Подели на овим сајтовима

@Bokisd Pa da bi mogli mi da učestvujemo, morali bi da znamo šta je od nas mi, a to mnogo teško, pa i to Bog mora da nam nacrta.

Pa, da, verovatno, i jos da nam da i sredstva kako da ispunimo ono sto nam je nacrtano,.... ali opet jednostavno treba valjda i neki nas pokret volje, misli, dela, srca, duse, bilo kako.... ne ide bas da neko odradi sve za nas,....ne ide valjda tako ni kod Boga....

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...