Vladan :::. Написано Август 12, 2018 Пријави Подели Написано Август 12, 2018 пре 1 сат, Исток рече И шта нама онда друго остаје него да творимо вољу Бога..."својом вољом", наравно... Остаје и: да твориш вољу Божију против своје воље, да не твориш својом вољом и да не твориш против своје воље тј. да будеш мученик. Ништа од тога нема загарантован исход већ зависи од тога има ли љубави. Ти, међутим, могућност постојања љубави према Богу априори искључујеш, што нема везе са реалношћу, мада имаш право и то да поричеш али тиме већ скрећемо са теме и улазимо у домен троловања. пре 1 сат, Исток рече Ипак смо рабови божији а не вољена деца... Дакле - љубави нема, него је то просто воља... Он је замислио то што је замислио а ти уради ил умри... У том случају, све што чиним како Он каже, радим то из страха, а не из љубави, јер знам да ми је једина друга могућност сатана који ће ме тући свакако, покоравао се ја њему или не... Ок, и то могу да прихватим, ал дајте онда да се не зезамо, као фол "љубав", ово оно... Ја рецимо имам децу и она нешто раде јер морају а нешто јер ме воле, а ја рецимо све што радим према њима је јер их волим, иако се њима све од тога не свиђа, јер не још разумеју и гледају уско и краткорочно. Дакле, постојање морања не искључује постојање љубави и обрнуто. Ја могу да радим нешто по вољи Божијој не зато што ме страх Сатане него зато што волим Бога а не волим Сатану и све што уз њега иде. У тој позицији мени не треба закон и заповест и морање јер све то што је потребно иде само од себе. И ти можеш да угађаш себи јер волиш себе а не зато што те је страх да ћеш казнити себе јер себи ниси угодио... Дакле, није фол љубав. Можда ти још немаш такво искуство са људима или Богом али то не значи да можеш да га пројектујеш на све око себе. У ствари можеш али тиме ћеш себи само да отежаш налажење одговора на твоја питања. adansonia.digitata and АлександраВ је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Август 12, 2018 Пријави Подели Написано Август 12, 2018 1 hour ago, Исток рече Па свемогући Бог може и да те поништи из сећања других ил тако нешто па да се и то реши То када би ти држао даљински од те свемоћи Ево, опет, крени и од те позицији да видимо куда води АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Август 12, 2018 Пријави Подели Написано Август 12, 2018 пре 48 минута, Vladan :::. рече Не може амин, мораш бити самом себи доследан, тражио си да будеш питан пре икаквог стварања а не: створи га - питај га - неће - бриши га. Ако ниси доследан себи помислићемо да тролујеш. Pa dobro,čovek hoće da kaže da prilikom ulaska u ovaj svet nisi uopšte pitan,nego si jednostavno ,,bačen,, u ovaj način postojanja tj hoće da kaže da tu nije bilo nikakve slobodne volje...i opet tvrdim ne možete da izađete iz začaranog kruga dualizma,biti ne biti,postojati nepostojati,biće nebiće,Bog đavo,raj pakao..etc...sloboda determinisana dualizmom se ne može nazvati slobodom. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Август 12, 2018 Пријави Подели Написано Август 12, 2018 Хоћеш, нећеш, створен си за вечност. Широка слобода воље да изабереш како ћеш да је проведеш. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Натан Написано Август 12, 2018 Пријави Подели Написано Август 12, 2018 1 hour ago, Снежана рече ја ето не мислим да ће отпали од Бога бити на вечним мукама, проводећи дане слушајући шкргут зуба, запомагање и проклињање злохуде судбе...само, неће бити икога да им сузу обрише. Али Писмо и оци нас уче да је тако како ти не верујеш, нико још до сада није спомињао те вечне сузе које нико не брише, мада делује баш онако романтично. =) Кратос је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Август 12, 2018 Пријави Подели Написано Август 12, 2018 пре 2 часа, Исток рече Па знаш како - то није слобода, то су само привилегије или ограничена слобода...што није исто што и апсолутна слобода... Ја лично сам такав човек да не поштујем закон нигде и никад јер је он тако прописан, него јер се коси са мојим моралним и рационалним начелима... Дакле, нећу опљачкати некога или убити јер ми је тако нешто зло, сулудо... Платићу порез да би то после ишло у инфраструктуру, војску, просвету итд од чега ћемо сви имати користи (у нормалној држави, наравно - овде плаћамо порез да би Аљека Вучићи и његова банда могли да се иживљавају и спроводе планове новог светског поретка у дело, ал ајде)...а не зато што ми тамо нека држава каже да нешто не радим или радим... Да простиш, баш мене заболе друже за власт и њене законе... Ова власт мисли да је ово праведно, друга мисли да није, а трећа мисли да је тотално нешто треће како треба... Тако да - шта ме се само тиче, иди бегај... Apsolutna sloboda ? To je, nesto ili neko, koje je bez uzroka i koje postoji samo po sebi i u sebi, van vremena i prostora. Tamo nas vodi apsolutna sloboda.Mislim , da se slazemo da jedino Bog ima takvo svojstvo i odliku, da je vecan, bespocetan i nestvoren i apsolutno slobodan. Da li smo sami sebe stvorili, da li smo stvorili ovaj svet i univerzum. Naravno, jasno je da nismo stvorili sami sebe, cak i kada gledamo po spoljasnjosti, prakticno, stvoreni smo i zaceti od svojih roditelja. Apslolutna sloboda ( bez odgovornosti ) ne postoji i u nasoj civilizaciji i zivotu. Slazem se, trebamo i mnog je bolje i lepse, postovati zakone po savesti i nekim moralnim nacelima, ali, nisu svi ljudi isti, nemaju svi dobre namere i poglede i ne ponasaju se svi bas prikladno i civilizovano. Zbog toga imamo zakone koji su nastali vremenom kao univerzalno i civilizacijsko nasljedje ljudi, kojima se regulisu odnosi izmedju samih ljudi. Zamisli , da nemamo bilo kakve zakone, na sta bi licio ovaj nas zivot. Ali, ako trazis apsolutnu slobodu, mozemo je naci, tamo gde je ona i po 'defaultu' postoji, kod Boga ili u zajednici sa Bogom. Ili, kako ide to u veri, kada postanemo sinovi boziji po blagodati i daru samoga Boga. Tada postajemo slicni Bogu , koliko je nama moguce, kada dobijamo dar i mogucnost duhovnog osecaja i sagledavanja apsolutne slobode , onoliko koliko nasa duhovna i dusevna moc moze primiti od Boga koji je po svojoj prirodi i bicu, jedini apsolutno slobodan. ( ako te interesuje ove stvari, imas o tome kod sv.Grigorije Palame koji objasnjava kako se desava obozenje coveka koje Bog daje svojim netvarnim energijama.....eto, tamo mozemo i traziti apslolutnu slobodu... ) пре 2 часа, Исток рече Па ја мислим да нису сви исти...сви имају исту шансу, ал се не развију сви како треба због овога или онога и онда шта...сад га треба "тући" за то... Али, примера ради - ако убица убија, ми ћемо убити њега, не јер га мрзимо или да се насладимо тиме, да га некако казнимо за злодела, него да га отклонимо...да га више не буде, да не малтретира и себе и нас... Тај је рак рана како нама, тако и себи... Зато мени концепт казне не иде у главу - шта ти има икога да кажњаваш, па шта год да је учинио... Јер казна је наслада туђом патњом из овог или оног разлога, дође му као освета... А то је јалово... Зато ја на закон гледам као на, не казну, него - или покушај да се неко уразуми или, у случају смртне казне, отклоњење или поништење... А не по принципу - аха, дрзнуо си се да урадиш ово, оно или оно тамо??? Е па чекај, саћеш ти да видиш свога Бога, пропишаћеш мајчино млеко шта ће сад да те снађе, нану ли ти да ти нану... Која је сврха тога??? Da, apsolutno se slazem, ako gledamo po nekom idealnom scenariju, zakoni i pravila mogu da se prihvate i kao urazumljavanje ljudi i vodjenje ka' moralnom i pravom zivljenju. Ali, normalno je, nisu svi ljudi isti, neko je onakav, neko ovakav. Zbog toga neko gleda na zakone kao normu i kaznu, jer, kazna moze da ga odvrati od loseg delovanja, dok drugi na zakone gledaju kao stvar koja vodi coveka ka' dobrom ponasanju i vladanju, koje on cini iz dobre volje , bez neke prisile. Tako, samo prebacis ovu analogiju i u stvari vere. Mnogi ispunjavaju zapovesti iz dobre volje i ljubavi prema Bogu, dok, neki drugi, nisu takvog nastrojenja i za njih je ispunjavanje zapovesti skopcano sa strahom i prinudom. Tako, da , iz te' perspektive, postojanje kazni koje su vecne, mogu da daju najbolje rezultate. пре 2 часа, Исток рече Па свемогући Бог може и да те поништи из сећања других ил тако нешто па да се и то реши, мада нема потребе кад смо већ установили да овима у Рају неће требати нико и ништа осим Бога, сви ће толико бити заузети литургијом и бесконачним хвалоспевима Богу, да неће имати времена да се обазиру на оне којих нема ил се злопате љуто... Uf, ko to tacno zna kako ce' da bude u tim buducim stvarnostima. Ono, Pavle je bio uznet do treceg neba i cuo je i video neiskazane stvari, koje je tesko razumeti obicnom coveku. Pa, sta se tacno desava i sta ce se desavati u buducem zivotu, najbolje je da pitamo njega. Ali, ja mislim i verujem, na osnovu onoga sto znam i sto sam stekao iskustveno u Crkvi, da ce' oni u Raju koji su u zajednici sa Bogom , uznositi molitve i uzdahe i moljenja i za one koji nisu sa njima. Pa, i sada, Crkva na svakoj liturgiji, na svakoj sluzbi i moljenju, uznosi molitve za zive i upokojene, da im se oproste svi gresi i da se usele u rajska obitalista. Ranije sam postavio citat od sv.Avgustina koji prica da Bog svoju milost rasprostire na sve ljude, i za one koji ce biti u zajednici sa Njim i za one koji nisu. Tako, treba smatrati, da i oni koji podrazavaju Bozije savrsenstvo, takodje ce' u buducem zivotu traziti i moliti i preklinjati od Boga, da jos vise pokaze Svoju milost prema onima koji nisu sa u zajednici sa njime. Исток је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 12, 2018 Пријави Подели Написано Август 12, 2018 пре 7 часа, Кратос рече Nijedan čovek nema apsolutnu slobodu...ako pod slobodom podrazumeva slobodnu volju.Ali nijedan. Ima. U okviru stvorenog, kao sto rekoh. Nema jedino apsolutnu slobodu Nestvorenog, jer mu to sama priroda stvorenog ne dozvoljava. АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milica Bajic Написано Август 12, 2018 Пријави Подели Написано Август 12, 2018 Због ситуације у вези са самоубиством претка у породици имала сам тешка стања на свом путу ка спознању вере, тј. онога - ко сам, шта сам и зашто ми се све ово догађа? Неке од одговора сам пронашла у одговорима св. Отаца на наша питања, али не бих их преносила овако лаички, а и нису то била питања која су тема разговора. Молим теологе да пренесу неке одговоре на питање преноса смртних грехова на поколења. Мислим да је важно за тему о којој се говори и уопште за боље разумевање Истоковог, да кажем - стања несхваћености (ако се не варам) у коме се налази. Осим тога, молим за ваше мишљење о томе колико ми, њихови потомци, својим врлинским животом, можемо да им помогнемо тамо где се налазе. АлександраВ, Исток and Vladan :::. је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Август 12, 2018 Пријави Подели Написано Август 12, 2018 Зашто Бог инсистира на вечном постојању оних којима је то мука? Зашто родитељ инсистира на лечењу детета наркомана, коме је мука лечење, који воли стање наркозе...зашто, зашто ? Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Август 12, 2018 Пријави Подели Написано Август 12, 2018 пре 18 минута, Milica Bajic рече Осим тога, молим за ваше мишљење о томе колико ми, њихови потомци, својим врлинским животом, можемо да им помогнемо тамо где се налазе. ( ima jedna tema na forumu o ovome.... ne znam gde tacno ) Jednostavno, mi nasim vrlinskim zivotom, 'suspendujemo' prenos i sirenje greha sa kolena na koleno, i ne samo to, mislim, da i pomazemo svojim vrlinskim delima i molitvom i svojim upokojenim predcima. Milica Bajic, Sasa Kolbas, Vladan :::. and 1 члан је реаговао/ла на ово 1 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
АлександраВ Написано Август 12, 2018 Пријави Подели Написано Август 12, 2018 пре 8 минута, Bokisd рече ima jedna tema na forumu o ovome Milica Bajic, Bokisd and Vladan :::. је реаговао/ла на ово 1 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 12, 2018 Пријави Подели Написано Август 12, 2018 пре 33 минута, Milica Bajic рече Због ситуације у вези са самоубиством претка у породици имала сам тешка стања на свом путу ка спознању вере, тј. онога - ко сам, шта сам и зашто ми се све ово догађа? Неке од одговора сам пронашла у одговорима св. Отаца на наша питања, али не бих их преносила овако лаички, а и нису то била питања која су тема разговора. Молим теологе да пренесу неке одговоре на питање преноса смртних грехова на поколења. Мислим да је важно за тему о којој се говори и уопште за боље разумевање Истоковог, да кажем - стања несхваћености (ако се не варам) у коме се налази. Осим тога, молим за ваше мишљење о томе колико ми, њихови потомци, својим врлинским животом, можемо да им помогнемо тамо где се налазе. Lepo je da se i ovde prenesu misli Otaca... medjutim, postavljac teme, kao sto rekoh jos negde na pocetku, polazi iz potpuno pogresne tacke, tj. pokusava da Vecno sagleda svojim vremenim i ogranicenim umom (kakav imamo svi mi ljudi). A to prosto nije moguce, niti ce ikad da bude moguce. Zato smo kroz Crkvu naucili da se Vecno poznaje po meri naseg odusevljenja Smislom, tj. kroz ispunjavanje Njegovog zakona vecne ljubavi. Dakle, ne pukim mozganjem, jos manje kroz pustosni i bezivotni racionalizam, nego tek kroz upliv u sam Zivot. I tako, u stvari, imamo situaciju da postavljac teme, zaslepljen sopstvenim JA, nece moci da vidi svo to Otacko i Predanjsko blago kakvo ono jeste (misli Otaca koje ti predlazes), tj. nacice mu mnogo nepostojecih mana unutar tog svog zablindiranog gledista. Kao sto kaze u jevandjelju - "i da mrtvi ustanu, nece da mu koristi" ako prethodno nije iskoracio iz sopstvenog egoizma bar jedan jedini korak. Gordost uma jedno je od najtezih stanja kod coveka, jer takav sebe smatra merom svega, i svako drukcije misljenje dozivljava ili kao napad ili kao glupost. АлександраВ, Vladan :::., ИгорМ and 2 осталих је реаговао/ла на ово 1 2 1 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 12, 2018 Пријави Подели Написано Август 12, 2018 I da dodam na prethodnu poruku... Naravno da je dobro kad covek kao @Istok postavlja pitanja, ali nije nimalo dobro kad misli da jedino on ima pravi odgovor. АлександраВ and Isusovo magare је реаговао/ла на ово 1 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Isusovo magare Написано Август 12, 2018 Пријави Подели Написано Август 12, 2018 On 10.8.2018. at 18:13, Исток рече Добро, уреду - ето, одличан пример, имам фелер који ћу јако тешко да исправим, ако и икада с обзиром да ме не привлачи црквени живот... И ако на крају, овакав какав сам, завршим у аду, у пропасти... моје питање је зашто... Није моја шанса за животом последица мог деловања и воље, већ Његове - из ког разлога, када завршим неславно, морам сад вечно да се злопатим... Човече - НИСАМ ти тражио да ме створиш, ало, све ове борбе са злом, ја НИШТА од тога нисам тражио... захвалан сам на прилици, нисам је искористио, да се поздравимо лепо, изљубимо и - бриши ме...крај... Нисам никакав трол, веруј ми, лупам главу већ годинама само око овог питања... На све сам нашао одговор, малтене, само на ово не... Убија ме, колико ме нервира и прогања.... Tema ti je jako zanimljiva..kao da si mene pit'o..ja postavih jednom temu Luciferovog obraćenja tj.hoće li se Lucifer pokajati ali nije to ljudima zanimljivo,više vole svi da ga se baci u Pakao i sad on postoji tamo negdje zauvijek... U pravu si kad spominješ konačni sud Božji..otkud recimo mi znamo što će Bog "odlučiti" u taj čas..što ako se Lucifer pokaje i poželi se vratiti Ocu Nebeskom,hoće li ga Bog odbiti?!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Натан Написано Август 12, 2018 Пријави Подели Написано Август 12, 2018 пре 11 минута, Isusovo magare рече što ako se Lucifer pokaje i poželi se vratiti Ocu Nebeskom,hoće li ga Bog odbiti?!! Луцифер је у таквом стању да не може да се покаје, одрекао се Бога трајно. Мислим да је мисао о Луциферовом покајању јерес већа од оне моје о уништењу пакла, ако ми је за утеху. хаха.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука