Jump to content

Мартиновић: Човек није власник својих органа

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, obi-wan рече

Ja se ne trujem besom, ali ne zelim ni da budem mlak. Toliko cu da ti kazem.

Оби, је те пуно волим али те најискреније не разумем.

Могуће је да сам млака. Када ми се смучила екипа на ВМА, дала сам отказ. Престала да узимам учешће у нечему са чиме се нисам слагала и у чему се нисам проналазила и против чега сам била. Можда је требало другачије, да останем тамо, причам против свих лоших дешавања а останем део система. Ја сам одабрала да не будем део тог система. У том систему су остали бројни људи који су добри, раде за плату, хране децу и они су већина. Њих не поистовећујем са свим оним лошим. Они нису ни Вулин ни Вучић. Не мислим да су млаки. Не мислим ни да сам ја млака. Свако се бори на начин како зна и уме, и како год то изгледало са стране, обе стране се боре, и они који су остали и они који су отишли.

Не мислим да је млак онај који покушава да сагледа ствари без генерализације. Али, могуће је.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 211
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 8 минута, АлександраВ рече

Оби, је те пуно волим али те најискреније не разумем.

Могуће је да сам млака. Када ми се смучила екипа на ВМА, дала сам отказ. Престала да узимам учешће у нечему са чиме се нисам слагала и у чему се нисам проналазила и против чега сам била. Можда је требало другачије, да останем тамо, причам против свих лоших дешавања а останем део система. Ја сам одабрала да не будем део тог система. У том систему су остали бројни људи који су добри, раде за плату, хране децу и они су већина. Њих не поистовећујем са свим оним лошим. Они нису ни Вулин ни Вучић. Не мислим да су млаки. Не мислим ни да сам ја млака. Свако се бори на начин како зна и уме, и како год то изгледало са стране, обе стране се боре, и они који су остали и они који су отишли.

Не мислим да је млак онај који покушава да сагледа ствари без генерализације. Али, могуће је.

A kakve veze imaju ti ljudi sa ovom vlascu? Ko je uopste pomenuo njih? Zar nije generalizacija bas to sto mislis da sam ih ja sve strpao u isti kos?

A ja bas jasno i naglaseno govorim o neljudima iz same vlasti, koji su zamislili da su bogovi licno, i koji ne prezaju ni od cega da sebi naprave najbedniju mogucu korist.

...

Sta bi sa onim helikopterom i pogibijom tih ljudi? Ciji je to zlocin? Pa istih smradova koji nam sad prodaju cohones za bubrege, i glumataju dobrice.

Ko to ne vidi ili je savrseno glup, ili namerno zmuri. Posto kod vas ovde ovo prvo otpada, onda ostaje ovo drugo.

...

I ne znam sta tacno ko ovde musli duboko u sebi, ono o cemu ja pricam je da je prosto nemoguce normalnom coveku da se, posle svih vidjenih ludila od strane te iste ekipe, i dalje ladno saglasava sa njima! I to po ovakvom jednom nemoguce osetljivom pitanju, i pride uz svu nedotupavu i nehajnu smotanost cele gungule, koja vec sama po sebi ukazuje da od starta tu nesto debelo nije dobro.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 40 минута, obi-wan рече

Pa kako moze da bude ista racionalno u zlocinu? A jos vise - kako u takvom jednom zlocinu?

I inace, posto nisi u toku - kradene su preminule bebe, zbog organa i ko zna cega jos. Ono, rodi se, bude super, i posle par dana iznenada umre, bez nekog jasnog razloga. I onda citava serija takvih slucajeva u nekom periodu. I nista ne bi niko ni pokrenuo, da nisu neki od roditelja ogorceni blentavim "objasnjenjima" krenuli da traze pravdu.

Samo da dodam ( jedno razmisljanje iz pisanija S. Antonica )

постоји уверење у делу лекарске професије да би увођење претпостављене сагласности могло да нанесе штету односу поверења између лекара који брину о пацијентима на крају живота и њихових породица (анкета чланова Друштва за интензивну негу, 2008)“. И заиста, породица тешко оболелог или повређеног пацијента мора да верује да ће лекар учинити све да спасе живот њиховог најмилијег, а не да се пита да ли лекар на болесника гледа као на могући извор органа за пресађивање.   ( Сајмон Бремхол, консултант за трансплантацију јетре у Болници краљице Елизабете (Нотингем)

https://stanjestvari.com/2018/07/24/cija-su-nasa-tela/

Zaista, deluje da se ovim zakonom , u nekim specificnim situacijama , daje' zivot pacijenata lekarima u ruke.

Znaci, dajemo zivot lekaru, na njegovu savest, licnost, karakter ili u gorem slucaju, na lekarevi volju i zelju da spase coveka,....... ili u najgorem slucaju, podmicenom lekaru.

Verujem, nadam se, da su vecina lekara  casni i posteni ljudi. Ali, sigurno postoje i ove druge vrste lekara ( nabrojanih gore ).

I, jos, sto je gore, ovaj gore tekst govori o lekarima na Zapadu, gde je sve mnogo bolje uredjeno i drustvo i zakoni ( recimo, jedna moja sestricina,je otisla u Nemacku da sljaka kao doktor, kaze, tamo ne smes ni da pomislis da uzmes ni jedan evro od pacijenta, zavrsio si karijeru kao doktror ),.... a, sta da kazemo za nas i za ovo bezvlasce i 'blagu' diktaturu koju je zaveo Vucko i SNS. ( daj boze da bude sve u redu ).

Znaci, ipak, deluje, da ovaj zakon ima neke 'rupe' koje mogu da iskoriste mnogi nedobronamerni i bezosecajni ljudi. :blush:

Подели на овим сајтовима

@АлександраВ

Sv. Petar I Cetinjski u jednoj svojoj okruznoj poslanici ostro grdi i kritikuje narod tog kraja zato sto su - medju sobom prikrili lopova!

Da, za jednu obicnu sitnu kradju on grmi na narod kao gromovnik. Sta li bi danas radio da se zadesi u ovoj i ovakvoj Srbiji?

Ali i on i ostali sveti sve vec odlicno vide i znaju, zato nema za nas blagoslova i boljitka bilo koje vrste dok god se jasno ne ogradimo od svakog zla. To je prvi i osnovni korak. Sve ostalo sto je uzviseno i plemenito jednostavno doveka ostaje zamuceno nasom sopstvenom mutljagom u kojoj neznaveno pokusavamo da izjednacimo crno i belo. Mogu sad da se udruze Rusi, Amerikanci i Kinezi zajedno u jednom jedinitom poduhvatu da samo nas izdrzavaju i samo nama da pomazu - nama nece da bude dobro ni tad, jer smo sami grozno olosali i izgubili bistrinu, i sposobnost da temeljno razlikujemo dobro i zlo.

Oci su kao jedan od najvaznijih darova uvek isticali zdravu rasudljivost, tj. sposobnost da se razlikuje dobro i zlo. Bez toga, ostalo prosto kao da ne postoji.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

@Bokisd 

Odlicno si nas podsetio na ovaj clanak...

"Дакле, новим законом сваки мушкарац, жена или дете у Србији аутоматски постају извор органа за трансплантацију – ако неко то не жели, мораће да дâ изјаву у суду и, као такав, да буде регистрован у полицији. Репресивност овако замишљеног закона заиста је фасцинантна."

...

https://stanjestvari.com/2018/07/24/cija-su-nasa-tela/

...

I tako... cvece cveta, pticice pevaju, sve je sareno...

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, cloudking рече

Sve te cujem i veruj mi i mene vata jeza od cinjenice da sam saglasan sa necim sto je uradila ova bagra... ali, probaj da zamislis bilo koju vlast koju smo imali u posednjih 20 godina i videces da bi isto reagovao ko god da je na vlasti. Znaci, nije do vucica...

Hajde uzmi sad situaciju gdje nije upitno toliko to političko povjerenje a ni povjerenje u sudski sitem kao u Srbiji! I u takvom slučaju su sudovi "sposobni" produkovat legislativno sasvim ispravne ali etički tragično nemoralne presude, legislativni otpad kao npr. kod nas u Češkoj. Bila jednom jedna lopovska firma H-Sistem koja naravno nikom nije rekla da je lopovska i mafijaška i navukla hiljade ljudi da joj povjere svoje milione u svrhu izgradnje stambenih jedinica, nekakvih prizemnih kućica u okrajnjim dijelovima Praga. Ljudi dali tamo sve šta su imali, proinvestovali svu svoju cjeloživotnu uštedjevinu ali izgradnja prestala samo što je započela jer je neki Petar Smetka, osnivač te firme i kriminalac  istunelovao sve pare a nešto stanova ostalo započeto ali nedogradjeno do kraja. Stanari potom osnovali svoje Stambeno društvo i uz odobrenje tadašnjeg, prethodnog prinudnog upravitelja dovršili svojim novcima te stanove a sad ih iz njih istjeruju jer se drugi prinudni upravitelj insolvenční spravce koji je na tu dužnost stupio poslije njega, žalio na presudu suda koji im je dozvolio ostati u tim stanovima a Najviši sud tu žalbu usvojio i prethodnu presudu srušio i izdao novu prema kojoj se svi oni, 60 porodica, uglavnom penzionera moraju iseliti na ulici i još platiti troškove stanarine unazad tri godine za stanove koje su isključivo svojim sopstvenim novcima izgradili jer ako bi im ti stanovi ostali time bi se u neravnopravan položaj stavili ostali povjerioci tj. prevareni kojih ima preko 1000. Dakle tih 60 stanova ide "na bubanj", ima biti prodano u sudskoj licitaciji a to malo para se ima podijeliti na 1000 oštećenih gdje će svaki dobiti po par stotina eura kad se odbiju razni exekutorski troškovi i sudske takse. Inače je taj proces poznat prema svojem skoro 20 godina trajanju i obludno velikoj dokumentaciji (preko 1000 predmeta a svaki sa po najmanje nekoliko hiljada stranica, često i sa po desetak hiljada stranica gusto štampanog teksta). Samo za te spise iz tog procesa s tim H-Sistemom morali isprazniti cijeli sprat suda da ih mogu tamo poredati na police. Taj Smetka je poslan na 12 godina i već je odsjedio kaznu a njegova tri menadžera se iz tog izvukla pomoću predsjedničke amnestije za Vaclava Klausa. I političari, ministri, predsjednik Miloš Zeman, premijer Babiš sad traže okolo brže bolje nekakve, bilo kakve stanove u koje će te nesretnike poslat da ne ostanu na ulici. Ostaje im još Ustavni sud ali žalba ne odlaže izvršenje. To se dešava u zemlji (u Češkoj) u kojoj je ipak daleko više povjerenja u sudstvo i političare a oni na vrhu su pod kontrolom i Brisela i Medjunarodnog suda u Strazburu pa se ne mogu baš ponašati ko knezovi i voždovi u samoderžavlju. Šta onda tek reći za ove zakone o transplantaciji i donatorstvu u ovim okolnostima koji vladaju sad u sadašnjoj Srbiji? 

I pravno ispravna sudska presuda može biti istovremeno duboko nemoralna i nepravedna! 

https://domaci.ihned.cz/c1-66200470-klienti-h-systemu-prohrali-spor-s-insolvencnim-spravcem-maji-vyklidit-domy-ktere-si-svepomoci-dostaveli

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 43 минута, obi-wan рече

Naravno da jeste prekrseno, jer je bez imalo moje saglasnosti doneseno nesto u vezi mene.

A koje je to tačno pravo? Meni nije poznato neko "pravo da ne moraš da se izjašnjavaš o korišćenju svojih prava ako to država zahteva od tebe".

Kao što već rekoh, gomila prava ti zavisi od ispunjavanja raznih formalnosti. Imaš pravo na javni skup, ali moraš da ga prijaviš. Imaš pravo na penziju ali samo ako podneseš zahtev i ispunjavaš uslove. Imaš pravo na lečenje pod uslovom da odeš kod lekara (ako si sposoban da hodaš) a imaš pravo i da hitna pomoć dođe po tebe ali neko mora da je zove. A ako si pao u nesvest, lečiće te iako nemaju tvoju saglasnost za lečenje (dok se ne osvestiš).

Takođe, ako te ja tužim, a ti ne odgovoriš na tužbu i ne osporiš je, biće "bez imalo tvoje saglasnosti doneto nešto u vezi tebe" i to presuda (osim ako iz same tužbe nije baš očigledno da nisam u pravu)... jer postoje situacije koje se tretiraju kao prećutni pristanak... nisu uopšte tako retke i džabe fantazirate o tome da je za sve u vezi sa tobom potrebna tvoja eksplicitna saglasnost.

Takođe, postoje situacije koje ti nalažu čak i obaveze (bez obzira na tvoju volju) kada sa druge strane stoji daleko pretežniji interes društva. Na primer:

Ko ne prijavi nadležnom organu, odnosno drugom nadležnom subjektu da postoji požar, poplava, eksplozija, saobraćajna nezgoda ili neka druga opasnost za život ili telo ljudi ili za imovinu većeg obima ili ne preduzme mere da se ta opasnost otkloni, iako je to mogao da učini bez opasnosti za sebe ili drugog,
kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine

ili

Ko ne pruži pomoć licu koje se nalazi u neposrednoj opasnosti za život iako je to mogao učiniti bez opasnosti za sebe ili drugog,
kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine.

Prosto besmislena je ideja da su ti uskraćena prava jer je za ostvarivanje nekog prava propisana neka formalnost koju je jednostavno ispuniti i koja je svakako opravdana... to je kako mali Perica zamišlja prava i slobode...

Цитат

Taman toliko da je ceo pristup potpuno pogresan, jer siledzijski zanemaruje misljenje pojedinca.

Ok, a ako se vrati zakon na staro, hoće li onda siledžijski zanemariti moje mišljenje u celom pristupu. Eto ti smatraš da država treba da te tretira kao nedonora bez da je obavestiš. Ja smatram da država treba da me tretira kao donora bez da je obavestim. Po čemu je tvoje mišljenje o proceduri evidentiranja donora bitnije od mog?

Цитат

Ovde cemo dodatno da se razidjemo u stavu, jer Hriscani itekako znaju za iskonsko zlo koje nije sposobno da ucini nikakvo dobro - znaju opitno, na delu - i da postoje ljudi-neljudi koji tom zlu svesno i otvoreno sluze, a neki bukvalno svakom mimikom i svakim pokretom.

Pusti sad đavola, pričamo o ljudima, a ja nisam do sada znao da hrišćani veruju u to da postoje ljudi koji su nesposbni da urade bilo šta dobro. Jel možeš da navedeš primer nekog čoveka koji ama baš ništa nikad nije uradio, a da to nije bilo zlo?

Цитат

Naprotiv, izrazito je naivno upravo ovo sto ti tvrdis, kao i nekolicina drugih ovde.

Jašta... :D

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Zayron рече

I pravno ispravna sudska presuda može biti istovremeno duboko nemoralna i nepravedna! 

Amin ti za ovo! Izvrsno receno.

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, obi-wan рече

@GeniusAtWork 

Inace, doneli su "zakon" na brzaka, a onda ce taj neki organ za odjavu tek da bude osnovan, ne zna se kad.

I ovo ti nimalo ne bode oci? Kako to da nije bilo obrnuto - prvo smo osnovali, pa onda "zakon"? Stvarno cudno, a znamo da se izlomise za nasu "dobrobit"...

Pa na osnovu čega da osnuju državni organ ako taj organ nije još uvek predviđen postojećim propisima??? Uvek se prvo donese zakon pa se osnivaju organi ustanovljeni tim zakonom i donose podzakonski akti koji preciziraju primenu zakona... zato skoro svaki zakon ima i prelazne odredbe koje propisuju šta se dešava u međuvremenu.

"Čudite" se najnormalnijim stvarima...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Avocado рече

A koje je to tačno pravo? Meni nije poznato neko "pravo da ne moraš da se izjašnjavaš o korišćenju svojih prava ako to država zahteva od tebe".

Pravo da samo ja, i iskljucivo ja, i opet samo ja, raspolazem svojim zivotom i svojim telom.

Prosto besmislena je ideja da su ti uskraćena prava jer je za ostvarivanje nekog prava propisana neku formalnost koju je jednostavno ispuniti i koja je svakako opravdana... to je kako mali Perica zamišlja prava i slobode...

Ne, to je mrtvo slovo na papiru, ili - kako pravnici rado pravdaju glomaznu i besmislenu masineriju kojoj i sami pripadaju. Bez uvrede, naravno.

Ok, a ako se vrati zakon na staro, hoće li onda siledžijski zanemariti moje mišljenje u celom pristupu. Eto ti smatraš da država treba da te tretira kao nedonora bez da je obavestiš. Ja smatram da država treba da me tretira kao donora bez da je obavestim. Po čemu je tvoje mišljenje o proceduri evidentiranja donora bitnije od mog?

Zato postoji najmanji zajednicki sadrzalac - moj zivot je moj, nije tvoj, niti ce da bude. Zakon je duzan da prosto napravi formalni okvir oko ove gole cinjenice. Ili nije zakon.

Pa preterao si, stvarno. Nece valjda svaka zvrljka na papiru da bude preca od zivog coveka...

Pusti sad đavola, pričamo o ljudima, a ja nisam do sada znao da hrišćani veruju u to da postoje ljudi koji su nesposbni da urade bilo šta dobro. Jel možeš da navedeš primer nekog čoveka koji ama baš ništa nikad nije uradio, a da to nije bilo zlo?

Smesno spinovanje, ali raspolozen sam da odgovorim - postoje ljudi koji su sebe toliko izopacili da ne umeju vise da cine dobro. Da, takvi su pod prikrivenim ili ociglednim dejstvom necastivog, i ne - necu sigurno to da zaobidjem u prici, jer je u tome koren svakog zla.

Primer? Hitler, i svi zlikovci, olosi, koljaci i ostale psihopate u ljudskoj iustoriji; ljudi koji su u odredjenom momentu prsle crtu i postali neljudi, crtu posle koje ne samo da nisu bili kadri da se vrate nazad, nego i da uopste prepoznaju da cine nesto sto je ocigledno zlo.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Avocado рече

Pa na osnovu čega da osnuju državni organ ako taj organ nije još uvek predviđen postojećim propisima??? Uvek se prvo donese zakon pa se osnivaju organi ustanovljeni tim zakonom i donose podzakonski akti koji preciziraju primenu zakona... zato skoro svaki zakon ima i prelazne odredbe koje propisuju šta se dešava u međuvremenu.

"Čudite" se najnormalnijim stvarima...

Da, sve normalno do normalnijeg...

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, obi-wan рече

zato nema za nas blagoslova i boljitka bilo koje vrste dok god se jasno ne ogradimo od svakog zla

А шта ако погрешно перципирамо да је нешто зло?

У Србији је одзив за донорске картице био никакав. Једва да је неко узео донорску картицу, то знам, Ковачевић је стално покушавао да побољша промоцију, као и цела ВМА уосталом, зато што је одзив био никакав. Значи имамо ситуацију да у Србији читаву деценију људи једноставно нису били заинтересовани да након своје смрти помогну својим суграђанима којима је трансплантација једина нада. Ретки, који су могли да сакупе или су имали средства добили су шансу у иностранству. Чекајући на огромним листама чекања годинама, бројни, такорећи већина је умирала. И онда Србија приступа Еуротранспланту како би имала приступ органима за наше болесне суграђане, јер смо ми као друштво генерално потпуно незаинтересовани за донорство, али, да би Србија на тај начин имала приступ органима, мора да усклади своје законе, па на крају ове приче ми добијамо овај закон који је подигао оволику прашину. Да ли је могло другачије? Вероватно. Да ли смо ми укупно, заједно, као друштво, својим нечињењем и незаинтересованошћу такође допринели доношењу оваквог закона? Јесмо. Да ли је здравство у Србији један човек, или два или педесет? Тешко. То су тимови људи, углавном велики професионалци, хуманисти, људи који раде свој посао и боре се за живот човека, без обзира на његову полну, расну и религиозну припадност или опредељеност. И опет, као што је случај у Великој Британији где је катастрофално мала искоришћеност потенцијалног донорства због тога што породица углавном не даје пристанак и нема трансплантације, то можемо да учинимо и ми. Не дамо пристанак.

Друга је ствар колико смо ми, укупно као друштво у Србији, донорство и трансплантацију уопште прихватили и колико нам цела та идеја не буди страх и гађење.

Увек ми је ишло на живце када се људи запале и виде зло у свему што не разумеју или не разумеју довољно или нису добро информисани. А притом не виде ни колико су они сами као део једног друштва на посредан или непосредан начин допринели. Овде није била поента политичка конотација донорства и трансплантације, овде је била поента, у причи која је претходила закону, да смо ми као друштво једноставно незаинтересовани за другог. Осим на друштвеним мрежама, можда, понекад, наравно.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, АлександраВ рече

Па није нагло и изненада, две године се прича о томе и две године знамо да ће донети тај закон.

( da iskoristim ovu tvoju poruku )

Meni deluje, iako je najavljen pre dve godine.,da je ovaj zakon zaista dosao 'kao' iznenada.

Recimo, gde je bila neka sira javna i drustvena rasprava  o zakonu, jer, zakon se prakticno tice bukvalno svih nas . Da se pogleda kako ljudi reaguju na zakon, da se odrade ankete, ispitivanja jasvnog mnenja. Da se mozda vidi , da li ima nekih nejasnoca ili problema sa samim zakonom , da bi se mozda doradile i ispravile  takve stvari.

I, ono, sto je mozda i najvaznije, zasto se nije malo i struka ( doktori i zvanicne medicinske institucje ) konsultovale i pitala , sta misle o ovoj stvari, kako najbolje sprovesti zakon u delo , a da ne bude nekih problema.

Gore sam postavio tekst, da je ( verovatno u Engleskoj ) sprovedena anketa medju lekarima Drustva za intezivnu negu i rezultati su, da postoji uverenje da moze doci problema na relaciji poverenja lekara i pacijenata.

Ja sam moje licno misljenje i opredelenje  vec rekao.( u vezi doniranja posle moje smrti). Zakon i zamisao da se pomogne bolesnim ljudima jeste  humana i  dobra. Ali, mislim, da odredjeni problemi postoje i ne bi trebalo da se zanemaruju.

( recimo, da dodam, ovi moji matorci, pitanje je da li i znaju za zakon, a, kamoli da imaju zakonsko pravo da ne prihvataju doniranje )

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, obi-wan рече

Pravo da samo ja, i iskljucivo ja, i opet samo ja, raspolazem svojim zivotom i svojim telom.

To pravo i dalje imaš, u istom obimu, uz drugačiju proceduru (što se tiče doniranja organa, ne znam otkud život sve vreme uleće u priču).

Tačnije, nemaš ga samo ti u odnosu na doniranje tvojih organa, jer ga ima i tvoja uža porodica.

Ne, to je mrtvo slovo na papiru, ili - kako pravnici rado pravdaju glomaznu i besmislenu masineriju kojoj i sami pripadaju. Bez uvrede, naravno.

To što pravnici tvrde da je pravo i to što se primenjuje kao pravo - to jeste pravo... piše obično na papiru ali se i primenjuje u praksi, odnosno, ima efekat na živote ljudi... ima i nekih propisa koji se ne primenjuju pa jesu mrtvo slovo na papiru ali najbolje će ti pravnici ukazati na takve stvari... a ono što male Perice tvrde da je pravo, to je mrtvo slovo, a nije čak ni na papiru... nalazi se isključivo u njihovoj mašti.

Zato postoji najmanji zajednicki sadrzalac - moj zivot je moj, nije tvoj, niti ce da bude. Zakon je duzan da prosto napravi formalni okvir oko ove gole cinjenice. Ili nije zakon.

Nisam ni rekao da je tvoj život moj. Nisam te čak ni pitao ništa o životu, već nešto sasvim drugo - zašto je tvoje mišljenje o proceduri evidentiranja toga ko jeste a ko nije donor organa važnije od mog mišljenja o toj proceduri.

Pa preterao si, stvarno. Nece valjda svaka zvrljka na papiru da bude preca od zivog coveka...

Nisam ni rekao da je bilo kakva žvrljka na papiru preča od živog čoveka... ti si taj kojem je obaveza da žvrljne nešto na papir bitnija stvar od potreba živih ljudi za organima bez kojih ne mogu da prežive.

Smesno spinovanje, ali raspolozen sam da odgovorim - postoje ljudi koji su sebe toliko izopacili da ne umeju vise da cine dobro. Da, takvi su pod prikrivenim ili ociglednim dejstvom necastivog, i ne - necu sigurno to da zaobidjem u prici, jer je u tome koren svakog zla.

Primer? Hitler, i svi zlikovci, olosi, koljaci i ostale psihopate u ljudskoj iustoriji; ljudi koji su u odredjenom momentu prsle crtu i postali neljudi, crtu posle koje ne samo da nisu bili kadri da se vrate nazad, nego i da uopste prepoznaju da cine nesto sto je ocigledno zlo.

Ne znam šta je spinovanje u mom pitanju... pitah da razjasniš primerom i razjasnio si i ispostavilo se da sam te nažalost dobro razumeo... da mi je neko rekao juče da Obi (ne onaj izmišljeni iz epskog serijala, nego živ čovek) veruje da postoje ljudi koji su postali nesposobni da učine bilo šta dobro ne bih mu verovao... ali i onako je tangentno pitanje u odnosu na temu, pa neću ni da nastavljam o tome...

Подели на овим сајтовима

пре 52 минута, obi-wan рече

zato nema za nas blagoslova i boljitka bilo koje vrste dok god ...

....... dok god papa ne dodje u Srbiju. A pošto on nikako ne dolazi ......

Čovječe, pa ti si položio temelje najnovijeg srpskog mita! :D 

https://www.youtube.com/results?search_query=Papa+Srbija

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...