Jump to content

Божја казна?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Божја казна би по логици требала да буде директна циљана интервенција Бога како би се некоме нанела невоља или смрт...

Мој парохијски свештеник каже да Бог не кажњава.

Међутим, у прологу у житијима готово свакодневно читам о божјим казнама а о истом говоре и свети Владика Николај, свети Јован Кронштатски и други.

Када, зашто и кога Бог кажњава?

Подели на овим сајтовима

Сами ми себе кажњавамо својим гресима и скретањем са пута истине. Уплетемо се у замке, скренемо на криве путеве па завршимо тамо где обитавају звери, упдамо у јаме и провалије, заглибимо се и муљ сопствене нечистоте, помрачимо разум гресима па лоше просуђујемо,расуђујемо и уведемо себе у тешке ситуације,ослепимо духом и уши затиснемо да нечујемо па останемо слепи и глуви за Божија упозорења и савете, упрљавши се грехом и начинивши од своје душе пећину разбојничку тј. станиште демона Божију благодат и силу доживљавамо као разарајућу и погубљујућу. Као што нам једно те исто причешће може бити и на спасење али и на суд или осуду зависно од расположења наше душе тако је и са казном Божијом. О другом доласку ће га једни доживети као судију а други као спаситеља.... итд....Нама је једини излаз из ове ситуације покајање јер савршенство по закону никад не можемо достићи него се чистимо сузама,знојем и крвљу....Бог је спор на гнев и брз на милост..

Подели на овим сајтовима

Ух незгодне ли теме. Мислим да човек углавном ,,сам себе казни"  али постоје и ситуације кад Бог директно ,,интервенише". Има људи неосетљивих  и отврдлих на грех, који не ,,виде ништа лоше" у оном што чине. Ту се, чини ми се Господ мало уплете са ,,казном". Е сад, док се човек не покаје, доживљаваће то као казну, кад се пресабере види да је у ствари било ,,исправљање". Зависи од стања душе као што рече Матусал.

Подели на овим сајтовима

По својој тврдоглавости заглибимо се сами.

Може ли родитељ да казни с мотивом да умртви чедо? Јок, далеко од тога.

Него из љубави допушта васпитне мере.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Драгана Милошевић рече

Зар нема примера где је Бог или Анђео погубио неке људе?

Подели на овим сајтовима

мислим да у православљу не ординирају термини "награда/казна" онако како их ми људи доживљавамо. Једноставно човек не уме нити може у немуштости језика другачије да опише и преведе Божију благодат и Божије допуштење и промисао.

Нису то баш једноставне ствари за схватити нама људима, зато многе ствари које гледамо из наше перспективе доживљавамо као казну. 

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

evo ovde ima dosta odgovora...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Da, čovek najgore sam sebe kažnjava kada čini greh i sam sebe odvaja od Boga.

Ali postoje situacije i kada sam Bog kažnjava kao opomenu ljudima da ne čine greh.

Imamo primer u Bibliji kad je spaljena Sodoma i Gomora. A ima i drugih primera.

Sent from my 5045X using Pouke.org mobile app

Подели на овим сајтовима

Зар нема примера где је Бог или Анђео погубио неке људе?

Ima, na primer kad je Anđeo Gospodnji pobio prvence u Egiptu da bi Faraona prisilio da ne čini greh (drži Izraeiljce u ropstvu) i da ne bi prkosio Bogu.

Подели на овим сајтовима

Upravo to i kažem. Božije kazne su vaspitnog karaktera sa ciljem da odvrati ljude od greha.

Подели на овим сајтовима

Па то треба разумети више као "тренинг", Бог ти је "тренер" који те припрема за "такмичење". Као што тренер може некад да буде мало "оштрији" према спортисти док вежба, тако и овде. А то није из намере да га "казни", већ да развије физичку издржљивост и снагу воље. Када Бог нама, како кажемо, "шаље" невоље то није са циљем да нам се "освети" или нешто "врати", већ са циљем да ојачамо у вери. Јер нас та "утакмица страдања" чека у сваком случају. Све нас чека страдање и смрт, пре или касније.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Православни Србин рече

Ima, na primer kad je Anđeo Gospodnji pobio prvence u Egiptu da bi Faraona prisilio da ne čini greh (drži Izraeiljce u ropstvu) i da ne bi prkosio Bogu.

Ima i kad je Ananiju i njegovu ženu ugasio na licu mesta zbog laži o ceni prodaje imanja.Ali baš sad ovaj primer koji si naveo,zar nije svemogući,sveznajući Bog mogao da nađe neki sofisticiraniji način da ostvari to sa Izrailjiskim narodom a ne ovo surovo sirovo?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Кратос рече

Ima i kad je Ananiju i njegovu ženu ugasio na licu mesta zbog laži o ceni prodaje imanja.Ali baš sad ovaj primer koji si naveo,zar nije svemogući,sveznajući Bog mogao da nađe neki sofisticiraniji način da ostvari to sa Izrailjiskim narodom a ne ovo surovo sirovo?

Признајем да нисам толико теолошки поткован да одговорим на твоје питање, могу ти само рећи своје лично мишљење. А ја мислим да је фараоново срце било толико отврднело да је само то био једини начин да га Бог приволи да престани да кињи Израиљце и да престане да пркоси Богу. Ето, то је неки мој став за који не тврдим да је тачан.

Подели на овим сајтовима

пре 17 часа, Православни Србин рече

Признајем да нисам толико теолошки поткован да одговорим на твоје питање, могу ти само рећи своје лично мишљење. А ја мислим да је фараоново срце било толико отврднело да је само то био једини начин да га Бог приволи да престани да кињи Израиљце и да престане да пркоси Богу. Ето, то је неки мој став за који не тврдим да је тачан.

Problem kod tog otvrdnjavanja srca je što u Bibliji stoji da Bog kaže ja ću učiniti da otvrdne srce faraonu....

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Problem kod tog otvrdnjavanja srca je što u Bibliji stoji da Bog kaže ja ću učiniti da otvrdne srce faraonu....

Pa znam za taj detalj, e sad dobro bi bilo da znamo kako pravoslavni bogoslovi tumače taj detalj. Ima li nešto takvo? Kako ti tumačiš taj deo?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...