Гости Guest Написано Март 5, 2017 Гости Пријави Подели Написано Март 5, 2017 Oce Zorane, dozivljavam Vas kao ozbiljnog teologa, nemojte da se spustate na nivo da nekome govorite neprostojne reci, time se urusava i ugled foruma. Vasa tema je odlicna, mnogo toga se nauci, ali nemojte to sebi da dozvoljavate. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Март 5, 2017 Пријави Подели Написано Март 5, 2017 Bas je svetitelj Teofan Zatvornik ostar u ovoj besedi, ali, sta da se radi, ponekad su svetitelji morali da upotrebljavaju jake i teske reci u ukazivanju na neke pogresna misljenja po odredjenim crkvenim pitanjima : " Ништа нема што би човека могло опоганити да уђе споља у њега, него што излази из њега оно је што погани човека.(Марко 7:15). То место, и њему слична, да нас храна не поставља пред Бога, спомињу обично они, који не љубе пост, претпостављајући да тиме, довољно оправдавају своје одсуство жеље да посте, упркос уставу и поретку Цркве. Колико је задовољавајуће ово извињење, сваком верном Цркви је јасно. У посту је уздржање од неких јела установљено не зато, што су она нечиста, већ да би тим уздржањем, лакше достигли стањење тела, неопходно за унутрашње преуспевање. Такав смисао поста је толико суштински, да се они, који неко јело сматрају нечистим, убрајају у јеретике. Онима који нису склони ка посту би на томе требало настојати, а не на томе, да је пост обавезан, иако је он, заиста, средство за одупирање греховним жељама и тежњама тела. Али то је таква тачка, на којој се никако не може одустати. Ако је унутрашње успевање обавезно, то се обавезно и средство за њега, сматра неопходним, односно пост. Савест и говори то свакоме. За њено успокојење, они тврде: Ја другим средством надомештам смањење поста, или Пост је штетан за мене, или Постићу када ја хоћу, а не када је то установљено. Али прво извињење је неумесно, јер још нико без поста није успео да савлада своје тело и да како треба сачува своје унутрашње стање. Последње је такође неумесно, јер је Црква једно Тело, и жеља да се у њој човек одели од других јесте противна Њеном устројењу. Удаљити себе од општих одредби Цркве могуће је само изласком из Ње, а Њен члан не може тако говорити и то захтевати. Друго оправдање има сенку права. И тачно је, пост није обавезан за оне, на које ће пост деловати штетно, јер је пост установљен не да би убијао тело, већ да би умртвљивао страсти. Али ако промешамо такве добронамерне, показаће их се тако мало, да и неће бити негде да се ставе. Остаје само један разлог одсуство жеље. Против тога се нема шта спорити. И у Рај не уводе против воље. Али, када буду осудили за пакао, хоћеш-нећеш, крећи: хватају и бацају тамо." Inace, ovo je receno od sv.Jovana Zlatoustog: "Није само вера неопходна, већ и духовни живот, да би могли задржати у себи Духа, Који нам је једанпут дан." Da damo' mogucnost i postu da moze da ucestvuje u kreiranju duhovnog zivota, ....pa, monasi neka poste po defaultu ceo zivot i neka teze savrsenom duhovnom zivotu....a, i mi mirjani da se trudimo koliko mozemo u postu i tom duhovnom zivotu, da bi zadrzali blagodat Duha, kako svedoci Jovan. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
goranger Написано Март 5, 2017 Пријави Подели Написано Март 5, 2017 @Zoran Đurović Августин, Zoran Đurović, Volim_Sina_Bozjeg and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Март 5, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Март 5, 2017 Управо сада, gor.anger рече @Zoran Đurović Сјајно! Хвала ти! Преслатка је ствар, мораћу да поделим на мом зиду... Volim_Sina_Bozjeg, goranger and Августин је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Августин Написано Март 5, 2017 Пријави Подели Написано Март 5, 2017 Oвде је неко поменуо и тему поста и здравља.Постоје болести код којих једноставно не сме да се пости.Једна од тих болести је и дијабетес од које у свету болује 1-5 одсто популације,а међу америчким црнцима то је готово нормална појава.За дија бетес се препоручује протеинска дијета значи немасно месо и млеко и немасан сир због недостатка угљених хидрата који се претварају у шећер.Не смеју да се једу пасуљ,пиринач.кромпир и још многе врсте поврћа и ни једно воће.Најопаснији је хлеб јер има веома висок проценат угљених хидрата Сме практично да се једе купус и гершла.По нашим манастирима и међу епископима многи и то не знају па зато многи и имају дијабетес.Када су људи гладни од поста једу слатко или пију зашећерену кафу.У Индији где људи не једу месо и једу веома слатку храну дијабетес је општа појава.Дијабетес није само системска болест него и од самог високог шећера може да се умре.Па шта треба да раде људи који се придржавају савета лекара и практично стално гладују и тиме су например изложени и прехладама и свим врстама запаљења да за време поста не једу ништа и тако се убију или да једу хлеб и тако се убију.Да ли неко разуме болесне људе или ће се и на ово што сам написао наћи ко ће се ругати.да ли је неко свестан да постоје разни људи са разним потребама и да би се и таквим стварима требао неко позабавити. Lady Godiva, Braquemard, ikrasil and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Март 5, 2017 Пријави Подели Написано Март 5, 2017 СПЦ забранила пихтијаду: Звониће вам мртвачка звона Одржавање традиционалне пихтијаде у Руменки поред Новог Сада одложено је после упозорења епископа бачког Иринеја. Како каже организатор Бранислав Поповић, можда је уопште и не уприличе јер ће после Васкрса већ бити претопло за пихтије. Иринеј Буловић, епископ бачки, запретио је организаторима Руменачке пихтијаде да ће бити анатемисани из цркве уз звоњаву мртвачких звона ако ову „паганску манифестацију“ организују у време поста. Због поста је одложена и друга војвођанска „куленијада“, али у Бачу, која окупља љубитеље кулена. „Нисмо могли да организујемо пихтијаду по оном минусу, ко би нам дошао, то можемо да урадимо једино сада. Али прво се побунио црквени одбор у Руменки, а после и сам Иринеј. Требало је да дође стотину излагача из свих крајева Србије и региона, нисам хтео да људи доживе непријатност и да се ми Руменчани свађамо. Притисак је био огроман и одустали смо“, каже Поповић. Његова манифестација држи Гинисов рекорд у најдужој пихтији на свету. „Свештеници се питају за све, па сматрам да је крајње време и да изађу на изборе“, каже Поповић. Непријатности су почеле упозорењем црквеног одбора да се „пихтијада организује у време часног поста, када се верници духовно припремају за свету тајну причешћа и када треба да мирују, а не да буду саблажњени на овакав начин“. Кад нису хтели да одустану од догађаја, стигло је и писмо Иринеја које их је све шокирало. „Уколико организујете ову паганску манифестацију у току поста, православна Епархија бачка ће објавити саопштење и позвати вернике да стану у одбрану светог поста. За време одржавања пихтијаде, капије порте храма ће бити затворене, а са звоника ће се сваких пола сата оглашавати мртвачко звоно. Сви чланови Управног одбора пихтијаде биће анатемисани из цркве, свештеник неће улазити у њихове домове, једино ће им бити дозвољено крштење деце јер она нису крива за грех и лудост родитеља“, саопштио је Иринеј организаторима. Из Туристичке организације Бача, која организује Куленијаду, потврђују да су због поста одустали од манифестације и да ће је одржати после Васкрса. Како додају, са црквом нису имали проблема, нити им је ко писао, него су сами тако одлучили. Мештани Руменке кажу да имају важнијих проблема од мрсне хране током поста, али да не виде разлог зашто тензије морају толико да се подижу због обичне пихтије. „Бити верник данас је и мода. Претпостављам да је добар део тих инквизитора који сада седе по црквеним одборима у нашој земљи некада био у Комунистичкој партији. Али ваљда је све то људски. Ипак, ја ту не видим проблем, претерано је да се Пихтијада не одржи, ко пости не мора да дође“, наводи Ђорђе П. из Руменке. Извор: Блиц kopitar је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Март 5, 2017 Пријави Подели Написано Март 5, 2017 пре 11 минута, Августин рече Oвде је неко поменуо и тему поста и здравља. Има ту више нијанси. На пример познато је да је могуће да се дијабетис (тип 2) може исправити исхраном сировом храном која је махом ако не и искључиво посна. Zoran Đurović and Леон Професионалац је реаговао/ла на ово 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Августин Написано Март 5, 2017 Пријави Подели Написано Март 5, 2017 Свака част оном ко једе сирови купус цео пост,а за ово све друго није тачно.То што је како кажеш познато не значи да је тачно,Има људи који мисле да могу да једу мед јер је природан.А има људи и који о свему имају мишљење па и одговор некоме који се тиме бави.Како да се једе сиров кромпир или пиринач.а и не сме.Воће не сме да се једе јер је слатко.Грожђе или лубеница је у већој количини опасно по живот.Има људи вегетаријанских фанатика који једу само купус и то сирови.Па зар треба болесне људе кажњавати.да једу сирову репу као у Аушвицу. Zoran Đurović, Леон Професионалац, Ivan Marković and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Март 5, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Март 5, 2017 пре 13 минута, Bokisd рече Inace, ovo je receno od sv.Jovana Zlatoustog: "Није само вера неопходна, већ и духовни живот, да би могли задржати у себи Духа, Који нам је једанпут дан." Ти ме обесхрабрујеш са својим неразумевањем. Тужно је то... Јер ако узмеш 200 посних дана из Теофана као репер за обуздавање тела, онда ћеш рећи да је црква из првих 10 векова погубила све душе, и да су апостоли пукли и нису се спасили. Јер они нису имали све те склекове у које би ти хтео да их утераш. Теофан је постио више од Петра. Да ли је већи од Петра? Постио је више од Павла. Да ли је већи од Павла? Постио је више од Исуса. Да ли је већи од Исуса? Сам Теофан би ти сада залепио шамарчину за то што га косиш са свецима! Изопачаваш и самог Теофана јер не разумеш контекст његове поуке. Јер га ти супростављаш Писму. Реци ми, где Ис говори да су блажени који посте? Где је рекао да ће се спасити онај који пости, или онај који мрси? У каквом Матриксу ти живиш? Ниједан апостол није постио 40., а знам за њих да су свеци и да ће судити над народима, али нигде не чух да ћеш ти, који постиш све "прописане", али нелегитимне постове бити на престолу. На који начин је могуће повратити вас да верујете Писму? Јер нема матемеатике која ће из Писма извести ових 200, рецимо, дана поста. И реци ти сада мени како је св. Сава мањи светац од Теофана, а није постио Успењски пост? Чак га је одбио. Јер је знао да га држе у Цариграду. И како је то Сава светац, а није нам накачио још један пост да бисмо могли да укротимо тело? И светогорци протествовали против тог поста. Били протестанти. Али то су били грешни светогорци. Желудац им био бог! Ти, пријатељу, ни не разумеш импликације сопствених тлапњи и учитавања. Није за чуђене што не разумеш ни моје речи, јер ти не желиш да се поучиш, него желиш да учиш друге, а ту се онда дивим твојој храбрости. Lady Godiva, Августин, Леон Професионалац and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Августин Написано Март 5, 2017 Пријави Подели Написано Март 5, 2017 Ja ne razumem koja je razlika između vere i duhovnog života. ikrasil, Zoran Đurović and Леон Професионалац је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Март 5, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Март 5, 2017 пре 34 минута, Августин рече Oвде је неко поменуо и тему поста и здравља.Постоје болести код којих једноставно не сме да се пости.Једна од тих болести је и дијабетес од које у свету болује 1-5 одсто популације,а међу америчким црнцима то је готово нормална појава.За дија бетес се препоручује протеинска дијета значи немасно месо и млеко и немасан сир због недостатка угљених хидрата који се претварају у шећер.Не смеју да се једу пасуљ,пиринач.кромпир и још многе врсте поврћа и ни једно воће.Најопаснији је хлеб јер има веома висок проценат угљених хидрата Сме практично да се једе купус и гершла.По нашим манастирима и међу епископима многи и то не знају па зато многи и имају дијабетес.Када су људи гладни од поста једу слатко или пију зашећерену кафу.У Индији где људи не једу месо и једу веома слатку храну дијабетес је општа појава.Дијабетес није само системска болест него и од самог високог шећера може да се умре.Па шта треба да раде људи који се придржавају савета лекара и практично стално гладују и тиме су например изложени и прехладама и свим врстама запаљења да за време поста не једу ништа и тако се убију или да једу хлеб и тако се убију.Да ли неко разуме болесне људе или ће се и на ово што сам написао наћи ко ће се ругати.да ли је неко свестан да постоје разни људи са разним потребама и да би се и таквим стварима требао неко позабавити. Савршено си рекао! И све је то дискурс који се налази код светитеља, али ови ревнитељи без разума неће да читају. Даћу им ускоро Касијана на ту тему. Све потписујем. Августин је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Март 5, 2017 Пријави Подели Написано Март 5, 2017 пре 21 минута, Августин рече Свака част оном ко једе сирови купус цео пост,а за ово све друго није тачно. Не говорим ја уопште о посту. Надовезао сам се само на вашу тврдњу да пост није здрав за дијабетичаре. И поменуо сам да није баш тако црно-бело. Зато што имате студију која није тако давано објављена која потврђује нешто што је до сад сматрано за немогуће а то је да се ћелије панкреаса регенеришу постом (гладовањем). Молим да се сад у ово горе што сам рекао не учитава оно што нисам рекао. На пример да заговарам гладовање итд итд. Bokisd је реаговао/ла на ово 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Августин Написано Март 5, 2017 Пријави Подели Написано Март 5, 2017 Pa šta je nego gladovanje ako praktično ništa ne smeš da jedeš.Pa jeste da je gladaovanje zdravo ponekad ali ako se skoro ništa ne jede to nije zdravo.Pišeš post i u zagradi gladovanje. Леон Професионалац and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Март 5, 2017 Пријави Подели Написано Март 5, 2017 пре 40 минута, Zoran Đurović рече Ти ме обесхрабрујеш са својим неразумевањем. Тужно је то... Јер ако узмеш 200 посних дана из Теофана као репер за обуздавање тела, онда ћеш рећи да је црква из првих 10 векова погубила све душе, и да су апостоли пукли и нису се спасили. Јер они нису имали све те склекове у које би ти хтео да их утераш. Теофан је постио више од Петра. Да ли је већи од Петра? Постио је више од Павла. Да ли је већи од Павла? Постио је више од Исуса. Да ли је већи од Исуса? Сам Теофан би ти сада залепио шамарчину за то што га косиш са свецима! Изопачаваш и самог Теофана јер не разумеш контекст његове поуке. Јер га ти супростављаш Писму. Реци ми, где Ис говори да су блажени који посте? Где је рекао да ће се спасити онај који пости, или онај који мрси? У каквом Матриксу ти живиш? Ниједан апостол није постио 40., а знам за њих да су свеци и да ће судити над народима, али нигде не чух да ћеш ти, који постиш све "прописане", али нелегитимне постове бити на престолу. На који начин је могуће повратити вас да верујете Писму? Јер нема матемеатике која ће из Писма извести ових 200, рецимо, дана поста. И реци ти сада мени како је св. Сава мањи светац од Теофана, а није постио Успењски пост? Чак га је одбио. Јер је знао да га држе у Цариграду. И како је то Сава светац, а није нам накачио још један пост да бисмо могли да укротимо тело? И светогорци протествовали против тог поста. Били протестанти. Али то су били грешни светогорци. Желудац им био бог! Ти, пријатељу, ни не разумеш импликације сопствених тлапњи и учитавања. Није за чуђене што не разумеш ни моје речи, јер ти не желиш да се поучиш, него желиш да учиш друге, а ту се онда дивим твојој храбрости. A, zasto opet ucitavas nesto sto ne ispada po mojim postovima ( mislim, kada se pogledaju svi moji postovi ). Receno sto puta, da postujemo ono sto smo primili od Crkve, tj. danasnje stanje koje postoji u pravoslavlju sto se tice poscenja. Ako postoji potreba za redefinisanje postova neka Crkva na sabornom nivou odluci sta je najbolje za hriiscane u svetu. Naravno, mislim, da su se i svi na ovoj temi slozili, da treba gledati i rasudjivati pojedinacno za svakog coveka ponaosob, u zavisnosti od raznih situacija, bolesti, teski fizicki i mentalni rad itd. To je jedan , kako da kazem spoljasnji nivo gledanja na post. Drugi je unutrasnji koji se tice prirode i sustine posta. Zbog cega je potreban i koliko je neophodan coveku hriscaninu kao sredstvu za napredovanje u duhovnom zivotu. Te stvari su jasno objasnjene u duhovnom predanju crkve kroz usta velikih otaca i nema potrebe nesto puno polemisati. Opet ponavljam, svakom je ostavljeno na savesti kako ce i koliko ce postiti, ne znam da je neko odlucen od Crkve sto ne posti sve postove. Ali, treba i znati koje su dobre stvari koje mozemo dobiti postom u tom nasem duhovnom napredovanju i usavrsavanju. Sta ovde predstavlja nesto protivno crkvenoj praksi kod poscena, nije mi bas jasno. Jovan Lestvicnik kaze o sustini posta : "Пост је принуда коју вршимо над природом и лишавање грла насладе на коју је навикло, гашење пламена телесне пожуде, очишћење молитве, светилник душе, стражар ума, спас од огрубелости, олакшица сна, здравље тела, виновник бестрашћа, отпуштење грехова, врата и блаженство Раја" (Лествица, Поука 14)." Naravno, to je receno za monasku praksu, i oni neka se trude maksimalno. Mirjani neka primenjuju ovo 'ociscenje molitve i otpustenje grehova,' koliko mogu i smatraju da je potrebno u njihovim zivotima. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Март 5, 2017 Пријави Подели Написано Март 5, 2017 пре 4 часа, Vedran рече Па чак и ово што сте навели "изузев оних на самртном одру", на велику жалост, није тачно. Јер неки и од таквих, умирућих, траже пост, од "три дана" или "макар један дан". Веровали или не! Тим поводом сам ја прошле године написао једнан краћи текст, анализу, њихових аргумената (фалсификата) која се може причитати овде: https://sozercanje.wordpress.com/2016/03/16/духовни-геноцид-или-како-умирућим-уск/ Možeš li nečim konkretnim da potkrepiš ove tvrdnje? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука