Jump to content

Сексуални односи по Календарчету

Оцени ову тему

Препоручена порука

И спрашивает священник жениха: «Иоанн, хочешь ли ты, чтобы Мария стала твоей женой?» Если он ска­жет: «Да, хочу», – он даёт ему свечу. Также спраши­вает и невесту: «Хочешь ли ты, Мария, чтобы Иоанн был твоим мужем?» Если хочет, – не говорит об этом, но молча склоняет свою голову. Если же не хочет и свадьба совершается против её воли, кричит: «Нет, не хочу!». И если скажет, что не хочет за него выхо­дить замуж, пусть священник не венчает их, потому что их будет ждать погибель. Если такова воля обоих, тогда пусть обвенчает их, а после венчания причастит их Святых Тайн. Затем с песнопениями все идут в дом молодых, священник совершает молитву, благослов­ляет стол и уходит.

И когда пройдёт три дня, тогда лишь паре следует соединяться. Также следует воздерживаться от бли­зости в воскресные дни и праздники. Бог дал тебе жену не для похоти, а для чадородия. И не спите в одной постели в воскресенье, а особенно в праздники, – сатана искусит вас. А ты, мужчина, постарайся избегать чужих жён, как избегаешь змей. Есть дни, когда следует избегать и собственную жену. И если случилось так, что у жены твоей период или же она зачала, или уже родила, но сорок дней ещё не прошло, – избегай близо­сти с ней, она ещё не очистилась. Если же всё равно захочешь близости в это время – поразмышляй над при­мером: «Спроси у земледельца, сколько раз он засе­вает поле – один раз в год, а потом ждёт, пока пшени­ца созреет, собирает урожай и потом, если хочет, снова его засеивает. Так и ты, брат мой, сблизился с же­ной своей, и она зачала? Подожди, пока она родит, по прошествии сорока дней очистится, и тогда засеивай ещё раз. И пусть у тебя будет хоть сорок, хоть пять­десят детей».

То, что я вам хочу сказать, является отчасти не­ приличным, и вы можете меня в этом обвинить. Не ви­дите, как звери соединяются до тех пор, пока самка не забеременеет, и, когда она родит, вновь сближаются? А нам, людям, не стыдно быть хуже животных? И ты этого не можешь соблюдать, оно кажется тебе непо­сильным? Сделай по-другому – смирись, скажи, что ты раб недостойный, худший, чем животные, осуди себя, и тогда, быть может, Бог умилостивится и спа­сёт тебя. Если же грешишь, да ещё и гордишься этим, говоря, что ты свят, – ну куда это годится?

Как своим духовным чадам дам вам совет. Мне, мо­наху, не подобает говорить о таких вещах. Но что же мне делать? Видя, в каком состоянии пребывает народ наш, я в ущерб своему благу рассказал вам всё это для вашей пользы.

https://azbyka.ru/otechnik/Kosma_Etolijskij/slova/3_1

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.4k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Не бих да губим време на Ђуровића, познатог по томе да веома воли да изговара разне лажи о онима који нису у његовој "екипи". 

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Strast sama po sebi nije grešna, već je grešan put gde ti strast putuje. Treba putovati ka Hristu sa onim što imaš stvoreno i pokoriti svoju volju Njegovoj volji.

Pa da. Mnogo je lepo kad je Ljubav prisutna, onda i strast dobija pravi smisao. 

E, a kad nema Ljubavi, onda je sve teško, onda je veća šansa da se strast postavi na mesto ljubavi.

cool.lie.talker

Подели на овим сајтовима

пре 41 минута, Родољуб Лазић рече

Подожди, пока она родит, по прошествии сорока дней очистится, и тогда засеивай ещё раз.

Овог одељка нема у слово 2 (2). Остаје да је ово тешка глупост, ма ко да ју је изрекао. Сигуран сам да је интерполација, али бих морао да радим годину дана на Козминим списима да бих то доказао без икакве сумње.

Надам се пак да ти не сејеш и ореш ни једанпут годишње, јер доста је 1 Роћко у 100 година људском роду. Ти си меру испунио. :))  

Подели на овим сајтовима

пре 49 минута, Родољуб Лазић рече

И спрашивает священник жениха: «Иоанн, хочешь ли ты, чтобы Мария стала твоей женой?» Если он ска­жет: «Да, хочу», – он даёт ему свечу. Также спраши­вает и невесту: «Хочешь ли ты, Мария, чтобы Иоанн был твоим мужем?» Если хочет, – не говорит об этом, но молча склоняет свою голову. Если же не хочет и свадьба совершается против её воли, кричит: «Нет, не хочу!». И если скажет, что не хочет за него выхо­дить замуж, пусть священник не венчает их, потому что их будет ждать погибель. Если такова воля обоих, тогда пусть обвенчает их, а после венчания причастит их Святых Тайн. Затем с песнопениями все идут в дом молодых, священник совершает молитву, благослов­ляет стол и уходит.

И когда пройдёт три дня, тогда лишь паре следует соединяться. Также следует воздерживаться от бли­зости в воскресные дни и праздники. Бог дал тебе жену не для похоти, а для чадородия. И не спите в одной постели в воскресенье, а особенно в праздники, – сатана искусит вас. А ты, мужчина, постарайся избегать чужих жён, как избегаешь змей. Есть дни, когда следует избегать и собственную жену. И если случилось так, что у жены твоей период или же она зачала, или уже родила, но сорок дней ещё не прошло, – избегай близо­сти с ней, она ещё не очистилась. Если же всё равно захочешь близости в это время – поразмышляй над при­мером: «Спроси у земледельца, сколько раз он засе­вает поле – один раз в год, а потом ждёт, пока пшени­ца созреет, собирает урожай и потом, если хочет, снова его засеивает. Так и ты, брат мой, сблизился с же­ной своей, и она зачала? Подожди, пока она родит, по прошествии сорока дней очистится, и тогда засеивай ещё раз. И пусть у тебя будет хоть сорок, хоть пять­десят детей».

То, что я вам хочу сказать, является отчасти не­ приличным, и вы можете меня в этом обвинить. Не ви­дите, как звери соединяются до тех пор, пока самка не забеременеет, и, когда она родит, вновь сближаются? А нам, людям, не стыдно быть хуже животных? И ты этого не можешь соблюдать, оно кажется тебе непо­сильным? Сделай по-другому – смирись, скажи, что ты раб недостойный, худший, чем животные, осуди себя, и тогда, быть может, Бог умилостивится и спа­сёт тебя. Если же грешишь, да ещё и гордишься этим, говоря, что ты свят, – ну куда это годится?

Как своим духовным чадам дам вам совет. Мне, мо­наху, не подобает говорить о таких вещах. Но что же мне делать? Видя, в каком состоянии пребывает народ наш, я в ущерб своему благу рассказал вам всё это для вашей пользы.

https://azbyka.ru/otechnik/Kosma_Etolijskij/slova/3_1

A , jooj , .... kud Rodjo sto pre ne postavi, bre vec dva sata se mucim :0228_hot: da pronadjem ovo u Ruskom izdanju.....:citac: ... (naso pre pet minuta)

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

A , jooj , .... kud Rodjo sto pre ne postavi, bre vec dva sata se mucim :0228_hot: da pronadjem ovo u Ruskom izdanju.....:citac: ... (naso pre pet minuta)

Па да видиш кад мени дајете задатке од месец дана:))) Стигла те је праВЕДНА казна Божија. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Zoran Đurović рече

Није Бог дао жену за блуд, него за рађање деце. И да не спавате на једној постељи недељом и празницима, јер нас ђаво гурне у искушење. А ти, човече, да бежиш од туђе жене као од змије. И не само од туђе, него и од своје када је време. Ако твоја жена има оно што је уобичајено за жене или је затруднела, треба да се чуваш, или ако је родила и није испунила четрдесет дана, није се очистила. А ако хоћеш да се спојиш са својом женом, узми пример: питај ратара да видиш колико пута годишње сеје њиву. Једном, па је остави како је, па онда жање. А после опет, када хоће, поново сеје. Тако и ти, брате мој. Спојио си се са женом својом, занела је? Иди док не роди, док не испуни четрдесет дана и очисти се, а онда још сеј. И тако направи четрдесеторо, педесеторо деце. Хтео сам да ти кажем једну реч, али је постидно, па ћете ме осудити. Зар не видите животиње како се спајају док женка не зачне и спајају се поново тек када роди? А ми људи не стидимо се да будемо гори и од животиња. А, шта, ти ни то не можеш, тешко ти је? Учини друго. Смири се и реци да си недостојан, грешан и гори од животиња. Осуди себе самога и тако ће се Бог смиловати да те спасе. А да чиниш грех, да се хвалишеш, да говориш да си свет, може ли то бити? Саветујем вас као своју духовну децу. Рекох вам да је неумесно да вам ја то говорим, али шта опет да чиним? Гледајући свој род у каквом се стању налази, забринух се и рекох вам ово да бар неке користи имате.

Evo ovako ... :dedica:

Prvo, da ne bude zabune, ja sam imao neku malu raspravu na temi povodom drugog citata iz Svetigore i zato nisam uopste znao da je ovaj citat u pitanju.

Trazio sam 1h vremena u Svetigori i nasao ovde u Pouka 7 :

https://svetosavlje.org/pouke-i-prorocanstva/21/

I jos sam trazio u Ruskom izdanju (i oci me zabolese... :coolio:...jer nije isti redosled kao u Svetigori) i to je ovo (naznacenje nije moje)

https://azbyka.ru/otechnik/Kosma_Etolijskij/slova/3#sel=206:1,217:46

To je iz onog Ruskog prevoda 2009.godina koji je iz najboljeg grckog izvornika (tvoja konstatacija).

I to je u stvari ovo :

"Подлинный прорыв в сфере исследования и пуб­ликации поучений Космы Этолийского совершил из­вестный греческий филолог и историк И.Менунос. Он не только смог собрать все рукописи вместе, но и про­ вёл их сравнительный анализ. В результате он опубликовал восемь поучений Святого, притчи (неболь­шие тексты дидактического характера), а также дру­гие сохранившиеся отрывки, тематически и по содер­жанию относящиеся к проповедям. Автор справед­ливо отказался от реконструкции единого исходного текста80, полагая, что, хотя все поучения и содержат некую общую основу или план, тем не менее мы име­ем дело не с одним исходным поучением, а с несколь­кими проповедями, произнесёнными в разных местах."

«Поучения» Космы Этолийского как исторический документ

https://azbyka.ru/otechnik/Kosma_Etolijskij/slova/2#note89_return

I to je po svemu sudeci onih 8 Pouka iz Svetigore :

https://svetosavlje.org/pouke-i-prorocanstva/

Tako da, ipak se ovaj citat nalazi u tim grckim izvornicima (i to iz najboljeg... :stadaradim:)

E, sad, druga je stvar da se to prihvati sto sv.Kozma prica u citatu,.... i ko oce i ne mora, ali kada se pogleda ceo taj odlomak (ne samo citat) meni licno je okey.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

E, sad, druga je stvar da se to prihvati sto sv.Kozma prica u citatu

Да ли је Козма? У томе је квака. Ово јесте најбоље издање, али није критичко издање. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Zoran Đurović рече

Овог одељка нема у слово 2 (2). Остаје да је ово тешка глупост, ма ко да ју је изрекао. Сигуран сам да је интерполација, али бих морао да радим годину дана на Козминим списима да бих то доказао без икакве сумње.

Надам се пак да ти не сејеш и ореш ни једанпут годишње, јер доста је 1 Роћко у 100 година људском роду. Ти си меру испунио. :))  

Напричао си гомилу глупости, цитирао си део из предговора  који проблематизује аутетичност свеукупних записа. Али си пропустио да цитираш део који се односи управо  на ово издање, које је сачинио Менунос. Види се да је човек чувени грчки историчар и филолог, који је сабрао све рукописе, којих има много, и извршио њихову упоредну анализу, а након тог рада издао ових осам поука, које су нека врста реконструкције његових типских проповеди, будући да је он имао типске ситуације и типске проповеди, које је од прилике до прилике мало мењао, према конкретној ситуацији. Значи иза ових поука које се цитирају, стоји озбиљан рад:

Подлинный прорыв в сфере исследования и публикации поучений Космы Этолийского совершил известный греческий филолог и историк И.Менунос. Он не только смог собрать все рукописи вместе, но и провёл их сравнительный анализ. В результате он опубликовал восемь поучений Святого, притчи (небольшие тексты дидактического характера), а также другие сохранившиеся отрывки, тематически и по содержанию относящиеся к проповедям. Автор справедливо отказался от реконструкции единого исходного текста2 , полагая, что, хотя все поучения и содержат некую общую основу или план, тем не менее мы имеем дело не с одним исходным поучением, а с несколькими проповедями, произнесёнными в разных местах.

Тражио си текст на руском, добио си га, а сад си се ухватио за једну реченицу за коју си "сигуран да је интерполација". Само је проблем што немаш доказа за ту тврдњу.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Zoran Đurović рече

Да ли је Козма? У томе је квака. Ово јесте најбоље издање, али није критичко издање. 

Okey, o tome i pricamo.... ali pretpostavljam da su u Grckoj vec vodjene godinama rasprave o svemu tome i tih 8 Pouka su sastavljene od g.Joanisa najveceg istrazivaca dela sv.Kozme i to je koliko vidimo prihvaceno u Grckoj kao legitimno.

Inace, koliko vidim,..... bas se neki ovde zaleteli sa ovim citatom i suptilnim komentarima ....:smeh2:

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Родољуб Лазић рече

Тражио си текст на руском, добио си га, а сад си се ухватио за једну реченицу за коју си "сигуран да је интерполација". Само је проблем што немаш доказа за ту тврдњу.

Не, мислим на цео одељак, али сам цитирао ту реченицу да не бих све преносио. 

Наравно да сам навео да је ово најбоље издање. Али није критичко издање. Менуноса бих питао зашто нема овог одломка у 2 (2). Такође, питао бих на основу чега тврди - ако тврди - да је ово Козмин текст. Дакле, никаквог доказа немамо да су ово аутентичне Козмине речи. Ако ти можеш да докажеш, изволи.    

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Eno ga muči ga besmrtna duša. On se trenira na ovakvim tekstom za neulazak u mitarstva.

Ali duša žudi za tajlanđajkom, pa preživljava pakao. Zato nije sabran.

(ajd ako smes postavi ovo tamo na onoj temi o mitarstvima..... :smeh1:)

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Zoran Đurović рече

Дакле, никаквог доказа немамо да су ово аутентичне Козмине речи. Ако ти можеш да докажеш, изволи.    

Јел ти имаш деменцију? Прекјуче сам ти објаснио да нисам ја тај који треба да доказује аутентичност, него ти, ако тврдиш  да је неаутентично, треба да докажеш тврдњу.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Bokisd рече

analogija definicija -Srodnost, podudarnost dviju uspoređenih pojava, dvaju slučajeva i sl.

Porediti odnos sa ženom, i oranje zemlje nije analogija. 

• Свиђа ми се 1

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...