Jump to content

Наслеђивање греха рађањем

Препоручена порука

пре 2 минута, Кратос рече

A šta je sa prvom zapovešću datoj ljudima pre bilo kakvog pada?

Па Прва заповест је и била да не једу од дрвета познања доброг и зла.

8. И насади Господ Бог врт у Едему на истоку; и ондје намјести човјека, којега створи.

9. И учини Господ Бог, те никоше из земље свакојака дрвета лијепа за гледање и добра за јело, и дрво од *живота усред врта и дрво од знања добра и зла.

*1 Мој. 3, 22. Откр. 2, 7; 22, 2.

10. А вода тецијаше из Едема натапајући врт, и оданде се дијељаше у четири ријеке.

11. Једној је име Фисон, она тече око цијеле земље Евилске, а ондје има злата,

12. И злато је оне земље врло добро; ондје има и бдела и драгога камена ониха.

13. А другој је ријеци име Геон, она тече око цијеле земље Хуске.

14. А трећој је ријеци име Хидекел, она тече к Асирској. А четврта је ријека Ефрат.

15. И узевши Господ Бог човјека намјести га у врту Едемском, да га ради и да га чува.

16. И запријети Господ Бог човјеку говорећи: једи слободно са свакога дрвета у врту;

17. Али с дрвета од знања добра и зла, с њега не једи; јер у који дан окусиш с њега, *умријећеш.

*1 Кор. 15, 21.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Кратос рече

Pa ti si ga definisao kao ličnu volju slovesnog bića koja je suprotna Božijoj volji a ako je to tako beba ispada da je bezgrešna 

Па, шта Ти мислиш? Је ли воља једног детета супротна Божјој вољи. Ја мислим да свесни живот сваког појединог човека рођеног од Адама, лишен истинског богопознања, а самим тим и богоподобности.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Плаво Небо рече

Па Прва заповест је и била да не једу од дрвета познања доброг и зла.

Nije.

I stvori Bog čoveka po obličju svom, po obličju Božjem stvori ga; muško i žensko stvori ih. 28 I blagoslovi ih Bog, i reče im Bog: Rađajte se i množite se, i napunite zemlju, i vladajte njom, i budite gospodari od riba morskih i od ptica nebeskih i od svih zveri što se miče po zemlji.

I Mojsijeva1,28-29

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Кратос рече

Nije.

I stvori Bog čoveka po obličju svom, po obličju Božjem stvori ga; muško i žensko stvori ih. 28 I blagoslovi ih Bog, i reče im Bog: Rađajte se i množite se, i napunite zemlju, i vladajte njom, i budite gospodari od riba morskih i od ptica nebeskih i od svih zveri što se miče po zemlji.

I Mojsijeva1,28-29

Овде нема никакве забране.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Плаво Небо рече

Овде нема никакве забране.

Pričali smo o prvoj zapovesti datoj ljudima a ona nije restriktivna nego afirmativna.To je prva zapovest Boga data ljudima u Bibliji i odnosi se na rađanja i razmnožavanje i sad ja u suštini pitam da li je ne vršenje Božije afirmativne zapovesti isto tako greh kao vršenje restriktivne?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Кратос рече

Nije.

I Mojsijeva1,28-29

Ovo je kao predikcija, predvidjanje po predznanju koje postoji u Bogu.

Inace, koliko se secam, apostol kaze, da je greh, posledica neposlusnosti coveka Bozijoj zapovesti u raju, ....gde taj uzrok, ima za posledicu pojavu smrti i truleznosti u svetu.

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, RYLAH рече

Сад си контрадикторан. Или се грех преноси на покољења или се не преноси. Не може један грех једног човека да се пренесе на покољења, а да се сви остали греси свих других људи не преносе. Значи да се или у старту ради о природи или да имаш проблем са поставком проблема (који произилази из буквалног тумачења неких ствари које су метафора).

Наши родитељи нису од Бога примили природу и субјективитет над њом, тако да их и ми наслеђујемо, преко њих, али од Адама.

• Збуњен 1
Подели на овим сајтовима

Управо сада, Кратос рече

Pričali smo o prvoj zapovesti datoj ljudima a ona nije restriktivna nego afirmativna.To je prva zapovest Boga data ljudima u Bibliji i odnosi se na rađanja i razmnožavanje i sad ja u suštini pitam da li je ne vršenje Božije afirmativne zapovesti isto tako greh kao vršenje restriktivne?

Не знам, нисам копетентан да тумачим али моје схватање је да је овде Бог мислио на будуће стање ствари знајући унапред шта ће бити. То што си навео пише на почетку Књиге постања, а тек касније се пише како је створио и жену. Тако да, кажем, не знам, али мислим да не можемо све буквално схватати.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Управо сада, Бездомник рече

Наши родитељи нису од Бога примили природу и субјективитет над њом, тако да их и ми наслеђујемо, преко њих, али од Адама.

ОК, укапирао си шта сам рекао, чини ми се да се и слажемо сада углавном, али је изгледа фора да се не "изгуби" у расправи.

Свако добро.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, RYLAH рече

ОК, укапирао си шта сам рекао, чини ми се да се и слажемо сада углавном, али је изгледа фора да се не "изгуби" у расправи.

Свако добро.

Такође!

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Ljudi, pojednostavljujte Veru, pregazice nas islamizacija i slicno  (kao sto nam se vec desilo u XV veku,  i nadalje), komplikujete i ono sto je vec pojednostavljeno. Mnoge teologe  ni sam Sveti Petar ne bi razumeo!

• Свиђа ми се 1

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Плаво Небо рече

Не знам, нисам копетентан да тумачим али моје схватање је да је овде Бог мислио на будуће стање ствари знајући унапред шта ће бити. То што си навео пише на почетку Књиге постања, а тек касније се пише како је створио и жену. Тако да, кажем, не знам, али мислим да не можемо све буквално схватати.

To se događa odmah po stvaranju čoveka,Bog ih blagosilja i kaže to.Kakvo bi bilo simboličko-metaforičko značenje te zapovesti?Rađajte i umnožavajte vrline i napunite zemlju(telo svoje) da bi ste bili što verododstojnija ikona Boga živoga?:)

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Бездомник рече

Па, шта Ти мислиш? Је ли воља једног детета супротна Божјој вољи. Ја мислим да свесни живот сваког појединог човека рођеног од Адама, лишен истинског богопознања, а самим тим и богоподобности.

Pa jeste lišen ali mislim da to nema veze sa voljom već sa nasleđem pale prirode mada kod sv.Otaca naročito mislim kod sv.Maksima Ispovednika priroda=volja,volja ne u smislu voljno svesnog akta već da kažem inercije,težnje prirode.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Кратос рече

To se događa odmah po stvaranju čoveka,Bog ih blagosilja i kaže to.Kakvo bi bilo simboličko-metaforičko značenje te zapovesti?Rađajte i umnožavajte vrline i napunite zemlju(telo svoje) da bi ste bili što verododstojnija ikona Boga živoga?:)

Pa, nije alegorija, to zaista i treba da se desi, ali, tek kada se nadju izvan Raja. Ne bi valjda trebalo ocekivati, da u Raju i stanju koje vlada u njemu, ( ono, slicno kao andjeli , koji se ne zene i udaju ), bude razmnozavanja i brak.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Pa, nije alegorija, to zaista i treba da se desi, ali, tek kada se nadju izvan Raja. Ne bi valjda trebalo ocekivati, da u Raju i stanju koje vlada u njemu, ( ono, slicno kao andjeli , koji se ne zene i udaju ), bude razmnozavanja i brak.

Znači da nisu sagrešili onda ispada da bi ostali samo Adam i Eva i više ne bi bilo nijednog drugog čoveka?

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...