Jump to content

Професор Здравко Пено: Против дарвинизма аргументима Светог Максима Исповедника (Апел на апел - наставак)

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 8 минута, Матусал рече

нити сам знао иједног верника или теолога који се бавио са научним питањима док нисам дошао на овај форум.

E, vidis, u tome je problem vascele Crkve. Covecanstvo je dobilo jos jednu prizmu kroz koju posmatra svet, a verujuci nikako da se pomire sa gubljenjem monopola nad time ko diktira pogled. 

Богословље не може и не треба да критикује науку нити је наука потребна за разумевање богословља.

Naravno da moze i da treba i naravno da je nauka potrebna bogoslovlju jer nam i ona koliko - toliko otkriva tajnu o nama. Ako je na korist i dobro - hriscansko je.

Овај Максимов текст је читан и разумеван вековима пре дарвина и еволуције и нико није имао проблем да га прихвати нити ће га неко са научним доказима укинути.

:0212_rolleyes: Nece, ne brini.

пре 2 минута, JOCCCA рече

Losa ti logika.

Pa, Ok, ali onda mi objasni kako ide ta gradacija, zivo me zanima. Nije lepo ovako, zar da ostanem neinformisana?

Измењено од Џуманџи

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

E, vidis, u tome je problem vascele Crkve. Covecanstvo je dobilo jos jednu prizmu kroz koju posmatra svet, a verujuci nikako da se pomire sa gubljenjem monopola nad time ko diktira pogled. 

Pravoslavni ne zavise od nauke.
Nisi shvatio pravoslavlje izgleda.

Послато са SM-G7102 користећи Pouke.org мобилну апликацију

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Протомајстор рече

Мени и човечија рибица личи на људе. :)

Ма род рођени! Још је и из нашијех крајева! :D

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Bokisd рече

Ima tamo kod sv. Jovana Damaskina u Istocniku znanja

Боксит, управо ми се јавио Дамаскин и замолио да ти кажем да га не ментујеш... Вели да му се кости преврћу по гробу:))

Дај покоја човековој души...

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Zoran Đurović рече

Боксит, управо ми се јавио Дамаскин и замолио да ти кажем да га не ментујеш... Вели да му се кости преврћу по гробу:))

Дај покоја човековој души...

Pa, nisam ni komentarisao nesto od Damaskina. :)

Ko 'oce, moze da pogleda sta prica o prirodi  i vrsti i licnosti, i da komentarise do mile volje,.... :citac:

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, JOCCCA рече

Pravoslavni ne zavise od nauke.

Tako je, bre. Kakvi melannini, DNK, genomi i sl. Camuga je, bre, po svojoj sustini rob, to se mentne u lance i nek' rinta. :ok:

Измењено од Џуманџи

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Џуманџи рече

пре 2 минута, Џуманџи рече

Naravno da moze i da treba i naravno da je nauka potrebna bogoslovlju jer nam i ona koliko - toliko otkriva tajnu o nama. Ako je na korist i dobro - hriscansko je.

Црква има своје тајне и своје познање и то директно од Духа Светога али она са својим познањем не може ући у дијалог са науком. Замисли да нам се јави сам архангел Гаврило и да нам каже како је свет створен, ми бисмо имали истинито знање које никоме не бисмо могли да докажемо осим онима који нам поверују а пред научницима би испали луди јер немамо доказе иако видимо да они тврде  нешто неистинито и имају неко рационално објашњење а ми само откровење и ништа више. Језик цркве често може да буде отккривење и вера као и познање задобијено кроз тајне али оно ипак остаје знано само верујућима.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Pa, nisam ni komentarisao nesto od Damaskina. :)

Ko 'oce, moze da pogleda sta prica o prirodi  i vrsti, i da komentarise do mile volje,.... :citac:

Дивим ти се, мајке ми... 

• Радостан 1
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Матусал рече

Језик цркве често може да буде отккривење и вера као и познање задобијено кроз тајне али оно ипак остаје знано само верујућима.

Ово је једна од најзлоупотребљаванијих флоскула псеудо-црквених. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Матусал рече

Црква има своје тајне и своје познање и то директно од Духа Светога али она са својим познањем не може ући у дијалог са науком.

Стварно ово мислиш?

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...