Jump to content

Кад неће Српкиње на село, хоће Албанке

Оцени ову тему

Препоручена порука

11-kad-nece-2_620x0-640x430.jpg

* Флора и Мирослав Дамјановић са ћерком

Све више мушкараца из Жупе и Александровца своје животне партнерке проналази у околини Тиране и Скадра. За мање од 10 година, у Расинском округу склопљено близу 200 мешовитих бракова

НА територији Расинског округа је за мање од 10 година, према неким проценама, склопљено близу 200 српско-албанских бракова. Албанских снаја раније је највише било у општини Брус, а младе из Албаније у последње време све чешће доводе младожење из Александровца.

Мало је недостајало па да у александровачком селу Горњи Ступањ домаћинство Јовановић, које је требало да наследе рођена браћа Зоран (45) и Драгутин (41), остане пусто и без наследника. Старији Зоран је зато одлучио да послушао савет пријатеља и животну партнерку потражио у околини Тиране.

– Имао сам девојака, али је углавном био проблем што су се двоумиле око живота на селу – сведочи, за „Новости“, Зоран Јовановић. – Годину дана сам се мучио сам са собом и размишљао. Нисам био сугуран какве ће реакције да буду. Када сам преломио и отишао, на крају и упознао будућу тазбину, видео сам да су то нормални људи, које, као и нас, муче исти проблеми.

Миу (30) је довео у Жупу 10. новембра 2012, а венчали су се 13. јануара наредне године. Каже да је више од 150 радозналаца продефиловало кроз њихов дом да види у то време прву Албанку у селу. Венчање је обављено у оквиру популарне ТВ емисије, а судбоносно „да“ изговорили су и његов брат Драгутин и Мирјана, такође млада из Албаније.

– Имамо складан брак, нисмо разменили ни пет лоших реченица – уверава нас Зоран, док покушава да се „одбрани“ од синова Ђорђа (4) и Михајла (2). – Миа је сама пожелела да промени веру.

Лепа Албанка прича да се одмах загледала у Зорана, а да је прихватила православље јер мисли да жена треба да прати свог човека.

– Нисам се никада покајала што сам дошла – каже нам Миа.

Њена заова Мирјана (38) каже да јој је на почетку било мало теже, док није савладала српски језик.

11-kad-nece-(3).jpg

* Драгутин и Мирјана Јовановић

– Дошла сам међу добре људе, и наравно да ми је добро – каже насмејана Мира, мајка трогодишње Јасмине и Матеје, који тек треба да напуни годину дана.

Иначе, обе снаје редовно виђају своју родбину.

Браћа Јовановић раде у фабрици „Вино Жупа“, а код куће послују с воћем. Од сточарства су одустали. Слична занимања прфеовлађују и у другим жупским селима где има албанских снаја, у Суботици, Ратају, Осрецима, Злегињу…

Село Гаревина, са 100 домаћинстава, има четири младе из Албаније. Флора (36) из скадарског краја је једна од њих. Удала се за Мирослава Дамјановића (40), ауто-механичара у „Југопревозу“ у Крушевцу. Имају ћерку Нину од две и по године и ишчекују принову.

– Мој пријатељ из Криве Реке се оженио Албанком. Тако сам и упознао Флору, јер су биле другарице – открива нам Мирослав. – У почетку је многима било необично, али више није.

11-kad-nece-(1).jpg

* Зоран и Миа Јовановић са децом

Флора каже да је њена сестра удата у селу Швране код Крушевца и да јој једино смета што је процедура добијања српског држављанства скупа и мукотрпна.

– Бавимо се воћарством, али ове године нисмо имали среће због суше. Тако је то на селу, једне године буде мраз, друге град, треће нас мучи цена откупа – каже Флора.

ПРЕВОДИЛАЦ

ПОУЗДАНО знам да се нико од чланова родбине будуће младе није пожалио када су дошли да провере у коју породицу долази њихова девојка, а разлози за удају су углавном економске природе – објашњава Радоје Радић, један од ретких овлашћених судских преводилаца албанског језика. – Око 70 одсто девојака које дођу у Србију да се удају су католикиње, док су остале муслиманске вере. С временом науче и навикну се на српске обичаје.

МНОГО ДЕЦЕ

ПРВИ бракови са држављанкама Албаније почели су у Алексадровцу почетком 21. века. Најчешће су се на тај корак одлучивали старији младићи из сеоских средина, који супругу нису могли да нађу на нашим просторима.

– Код нас је склопљено у протеклом периоду око 25 бракова, а рођено је од 30 до 40 деце – каже Зоран Малетић, матичар из општине Александровац, где се годишње обави од 80 до 100 венчања. – Посебних процедура што се тиче склапања брака са држављанкама Албаније нема, то се чини као у случају било које друге стране држављанке. Судски тумач присуствује уколико не знају добро наш језик.

Новости

http://vidovdan.org/2017/08/10/kad-nece-srpkinje-na-selo-hoce-albanke/

Подели на овим сајтовима

Neka samo neka dolaze, da bude i Kineskinja i Afrikanki, neka se naupni zemlja. :)

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

On 12. 8. 2017. at 7:44, Justin Waters рече

Neka samo neka dolaze, da bude i Kineskinja i Afrikanki, neka se naupni zemlja. :)

Expand  

Мени криво што не увозимо Хрватице...

Подели на овим сајтовима

Врло поражавајућа чињеница, нажалост. Али допада ми се та њихова послушност и смиреност. Чуо сам у већини случајева да било шта да им кажеш да ће те послушати. Имају тај неки принцип подређености мужу. Још ако уз све то иде живот у Цркви, дивна комбинација. 

Подели на овим сајтовима

On 12. 8. 2017. at 7:54, Ћириличар рече

Мени криво што не увозимо Хрватице...

Expand  

Kako ne uvozimo kad kralj bakra i Kebin sin istu uvoziše dvaput.Nemoj tako...

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

On 12. 8. 2017. at 9:09, ГрешниСлуга рече

Чуо сам у већини случајева да било шта да им кажеш да ће те послушати.

Expand  

Ja bi takvu odma izbacio iz kuće.To nije žena to je kuče.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

On 12. 8. 2017. at 9:16, Кратос рече

Expand  

Па ако си нормалан нећеш јој рећи ништа ненормално, чак можеш и да утичеш позитивно на њу. Просто су из такве средине.

Подели на овим сајтовима

On 12. 8. 2017. at 9:18, Вилер Текс рече

Па ако си нормалан нећеш јој рећи ништа ненормално, чак можеш и да утичеш позитивно на њу. Просто су из такве средине.

Expand  

Ženu koja nema svoje ja ne smatram ženom.

Подели на овим сајтовима

On 12. 8. 2017. at 9:11, Кратос рече

Kako ne uvozimo kad kralj bakra i Kebin sin istu uvoziše dvaput.Nemoj tako...

Expand  

ТО су појединачни случајеви који нису доказ генералног тренда. Иначе лоши случајеви, јер нисам мислио на Северине, него Јелене Розге, липе Далматинке, а не булдоге.

Подели на овим сајтовима

On 12. 8. 2017. at 9:22, Кратос рече

Expand  

Брзо ће се то претворити у "жену која нема моје Ја... " :smeh1: 

Не одбаци ме од лица Твога и Духа Твога Светога не одузми од мене.

Подели на овим сајтовима

On 12. 8. 2017. at 9:22, Кратос рече

Expand  

То женино своје ,,ја,, је и навело мушкарца на грех, а наравно ту је и мушкарац погрешио што је послушао. 

Подели на овим сајтовима

On 12. 8. 2017. at 9:16, Кратос рече

Зато се не'ш ни оженити. Ако нормалне избацујеш а оне друге пиче својим послом остане човеку да буде сам...

Шта фали да жена буде послушна мужу, а да муж воли своју жену? Ако је волиш, шта тада може поћи наопако? Ако не верујеш, види @Juan... [emoji6]

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

On 12. 8. 2017. at 9:28, Јанко рече

Зато се не'ш ни оженити. Ако нормалне избацујеш а оне друге пиче својим послом остане човеку да буде сам...

Шта фали да жена буде послушна мужу, а да муж воли своју жену? Ако је волиш, шта тада може поћи наопако? Ако не верујеш, види @Juan... emoji6.png

Expand  

Ovo više zvuči robovski,da radi sve što joj se kaže.Ne vidim tu ništa normalno da imam roba za ženu.Druga je stvar ako ona radi nešto da bi udovoljila mužu iz ljubavi a ne zato što to tako mora i zato što je od malena uzgajana da bude mentalna robinja.

Подели на овим сајтовима

Није тачно да немају своје ја. Мој млађи брат од ујака пре три-четири године довео је Албанку, католкињу. Млади су обоје. Она се ништа не разликује од осталих девојака. Чак га и грди за неке ствари, он воли да цирне сваког дана. Још је и највреднија међу њима свима. Немам прилике да их виђам често, али ових неколико пута што сам је видела, немам појма, делује ми скроз ОК. 

Не одбаци ме од лица Твога и Духа Твога Светога не одузми од мене.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...