Jump to content

Зоран Ђуровић: Нека нота на наше свеце, Јустина и Николаја, а поводом англиканаца

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 12 часа, Vedran рече

molimoli

Е шта још нећу прочитати и чути! 

Znači svi nekršteni idu u Pakao???7896634Ajoj pa ja ću da poludim ako već i nisam..confused1

Подели на овим сајтовима

• Одговори 756
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 1 минут, Isusovo magare рече

Znači svi nekršteni idu u Pakao???7896634Ajoj pa ja ću da poludim ako već i nisam..confused1

Хваљен Исус, магаре!

Знаш шта то значи? Значи да не суди Бог него ми. И ако ми недамо џаба се Бог труди.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Vedran рече

Хваљен Исус, магаре!

Знаш шта то значи? Значи да не суди Бог него ми. И ако ми недамо џаба се Бог труди.

Uvijek hvaljen dijete drago!!Tako je moja draga susjeda znala reći kad bi je mi kao djeca pozdravili..

Nego što se tiče ovog "ulaska u Nebo" šta nije to pomalo čudno da idu samo oni koji su krsteni,vjernici ili nedaj Bože katolici..što je sa ostalima..recimo kanibalima??Koji nisu ni čuli za Krista??Zašto ih je Bog uopće stvorio onda??,da nas pojedu?!:1314_womens:

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Isusovo magare рече

Uvijek hvaljen dijete drago!!Tako je moja draga susjeda znala reći kad bi je mi kao djeca pozdravili..

Nego što se tiče ovog "ulaska u Nebo" šta nije to pomalo čudno da idu samo oni koji su krsteni,vjernici ili nedaj Bože katolici..što je sa ostalima..recimo kanibalima??Koji nisu ni čuli za Krista??Zašto ih je Bog uopće stvorio onda??,da nas pojedu?!:1314_womens:

Не разбијај главу око тога, пусти Богу да ради свој посао. И не веруј овима што му се петљају у посао и хоће да буду богови. То је све што ја могу да ти кажем по томе питању. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Isusovo magare рече

Citaj Rim 1 i nacices odgovor. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Trifke рече

Ко о чему Трифке о римљанима. Час Ватикан час Римљани. Стално бре чита Римљанима! Јуче мени вели читај Римљанима, данас теби.

Ма сумњиво ми то нешто? А још зна и како се зове ватиканска банка. А знамо ми добро ко седи у Риму. :)))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Vedran рече

Ко о чему Трифке о римљанима. Час Ватикан час Римљани. Стално бре чита Римљанима! Јуче мени вели читај Римљанима, данас теби.

Ма сумњиво ми то нешто? А још зна и како се зове ватиканска банка. А знамо ми добро ко седи у Риму. :)))

pogledaj mi sliku na profilu i sve ce ti biti jasno. Kada sve mora da ti se nacrta! :)))

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Trifke рече

Pročitah ali moram priznati da mi osta jedna zanimljiva recenica "Kad pomisliše da su mudri postadoše ludi"..

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Бранко Авдагић рече

Proglašenje svetog vladike Nikolaja Velimirovića za sveca sigurno nije deo nekakve devalvacije svetaca. Sveti vladika Nikolaj je bio pesnik, umetnik i on kao i Njegoš ima pesničke izlete u poganski i nepravoslavni svet. Pesnik k'o pesnik. A i sam je svojevremeno rekao da bi spalio dela iz svog ranijeg životnog perioda! Sveti vladika je bio veliki podvižnik, apologeta i misionar. Navedeno ekumenisanje svetog vladike Nikolaja je bilo sa ciljem pridobijanja svih pravoslavlju (pogledati njegova misionarska pisma nepravoslavnima) a pesnički izleti su deo umetnosti i tako ih treba doživljavati. Veliki apologeta i borac protiv sekti otac Lazar Milin je bio pristalica evolucije, ali to nimalo ne umanjuje njegovo veliko delo. Njegove knjige su i dalje pravi biseri.

Ma ja.. ne samo da je bio mlad istraživač no je bio i pesnička duša... sva osim vrsan teolog.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Бранко Авдагић рече

A i sam je svojevremeno rekao da bi spalio dela iz svog ranijeg životnog perioda!

Ranije je vec neko na forumu rekao nesto slicno i bas me je zainteresovala ta' neka prica oko toga,  da se Nikolaj odrekao nekih svojih dela i pisanija. Nesto sam malo trazio po netu i nasao sam neke stvari.

Prvo sto sam nasao jeste od Vladimira Dimitrijevica gde on kaze :

"Проти Димитрију Најдановићу је, осуђујући своја младалачка застрањења, касније писао да не би волео да се његове књиге објављене пре 1922. прештампавају." ( skroz na kraju teksta ).

http://www.vaseljenska.com/misljenja/vladika-nikolaj-pokusaji-povratka-anglikanaca-u-crkvu/

Pokusao  sam da nadjem ta' pisma proti i ne mogu da se nadju.Ova pisma od vladike Nikolaja su izgleda deo njegove prepiske sa raznim licima, koja su vodjena posle 2.Rata kada je ziveo u Americi. Ipak , na kraju sam nasao da su su ova pisma skupljena i objavljena u knjizi ... UNKNOWN LETTERS OF SERBIAN SAINT NIKOLAI by Zeljko Jelich.

O ovome je pisano u publikaciji American Srbobran od strane o.Mateje Matejica. Ne znam ko je gospodin Jelic, ali, u knjizi su navedena pisma koje je vladika poslao : Vinstonu Cercilu ( apel za pomoc Drazi Mihajlovicu ), Herbetu Hooveru, Slobodanu Jovanovicu, 5 pisama dr.Rajku Djurdjevicu, ...i, 22 pisma proti Dimitriju Najdanovicu i njegovoj supruzi Jeleni.

http://www.babamim.com/st_bishop_nikolai__his_letters

Sad, pretpostavljam da je Dimitrijevic imao uvid bas u ta' pisma Najdanovicu i da je u nekom od tih 22 pisma pronasao i citate od Nikolaja u kome se 'kajao' za ta' neka svoja mladalacka zastranjenja i da ne bi voleo da se njegove knjige pre 1922.godine prestampavaju. Nadam se da Dimitrijevic  nije nesto izmislio ( jeste da je ovakav i onakav :ani_biggrin:, ali, valjda ne bi nesto izmisljao i lagao ).

Nisam uspeo da nadjem ovu knjigu od Jelica. Pretpostavljam da moze negde da se nadje ?

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Bokisd рече

Nadam se da Dimitrijevic  nije nesto izmislio ( jeste da je ovakav i onakav :ani_biggrin:, ali, valjda ne bi nesto izmisljao i lagao ).

Не би он...:))12:smeha::)) Ја написах текст о неким његовим фалсификатима. Цела књига би се дала написати само да се поброје његове гнусне лажи и подметачине. Зато ће ти Димитријевић, као и његови ученици, рећи да проф. фон Аркс лаже јер су они патолошки лажови. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Bokisd рече

Nadam se da Dimitrijevic  nije nesto izmislio

И ја се надам, ал њему не верујем ни да је небо плаво док не проверим. 

Јер његове намисли нису као и наше намисли. :D То што он види када гледа исто ово плаво небо није исто ономе што ми видимо гледајући га. 

Зато бих ја да прочитам то писмо. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Vedran рече

Још мало да нас поучи Светитељ, а некима и душу да вади . Поука:

"Црква треба да признаје само два супротна идолошка система, ...,а то су светост и богоотпадништво. Ако неко пита како се постиже и шта означава светост, хришћанство нема шта да расправља, већ да покаже светост у делима..." наставак испод ове напомене.

Сад иде душевадни део. :)) Ово се у саременом речнику зове trigger warning. По савременом "либералном" бонтону дужан сам да вас упозорим пред изношење чињеница које могу изазвати негативне последице по ментално здравље неког евентуалног читаоца. Не бих волео да ми се после овога склупчате и почнете конвулзивно ваљати по поду и запомагати. Дакле, настављамо...

"Да укаже на самога Господа Исуса Христа, светога апостола Павла, светога Јована, Поликарпа, Лава, Патрика, Сергија и Зосима, свету Терезију и стотине других светитеља. Ако неко миси (sic), да неколико хиљада хришћанских светитеља нису довољно убедљива  сведочанства..., и тада Црква не треба да одбаци свој идеал, и да за идеал узме хиљаде великих или малих Наполеона или Бизмарка, Гетеа и Спенсера, или Медичија и Кронвела. ...У крајњем случају за Цркву би било много боље да своје светитеље покаже изван хришћанских зидова као људе сличне њиховим светим људима: Хермесу, Питагори, Кришни, Буди, Лао-Цеу, Конфучју или Зороастру. Чак је боље некрштено а да је небеско и свето, а да је (sic) крштено земаљско и несвето."

А само да ви кажем још нешто док сте под упозорењем. Преводилац се није усудио да овај задњи део доследно преведе. У оригиналу наш светитељ пише "St Hermes, St Pytagoras" итд. дакле "свети", као Св. Кришна и Св Буда 12:smeha:(ова два нисам могао да изоставим а да их не поменем због @Ivan Marković :)))

Ај живели!

И немој да ми који од вас сад оде у будисте, измлатићу вас. sFun_bat

A `el mož` da zamisliš da je kojim slučajem dodao i (pa`i sad!) - "Sv. Muhamed i ashabi mu njegovi, kalifi pravedni, Sv. Ebu Bekr, Sv. Omer, Sv. Osman i Sv. Alija ibn Ebu Talib i drugi s njima. 

:)):cheesy3:

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Iulianus рече

A `el mož` da zamisliš da je kojim slučajem dodao i (pa`i sad!) - "Sv. Muhamed i ashabi mu njegovi, kalifi pravedni, Sv. Ebu Bekr, Sv. Omer, Sv. Osman i Sv. Alija ibn Ebu Talib i drugi s njima. 

:)):cheesy3:

Па јесте рекао. 12:smeha:

Само преводилац се толико престравио и доживео напад стреса (као о. Рафаил) да је заборавио да преведе Св Ебу Бекр. 

Али и њега је написао. :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...