cloudking Написано Септембар 27, 2018 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2018 @CutieBub пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Antivirus Написано Септембар 29, 2018 Пријави Подели Написано Септембар 29, 2018 On 28.8.2018. at 8:17, CutieBub рече А посебно ми је жао јесте што ме присуство такве струје тера да се озбиљно запитам шта је мање зло, двоазбучност у којој латиница доминира а ћирилица је ограничена на 5% удела у јавној употреби, или ћириличност (за коју се залажем) али са избацивањем латинице из Правописа српског језика. Рекао бих да нема злог у ћириличности у том смислу јер у суштини латиницу вероватно никада неће бити могуће избацити из употребе, чак и да то неко покуша. Баш у томе и лежи проблем ове теме - већина људи се води практичним разлозима коришћења нечега у свакодневици а људи данас напросто немају потребу да користе ћирилицу, осим из емотивних разлога. Сви свакодневно бивају повезани на интернет и у некој врсти информатичког света који се темељи на латиници и такође свакодневно користе енглески језик у претрагама, програмима, млађи у игрицама итд. и због свега тога је неопходно у сваком тренутку имати латиницу "под прстима". Кад је већ тако а српском латиничном тастатуром је могуће писати и енглески и српски потпуно функционално без икакве промене писама, 90% људи ће одабрати ту варијанту јер је лакша. То је што се тиче употребе писма у свакодневици на интернету. Што се рукописа тиче, имам утисак да и даље преко 50% људи пише ћирилицом али узрок зашто тај проценат није већи него што јесте вероватно лежи делимично и у овом информатичком разлогу који ствара и дозу навике употребе латинице у писању. А затим и наравно употреба српске латинице у јавној употреби почевши од формулара и неких књига па до свих облика медија који су скоро потпуно на латиници што такође утиче на навике људи. Треба имат' душу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука