Jump to content

Наслеђивање греха рађањем

Препоручена порука

пре 43 минута, Џуманџи рече

Kako subjektivitet (umanjeni ili neumanjeni) moze da se preda potomstvu? 

Када је реч о субјективитету, мислим да су слабости "пале" људске природе последица, услед непокајаног греха, умањеног ипостасног достојанства, које рађањем наслеђујемо од Адама. Јер, уколико би људи ипостасно настајали без личног односа и наслеђивањем субјективног потенцијала од родоначелника Адама, онда би са сваким појединцем настајало сасвим ново људство и не би се очувала јединственост рода, монархијом ипостасног настанка, слично као са Јединством Бога у Светој Тројци.

Подели на овим сајтовима

On 9/5/2017 at 9:57, RYLAH рече

Таквом логиком којом сте кренули, на крају дођете до расправе колико анђела стане на врх игле.

Био је овде један сјајан текст од Александра Милојкова о раду једног румунског теолога који је преводио директно са језика којим је писан Стари Завет. Не знам тачно ни име теолога ни било шта друго, али ако се неко сећа, нека постави линк. Ту можеш да нађеш ово о Адаму. И није само лексичко тумачење, него се поставља и оно никад одговорено питање у које је то земље и са којим то људима Каин отишао да живи ако није било других створених људи.

Ima li šanse da se setiš bilo čega što bi olakšalo traženje tog teksta ?

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, ana čarnojević рече

kako mislis u svim sintaksickim oblicima. gde je tu recenica? to je sintagma, nema nikakvih oznaka predikativnosti. gde je tu sintaksa? 

ne kapiram.

Вероватно је мислио на тумачења синтагме :-)

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Бездомник рече

Када је реч о субјективитету, мислим да су слабости "пале" људске природе последица, услед непокајаног греха, умањеног ипостасног достојанства, које рађањем наслеђујемо од Адама. 

Kontam sta govoris, ali pitanje je kako. Kako se prenosi to umanjeno ipostasno dostojanstvo na potomke?

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Џуманџи рече

Kontam sta govoris, ali pitanje je kako. Kako se prenosi to umanjeno ipostasno dostojanstvo na potomke?

Мислим да је то тако устројено да би се очувало јединство људског рода, рађањем услед личне воље првог створења и родитеља Адама.

А подробно, како се баш тако збива, сматрам да је изнад мођи нашег природног сазерцања.

Подели на овим сајтовима

пре 23 часа, Бездомник рече

Лична воља словесних (умних) створења, противна природној, т.ј., Божјој вољи о њима.

Znači beba je bezgrešna po tebi kad se rodi?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Бездомник рече

Мислим да је то тако устројено да би се очувало јединство људског рода, рађањем услед личне воље првог створења и родитеља Адама.

Да видим јесам ли разумела... Адам преноси непотпуни садржај бића.

пре 22 часа, Бездомник рече

Ја мислим да родитељ, својом личношћу узрокује биће рођеног, у мери у којој га личном, гномичком вољом садржи. А у случају Адама, услед његовог суротстављања Творцу, садржај бића који предаје нама, као својим рођеним потомцима, прилично је начето и дегенерисано.

(хипотетички:) Да ли то значи да светитељка може да рађањем пренесе пун(ији), здрав(ији) садржај бића и да би то дете, по дифолту, било "већа" личност од друге деце?

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Џуманџи рече

Да видим јесам ли разумела... Адам преноси непотпуни садржај бића.

(хипотетички:) Да ли то значи да светитељка може да рађањем пренесе пун(ији), здрав(ији) садржај бића и да би то дете, по дифолту, било "већа" личност од друге деце?

Не. Ма колико свет и уподобљен Богу био неки човек, рађањем преноси ипостасни потенцијал прародитеља Адама. Јер светост је плод благодати Божје која је последица сродности са Христом, а не са Адамом.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Бездомник рече

Не. Ма колико свет и уподобљен Богу био неки човек, рађањем преноси ипостасни потенцијал прародитеља Адама. Јер светост је плод благодати Божје која је последица сродности са Христом, а не са Адамом.

Управо зато и питах. :) Није ми јасно зашто може да пренесе само ипостасни потенцијал Адама? Ако већ велиш (што сам цитирала, али си превидео): 

пре 23 часа, Бездомник рече

Ја мислим да родитељ, својом личношћу узрокује биће рођеног, у мери у којој га личном, гномичком вољом садржи. А у случају Адама, услед његовог суротстављања Творцу, садржај бића који предаје нама, као својим рођеним потомцима, прилично је начето и дегенерисано.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Бездомник рече

Дакле, ма у чему се састојао и био "први грех", Адам се није покајао и одрекао од своје богопротивне воље, ради чега је и деградирао сопствени субјективитет над људском природом, манифестација чега је и очигледна дегенерација свеукупне природе.

Сад си контрадикторан. Или се грех преноси на покољења или се не преноси. Не може један грех једног човека да се пренесе на покољења, а да се сви остали греси свих других људи не преносе. Значи да се или у старту ради о природи или да имаш проблем са поставком проблема (који произилази из буквалног тумачења неких ствари које су метафора).

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Broken рече

Ima li šanse da se setiš bilo čega što bi olakšalo traženje tog teksta ?

Нажалост, не могу да се сетим, стварно. Једино ако те не мрзи да копаш теме које је псотављао Аца Милојков па ако испадне, или ако има неко други на теми ко се сећа тог текста.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 55 минута, Џуманџи рече

Не знам, можда нисам у праву, али, ево како размишљам поводом твог питања. Када су Адам и Ева појели забрањени плод у Рају целокупна њихова природа се изменила. Од бесмртних, постали су смртни. Након тога су били протерани из Раја и у Књизи постања се каже да су тек након протеривања Адам и Ева имали интимне односе у оном облику у каквом данас он изгледа. Тек након тога им се рађа први син па други:

''И изагнав човјека постави пред вртом Едемским херувима, с пламенијем мачем, који се вијаше и тамо и амо, да чува пут ка дрвету од живота. Иза тога Адам позна Јеву жену своју, а она затрудње и роди Кајина, и рече: добих човјека од Господа. И роди опет брата његова Авеља. И Авељ поста пастир а Кајин ратар''.

Значи, они су ''палу'' природу пренели на своје потомке. Тако да, генетика има ту велику улогу јер се сва природа људска након људског ''пада'' преноси на тај начин већ хиљадама година. Читао сам један чланак о истраживању које је спровео Fred Hutchison институт за генетику. Ево, нисам нашао тај што претходно прочитах али је сличан као и овај и видећеш да је генетика једно велико чудо.

https://matrixworldhr.com/2015/04/18/nosite-li-u-sebi-dnk-bivsih-ljubavnika/

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Бездомник рече

Ту се поставља питање шта је у ствари грех?

Pa ti si ga definisao kao ličnu volju slovesnog bića koja je suprotna Božijoj volji a ako je to tako beba ispada da je bezgrešna 

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Плаво Небо рече

Не знам, можда нисам у праву, али, ево како размишљам поводом твог питања. Када су Адам и Ева појели забрањени плод у Рају целокупна њихова природа се изменила. Од бесмртних, постали су смртни. Након тога су били протерани из Раја и у Књизи постања се каже да су тек након протеривања Адам и Ева имали интимне односе у оном облику у каквом данас он изгледа. Тек након тога им се рађа први син па други:

''И изагнав човјека постави пред вртом Едемским херувима, с пламенијем мачем, који се вијаше и тамо и амо, да чува пут ка дрвету од живота. Иза тога Адам позна Јеву жену своју, а она затрудње и роди Кајина, и рече: добих човјека од Господа. И роди опет брата његова Авеља. И Авељ поста пастир а Кајин ратар''.

Значи, они су ''палу'' природу пренели на своје потомке. Тако да, генетика има ту велику улогу јер се сва природа људска након људског ''пада'' преноси на тај начин већ хиљадама година. Читао сам један чланак о истраживању које је спровео Fred Hutchison институт за генетику. Ево, нисам нашао тај што претходно прочитах али је сличан као и овај и видећеш да је генетика једно велико чудо.

https://matrixworldhr.com/2015/04/18/nosite-li-u-sebi-dnk-bivsih-ljubavnika/

A šta je sa prvom zapovešću datoj ljudima pre bilo kakvog pada?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...