Jump to content

Зоран Ђуровић: Нека нота на наше свеце, Јустина и Николаја, а поводом англиканаца

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 минута, Svetlana Pecin-Saraguda рече

И ту си цитирао читав подужи текст. Вероватно је грешком тако испало.

Тако то иде кад се журите да предухитрите један другог уместо да мирно разговарате. 

Није важно. Али, питаћу опет "те ликове", што ти рече, било који "лик" тражим да ми одговори, почевши најпре од постављача теме. 

ГДЕ ЈЕ ЛИЧНО СВЕТИ ВЛАДИКА НИКОЛАЈ НАПИСАО ДА СЕ ПРИЧЕШЋИВАО КОД ИНОСЛАВНИХ ?

Молим лепо за одговор. 

Само изволи. Питај зораните. Они то ваљда знају

Подели на овим сајтовима

• Одговори 756
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Ovo postaje sve zanimljivije. Pocinju da se prikljucuju i revnosniji branitelji vere. Stvarno je vreme da se ovi @Vedran i @Zoran Đurović izvedu pred veliki inkviziciski sud. Nemože viče to ovako kako je do sada išlo. Zašta sam ih ja špijunirao sve ovo vreme. Zar sve to da mi propadne? :) 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Ivan Marković рече

Иван има породицу, па има и обавезе и мора да зарађује. Иван има селидбу и мора да гледа станове. 

И теби се млого извињавам на повреди твојих људских и хлебозарађивачких дужности.  

Али ја те браним, а ти ме не лајкујеш. :))

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Ja sam samo hteo da svi vidimo razliku,kako govori jedan Hristov svetitelj o Istoku i kako govori jedan inkvizitor koji nam porucuje pa tako i samom svetitelju Nikolaju da ostavimo SPC na miru. 

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ivan Marković рече

Ма имаш ти времена сасвим довољно, од кад те знам висиш по цео дан на фејсу и форуму, него ти је сад очитана лекција па си се повукао.Није лепо да нападаш нашу СПЦ сада када је у тешкој ситуацији и под нападом са више страна. 

Камо среће да имам. Теби праштам што си прс'о јер је селидба стрес. Ја сам се селио око 20 пута. Иначе, немам времена јер сам написао један захтевнији текст о валдежанима који сада иде у штампу, а за Бг Патријаршију радим на неким осетљивим документима. Једино што не смем ништа да кажем. Биће постхумно обзнањено раји.  

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Svetlana Pecin-Saraguda рече

ГДЕ ЈЕ ЛИЧНО СВЕТИ ВЛАДИКА НИКОЛАЈ НАПИСАО ДА СЕ ПРИЧЕШЋИВАО КОД ИНОСЛАВНИХ ?

Ош да ти ја одговорим?

"Где је лично писао?" Нигде. 

Задовољна?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Trifke рече

Ovo postaje sve zanimljivije. Pocinju da se prikljucuju i revnosniji branitelji vere. Stvarno je vreme da se ovi @Vedran i @Zoran Đurović izvedu pred veliki inkviziciski sud. Nemože viče to ovako kako je do sada išlo. Zašta sam ih ja špijunirao sve ovo vreme. Zar sve to da mi propadne? :) 

Зоран је ко Шешељ. Стално се гура на неке судове. А нико га нигде не зове. Сигурно је да то рађа фрустрације. Али кад га позовеш да мало пређе из Цариградске у СПЦ, е ту јунак ником поникне. Лакше му је да се са сигурне дистанце баца блатом на СПЦ

• Хахаха 1
Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ja sam samo hteo da svi vidimo razliku,kako govori jedan Hristov svetitelj o Istoku i kako govori jedan inkvizitor koji nam porucuje pa tako i samom svetitelju Nikolaju da ostavimo SPC na miru. 

Оставите СПЦ на миру. Јел то толико тешко? 

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Ivan Marković рече

Питај зораните.

Леле. Који су сад па ови? Они рукумијски испошћавају бебе, пардон, децу. А шта раде ови? :)) Каквим истјазанијима се они баве?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vedran рече

Леле. Који су сад па ови? Они рукумијски испошћавају бебе, пардон, децу. А шта раде ови? :))

Тврде да су паписти Црква. Тврде да су англиканци Црква. Са Дарвином састављају породична стабла по наруџби. Измишљају да су мачори педери. И још пуно тога. 

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Trifke рече

Значи ти си био у ономе КГБ ауту што ме је пре неки дан пратило на мом подвижничком путу за Парадајз илити рај. Ха? Видиш како се откријеш.

5a2a61126c765_.jpg.dd59588cc626a6f40bfb0b58515a18f5.jpg

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Svetlana Pecin-Saraguda рече

Зоране, ти си врло оштроуман човек, али то ти не даје право да подмећеш никоме ствари које није он сам нигде написао. То није фер, пре свега, а да не кажем нешто још оштрије. Наслов твоје теме може да се схвати на разне начине, довољан је да привуче пажњу управо због тога, може да изазове (као што већ јесте) дискусију теби вероватно интересантну и ти се добро забављаш, али боље немој тако да радиш. И после се чудиш што те Епископ Атанасије грди, криво ти је и жалиш се. 

Употреби твој ум, твоје дарове, на паметније ствари, оче Зоране, него да замајаваш дружину на форуму недореченим тврдњама које заводе. 

Џаба ти то сестро. С њим се око тога убеђивати је као са зидом разговарати

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Zoran Đurović рече

Камо среће да имам. Теби праштам што си прс'о јер је селидба стрес. Ја сам се селио око 20 пута. Иначе, немам времена јер сам написао један захтевнији текст о валдежанима који сада иде у штампу, а за Бг Патријаршију радим на неким осетљивим документима. Једино што не смем ништа да кажем. Биће постхумно обзнањено раји.  

Бг патријаршију??? :ani_biggrin:Тако је зову и борбаши

Подели на овим сајтовима

пре 57 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

СВЕТИ НИКОЛАЈ ВЕЛИМИРОВИЋ - ...и Браманизам с Кришном и Мануом на челу; и Будизам с Будом на челу; и Таоизам с Лаотзеом на челу; и Конфучианизам с Конфучием на челу, и све остале мудрости источне.

Непознати мудраци са истока, долазе у име целога Истока да се поклоне пред новим Царем. У име све источне мудрости, свих источних религија и олтара, они долазе да клекну пред Царем мудрости. Дарови, које Му они доносе, знаци су те источне мудрости, којом су народи живели многе хиљаде година. Злато је увек означавало истину, вечито исту непроменљиву и сјајну истину; тамјан и измирна означавали су молитву и благодат, мирисну и благоухану благодат небесну. Отуда ови дарови као знаци, говоре сасвим јасно. Исток подноси Месији човечанства оно истине и благодати што има. Ту истину и благодат, што је сијала и мирисала Азији и Африци кроз многа покољења, било у разним филозофијама или религијама, или на олтарима богова непознатих, добио је Исток од тог истог Месије кроз Његове слуге, Његове пророке и изабранике. Од Његовог је узео дакле, и Њему је на дар донео. Од Њега је примио дарове, и Њему враћа дарове. Под видом злата враћа Му истину, двапут намирисану благодатном молитвом, под видом тамјана и измирне. Јер истина коју не прати мирис молитве, брзо се покаже као лаж са својим злим мирисом. Истина у овоме свету закона само је онда постојана, кад је обучена у мирисни дим молитава. Једно зрно истине захтева два зрна молитве, једна истина две молитве, да би се могла држати у овом свету. Иначе истина није злато што не тамни и не рђа, него бакар што тамни и рђа, и замазано гвожђе и олово што руши и убија. Молитва је извођење истине од Бога; молитва је као сласт добре јабуке и као мирис лепе руже. Молитва није прошња од Бога, ни диван пут низ који мајчина љубав силази деци и уз који детиња љубав узлази мајци. Зато се и каже, да су мудраци донели Исусу на дар само један знак истине – злато – а два знака молитве – тамјан и измирну. Јер Исток није никад умео двојити истину од Бога, нити је икад умео говорити о истини иначе, него кроз молитву. Но, питаћете, коју су истину представљали мудраци источни, и коју филозофију, и коју религију, и који олтар? Свеукупно: и египатске хиерофанте с Хермесом на челу; и Браманизам с Кришном и Мануом на челу; и Будизам с Будом на челу; и Таоизам с Лаотзеом на челу; и Конфучианизам с Конфучием на челу, и све остале мудрости источне, којима су народи живели кроз многа и многа покољења. У свакој од ових мудрости налази се једно зрно злата претрпано пепелом земље. Сва та зрна скупили су источни мудраци у један грумен и донели га на дар Ономе, који је та зрна у разним временима, и кроз разне изабранике, и према разним искањима појединих народа, на дар давао народима. Те тако кад се каже, да су мудраци пали пред Христа и поклонили Му се, тиме се каже у исто време, да је сав Исток пао и поклонио се пред Њим. И кад се каже, да су мудраци принели своје дарове Христу, тиме се каже у исто време, да су народи истока принели све своје дарове Христу. Све што су имали, без остатка. Јер један народ може имати само оно што од Бога добије – све остало је немање. А од Бога може доћи само мудрост, која садржи сва постојећа блага на небу и на земљи. Јер и Бог нема ништа друго сем мудрости, но ова божанска мудрост обухвата сва добра, која Бог може пожелети.
И тако, Исток је се поклонио Христу пре запада. Исток је открио Христа пре запада. Јер кроз завесу времена Исток је и угледао Христа, као Реч Божију, у вечности пре запада. Мудраци од истока били су прве хаџије у Свету Земљу; доцније, чак доцније, почели су и бели потомци Јафетови хаџијати од запада и усељавати се под шаторе Семове (види I Мојс. 9, 27). Долазак и поклоњење источних мудраца Христу објашњава и други један крупан факт у историји, наиме: – Зашто се Христова наука ширила доцније без мало искључиво ка западу? Зашто васкрсли Господ није упутио војску својих апостола ка истоку, куда је водио лакши и утрвенији пут, него ка западу, куда је водио пут узак и опасан? Рекли смо раније, да јунак тежи да победи најпре тежег непријатеља па онда лакшег. На истоку Христос би био дочекан као свој међу својима. На западу је Он био странац, и ка западу се Он упутио преко слугу својих, путем уским и опасним. Исток Га је при самом рођењу признао и поклонио Му се, и Његов ход ка истоку био би само триумфални ход. Тај поход за Исток Јунак је, по својој небесној стратегији, оставио за последак времена.

Pozajmio od Svetoslava, za inkvizitora :))

Ovde je ceo tekst ( ovo je samo deo ), koji se zove Mudraci sa Istoka, iz knjige Nove besede pod gorom :

https://svetosavlje.org/nove-besede-pod-gorom/12/

Recimo kaze vladika Nikolaj :

" У свакој од ових мудрости налази се једно зрно злата претрпано пепелом земље. Сва та зрна скупили су источни мудраци у један грумен и донели га на дар Ономе, који је та зрна у разним временима, и кроз разне изабранике, и према разним искањима појединих народа, на дар давао народима. Те тако кад се каже, да су мудраци пали пред Христа и поклонили Му се, тиме се каже у исто време, да је сав Исток пао и поклонио се пред Њим. И кад се каже, да су мудраци принели своје дарове Христу, тиме се каже у исто време, да су народи истока принели све своје дарове Христу. Све што су имали, без остатка....

...И тако, док се духовни Исток простире у прах пред новорођеним Царем света.."

Ja to shvatam, ceo ovaj tekst, da je vladika mislio, da u svakoj veri i religiji postoji neko zrno, deo istine, neki deo univerzalne i opste ljudske misli i verovanja,....i, te delove istine su svi narodi Istoka prineli onoj vecnoj i pravoj i punoj Istini koja se rodila u Onome koji je bio kao dete u jaslama. 

Jer, vladika na drugom mestu pise ovako :

"6. Због тога су све вере и философије пре Христа суморне и песимистичне, колебљиве и расплинуте. Тако у Јелади, тако у Индији, тако у Египту и Персији. Тако и у земљано – уравнотеженој Кини. Тако и у старом Мексику код Инка, па и код свих савременика незнабожаца. Ниједна од тих вера и философија не заслужује назив Радосне Вести. Најведрији песник старога доба, Омир, каже негде: Боље жив пас у овом свету него краљ у Хадесу! Као човек са земље и од земље он није могао нити светлије видети ни радосније рећи.

10. Из тога је јасно, да хришћанска вера није ни налик на друге вере и друга веровања у свету. Јер друге су вере од људи са земље и од земље; од људи који су говорили о духовном свету или по своме природном разуму или по обмани од злих духова.Нико од оснивача других вера није рекао за себе да је сишао с неба, ни да је послат од Оца, нити да сведочи о небу оно што видје и чу, нити пак да се опет враћа на небо. Према томе не може бити ни говора о сравњењу или изравњању између сведочанства Христова и осталих вера и веровања по беломе свету.

13. Имајући савршену веру у Христа и Његову Радосну Вест, оци и учитељи цркве енергично су одбацили философије јелинске и мистерије азијске и афричке.

14. Баш ови свети оци најбољи познаваоци паганских философија и верских мистерија, и то из прве руке и на свом матерњем језику, били су најодлучнији браниоци јединоспасавајуће вере у Евангелије, у Радосну Вест Човека са неба. Ни најмањи компромис нису они допуштали ни с ким и ни с чим што је од земље и са земље, што је од човека и по човеку, и што је настало или постало ван Христа и његовог Евангелија."

Ovako je pisao u svom Ljubostinjskom stoslovu.

Mislim, da trebamo da gledamo taj kontekst stvari, tj. sta je hteo da nam poruci nas sveti Vladika kroz svoje razne tekstove i pisanija.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...