Jump to content

Професор Здравко Пено: Против дарвинизма аргументима Светог Максима Исповедника (Апел на апел - наставак)

Оцени ову тему

Препоручена порука

Kakve veze ima to sa sustinom. Sta je sustina macaka, sta je sustina gmizavaca da budemo u toku sa temom?

Имаш проблема са језичким трансформацијама логоси-Логос-суштина. Прво је од старих Грка, друго од Отаца, а треће наш превод.
Свети овде мисле о Тројичном промишљању о свету, јер је суштина свега у Творцу.
Узми Символ вере, други члан, задње две речи...
Кашће ти се само...
"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Матусал рече

Е то мораш видети са Максимом. У сваком случају ми верујемо да ће се поред човека спасити и сва твар. Постаће ново небо и нова земља и неће више бити колебања нити промене. У есхатону би тиме свака врста требала добити своју коначност управо по логосу по којем је замишљена исто као и сваки човек, значи да за верујуће постоји крајња Божија замисао о васкрслој творевини пошто ће постојећу смрт прогутати. Мада будући да је Христос узео људску природу и њоме се вазнео са десне стране Оца у есхатон, само оваплоћење нас наводи на мисао да морамо говорити о суштини људске природе. Питање је једноставно шта је то човек? Коју је то природу узео Христос у себе?

Vec sam vidio, i Maksim je u zabludi, ili ako makar on nije onda je u zabludi Peno i oni koji iz maksimovih rijeci nonsalantno izvlace zakljucke da je evolucija nemoguca. Covjek takodjer nema sustinu. 

Sto se tice sustine covjeka, on je nema u nepolatonistickom smislu. Covjekovu prirodu mozes definisati na vise nivoa. Prvi bi bio kao makroorganizam, sastavljen od organa i udova i na osnovu toga mozes sazdati neku pricu sta je covjek ako ima ruke, noge, mozak itd....Covjeka mozes uprostiti i dalje da ga raslanis na celije i DNK i onda da gledas u nukleotidni niz AAATGGCCAATTGGCAAA...pa ti sad izvodi sustinu iz toga. Mozes ga i dalje rasclaniti na subatomski nivo, pa gledati da se covjek sastoji od kvarkova koji su medjusobno povezani subatomskim silama i da zbog tih sila 99,999999% covjeka je obicna vakumska praznina pa ti sad dumaj sta je sustina. 

Zamisli da je Maksim znao da covjek nije sastavljen od praha zemaljskog, vec od praha zvjezdanog, da je znao da je 99,999999% covjekovog volumena vakumsko nista, da sve sto postoji nema svoju sustinu nego je sve jedno te isto razdvojeno samo razlictim frekvencijama struna od cega je sva tvar sazdana.....kako bi on bio odusevljen ovim saznanjem i kakvo bi tek bogoslovlje napisao ne samo on nego i svi Oci koje kreacionisti smatraju nepogresivim, a bili su pod uticajem anticke filozofije sto je bilo posve normalno u njihovo doba, i sad se koriste njihovim premisama da bi obarali moderna saznanja. Pa sami Oci si cupaju kosu u eshatonu ako imaju priliku po blagodati Bozijoj da vide sta hriscani rade. :)

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Јанко рече

Имаш проблема са језичким трансформацијама логоси-Логос-суштина. Прво је од старих Грка, друго од Отаца, а треће наш превод.
Свети овде мисле о Тројичном промишљању о свету, јер је суштина свега у Творцу.
Узми Символ вере, други члан, задње две речи...
Кашће ти се само...

Ma ne treba da mi se kaze, vec treba objasniti Peni i ostalima, (znam da ti nisi protiv evolucije) da te premise logosi - logos - sustina ni u kom slucaju ne koriste za ovo sto Peno radi je je em smjesno em besmileno em kontraproduktivno. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Ma ne treba da mi se kaze, vec treba objasniti Peni i ostalima, (znam da ti nisi protiv evolucije) da te premise logosi - logos - sustina ni u kom slucaju ne koriste za ovo sto Peno radi je je em smjesno em besmileno em kontraproduktivno. 

Нисам против, али у Максимовом смислу. Дакле, нема случајности и ''међуврсних'' трансформација путем СЛУЧАЈНИХ мутација. Творац је о свему промишљао, стварао, а како ''само Бог зна" што би рекао Дарвин на крају. ;)

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Јанко рече

Нисам против, али у Максимовом смислу. Дакле, нема случајности и ''међуврсних'' трансформација путем СЛУЧАЈНИХ мутација. Творац је о свему промишљао, стварао, а како ''само Бог зна" што би рекао Дарвин на крају. ;)

Ne bitna stvar, slucajne ili ne one postoje, slucajne su mozda zato sto jos ne moze da se objasni mehanizam kada nastaju, zbog cega itd...kakve god da su iz Bozije pesperktive su objasnjive iz ljudske nisu, samo sto fundamentalisti koriste to ako je nesto neobjasnjivo iz ljudske perspektive to ne postoji ne vazi. 

Подели на овим сајтовима

Ispit, il`?
(A da bih se opravdao moram reći da sam pročitao Gorski vijenac prije stotinu ljeta, i jedinu rečenicu koju sam upamtio i kasnije često citirao je: "Bez budalah tupoga pogleda bil` umovi mogli blistat svijetli?" :ani_biggrin:)

Да.
Дотичну Микрокозму сам читао у средњој школи и ништа нисам разумео. :)
Кад сам је тада узео, а са довољним познавањем Оригенове преегзистенције, философије и теологије била ми је предивна! Наравно, не као теолошко (јер није ни прављена да буде) већ књижевно дело. У Религији Његошевој пише в. Николај о томе...

Подели на овим сајтовима

Kad biste videli kakvih sve ima oblika u drugim kosmosima, popadali biste. :) Ne bi me iznenadio onakav iz 8. putnika. :)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Bokisd рече

Samo da dodam jos jedno rasudjivanje na ovu pricu, od sv. Vasilija Velikog :

"...Но, кад је реч о вери у Бога, самој вери претходи поимање да Бог постоји - а такав закључак изводимо на основу посматрања створења. Наиме, познајемо Бога тако што његову премудрост, и силу, и доброту, и све што је на њему невидљиво, опажамо у саздању света. Отуда га и признајемо као свога Владику. Пошто Бог јесте Саздатељ читавог света, а ми смо део тога света, значи да је Бог и наш Саздатељ. За тим знањем, дакле, следи вера, а за том вером следи поклоњење. " ( poslanica 235, 1 ).

Inace, , po Vasiliju, mozemo i putem poimanja da Bog postoji,  kroz posmatranje stvorenja,..... doci do same vere u Boga. Eto, ispada da je i on bio kreacionista....:stadaradim:

Бокисде како је теби ово логичан закључак из Василијевог текста, мени није јасно. 

Ово подебљано никако не иде каузално једно с другим.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Justin Waters рече

Slatka mala jibica. Pogleda Bog i rece sve dobro bjese tako i ova slatka riba. 

И даде јиј траву да пасе:)))

Него, видиш да ми Кратос још не одговори ко је створио бактерије?:))

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Матусал рече

Овако сам ја разумео светог Максима.

А ја овако нисам разумео тебе најбоље  како ти разумеш Максима :D

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

И даде јиј траву да пасе:)))

Него, видиш да ми Кратос још не одговори ко је створио бактерије?:))

Vise sam ljudi pitao da odgovore otkud bakterije u primodrijalnom svijetu, koja im je svrha kad ih znamo kao one koji iskljucivo zive na racun smrti razlaganjem uginule materije. Otkud virusi u svemu tome koji takodjer zive kao stetocine i u evoluciji imaju dobru rolu, ali u lijepom divnom edenskom vrtu nemaju....jedino se Ivan Markovic udostojio da kaze i da ostane ziv, a sta ako virusi poticu od nekakvog atrofiranog organizma... :))

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Iulianus рече

Ispit, il`?

(A da bih se opravdao moram reći da sam pročitao Gorski vijenac prije stotinu ljeta, i jedinu rečenicu koju sam upamtio i kasnije često citirao je: "Bez budalah tupoga pogleda bil` umovi mogli blistat svijetli?" :ani_biggrin:)

:))12:smeha::)) Ни једну ниси убо!:::::))))))))))) Ово је из Луче, Сими посвета...

Подели на овим сајтовима

Oče Zorane jeste gledali transformerse nove i da li je u pravoslavlju zabranjeno gledati američke filmove preko malih ekrana?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Oče Zorane jeste gledali transformerse nove i da li je u pravoslavlju zabranjeno gledati američke filmove preko malih ekrana?

Нешто сам гледао. У Рукумији не гледају тв...:))

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Zoran Đurović рече

Нешто сам гледао. У Рукумији не гледају тв...:))

O pa ovo je novost za mene da Bog ima smetnje u prenosu bestalasnih signala zbog re rukumije.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...