Jump to content

Због чега су Адам и Ева помислили да нису "као богови" (Пост 3:5)

Џуманџи

Препоручена порука

пре 31 минута, Bokisd рече

Da, nekako imam ideju sta potenciras.

Recimo, upravo mi se javilo pitanje, da nije kusac postavio onakvo lukavo ( sofisticirano ) pitanje, da li bi Adam i Eva pogresili i uzbrali plod od znanja dobra i zla ?

Ne bih voleo sam da nesto filosofiram, nisam uopste procitao nesto od otaca na tu' temu ( verovatno postoji ). Po nekoj intuiciji, sta znam, imam razloga i za i protiv, ...i, da bi pogresili i da ne bi pogresili.

Zbog toga je ovo pitanje, zbog cega postoji djavlo i kako je doslo do situacije da ih kusa, mozda i kljucno.

Opet, je to, licno mislim, povezano sa ciljem i svrhom stvaranja coveka i svih ostalih duhovnih bica. Ukratko, koliko razumem, svrha Bozijeg   stvaranja jeste, da sva Njegova stvorenja ucestvuju u njegovim blazenstvima i zajednici sa samim ( Bogom ),.... svako stvorenje na neki svoj odredjen nacin. Tako i covek i andjelske duhovne sile, sluze i slave Boga, razumskom i slovesnom sluzbom. 

Ali, s obzirom da su stvoreni kao  slobodno licnosti i umovi, oni, su mogli i imali su samovlastnost u svojim odlukama i delovanjima. Neka odlika umstvenog delovanja jeste i preuznosenje i gordost, koja je i svrgnula djavla na zemlju. Dalje se desava njegova maksimalna duhovna degradacija i postaje ljubomoram velikom mrznjom prema samom  Bogu i njegovom stvorenju, coveku. To je i razlog sto , sad, prilazi coveku i zeli da ga pokrene na greh i pad i mrznju, da postane bogoprotivnik , kao sto je on. ( koliko sam citao, to su neki glavni razlozi sa kusanje coveka ).

I, sad, djavlo, koji je po prirodi vrlo mudar i lukav i prosvecen na lose i zlo, kako da kazem, smislja i konstruise jedan sofisticiran plan kojim zeli da prevari Adama i Evu ( zapazi, da ne napada direktno Adama, nego preko Eve, to je jedan deo tog taktickog plana ).

Mislim, da je Bog kroz zapovest, prvim ljudima, nagovestio i ukazao i na delovanje djavola ( koliko se secam, po tumacenju otaca, drvo od znanja dobra i zla, u sebi sadrzi i deo ukazivanja na postojanje tog zla, kao delovanje djavla ), Imao je , kao dojavu o postojanju i delovanju nekih drugih koji mogu da cine zlo. Jos je i dao i mnoge druge plodove u Raju, koja su imala odredjene duhovne vidike, koje mogu da upute na delovanje protiv prvih ljudi.

Kada se sve sabere i oduzme, nekako mi deluje, da je glavna fora u slobodi koju covek poseduje. Nekako je zloupotrebljena ta' sloboda od strane coveka i djavla. Sad, postavlja se , novo pitanje ( :eit3du: ), zbog cega smo stvoreni slobodni. 

To je ono nesto, sto sam procitao i kao nesto svario. ( kroz glavudju :ani_biggrin: ).

Sve se zna ko djavo, i evo razmatra se da su Adam i Eva bili duhovno nezreli. Dakle zašto su mala nedorasla djeca stavljena u isto dvorište sa ne-pitomim pitbulom, i da se onda od njih očekuje da ne budu "rastrgani" - prevareni? 

Šta satana uopšte radi u raju, pored svega?

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, VaSa110 рече

Ako misliš na Adama i Evu, kao što rekoh Kratosu takvi su napravljeni i to imali u sebi, a manifestacija toga se pokazala kada je ona "zmija" okrenula prekidač. Da to nisu imali u sebi nikakav nagovor sa strane ne bi upalio.

Kao što ti rekoh roditeljska reč drugačije miluje, te se roditelj trudi da mu se dete ne oseti inferiorno u odnosu na njega upravo da bi ga stvarno izveo na Put ravnopravnom sebi. Što se kasnije Ovaploćenjem gde Bog postade čovek i pokazalo. Bog je čoveka uvek vaspitavao tako da se ovaj ne bi osetio ugrožen ili uskraćen radi svog uzrasta.

Ne znam da li imaš dete ali ja svoju decu vaspitavam tako da su u svemu ravnopravni samnom, upoznajem ih sa njihovim pravima i obavezama a to ih uče već u prvom razredu osnovne škole, upravo da im svakakve ludosti ne bi padale na pamet i da bi stekli poverenje i saznanje da će i oni biti veliki.

Opet kao roditelj iz iskustva ti govorim, da svakakve ludosti upravo pokušavaju gledajući recimo razne video klipove (ne možeš sve da iskontrolišeš :)) ).

Dakle ja sam stigao do uticaja sa strane i rekao sam da mi je tu granica ali da to verovatno nije sve i da ne znam šta se sve tu odigralo i probudilo...

Stojim dakle na poziciji da je inferiornost deo prirode čoveka ali i na poziciji da je Bog znao da vaspitava i da je toga bio svestan.

Hristos na kraju svog dela spasenja kaže, da su mu učenici prijatelji, te ih je takve učinio ravne sebi, što je i bio cilj stvaranja i vaspitavanja čoveka.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Мени је фасцинантно ово анализирање и тумачење у ситна цревца као Шерлок Хомс. Час буквално час симболички час психолошки час теолошки.

Ево рецимо ако ћу тако, да се ухватим једне теме, зашто се не бих запитао зашто кажу Богу да су голи ако већ имају прегаче и нису голи?

А ако се каже да ипак јесу на неки начин голи и није битно шта носе, зашто им после прави кожне хаљине?

Је ли имао Бог неку прегачу или хаљину када је шетао вртом? Када је после пада дошао у врт како су га они видели, Боже ми опрости, као голог или обученог (било симболично било буквално)?

И зашто им Бог прави кожне хаљине када су већ сами направили од лишћа? Можда да би се заштитили када крене да им рађа трње и коров?

А и Адаму прво каже да ће да једе зеље а онда накнадно додаје и хлеб? Да ли је Адам уопште знао шта је то хлеб ако је јео само воће?

И тако даље и тако даље и тако даље... 

И како то говорите да змија ништа није лагала када им је рекла да неће умрети? Јер онда испада да је их Бог лагао, а није јер јесу умрли након изгнања.

И психологија: Бог јасно каже Адаму да је осуђен јер је послушао жену (а не њега), а змији јер је учинила превару (мешањем лажи и истине), а жени јер је слушала змију а не Адама.

А што нису одмах јели од дрвета живота које је било одмах ту поред? Па рецимо, шокирали се јадни, видели да су голи, не могу да верују, шта да раде, Господ само што није наишао, плели неко лишће, крили се међу дрвећем, креће вече а змија се шуња свуда око њих, смеје се, добацује им...

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, Svetlana Pecin-Saraguda рече

Кратос, само са једног дрвета им је било забрањено да једу.

Kako zabranjeno kad im je bilo na dohvat ruke, takoreci? Kad se detetu zabrani npr. koriscenje telefona isti mu se i oduzme i nema mu pristup, zar ne?

пре 58 минута, Матусал рече

Па зашто је Бог немоћан, 

Kao prvo, napisala sam:"Cak deluje da je Bog nemocan", pa pazljivije interpretiraj i parafraziraj ubuduce. Drugo, deluje jer nije rekao "zabranjeno vam je, ako ne poslusate odredicu vam kaznu". Ne, naprotiv, ovo kao da je van Njegove kontrole. No, to nikakog znacaja za ovu temu nema, al' 'ajde da naglasim. :)

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Џуманџи рече

Ma, kad pisem ne obracam se iskljucivo tebi, kontam da svi citaju, pa mozda se neko seti nekog znacajnog detalja.

Kada je na autu kočnica loše urađena, pri normalnim kočenjima ta greška se ponekad  i ne primećuje, tek pri stresnim naglim kočenjima ta greška se uočava.

Tako i sa Adamom i ženom mu. Dođe zmija, okrete prekidač i nastade belaj.

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Џуманџи рече

Tacno, sto nas vraca na pitanje zasto su shvatili da su drugaciji tek kada se pojavilo iskusenje? Pre toga su sasvim opusteno komunicirali sa Bogom, u tekstu nema naznaka za bilo sta navedeno ovde. Kao sto sam vec napisala Vasi u prethodnom post-u.

Ma, kad pisem ne obracam se iskljucivo tebi, kontam da svi citaju, pa mozda se neko seti nekog znacajnog detalja. :)

Зато што је искушење примамљиво, као и полуистина коју је змија изрекла.

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Снежана рече

Зато што је искушење примамљиво, као и полуистина коју је змија изрекла.

Upravo to, znaci da im je nesto nedostajalo. A u raju su, tj. u "full" odnosu sa Bogom? Hmmm.... :)

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Џуманџи рече

Upravo to, znaci da im je nesto nedostajalo. A u raju su, tj. u "full" odnosu sa Bogom? Hmmm.... :)

Па мислим да нису били у фул односу са Богом, до тога се као и у животу долази познањем, упознавањем временом, зато им је ваљда и оставио дрво и вето ставио на њега као једини "услов".

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Џуманџи рече

Ali nisu još ravnopravni, ravnopravni postaju sa Bogočovekom.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Justin Waters рече

Sve se zna ko djavo, i evo razmatra se da su Adam i Eva bili duhovno nezreli. Dakle zašto su mala nedorasla djeca stavljena u isto dvorište sa ne-pitomim pitbulom, i da se onda od njih očekuje da ne budu "rastrgani" - prevareni? 

Šta satana uopšte radi u raju, pored svega?

Zbog toga sto su stvoreni kao slobodna bica.

Prvi ljudi su stvoreni kao duhovna deca, zbog posedovanja te' slobode i samovlastnosti u delovanju. Jer, sloboda nam omogucuje da napredujemo ka' Bogu, da, svojom voljom i trudom postajemo bogovi po blagodati. Jer, da nas Bog nije stvorio slobodnim, bili bi onda po prirodi ili jednaki Bogu ili po prirodi odaljeni od Boga ( sa nemogucnostu da se pokajemo i budemo sa Bogom ). Nema neke sredine.

Znaci, kao neki roboti u dobru i u zlu. Gde je onda tu dobrota Bozija, ako bi nas stvorio zle , po naravi, sa nemogucnoscu bilo kakvog izbora ? Onda je logicno, da smo stvoreni kao slobodna bica koja imaju mogucnost da napreduju ka' Bogu. Zbog toga smo bili na, kako da kazem, manjem duhovnom nivou od savrsentva. Ali, sasvim dobro upuceni u tome,  kakvo je stanje stvari u raju i kakva su uputstva za koriscenje duhovnih plodova kojima treba da se i duhovno hranimo.

Ali, svojom slobodom, koju Bog ne zeli da narusava, ipak smo izabrali ,onako kako smo zeleli. Sta da radimo, da krivimo Boga sto nam je i dao tu slobodu ? Pa, upravo je to uradio i Adam, okrivio Boga, ne sebe., svojom slobodom prema Bogu.

Подели на овим сајтовима

Pri tom se opšte ne slažem sa tumačima, da su adam i eva bili mala deca koja nisu znala šta rade, jer takvo iskušenje je moglo biti dopušteno samo ako su oni bili svesni sasvim dovoljno i duhovno dovoljno jaki, da takvom iskušenju mogu odoleti.

No kažem i zmija se plašila toga, što se adam i eva ne osećaju dovoljno inferiornim, jer je Ovaploćenje i Oboženje čoveka bio plan skriven i od Anđela Božjih.

Trebalo je tu osobinu načeti isprobati nagovarati na to...da se čovek duhovno otme od Stvoritelja.

Подели на овим сајтовима

Recimo, jedno tumacenje Zlatoustog u vezi ove price ( mozda neko pronadje, neki odgovor na neku dilemu ) :

" 3.  Ako bi neki radoznalac ( Kratos, ,  :stadaradim:),  želeo da ispituje zašto se ono nazivalo drvetom života, neka zna da čovek koji se povodi za sopstvenim rasuđivanjima ne može potpuno da sagledava Božja dela. Vladiki beše ugodno da se čovek kojega On sazda vežba u poslušanju i neposlušanju obitavajući u raju i da ta dva tamošnja drveta posveti jedno životu, a drugo, da tako kažem, smrti, jer mu kušanje i prestupanje zapovesti smrt donese. Kako je od njega uzevši čovek postao smrtan i potčinjen telesnim potrebama i tu uđe greh, zbog koga Vladika i ustroji radi našeg dobra smrt, On Adama više ne pušta u raj, nego mu zapoveda da izađe odande, pokazujući da to ne čini ni zbog čega drugog osim iz ljubavi prema njemu. A da bismo se tačno uverili u to, potrebno je da se ponovo pročitaju same reči Božanstvenoga Pisma. I sada, kaže, neka nikada ne pruži ruku i uzme od drveta života ijede i živi u vek. Pošto je pokazao veliku neuzdržljivost prema već datoj zapovesti i postao smrtan, da se ne bi ponovo, kaže, drznuo da se maši ovoga drveta koje daje neprestani život i da ne bi ubuduće besmrtno grešio, bolje je da se on odavde istera - tako da je izgon iz raja pre čin brige nego gneva. Jer takav je Vladika naš. Ni kada kažnjava ne pokazuje manje brige za nas nego kada dobro čini, a i kaznu nam nalaže radi umudrenja - tako da nas ne bi ni kaznio da je znao da mi ne bivamo gorima ako nekažnjeno grešimo, nego predupređujući naše napredovanje ka gorem i odsecajući buduće lukavstvo, on kažnjava dosledan Svome čovekoljublju. "

Подели на овим сајтовима

Mislim, realno i zmja je bila iskrena u svom nagovaranju, jer ni njoj nije bilo jasno što se čovek ne oseća dovoljno inferiornim i što je u takvom povlašćenom položaju.

Ta tajna ovaploćenja i oboženja je bila skrivena od svih i svo to nagovaranje jeste zaista bilo iskreno od strane zmije ali kako su adam i eva zaboravili da su gospodari zmije to mi još uvek nije jasno :)

Подели на овим сајтовима

пре 46 минута, Vladan3 рече

Час буквално час симболички час психолошки час теолошки.

Mogao si da kažeš samo ljudski.....jer svako od tih tumačenja je upravo i slika nas kao bića iz više aspekata što bi rekao naš ugledni forumski teolog Milan Nikolić...:D Uostalom zar ne postoje tri barem nivoa tumačenja SP bukvalni,metaforično-simbolički i duhovni-pneumatološki?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Кратос рече

Mogao si da kažeš samo ljudski.....jer svako od tih tumačenja je upravo i slika nas kao bića iz više aspekata što bi rekao naš ugledni forumski teolog Milan Nikolić...:D Uostalom zar ne postoje tri barem nivoa tumačenja SP bukvalni,metaforično-simbolički i duhovni-pneumatološki?

Pa evo ovako ljudski, ti gospodariš zmijom i svim živim stvorovima u vrtu. Oni su tvoje sluge. I onda sluga uspe da nagovori gospodara (tebe) šta mu je činiti u sopstvenom vrtu.

I Bog kriv? :))

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...