Jump to content

Рилски

Члан
  • Број садржаја

    1197
  • На ЖРУ од

  • Последња посета

Everything posted by Рилски

  1. Mopaћеш, пре свега ти, да схватиш да бројке са Истином немају никакве везе. Ако не због нечега другог, онда због себе самог и кога другог, ако не Христа и његових еванђелских речи о ''Стаду малом''.. Додуше и ''Украјна'' ти показује то исто. А ''пројекат ПОА'' како ти то волиш да кажеш, је, пријатељу мој и брате, ЗАЈЕДНИЧКИ ПРОЈЕКАТ МП и СП-Ц.. Само се МПЦ повукла у одсудном моменту, под ненормалним притиском Државе и њених служби, (иако су потписници недељама бранили Нишки договор, пре свих Петар ..који је то чинио пуних 20 дана, па Наум који је истрајао мање од 10 чак и Тимотеј који је први попустио одмах, истини за вољу после три дана). Да је то управо овако како кажем, и сами Архијереји МПЦ то потврђују усвајањем имена ПОА-МПЦ, додуше касније..али ипак усвајају то име. И н крају, не вреди се ни уједињавати ако се не забораве грешке са обе стране. Међутим, нечије подвиге, е то не би смео да се заборави нико - и то опет важи за обе старне. Наравно да ту пре свега мислим на Архиепископа Јована и његову , како ти кажеш, малу али (ја додајем), састрадалну и веома Црквено-свесну екипу, на којој би му позавидели и Пастири са неупоредиво бројнијом паством.
  2. Многокоји ће морати, на даље па и у будуће, да се замисле када Слободу поистовећују са Богом. П.С. Љубав је намерно изостављена из побројеног низа..
  3. Ко што рекох.. Тенденција ''америчке''(дал' и европске?) стране је јасна. Дизање галаме - типа: ,, држте зарђалог и скоро па, сенилног старца''; иако је нажалост, та стратегија имала велике успехе код најрођенијих, у старту је и ''про'' и 'с правом, ''пре'' зрена.
  4. Текст је парекселанс... Тенденција ''америчке''(дал' и европске?) стране је јасна. Дизање галаме - типа: ,, држте зарђалог и скоро па, сенилног старца'' иако је нажалост, та стратегија имала велике успехе код најрођенијих, у старту је и ''про'' и 'с правом, ''пре'' зрена.
  5. Ko je, случајно, бацио поглед, своједобно, на Сорентиновог ''Младог Папу'' .. неће му тешко пасти да идентификује судеонике ове другоразредне екипе на теми под лажним никовима и шта више неће му бити превелика мука да схвати ко је у овој срамотној причи, за врх СПЦ пре свега, још у старту, резервисао карте за повратак у родно село, пошто се поиграва са самим ''Духом Светим'' на најнедостојнији (читај: недорасли) начин
  6. IГодине проведене у Цркви, упућују да је главни разлог непричешћивања верних, другачији став ауторитета из Цркве. Ту мислим пре свега на живе, пре свега, верујућима познате духовнике из клира, било епископа, било презвитера, са којима верујући имају (какву такву) комуникацију. И на ту чињеницу отпада преко 70 % оних који се не причешћују. Од тих људи, велики проценат чине они који би се причешћивали али их управо тај став ауторитета из цркве, спречава у томе. Постављајући проблем о коме говоримо на овај начин, рекло би се да смо много ближе истини а самим тим и решењу проблема.
  7. Бугари су стали, уосталом као и око Критског сабора, пре самих Руса на руско становиште. То је заправо вазда тако. Они му дођу као ''пилот епизода'' нове ''серије'' коју режира и приказује Москва.
  8. Није ли неутралан, заправо, нит вино нит вода.. тј оно што се јеванђелски бљутавошћу зове а што ће на концу бити и избљувано
  9. Очито да није усамљена мисао (моје недостојности) о идентичности којом почињу сукоби и да је у корену сваког великог рата религиозна суштина.. ''Pacкoл ће дефинитивно изазвати насиље, крвопролиће и смрт многих. У том смислу је злослутни позив Фанарског Синода на уздржање од насиља и преузимања храмова, класично пилатовско прање руку''г. Дејан Мачковић
  10. Сад нам је, ваљда свима, јасније како почињу ратови и да је сваки у корену ''верски''
  11. Оне коjи су суштински y packoлу, као дотични доктор, не би ни требало постовати. Осим у некоj новоj теми, kao peцимо.. "Pасколници и други jeрeтици о расколу" и томе слично.. П. С. .. и с тим у вези.
  12. Врхунац дна.. Ма дубље од дуплог дна.. таман пиомислиш не може дубље, ''мпц'' пројави неслућене дубине контра здравог разума, чак и минимума физиолошке тупости.. Ово не може да се назове никако.. апсолутно никако. Ово је закључак који нико на свету не би мога да донесе осим потпуно обесвешћеног и дезоријентисаног створења у времену, простору и ка самом себи..
  13. Такви фалсификати требају искључиво и само онима који су на фалсификовање навикли. Који су тако постали оно што јесу и који су то што јесу на лажи засновали и остварили .. Онима који су синови ''Оца лажи'' и који су се њговим знамењем и поносили и китили.. Паметном, и превише ..
  14. На корак за Серафимом One Step Behind the Seraphim / Un pas in urma serafimilor Све боља Румунска кинематографија нам претставља овај, не тако репрезентативан по продукцији али по теми свакако најрепрезентативнији, филм из 2017. године, о Православној Богословији и многим неиспричаним темама из исте и око ње .. https://www.imdb.com/title/tt5335314/
  15. Ахахах-АХ .. Проблем са сер-БИЈОМ је тај што сјаше КУРта па се опет пење још већи КУРта ..
  16. Милоше, ..или боље речено ''Милоше''..сасвим кратко и једноставно и да завршим јер заиста ниво са кога ти наступаш и начин на који то чиниш доказује да је чак и ''Перичин ниво'' изнад ''Милошевог'' сагледавања.. Елем, РУКОПОЛОЖЕЊЕ у РАСКОЛУ је брате мој, АМБАЛАЖА БЕЗ САДРЖАЈА. Та амбалажа, итекако може да добије на садржају, али једино и само преко ПОКАЈАЊА и ПОВРАТКА ЦРКВИ. У том смислу, МПЦ - није у апсолутном смислу никаква Црква и зато је упорно (и самом себи додијах) пишем малим словима и акцентујем. Јер Црква даје пуноћу и садржај а ''мпц'' даје искључиво и само, амбалажу. Ако је ''мпц'' Црква, како мали Перица и још мањи ''Милош'' замишљају, зашто би уопште тражила од било кога па и самих СПЦ и ево сада БПЦ, да јој то признају и да она постане Црквом! Дакле, понављам, епископи ''мпц'' имају (потребну) амбалажу, која ће бити испуњена садржајем и СУШТИНОМ једино и само преко сопственог покајања те повратка Саборности Цркве, управо на начин како су то урадили људи (екипа) из Православне Охридске Архиепископије. И то једино по ИКОНОМИЈИ а не по акривији Цркве! Да не дужим, препоручујем ти, а и брату ''Тринаестици'', студију ''О границама Цркве'' од Флоровског..
×
×
  • Креирај ново...