Jump to content

Наслеђивање греха рађањем

Препоручена порука

(puca mi net zbog radova) 

пре 9 минута, Бездомник рече

Лична воља словесних (умних) створења, противна природној, т.ј., Божјој вољи о њима.

Aha. Da li to znaci da je radjanje dece "ljudskim putem" greh (posto je Bozija volja da se rodimo "odozgo")?

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Управо сада, RYLAH рече

Како онда може да се преноси на покољења ако зависи од личности чија је воља? 

Коначно, доспесмо на теми и њеном наслову.

Ја мислим, рађањем од Адама, према његовој вољи, супротстављеној Божјој парадигми, или логосу, или извољењу, према човеку и човечанству.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Бездомник рече

Коначно, доспесмо на теми и њеном наслову.

Ја мислим, рађањем од Адама, према његовој вољи, супротстављеној Божјој парадигми, или логосу, или извољењу, према човеку и човечанству.

Чекај сад мало...

Ако је Адамов грех само његов, плод његове воље, какве онда то везе има са његовим потомством? Ако је у питању грех а не природа, зашто би онда сваки потомак носио тај грех и испаштао због последица греха о ком није одлучивао својом слободном вољом?

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Џуманџи рече

(puca mi net zbog radova) 

Aha. Da li to znaci da je radjanje dece "ljudskim putem" greh (posto je Bozija volja da se rodimo "odozgo")?

Не мислим тако. Сматрам да је рађање, као начин произвођења личности, у сагласности са Божјом вољом о човеку, као сазданом према образу и подобију Његовом. По мени, мислим да је проблем у Адаму, као произвођаћу људских поколења и узрочнику њихових личности, јер, сви смо ми, на крају крајева, његови синови и ћерке.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, RYLAH рече

Чекај сад мало...

Ако је Адамов грех само његов, плод његове воље, какве онда то везе има са његовим потомством? Ако је у питању грех а не природа, зашто би онда сваки потомак носио тај грех и испаштао због последица греха о ком није одлучивао својом слободном вољом?

Управо то питање разматрамо овде. О томе тражим Ваша мишљења. А такође и аналогну рефлексију које наша мишљења о овоме, могу имати на тријадологију, и обрнуто.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Бездомник рече

Већину савремених теолога Православне Цркве се не би сложили овим.

A, sta je sa 'starim' bogoslovima ? ;)

Inace, strogo sam pazio, da svaka rec bude na mestu, sto se tice postovanja teoloskih definicija o licnosti i prirodama u Hristu. 

Tako da, mislim, da nisam nesto 'kardinalno' pogresio. 

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, RYLAH рече

Чекај сад мало...

Моје је мишљење да рађањем наслеђујемо природу и њена својства, једна од којих је и природна воља, у мери гномичке воље њеног прародитеља, Адама.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Бездомник рече

Не мислим тако. Сматрам да је рађање, као начин произвођења личности, у сагласности са Божјом вољом о човеку, као сазданом према образу и подобију Његовом. 

Pusti Adama (i to da li je problem u njemu) dok ne razjasnimo: (skratila sam ovaj post da ne zatrpavam) 

пре 45 минута, Бездомник рече

(Adamov) Његов однос ка Богу (грех), будући да смо сви после њега од његове воље рођени, макар и преко метафоре, рефлектује се на сав људски род, до Христа, Који није наследио грех, зато што се, макар и метафорично, није родио из хтења и семена адамових сукцесора.

a, velis, greh je: 

пре 30 минута, Бездомник рече

Лична воља словесних (умних) створења, противна природној, т.ј., Божјој вољи о њима.

?

P.S. Mislim da te kontam, ali mislim da ti ne kontas da si se upleo u razmisljanju o ovome. Zato se i trudim da razjasnimo. :)

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Џуманџи рече

Pusti Adama (i to da li je problem u njemu) dok ne razjasnimo: (skratila sam ovaj post da ne zatrpavam) 

a, velis, greh je: 

?

P.S. Mislim da te kontam, ali mislim da ti ne kontas da si se upleo u razmisljanju o ovome. Zato se i trudim da razjasnimo. :)

У чему је забуна?

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Бездомник рече

Управо то питање разматрамо овде. О томе тражим Ваша мишљења. А такође и аналогну рефлексију које наша мишљења о овоме, могу имати на тријадологију, и обрнуто.

Па о томе причамо од самог почетка, пре него што си скренуо дискусију. "Први грех" (у свим својим синтаксичким облицима) је у овом контексту метафора за "палу природу", која је по мени много адекватнији израз, који далеко више објашњава зашто је људска врста подложна сталном паду.

Јер грех једног бића, макар то биће било и прародитељ, који се преноси на читаво покољење, једноставно није логична ствар. Ако се тај грех преноси, онда постоји неки биолошки начин да се греси преносе. А онда то значи да ми у себи носимо грехе свих својих предака.

Ако се тај један грех не преноси, онда испада да нам га Господ изнова ставља из неког свог разлога, што је опет гротеска.

Али ако се ради о природи која произилази из слободне воље и сопственог осећаја супериорности и ниже вредности у исто време (супериорност у односу на осталу творевину, осећај ниже вредности у односу на Творца), онда многе коцкице долазе на своје место.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Бездомник рече

У чему је забуна?

Pa, ako velis da se Adamov greh (italic- te citiram) однос ка Богу (грех) . . . рефлектује  на сав људски род, до Христа, Који није наследио грех, зато што се . . . није родио из хтења и семена адамових сукцесора"

A kazes da je greh:   Лична воља словесних (умних) створења, противна природној, т.ј., Божјој вољи о њима.

, pritom:   Сматрам да је рађање, као начин произвођења личности, у сагласности са Божјом вољом о човеку

onda to implicira da ili:

1) jeste Bozija volja da ljudi nasledjuju greh (koji Hristos nije nasledio, jer nije rodjen od dvoje ljudi), reprodukujuci se

ili:

2) da radjanje "ljudskim nacinom" nije u saglasnosti sa Bozijom voljom, posto (Bog) ne zeli da ljudi (oni koji nisu ni za sta pitani) nasledjuju greh.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, RYLAH рече

Па о томе причамо од самог почетка, пре него што си скренуо дискусију. "Први грех" (у свим својим синтаксичким облицима) је у овом контексту метафора за "палу природу", која је по мени много адекватнији израз, који далеко више објашњава зашто је људска врста подложна сталном паду.

Јер грех једног бића, макар то биће било и прародитељ, који се преноси на читаво покољење, једноставно није логична ствар. Ако се тај грех преноси, онда постоји неки биолошки начин да се греси преносе. А онда то значи да ми у себи носимо грехе свих својих предака.

Ако се тај један грех не преноси, онда испада да нам га Господ изнова ставља из неког свог разлога, што је опет гротеска.

Али ако се ради о природи која произилази из слободне воље и сопственог осећаја супериорности и ниже вредности у исто време (супериорност у односу на осталу творевину, осећај ниже вредности у односу на Творца), онда многе коцкице долазе на своје место.

Ја мислим да родитељ, својом личношћу узрокује биће рођеног, у мери у којој га личном, гномичком вољом садржи. А у случају Адама, услед његовог суротстављања Творцу, садржај бића који предаје нама, као својим рођеним потомцима, прилично је начето и дегенерисано.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Џуманџи рече

Pa, ako velis da se Adamov greh (italic- te citiram) однос ка Богу (грех) . . . рефлектује  на сав људски род, до Христа, Који није наследио грех, зато што се . . . није родио из хтења и семена адамових сукцесора"

A kazes da je greh:   Лична воља словесних (умних) створења, противна природној, т.ј., Божјој вољи о њима.

, pritom:   Сматрам да је рађање, као начин произвођења личности, у сагласности са Божјом вољом о човеку

onda to implicira da ili:

1) jeste Bozija volja da ljudi nasledjuju greh (koji Hristos nije nasledio, jer nije rodjen od dvoje ljudi), reprodukujuci se

ili:

2) da radjanje "ljudskim nacinom" nije u saglasnosti sa Bozijom voljom, posto (Bog) ne zeli da ljudi (oni koji nisu ni za sta pitani) nasledjuju greh.

Не имплицира, зато што сматрам да је Божја воља да се рађањем из створеног Адама наслеђује благослов и благодат људског бића, а не грех.

Подели на овим сајтовима

Adam je po Bozijoj zamisli, zavrsetak i kruna stvaranja i sam on je bio kao neki epicentar u kome  se prelamalo duhovno i materijalno stvaranje svega. Kao ono, makrokosmos u mikrokosmosu.

Zbog toga je i greska prvog coveka povukla za sobom, da sama tvorevina i covek, ucestvuju u toj 'gresci'. To je neko objasnjenje ovog provorodnog greha, koje sam nasao kod hriscanskih pisaca.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Бездомник рече

Не имплицира, зато што сматрам да је Божја воља да се рађањем из створеног Адама наслеђује благослов и благодат људског бића, а не грех.

Dobro, ali po ovome zakljucujem da je Mesija (hipoteticki) mogao da se rodi i od dvoje ljudi, posto to ne utice na (bez)gresnost?

Onda je sasvim suvisno objasnjenje da : Христа, Који није наследио грех, зато што се . . . није родио из хтења и семена адамових сукцесора"

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...