Jump to content

Свети архијерејски сабор 2017. радни део

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 21.5.2017. at 14:33, Vladan3 рече

Имам тамо ближње и кажу ми да тамо ни бебе не причешћују ван поста јер владика не да? Је ли тако у целој епархији или само у Вршцу и околини?

У многим храмовам на територији СПЦ, не желе, или не смеју да причешћују ни најмању децу ако су ''случајно'' јела пре литургије, а ова забрана важи и за узимање лекова чак и код тешких хроничних болести ..

Можда би ио о овоме мого неки Сабор да расправља.. рецимо..
..

الحرية أو الموت

Подели на овим сајтовима

• Одговори 323
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

On 20.5.2017. at 13:33, Ђорђе Р рече

Критика треба да буде усмерена на епископе, јер нама делује да су они тотално отуђени од реалног живота, као и наши политичари. Уопште не знају проблеме своје пастве (проблеме свештеника и верника), ил ако знају, чини се да не чине ништа како би их решавали. Делује да су у неком свом виртуелном свету, играју неке своје игрице, а сви ми (чланови цркве) од њих зависимо, а њих као да се то не дотиче.

:skidamkapu:

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

пре 42 минута, Рилски рече

Можда би ио о овоме мого неки Сабор да расправља.

definitivno...jako su velike razlike u Crkvi po ovom i te kako vaznom pitannju...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, JESSY рече

definitivno...jako su velike razlike u Crkvi po ovom i te kako vaznom pitannju...

Најважнијем!
..бар за нас.. мале..ситну боранију .. :)

Без које (којих..) Црква не постоји ..

الحرية أو الموت

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Рилски рече

У многим храмовам на територији СПЦ, не желе, или не смеју да причешћују ни најмању децу ако су ''случајно'' јела пре литургије, а ова забрана важи и за узимање лекова чак и код тешких хроничних болести ..

Помислио бих да ти који се држе тих забрана (за које не знам ни од кога потичу) нису имали ни децу нити су имали блиско искуство са озбиљном болешћу.

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Vladan3 рече

Помислио бих да ти који се држе тих забрана (за које не знам ни од кога потичу) нису имали ни децу нити су имали блиско искуство са озбиљном болешћу.

Па, велика већина епархијских забрана, као и ''забрана'', потичу од надлежних Архијереја ..
.. тако да..

الحرية أو الموت

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Рилски рече

Па, велика већина епархијских забрана, као и ''забрана'', потичу од надлежних Архијереја ..
.. тако да..

Јесте, али када би их неко упитао око тога, одакле те "епитимије", ваљда би се позвали на још некога осим на саме себе... 

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Vladan3 рече

Јесте, али када би их неко упитао око тога, одакле те "епитимије" ваљда би се позвали на још некога осим на саме себе... 

Проблем је што их нико не пита.. а разлога је превише..

Страх је разлог број један..,а разлози су различити..најчешће субјективни..али, такође најчешће, потпуно ''оправдани'' прецизније, разумљиви..
Слагање са таквим ставовима је број два ..
Незаинтересованост је ретка, али ипак постоји ..а узроци су слични као и под један ..

Листа није коначна ..напротив.. има ту пуно да се пише .. А што се тиче, на кога би се позвали.. течко да би се позвали на било шта осим сопствених заблуда и предрасуда. али до тога неће ни доћи јер их нико не пита нити иком полажу рачуне док се не деси нешто потпуно непоправљиво - што смо претходних година имали прилике да се нагледамо, нажалост ..

الحرية أو الموت

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Рилски рече

има ту пуно да се пише ..

Руку на срце и овде, где су људи почели да се редовно причешћују пре 20 година, било је свештеника који су покушавали да раде по своме иако је рецимо владика инсистирао да се не забрањује причешће.

Пре десет година, након што је наша беба од годину дана целу ноћ имала температуру, ја и супруга ипак успемо да са бебом одемо на недељну литургију и причестимо се сви. Након службе свештеник одржи (негативну) проповед која је била посвећена онима који се редовно причешћују тј. нама :-) јер смо се ми једини причестили. Ето, доживи човек и такву част да му се посвети и цела недељна проповед :-)

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Vladan3 рече

Руку на срце и овде, где су људи почели да се редовно причешћују пре 20 година, било је свештеника који су покушавали да раде по своме иако је рецимо владика инсистирао да се не забрањује причешће.

Пре десет година након што је наша беба од годину дана целу ноћ имала температуру ја и супруга ипак успемо да са бебом одемо на недељну литургију и причестимо се сви. Након службе свештеник одржи (негативну) проповед која је била посвећена онима који се редовно причешћују тј. нама :-) јер смо се ми једини причестили. Ето, доживи човек и такву част да му се посвети и цела недељна проповед :-)

Иха .. толико смо се нагледали тога .. на све стране ..

Али не сме се допустити да то постане или остане, систем..

الحرية أو الموت

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Vladan3 рече

Након службе свештеник одржи (негативну) проповед која је била посвећена онима који се редовно причешћују

7896634

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Pa i nije toliko dugacak, ili smo imali manje talasanja u stampi.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Могуће, некако такав осећај имам. Ко стоји иза странице Црквена истраживања, која је сада током Сабора поготово активна?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Страле рече

Могуће, некако такав осећај имам. Ко стоји иза странице Црквена истраживања, која је сада током Сабора поготово активна?

Изгледа онај бивши Качевендин ђакон, Бојан Јовановић.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...