Jump to content

Зоран Ђуровић: Шта има Амфилохије против Степинца?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 25 минута, Toma рече

Доказ да ти ниси у криву је и у Символу вере, где исповедамо једно крштење, 
а то опет произилази и из самог Светог Писма где стоји "Један Господ, једна вера, једно крштење..".
Али не бити у криву не значи бити у праву.

ПС. Занимљиво је како често говоримо/пишемо да се "не сме радити" оно шта нам осећања нуде...
А опет..... Нису ли и осећања део нашег бића?

Нисам рекао за сваки случај. Овде је јасно шта Црква каже па не би требало да радимо по свом осећају.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 1 сат, Toma рече

Нису ли и осећања део нашег бића?

Твоја интелигенција и безобразлук су задивљујући! 

Осећао се безвредно, скочио са зграде и самоубио се. Владика благословио! 

Да ли си чуо за прелест? 

Хр је тамо где су се скупили 2-3 у његово име, од њих тројице 2 се осећају безвезе, не осећају присуство Духа Светог, није била литургија! Владика потврдио!

Поп крстио дете, осећао је сумњу да ли Бог постоји, већ годину дана имао ту верску кризу, Амфилохије опет крсти дете! 

Био сам нешто кењкав кад сам се родио, нисам се томе обрадовао, сада бих да поновим, али не могу наново у материцу... Најрадоснији догађај у мом животу сам пропустио! 

Подели на овим сајтовима

Zanimljiva tema. Ne ulazeci duboko u materiju koju ne poznajem s kanonskw tacke, ako ni sudio svojim srcem smatram da je Ava bez pogovora u pravu. Naime iz avinog izlaganja slijedi povrsan zakljucak - “Bitna je forma”, dok kod ovih koji bi ponovo katolike da prekrstavaju  “Bitna je sustina”, sustina koja navodno postoji samo u Pomesnim PC (sto je onda kao takvu svodi na formu), no jedno ne moze bez drugog, medjutim kako su Tajne tajne i iz ljudskog ugla niko ne moze znati koliko neko istinako vjeruje, i da li uopste nakon sto je krsten to valjda samo Bog zna, ostaje da se prizna da je neophodno sa postoji pravilna forma pri cemi se dalje sutina izgradjike i potvrdjuje crkvenim opitnim zivotom. Zbog toga valjda ako je katolik krsten ispravno po PS- sto bi se reklo, koji razlog postoji da mu se to ne prizna? Da li on kao takav nece umjeti biti dobar i “pravilan” pravoslavan? Cisto sumljam da nece, cak sta vise bilo bi idiotski tvrditi da ne bi mogao.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 53 минута, Zoran Đurović рече

Твоја интелигенција и безобразлук су задивљујући! 

Осећао се безвредно, скочио са зграде и самоубио се. Владика благословио! 

Да ли си чуо за прелест? 

Хр је тамо где су се скупили 2-3 у његово име, од њих тројице 2 се осећају безвезе, не осећају присуство Духа Светог, није била литургија! Владика потврдио!

Поп крстио дете, осећао је сумњу да ли Бог постоји, већ годину дана имао ту верску кризу, Амфилохије опет крсти дете! 

Био сам нешто кењкав кад сам се родио, нисам се томе обрадовао, сада бих да поновим, али не могу наново у материцу... Најрадоснији догађај у мом животу сам пропустио! 

Оче, ти су у праву а ја сам погрешио.

Извини, неће се поновити.

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Justin Waters рече

Zanimljiva tema. Ne ulazeci duboko u materiju koju ne poznajem s kanonskw tacke, ako ni sudio svojim srcem smatram da je Ava bez pogovora u pravu. Naime iz avinog izlaganja slijedi povrsan zakljucak - “Bitna je forma”, dok kod ovih koji bi ponovo katolike da prekrstavaju  “Bitna je sustina”, sustina koja navodno postoji samo u Pomesnim PC (sto je onda kao takvu svodi na formu), no jedno ne moze bez drugog, medjutim kako su Tajne tajne i iz ljudskog ugla niko ne moze znati koliko neko istinako vjeruje, i da li uopste nakon sto je krsten to valjda samo Bog zna, ostaje da se prizna da je neophodno sa postoji pravilna forma pri cemi se dalje sutina izgradjike i potvrdjuje crkvenim opitnim zivotom. Zbog toga valjda ako je katolik krsten ispravno po PS- sto bi se reklo, koji razlog postoji da mu se to ne prizna? Da li on kao takav nece umjeti biti dobar i “pravilan” pravoslavan? Cisto sumljam da nece, cak sta vise bilo bi idiotski tvrditi da ne bi mogao.

Ја кажем с канонске тачке гледишта да не треба поново крштавати а и то је пракса наше Цркве. Кад се аријанцима признаје што не би и католицима. Било би добро да су људи који се противе прочитали бар део литературе за Канонско право а има је доста тј. било је кад сам ја положио пре 5 година: Фидас, Афанасјев, Јевтић, Милаш, Бумис итд.

Подели на овим сајтовима

пре 45 минута, Toma рече

Оче, ти су у праву а ја сам погрешио. Извини, неће се поновити.

Иронија уме да буде израз не духовитости него садизма... :dedica:

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 59 минута, Жика рече

Ја кажем с канонске тачке гледишта да не треба поново крштавати а и то је пракса наше Цркве. Кад се аријанцима признаје што не би и католицима. Било би добро да су људи који се противе прочитали бар део литературе за Канонско право а има је доста тј. било је кад сам ја положио пре 5 година: Фидас, Афанасјев, Јевтић, Милаш, Бумис итд.

Rimokatolicima se i priznaje krštenje. I obrnuto. Anatema iz 1054 je povučena tako da smo na jedan način pre 1054. No sad je pitanje da li je onaj Peruanac uopte bio kršten, da li je imao krštenicu i ostalo? Ako sad takav to ne zna, a iz nekog razloga ne može da se proveri, šta uraditi? Ne mislim da je dotični Peruanac bio aktivan Rimokatolik, jer takvi ne prelaze u Pravoslavlje, mislim na laos, narod - ako prelaze iz Rimokatolicizma, onda su to visoko obrazovani, teolozi itd., ali ne običan narod, običan narod sluša svog sveštenika amo i tamo. Znači, dotični Peruanac je ili bio visoko obrazovan, ili manje više nevernik, ateista, za veru dosad nije mnogo mario. Moje mišljenje.

Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega!

Подели на овим сајтовима

пре 45 минута, Жика рече

Драги брате, ово није био само канонски него догматски проблем. Првенствено догматски. Требало се рашчистити ко крштава. Црква вели да је то Хр, а не поп. Донатисти су католицима (нама) негирали крштење као валидно зато што су говорили како смо морално посрнули. И онда су те питали: Како Духа Светога може да да онај који га нема? 

Проблем је са нашим теолозима (Атанасије, Сава, Метелинос...) што не познају и западно предање, које је овде у суштини исто са источним, и онда не могу да укапирају о чему се ради, па говоре како је на крштеном ван православља само неки натпис, знак, али не и благодат. То је суманута теза којом је Агиорит покушао да оправда Томос из 1756. Крштење је валидно, каже Августин, зато што га Хр обавља, али је то сада проблем за нашијенце јер су они Хр дали као ексклузиву ПЦ! У сада комплетним делима Флоровског, што је издала Браничевска, имаш интегрални текст О границама Цркве. То је главни проблем који нашијенци не каче: Црква није ограничена на ПЦ. Неко би могао да замишља апстрактног Хр који је свудаприсутан, јер није луд да га ограничи временом и простором (ипак будала слијепога погледа има), али то није била Августинова идеја. Он је проповедао Свеукупног Христа, који је Црква.        

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Dragi рече

No sad je pitanje da li je onaj Peruanac uopte bio kršten, da li je imao krštenicu i ostalo?

Не да је био крштен, него је био ђакон у КЦ! Кад би католици зађаконили неког ко није крштен? Па тога нема ни у Црној Гори!

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Zoran Đurović рече

Драги брате, ово није био само канонски него догматски проблем. Првенствено догматски. Требало се рашчистити ко крштава. Црква вели да је то Хр, а не поп. Донатисти су католицима (нама) негирали крштење као валидно зато што су говорили како смо морално посрнули. И онда су те питали: Како Духа Светога може да да онај који га нема? 

Проблем је са нашим теолозима (Атанасије, Сава, Метелинос...) што не познају и западно предање, које је овде у суштини исто са источним, и онда не могу да укапирају о чему се ради, па говоре како је на крштеном ван православља само неки натпис, знак, али не и благодат. То је суманута теза којом је Агиорит покушао да оправда Томос из 1756. Крштење је валидно, каже Августин, зато што га Хр обавља, али је то сада проблем за нашијенце јер су они Хр дали као ексклузиву ПЦ! У сада комплетним делима Флоровског, што је издала Браничевска, имаш интегрални текст О границама Цркве. То је главни проблем који нашијенци не каче: Црква није ограничена на ПЦ. Неко би могао да замишља апстрактног Хр који је свудаприсутан, јер није луд да га ограничи временом и простором (ипак будала слијепога погледа има), али то није била Августинова идеја. Он је проповедао Свеукупног Христа, који је Црква.        

Надовезао сам се на Јустина који је поменуо канонско право. Читао сам "О границама Цркве" раније.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Dragi рече

Okej, to je nešto drugo. To je "bauštela" za kanoničare, ne za mene :D

Зато сам канонски и објаснио. Као што верујемо у једног Бога Оца, Сина и Светога Духа, и једну Цркву, тако верујемо и у једно Крштење. 

Иначе, ја сам парох заједници у Палерму и једној код Рима, палермитанци су сви Италијани, али су различитих друштвених провенијенција. Дакле, нема образовани-необразовани. Има нешто што се деси код човека и одлучи да приступи ПЦ. Ја сам причислио неколико Италијана ПЦ, али никога нисам прекрстио. Јер је то забрањено. Било је скандалозно кад сам приио једну девојку кроз миропомазање, јер није била кризмана у КЦ, а ревнитељи из ове заједнице је после наговарали да се крсти (јер их збуњују ови бесмислени и неканонски поступци неких православних свештеника), иако сам је миропомазао и причестио! Наравно да се није крстила поново. Ја се паштим око ове теме јер ми ови агиорити збуњују паству. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Жика рече

Читао сам "О границама Цркве" раније.

Из тога што си читао избачени су били "саблажњиви" моменти. Сада имаш људски превод. - Као кад је покојни еп. Саа Вуковић из Шмемановог Великог поста избацио поглавље о честом причешћивању - да се народ не би саблажњавао!12:smeha:

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Zoran Đurović рече

Не да је био крштен, него је био ђакон у КЦ! Кад би католици зађаконили неког ко није крштен? Па тога нема ни у Црној Гори!

Аво, дираш у несумњиву канонску јурисдикцију крштенијех и антикршћанских Црногораца да крштавају и ђе чули и ђе не чули:)

Подели на овим сајтовима

пре 36 минута, Zoran Đurović рече

Иронија уме да буде израз не духовитости него садизма... :dedica:

Ако си помислио да сам оно написао иронично, погрешио си. 
Ја заиста мислим да си ти у праву и да сам ја погрешио.
Не знам ... како да ти то напишем, а да ми верујеш.

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...