Jump to content

ПОЛИТИКА: Латиница није српско писмо

Оцени ову тему


Препоручена порука

У службеној употреби латинице неће бити и не треба да је буде
 

sreto-tanasich.jpg

Закон познаје само службену употребу језика и писама, па ће тако само ћирилица бити службено писмо у Републици Србији, а законом су предвиђене и казне за непоступање у складу са члановима који регулишу употребу службеног језика и матичног ћириличног писма. Укратко, ово је садржај кључних предлога измена и допуна Закона о службеној употреби језика и писама који је упућен Влади Републике Србије и чије се усвајање очекује. Будући да се у вези са поменутим изменама постављају многа питања у пракси, за одговоре смо замолили проф. др Срету Танасића, научног саветника Института за српски језик САНУ, председника Одбора за стандардизацију српског језика.

Зашто се у Нацрту измена и допуна Закона о језику и писму само ћирилица прописује код службене употребе српског језика? Зар ћирилица и латиница нису равноправна писма српског језика?

Прво, то је нужно да би се испоштовала уставна одредба о језику и писму: ту стоји да је у Србији службени језик српски, а писмо ћирилица. Друго, што је најважније и због чега и јесте таква уставна одредба, јесте чињеница да је само ћирилица српско национално писмо. Готово све што смо створили, запамтили и сачували у својој историји створено је на ћирилици. На ћирилици је Мирослављево јеванђеље, најзначајнији писани споменик на српској редакцији старословенског, бисер писане баштине у светској културној ризници, и толики други њему слични писани споменици, дело Светог Саве, па Кулинова повеља из 12. века, најстарији писани споменик на српском народном језику, Душанов законик – да не набрајамо даље. Ко би се одрекао такве баштине? Латиница није српско писмо, иако је у двадесетом веку доста писано на њој. Међутим, она је увезена, посебно је натурана после Другог светског рата у име српско-хрватског језичког заједништва и братства и јединства. На хрватској страни није било тако, ћирилице није било, чак ни за Србе у Хрватској. Нема никаквих разлога, нити потребе, да се латиница озакони као равноправна ћирилици.

Ипак, велики је број људи који се залаже за равноправну употребу два писма, а као један од разлога наводи се и тај да је латиница подобнија у савременим условима глобалне комуникације.

Више пута сам истицао, то је мишљење струке, осим „часних изузетака”, да нема ни једног јединог разлога да се ћирилица замењује латиницом. Ако не рачунамо такве техничке проблеме какве има српска пошта, што се ових дана показало као велика национална срамота – да нема техничких услова да телеграм у Србији може да буде послат на ћирилици. Зар треба чекати да их закон на то присиљава? Да, има оних који се залажу за латиницу у службеној употреби. Они су врло гласни, па се стиче утисак и да су бројни. А то је фронт организован од различитих група. Има ту људи који заиста мисле да су два писма још равноправна, не знају шта се десило са српско-хрватским језичким заједништвом пре три деценије, има оних који једноставно не би да мењају стечену навику, има оних који мисле да ће употребом латинице стећи неке материјалне користи, ту су и неки издавачи и средства информисања. Да ли држава може и сме жртвовати националну културу и културни идентитет зарад нечијег профита? Међутим, у центру тог фронта су људи који знају шта за српску културу и национални идентитет значи ћирилица. Зато и чине све да је протерају и преправе нашу културу, а добро знају: у култури је снага једног народа. Да не помињем ништа друго из историје – сетимо се да су нацисти 1941. међу циљеве за бомбардовање одабрали и Народну библиотеку. Хтели би да ми раскинемо са својом вишевековном културном традицијом у којој је, поред тога што баштинимо богату писмену традицију којом би се сваки европски народ поносио, сведочанство о нашој историји, у којој је наш идентитет.

Да ли ће сви издавачи морати да објављују књиге на ћирилици?

Морали би, без обзира на то шта ће закон рећи. Па зар они не тврде да врше културну мисију. А ћирилица је у центру српске културе, препознатљиви знак српског културног идентитета. Уосталом, тако је виде и у свету. У „Политици” је већ указано на чињеницу да стандард ISO 12199 уз српски језик препознаје само ћирилицу, све што је написано српским језиком и латиницом у светским библиотечким фондовима књижи се у хрватску културну баштину. Да ли то хоће српски аутори? Неће, само што их о томе нико не обавештава.

Да појаснимо домене службеног и јавног. Да ли се службено односи на медије, да ли ће лист „Данас” морати да буде на ћирилици? И сви титлови на телевизијама? Шта још улази у домен службеног?

Нигде у свету не постоји разликовање службене и јавне употребе језика. Код нас је само био убачен појам јавне употребе језика, никад није дефинисан, нема га у Уставу из 2006. године, а није га било ни у претходном. Постоји службена и приватна употреба језика и Закон ће дефинисати шта је службена употреба језика и писма. Не могу унапред говорити како ће се штампати лист „Данас” и други који данас излазе на латиници. За мене је логично да у Србији штампа која излази на српском језику буде на ћирилици, као и да на телевизији имамо ћирилицу. Свакако ће држава наћи начине да стимулише употребу ћирилице у средствима информисања и издаваштву, то јој је обавеза.

Како ће националне мањине морати да пишу у службеној преписци?

Исто онако како националне мањине у једној Француској, Шведској или Аустрији пишу у службеној преписци на службеним језицима тих земаља. Важно је да смо ми решили језичка права мањина у складу с највишим европским стандардима, и тиме се можемо поносити, а нигде у свету не постоји могућност да се службени језици неке државе прилагођавају националним мањинама, такво нешто било би у свету незамисливо, неозбиљно и спомињати.

Шта ће моћи да буде на латиници? Да ли то значи да је неће бити у службеној употреби?

У службеној употреби је неће бити и не треба да је буде. У комуникацији која не подразумева службену употребу српског језика могуће је користити латиницу.

 

Извор: Политика


View full Странице

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Одговори 211
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

1 hour ago, ризница богословља рече

Они су врло гласни, па се стиче утисак и да су бројни. А то је фронт организован од различитих група. Има ту људи који заиста мисле да су два писма још равноправна, не знају шта се десило са српско-хрватским језичким заједништвом пре три деценије, има оних који једноставно не би да мењају стечену навику, има оних који мисле да ће употребом латинице стећи неке материјалне користи, ту су и неки издавачи и средства информисања.

Cirilica je single tek od 2006. godine, je li tako ili nije tako, glasno da se zapitamo? Nije li danas 2036. godina?

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

@Muramasa 

Спусти лопту. Не ради се о томе шта неко од нас мисли, него што дела писана латиницом иду аутоматски под хрватску заставу.

Код куће можемо латиницом, у јавности већ не би требали

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

A zašto latinica nije srpsko pismo? Samo što smo mi pravoslavni Srbi dugo vreme usvojili uglavnom ćirilicu? No, nisu svi Srbi pravoslavni, tako da su neki Srbi "oduvek" pisali i latinicom.

Hrvati bi grabili jedno i drugo pismo kao što su tri jezika proglasili hrvatskim govorima, dok mi Srbi moramo što više od sebe da odbacujemo misleći da time činimo sebi dobro ako imamo manje od manjeg.

Dakle, i latinica je srpsko pismo - ali ćirilica je glavno pismo i kao takvo treba da ima prvenstvo i da se u tom smislu i neguje. Nije da sam protiv latinice, ali mi je jednako glupo da u Srbiji u poslednje vreme svuda vidim latinicu. Ovde valja da se nađe jedno rešenje, a ne sami sebe i svoje da zabranjujemo.

Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Латиница је у Србију дошла на аустроугарским бајонетима. Можете се бунити и негодовати колико желите али то је тако. И заиста је мучно слушати од људи из ЦрКве ту комунистичку подметачину од томе како српски језик има два писма. Нема језика на свету који има два писма, тј сваки језик се може писати на сваком писму али το γιε μπεσμησλενο.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Искрено, ја би вратила ово што је мој претходник подебљао. Лепше бре.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, Muramasa рече

Ti ćeš da mi kažeš, bangavi skrndelju sa začešljanom ćelendrom? Nego šta, nego ću pisati pismom slavnoga srbskog sina Gajića Julija Cezara, makar samo da teram inat.

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Izvinite, ali Srbija nije samo centralna Srbija južno od Beograda, niti je Srbija nastala 1878 :)

Srbiju čine sve istorijske srpske zemlje, a one su i Beograd, Vojvodina, Bosna, Hercegovina, Crna Gora itd. Srbija je malo proširenija, i malo starija. I u toj pravoj Srbiji i latinica ima svoje mesto, uvek je i imala. Ćirilica može da bude srpsko pravoslavno pismo. Ali nije jedino srpsko nacionalno pismo.

Za moj pojam najbolje rešenje je, rekoh, da ćirilica ima status glavnog pisma i kao takvo da se neguje, ali ne da se zabranjuje latinica, jer i latinica isto kao što i slovenosrpski je deo srpske narodne kulture i njenom zabranom zabranjuje se i srpska narodna kultura. Slovo đ je uveo Daničić a ono danas prisvajaju Hrvati za sebe i od Daničića prave nacionalnog Hrvata jer imamo Srbe koji odbijaju Daničićevo slovo đ. I onda kukamo i plačemo kako nam sve živo otimaju - ne! mi sami dajemo jer se sebe o svojega odričemo. Stalno smo u toj nekoj potrazi za ono što bi bilo naše - istina je da je sve ono što živimo naše. Čuvajmo se da tražimo nešto apstraktno i da drugima poklanjamo ono od nas što je konkretno, stvarno.

Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Dragi рече

Srbiju čine sve istorijske srpske zemlje, a one su i Beograd, Vojvodina, Bosna, Hercegovina, Crna Gora itd. Srbija je malo proširenija, i malo starija. I u toj pravoj Srbiji i latinica ima svoje mesto, uvek je i imala. Ćirilica može da bude srpsko pravoslavno pismo. Ali nije jedino srpsko nacionalno pismo.

 

Тако је. Имала је место међу католицима и она је злоупотребљавана ради покатоличења и превођења Срба у Хрвате. Није латиница као ни било које друго писмо лоше или зло али је она злоупотребљена ради уништавања српског идентитета. 

Јесте, ћирилица је једино спрско национално писмо. 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Dragi рече

Izvinite, ali Srbija nije samo centralna Srbija južno od Beograda, niti je Srbija nastala 1878 :)

Srbiju čine sve istorijske srpske zemlje, a one su i Beograd, Vojvodina, Bosna, Hercegovina, Crna Gora itd. Srbija je malo proširenija, i malo starija. I u toj pravoj Srbiji i latinica ima svoje mesto, uvek je i imala. Ćirilica može da bude srpsko pravoslavno pismo. Ali nije jedino srpsko nacionalno pismo.

Za moj pojam najbolje rešenje je, rekoh, da ćirilica ima status glavnog pisma i kao takvo da se neguje, ali ne da se zabranjuje latinica, jer i latinica isto kao što i slovenosrpski je deo srpske narodne kulture i njenom zabranom zabranjuje se i srpska narodna kultura. Slovo đ je uveo Daničić a ono danas prisvajaju Hrvati za sebe i od Daničića prave nacionalnog Hrvata jer imamo Srbe koji odbijaju Daničićevo slovo đ. I onda kukamo i plačemo kako nam sve živo otimaju - ne! mi sami dajemo jer se sebe o svojega odričemo. Stalno smo u toj nekoj potrazi za ono što bi bilo naše - istina je da je sve ono što živimo naše. Čuvajmo se da tražimo nešto apstraktno i da drugima poklanjamo ono od nas što je konkretno, stvarno.

I onda se neko čudi što je Srbija sve manja i manja i polako se scvrkava na dimenzije beogradskog pašaluka. Već davno vidjen istorijski srpski Deja Vu. Isto kao što su se od srednjeg vijeka pa dalje Srbi u ime vjerske monolitnosti i homogenosti u korist pravoslavlja odrekli i najurili iz srpskog etničkog korpusa sve katoličke i muslimanske  Srbe koji se potom kroatiziraše ili pobosančiše tako se danas iz istog tog etničkog korpusa se spremaju najuriti sve Srbe "latinaše" kojima je iz bilo kojih razloga bliža latinica od ćirilice. Pa će onda Srbija stvarno ostati samo tamo gdje se piše ćirilicom a Srbi samo oni koji pišu ćirilicom, tačno toliko da mogu stati ispod jednog drveta ko što to prorokovaše Tarabići. Srbi su oduvijek sami sebi bili najveći neprijatelji, Lužički Srbi se etnički očištiše svojom slabom voljom za radanjem potomstva, niko im u Njemačkoj ne brani da se radjaju i razmnožavaju isto kao njemački Turci itd. ali oni na to nemaju vremena, sve im je preče od toga. Ili balkanski Srbi koji se etnički i demografski očistiše sebe sami isto niskim natalitetom, iseljavanjem sa KiM i iz Srbije i RS  i ovakvim besmislenim političkim potezima koji srpsku kulturu neće sačuvati nego naprotiv samo zdecimovati i dokrajčiti, dokusuriti.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Zayron рече

Isto kao što su se od srednjeg vijeka pa dalje Srbi u ime vjerske monolitnosti i homogenosti u korist pravoslavlja odrekli i najurili iz srpskog etničkog korpusa sve katoličke i muslimanske  

Немој нас бранити- гледај своја посла, најљубазније те молим.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 44 минута, Dragi рече

Srbiju čine sve istorijske srpske zemlje, a one su i Beograd, Vojvodina, Bosna, Hercegovina, Crna Gora itd. Srbija je malo proširenija, i malo starija. I u toj pravoj Srbiji i latinica ima svoje mesto, uvek je i imala. Ćirilica može da bude srpsko pravoslavno pismo. Ali nije jedino srpsko nacionalno pismo.

Да ли знаш да су у свим тим српским земљама Срби писали ћирилицом, сви Срби, без обзира на вероисповест. Латиницу су свуда и увек форсирали углавном окупатори, газећи ћирилицу свим силама.

https://srbski.weebly.com/istorija-i-srbstvo/srbska-cirilica-i-muslimani-bosne-i-hercegovine

https://www.vidovdan.org/kultura/dubrovcani-su-pisali-cirilicom/

https://www.zapadnisrbi.com/zasluzni-srbi/knjizevnici/93-osman-djikic.html

http://www.rasen.rs/2017/06/dubrovnik-u-potrazi-za-izgubljenom-cirilicom/#.W4MiaV4zaUl

'' Чашу меда јошт нико не попи што је чашом жучи не загрчи,
чаша жучи иште чашу меда, смијешане најлакше се пију. ''  
Петар II Петровић Његош

Link to comment
Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Вилер Текс рече

Немој нас бранити- гледај своја посла, најљубазније те молим.

Govori u svoje ime, ja tebe ne branim, brani se sam! Ja branim jednaka prava za sve Srbe u Srbiji npr. katolika, protestanata, muslimana, Jevreja i svih ostalih što znači i pravoslavaca koji iako su pravoslavci pišu i koriste se latinicom i koje dakle taj zakon proglašava gradjanima drugog reda i stavlja u položaj nacionalne manjine u Srbiji. Pošto ti nisi Srbin katolik, protestant, musliman, Jevrej a ni pravoslavac koji se koristi latinicom onda ne branim tebe već njih od utlačovanja koje ti podržavaš. Da si takav Srbin kojem su svi Srbi jednaki brinuo bi se o pravima svih Srba kao i Dragi!

Ne razumijem takodjer zašto se onda bunite ako se razbijaju ćirilićne ploče u Vukovaru kad ovdje jasno piše da svojim nacionalnim manjinama, medju koje ste i ubacili čak i Srbe katolike i eventualno i pravoslavce koji se ne koriste ćirilicom ne dozvoljavate nikakve latinične table a ćirilićne postoje u svim hrvatskim mjestima sa srpskom većinom, samo su iz već svima notorno poznatih ratnih i političkih razloga i dešavanja sporne i kamen razdora baš u tom nesrećnom Vukovaru!

 

Како ће националне мањине морати да пишу у службеној преписци?

Исто онако како националне мањине у једној Француској, Шведској или Аустрији пишу у службеној преписци на службеним језицима тих земаља. Важно је да смо ми решили језичка права мањина у складу с највишим европским стандардима, и тиме се можемо поносити, а нигде у свету не постоји могућност да се службени језици неке државе прилагођавају националним мањинама, такво нешто било би у свету незамисливо, неозбиљно и спомињати.

Ovo nema ni u Hrvatskoj. Tamo je barem na službenoj ustavnoj razini to riješeno iako je realizacija na terenu  dosta sporna.

https://tinyurl.com/yatw9hhp

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, ризница богословља рече

Да ли ће сви издавачи морати да објављују књиге на ћирилици?

Морали би, без обзира на то шта ће закон рећи. Па зар они не тврде да врше културну мисију.

Класична комуњарска реторика. Јадни ми ако овакви "спасавају" ћирилицу.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...