Jump to content

Ниједан европски политичар неће стати у одбрану хришћанства!

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 128
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Управо сада, todor рече

Нема код Пилата, чини ми се, ни назнака покајања, него чисто политичарско ''шта ми највише одговара да урадим сада''.

Вештачки је, касније, настала Риминизирана прича о наводном Пилатовом вагању по питању покајања.

Могуће, мада ја све време  кад изчитавам суђење скоро па да видим ломљење код њега. Више је неки осећај у питању.

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Bokisd рече

Sad, verovatno je fora samo u tome, kako i na koji nacin su se hrisccani branili od takvih napada.

Pa istim metodama koje su korsitili njegovi neprijatelji cak u nekim navratima jos i gorim. Progonima, zatiranjem neprijateljske kulture, rusenjem njihovim svetinja, uskracivanjem osnovnih prava itd....Govorim mahom o Vizantiji, pa onda o Katolickim srednjevjekovnim zemljama itd....

Nema tu nikakve odbrane, ako te neki politicar ne vidi kao kvasac kojim ce zamjesiti drustvene prilike i uciniti ih koherentnim. Ako ima alternativu prilike su da ce je iskoristiti. Hriscanstvo se nece visa nikad vratiti na staze koje je utro Konstantin. Cak i ovo sto se naziva "duhovna obnova u Rusiji" je samo poprilicno povrsno. 

U buducnosti hriscanima ostaje da bore za vjeru na nacin kako su Kopti to radili vjekovima pod islamskom imperijom, pre njih rani hriscani u rimskoj imperiji itd....sto je s neke strane za samu vjeru dobro jer u tome ce izaci ono sto je najbolje i najcvrsce, istinski postojano liseno populizma i povrsnosti. Nece biti lako hriscanin u buducnosti, ali isto vremeno ce biti i uzviseno. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, Bokisd рече

Ispada da je ova novinarka iz Danske, dosta u pravu sto se tice ovog,  da hriscanstvo i uticaj hriscanstva u oblasti politike, kulture itd,..... slabi i  nestaje na  Zapadu . Samo je pitanje, koji je uzrok toga stanja ?

Mislim da uzroka ima mnogo. Licno mislim da je hriscanstvo zakazalo sto se tice prakticne vere. Ljubav u praksi, primer cistog zivljenja, zivot bez sile Bozje. To je izazvalo i sekularizam i se ostale pokrete i ideoloske pravce. To se i ovde kod vas desava. Ne zelim da sudim ali bio sam nekoliko puta u crkvi Sv Save na Vracar i bio sam neprijatno iznenadjen da Nedelja ujutro na liturgija ni pola crkve nije puno. Za jedan Beograd je smesno da nemoze da napuni crkvu Sv Save. Sa druge strane primecujem da jako veliki broj ljudi, koje sam upoznao, uopste ne zeli da govori o Bogu a da ne pricam da i oni koji hoce vrlo malo znaju. Da nisam citao knjige od ljudi koje znam nista nebih saznao o Pravoslavlju.  Kod vas npr gej za sada nemaju velika prava ali kod nas oni skoro da imaju veca prava nego obicni ljudi. U USA je npr Kalifornija kao drzava dala sankcije za nekoliko drzava koje ne podrzavaju gej prava. Socialni servis u Illinois moze vam oduzeti dete ako ne podrzavate gej prava. Kod nas je pre nekoliko godina bila afera oko zene kja je bila otpustena sa posla jer je nosila krst na lancu. Drzava se cak borila sa njom na sudu za ljudska prava. I to je samo mali deo price. 

Oprostite na gramatickim greskama jer mi Srpski jezik nije maternji.  SOLI DEO GLORIA!

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Sto mu je trebalo da se miri sa tim Irodom da bi nekako osudili Hrista.

Колико сам ја процуњао по нету, Јудеја је у то време била последња шанса недисиплинованим пред шут карту из високог римског друштва. Слично касарни у Призрену код нас,иде се по казни.  Пилат је већ био на леду код Цезара,тако да...Греби и рукама и ногама за положај.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Justin Waters рече

Pa istim metodama koje su korsitili njegovi neprijatelji cak u nekim navratima jos i gorim. Progonima, zatiranjem neprijateljske kulture, rusenjem njihovim svetinja, uskracivanjem osnovnih prava itd....Govorim mahom o Vizantiji, pa onda o Katolickim srednjevjekovnim zemljama itd....

Nema tu nikakve odbrane, ako te neki politicar ne vidi kao kvasac kojim ce zamjesiti drustvene prilike i uciniti ih koherentnim. Ako ima alternativu prilike su da ce je iskoristiti. Hriscanstvo se nece visa nikad vratiti na staze koje je utro Konstantin. Cak i ovo sto se naziva "duhovna obnova u Rusiji" je samo poprilicno povrsno.

U buducnosti hriscanima ostaje da bore za vjeru na nacin kako su Kopti to radili vjekovima pod islamskom imperijom, pre njih rani hriscani u rimskoj imperiji itd....sto je s neke strane za samu vjeru dobro jer u tome ce izaci ono sto je najbolje i najcvrsce, istinski postojano liseno populizma i povrsnosti. Nece biti lako hriscanin u buducnosti, ali isto vremeno ce biti i uzviseno.

Malo si pomesao neke uzroke i posledice. I, sve stavio u jedan bosanski lonac , tako da se ne moze prepoznati sta je prava i objektivna istina.

Ovo sto pominjes za Kopte, je situacija slicna sa prvim vekovima hriscanstva , kada je bilo jos i mozda gore stanje po hriscane. Inace, ovo sto pircas o nekoj vrsti segredacije medju hriscanima, deluje pomalo elisticki i populisticki i tesko moze biti izvodljivo. Narocito u samoj Crkvi kao duhovnoj instituciji.

Jer, ako uzmemo tako da gledamo na stvar, onda su artemijevci nekako u pravu. Ili, da ne pominjem tamo one ekstremisticke zilotske struje u Grckoj  ili Rusiji, ....onda su oni, praslika tih nekih buducih hriscana.

Ne znam, meni ne deluje kao realno ostvarivo.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Bokisd рече

To je ovo sto pominjes u svom postu. Deluje, po mom misljenju, da ima dosta istine u ovome sto pricas. Na primer, da je nama danasnjim hriscanima, vere, razuma, vrhunskog filosfskog razmisljanja i ljubavi prama Hristu i ljudima, ....kao sto su sve ovo imali hriscani prvih vekova hriscanstva, ....mozda bi situacija bila sasvim drugacija. Just_Cuz_19

Iako, mora se priznati, ovakav sofisticirani i mnogostruki napad na hriscanstvo, bukvalno iz svih pravaca delovanja, koji postoji danas, .....tesko da je bio ikad u istoriji ljudske civilizacije. I, to moramo imati u vidu, kod razmatranja ovog pitanja.

Управо зато што је хришћанство слабо на свим фронтовима, ствара се вакуум власти над душама људи, и онда се тај вакуум по инерцији мора попунити нечим другим. Ту не треба падати у замке завјерологије да је у питању нека директна намјера уништења хришћанства ( као што многи знају учинити ) - јер се тиме одговорност диже са самог хришћанства што онемогућава реално сагледавање проблема, а још се ни нема доказа за такву тврдњу па се испада лудо и глупо.

Хришћани су се одвојили од реалности, да се тако изразим. Имате свој затворени круг у којем говорите "држи се стадо мало, али изабрано", реалност сагледавате тако да је желите прилагодити својим стандардима умјесто да мало преиспитате да ли се ваши стандарди морају промијенити или макар другачије представити - а врхунац таквог стања је када чујеш неког попа или богослова како говори о созерцанијима ваведењским или чему већ, па га нико не разумије. Из личног искуства говорим - морао сам прво разумјети да говорите другачијим језиком ( што ми дое након пар година писања по форуму ), па тек онда сам почео да учим тај језик недавно.

А не бих то ни разумио нити бих тај језик научио да није било популарности оног Џордана Питерсона који је на лаички језик превео идеје и значај хришћанства кроз своја предавања. Након њега, потпуно нови свијет ми се отворио. Хришћанство има дивну поруку о потреби заједништва, својевољне љубави и бриге за друге људе, несебичне љубави која другоме ништа не намеће нити тражи заузврат ( већ је љубав сама себи сврха ), о потреби борбе са собом и својим страстима, фалинкама и предрасудама које не смију преовладати али које се не смију ни гледати као лоше саме по себи ( типа није секс прљав, него је блудничење, тј. распојасаност у сексу је у принципу штетна )... Гдје о томе причају и проповиједају наши попови? Нигдје у јавности, колико видим. Главно им је да ли ће бити геј бракова и да ли је еволуција истинита.

И све то може придобити и атеисту који можда неће рећи да је постао вјерник, али који ће сасвим сигурно рећи да му се свиђају ти принципи живота и да жели живјети по њима. Још се ту налазе клице квалитетног отпора према хипер индивидуализму који себичност ставља на прво мјесто на штету будућности појединца ( јер га не охрабрује да се преиспитује, него да "ради шта му је воља" - па онда кад заглиби у животу нико му није крив до он сам ) и заједнице ( јер се понаша као да друштвеност људске врсте не постоји, као да нисмо зоон политикон ), али исто тако постоји и потенцијал за репресију и наметање другима својих идеја ( на што требају пазити управо "пинк хришћани" који су изузетно критични према било каквом ауторитаризму и лицимјерју које иде уз њега ). Климава је клацкалица.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Аурор рече

"Rimsko pravo" je od cara Justinijana koliko znam, on je živeo 4-5 vekova kasnije. Događaj je bio lokalnijeg karaktera uostalom.

Kad se Isus rodio, nije bilo Rimljana u Judeji, namesnik je verovatno gledao da ima dobar odnos sa lokalnom populacijom i tim starešinama, manje mu problema u životu.

Јустинијан је само кодификовао већ постојеће римско право. 

Оно постоји откад и Рим.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Poslednji Mohikanac рече

Mislim da uzroka ima mnogo. Licno mislim da je hriscanstvo zakazalo sto se tice prakticne vere. Ljubav u praksi, primer cistog zivljenja, zivot bez sile Bozje. To je izazvalo i sekularizam i se ostale pokrete i ideoloske pravce. To se i ovde kod vas desava. Ne zelim da sudim ali bio sam nekoliko puta u crkvi Sv Save na Vracar i bio sam neprijatno iznenadjen da Nedelja ujutro na liturgija ni pola crkve nije puno. Za jedan Beograd je smesno da nemoze da napuni crkvu Sv Save. Sa druge strane primecujem da jako veliki broj ljudi, koje sam upoznao, uopste ne zeli da govori o Bogu a da ne pricam da i oni koji hoce vrlo malo znaju. Da nisam citao knjige od ljudi koje znam nista nebih saznao o Pravoslavlju.  Kod vas npr gej za sada nemaju velika prava ali kod nas oni skoro da imaju veca prava nego obicni ljudi. U USA je npr Kalifornija kao drzava dala sankcije za nekoliko drzava koje ne podrzavaju gej prava. Socialni servis u Illinois moze vam oduzeti dete ako ne podrzavate gej prava. Kod nas je pre nekoliko godina bila afera oko zene kja je bila otpustena sa posla jer je nosila krst na lancu. Drzava se cak borila sa njom na sudu za ljudska prava. I to je samo mali deo price. 

Ох, долази и то код нас полако.

Подели на овим сајтовима

пре 35 минута, Juanito рече

@Avocado

Јеси ли ти негде писао да се 'вакав поглед на улогу Пилатеса коси са оним што знамо о римском праву?

Ne samo o pravu... ;)

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Bokisd рече

Malo si pomesao neke uzroke i posledice. I, sve stavio u jedan bosanski lonac , tako da se ne moze prepoznati sta je prava i objektivna istina.

Ovo sto pominjes za Kopte, je situacija slicna sa prvim vekovima hriscanstva , kada je bilo jos i mozda gore stanje po hriscane. Inace, ovo sto pircas o nekoj vrsti segredacije medju hriscanima, deluje pomalo elisticki i populisticki i tesko moze biti izvodljivo. Narocito u samoj Crkvi kao duhonoj instituciji.

Jer, ako uzmemo tako da gledamo na stvar, onda su artemijevci nekako u pravu. Ili, da ne pominjem tamo one ekstremisticke zilotske struje u Grckoj  ili Rusiji, ....onda su oni, praslika tih nekih buducih hriscana.

Ne znam, meni ne deluje kao realno ostvarivo.

S Koptima je djelimicno slicno. Njih sam pomenuo samo iz razloga jer su zivjeli bez zastite i podrske drzave. Nije njima bilo kao hriscanima u rimskoj imperiji. Nisu bili progonjeni jer su za tadasnji poredak bili poprilicno bezopasni. Samo je stvar sto nisu imali nepresusnih resursa kao hriscani Vizantijske imperije. Sto im nije donijelo neku scenu na svjetskoj pozornici, ali takodjer su bili liseni raznih neugodnih situacija kroz koje su prolazili hriscani zasticeni od strane drzave, mislim na razne podjele raskole itd...Takodjer sami su odrzavali svoju vjeru nije bilo careva da im dizu velelepne crkve i manastire za primjer. 

Artemiti i ostala bulumetna nisu iz te price oni su zapravo povampireni pokusaji sakralizacije cijelog drustva i posto im to ne uspjeva vide u tome zavjeru svega oko njih i onda se prave mucenicima. 

Ja mislim na ostale hriscane, koji nece imati potrebu za katakombama, ali ce zbog ispovjedanja hriscanstva biti predmet cudnih pogleda. 

• Волим 1

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Justin Waters рече

S Koptima je djelimicno slicno. Njih sam pomenuo samo iz razloga jer su zivjeli bez zastite i podrske drzave. Nije njima bilo kao hriscanima u rimskoj imperiji. Nisu bili progonjeni jer su za tadasnji poredak bili poprilicno bezopasni. Samo je stvar sto nisu imali nepresusnih resursa kao hriscani Vizantijske imperije. Sto im nije donijelo neku scenu na svjetskoj pozornici, ali takodjer su bili liseni raznih neugodnih situacija kroz koje su prolazili hriscani zasticeni od strane drzave, mislim na razne podjele raskole itd...Takodjer sami su odrzavali svoju vjeru nije bilo careva da im dizu velelepne crkve za primjer.

Artemiti i ostala bulumetna nisu iz te price oni su zapravo povampireni pokusaji sakralizacije cijelog drustva i posto im to ne uspjeva vide u tome zavjeru svega oko njih i onda se prave mucenicima.

Ja mislim na ostale hriscane, koji nece imati potrebu za katakombama, ali ce zbog ispovjedanja hriscanstva biti predmet cudnih pogleda.

Da, sad si malo bolje poajsnio sta tacno mislis.

Ovo sa 'cudnim pogledima'  .....je stvarno sustina stvari. :ok:

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, Poslednji Mohikanac рече

Ne zelim da sudim ali bio sam nekoliko puta u crkvi Sv Save na Vracar i bio sam neprijatno iznenadjen da Nedelja ujutro na liturgija ni pola crkve nije puno. Za jedan Beograd je smesno da nemoze da napuni crkvu Sv Save. Sa druge strane primecujem da jako veliki broj ljudi, koje sam upoznao, uopste ne zeli da govori o Bogu a da ne pricam da i oni koji hoce vrlo malo znaju. Da nisam citao knjige od ljudi koje znam nista nebih saznao o Pravoslavlju.

Јес, православни су никаки, ал бар не иду на баптистичке форуме да се тамо праве да су Енглези...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...