Jump to content

Јм. Макарије, нови старешина Привине Главе: Пушачи више неће моћи да се причешћују

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 часа, Nebojš.a рече

Ali iz čega da ustane ako smatra da to što mu se desilo nije pad.

Сада има да добијеш етикете воајера, удбе, цепидлаке, моралисте, лицемера, секташа а и питање ти је нехришћанско... :mahmah:

Подели на овим сајтовима

• Одговори 659
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 5 минута, Nebojš.a рече

I ja odgovor neodgovornim i licemernim.

Istinski i jedini pad čoveka, je otuđenost od Boga, zadržavati se na moralnim pridigama onih koji su u Crkvi i pokušavaju da kanališu strasti prema Bogu i sa Bogom žive, nema nekog smisla. Zašto nema smisla? Zato što jedan vidljivi greh kod nekog može da sakrije 100 drugih vrlina, a jedna osuda greha kod drugog, može da sakrije 100 tvojih drugih nevidljivih a svakodnevno prisutnih grehova te veličine.

Zato su jedino smrtni gresi ti, koji kod duhovnika mogu da izazovu reakciju i eventualnu epitimiju, tj. ne dozvoljavanje pristupa Čaši.

Da je duvan štetan, to niko ne spori ali niko nek si ne uzima za pravo da budući on sam ne čineći taj greh, zahteva i od drugog isti podvig.

U takvu trku ne želim da ulazim. Hoćemo li uslovljavati drugog samo u onim podvizima koje smo sami uspeli da pobedimo?

I Hristos je bio čovek, ko Ga je dostigao u podvigu?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Isusovo magare рече

Znači ja mogu u životu pušiti tri kutije cigareta dnevno

Од толиког дима и ти сам не би видео шта се дешава ни у теби ни око тебе :smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Zato su jedino smrtni gresi ti, koji kod duhovnika mogu da izazovu reakciju i eventualnu epitimiju, tj. ne dozvoljavanje pristupa Čaši.

Невезано за дуван. Сваки грех је смртан. Грех одваја од Бога. Одбацивање греха и покајање води ка Богу.

Епитимија је мера, пут ка покајању.

Не можемо причати о гресима који нису смртни, јер то нису греси.

Наравно, на свештенику је да одреди меру епитимије, и то дал да се човек причести, или не. Ал немојмо причати о несмртним гресима, пошто таквих грехова нема.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Vladan3 рече

Сада има да добијеш етикете воајера, удбе, цепидлаке, моралисте, лицемера, секташа а и питање ти је нехришћанско... :mahmah:

Брате, ниси уопште скапирао. Нико не сматра да је пушење у реду и да није промашај.

Ја као бивши пушач сматрам да је то лагано саомоубиство. Престао сам и мислим да сви треба да престану.

Дакле,грех је.

Мислим да је погрешан концепт у коме ми причамо колико после причешћа је ок да се запали цигарета. Па није никад ок. Али као што рекох људи нису исти, неко ће на прву да престане, неко ће се борити и изборити, неко неће (нажалост) али последњу реч има Бог и он гледа све и оно што ми не видимо.

Мислим бесмислено расправљамо, и да кажем јуридичко-католички.

Грех је грех сваки, и не треба га чинити никада. А оваким приступом "син фри зон" упадамо у неке чудне рупе.

Немојмо набијати људима на нос њихове слабости. Сви знамо своје, имамо духовника, свештеника, исповест...Зато мислим да је ово опште мудровање о појединачним стварима које свако са Богом и собом уз помоћ свог пастира треба да реши. И зато кажем удба и воајерство је кад се овако ситиничаво бавимо греховима других људи.

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Isusovo magare рече

Znači ja mogu u životu pušiti tri kutije cigareta dnevno i umrijeti od raka pluća ali kad dođem pred Isusa on će se pretvarati da to nije vidio..

znaš za Milanka? Bogu je sve moguće

Подели на овим сајтовима

• Гости
пре 16 минута, Nebojš.a рече

I ja odgovor neodgovornim i licemernim.

Амин :)

Свој ти посао! Надигравате се овде к'о митари, делите моралне лекције. То што сте "нека висина", па будите, зналци сте, а чега? Не питам Кога, већ чега?!  

Који је то човек позван да улази у вертикалу односа: "Бог-човек"? Ти и Владан? Слава Богу, нисте :)

Један је услов за причешће, а то је покајање, но то није дато теби знати у кога је искрено, а у кога не. 

Свој ти посао, ако и знаш шта имаш у своме дворишту порадити, а не митарити и надмудривати се.

Хоће ли ко пијан прићи, то није моје. Ако ли ми и каже да је пијан пришао, тек онда није моје да га поучавам, јер је поуку добио! 

То ли је Бог одлучио у "задња времена" да снисходи :aplauz:

Оно што сам имао рећи о теми, написах у личном примеру, никако у примеру другога! 

А тебе премудрог бих замолио да ми покажеш човека који не пада, сваки има своју несвест по сушти! Но, није сушт крива, јер је по потреби у нехотичном! 

Трик питања и надигравање, нису учтиви, веома су нељубазан однос, опадачки су, јер би ти и теби слични ловци да ловите. 

Због себе потребе немам писати, но због дрзника који се камењем бацају и куцам, а ти свој посао и не смућуј слабе!

Подели на овим сајтовима

• Гости
пре 1 минут, Вилер Текс рече

Па по митарима не смеш ни мислити након причешћа :D уствари смеш, невидива је то радња :0205_whistling:

Колико ли су слабих обесхрабрили и од Христа одбили и смутили, то само Бог зна, а овамо ревнују.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Вилер Текс рече

Брате, ниси уопште скапирао.  ... ситиничаво бавимо греховима других људи.

пре 4 минута, Гајић рече

Који је то човек позван да улази у вертикалу односа: "Бог-човек"? Ти и Владан? Слава Богу, нисте :)

Шта је вама? Где сам ја казао ишта о било коме, где? Чак ништа ни о пушачима не рекох. Само говорим о појави и ставовима.

Зашто ми учитавате оно што ви сами радите?

Ви непрестано о себи и другима на личној основи говорите... и лепите етикете из дубине вашег покајања и смирености.

Нека само ви лепите ево мени фале још три сличице да попуним свој преподобни албум :smeh1:

пре 7 минута, goranger рече

znaš za Milanka? Bogu je sve moguće

Миланку свака част али ако сте пажљиво одслушали видео снимак чућете да је човек у сред цркве исповедио своје пушење као највећи и најтежи проблем и као једину ствар која га одваја од самог Бога.

Али ми свеједно не причамо о људима ни појединачно ни групно него о појави и ставовима...

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Vladan3 рече

Шта је вама? Где сам ја казао ишта о било коме, где? Чак ништа ни о пушачима не рекох. Само говорим о појави и ставовима.

Зашто ми учитавате оно што ви сами радите?

Ви непрестано о себи и другима на личној основи говорите... и лепите етикете из дубине вашег покајања и смирености.

А шта си ти хтео да кажеш? Не разумем те. Објасни ми молим те.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...