Jump to content

Зоран Ђуровић: SAŠA KNEŽEVIĆ: DINOSAURI I LJUDI – JESU LI ONI ŽIVELI U ISTO DOBA?

Оцени ову тему

Zoran Đurović

Препоручена порука

пре 22 часа, Ivan Marković рече

Aha, ok. A što se ti tiče Avokada, razumeo sam da je advokat...pa je to i normalno.

Нормално него шта. Манипулација подацима и навртање воде на једну воденицу у служби заната. То му струка, професија, можда професионална (де)формација. :D 

Еволуционисти га ангажовали први. Слаби креационисти овде, нико да га ангажује, да пуномоћје да брани њихову страну. Слаба средства.... :)

Шалим се мало, неће се наша воћка наљутити. ;) 

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Kratos рече

Ovo je suština nepomirljivosti TE i pravoslavne teologije.

Osim ako jos uvek nismo u 6. danu, gde nam se dah/duh udise u prah zemaljski.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Верујем да су постојали диносауруси заједно са људима. Приче о змајевима и алама, које сам и ја слушао од старих бака и дека, нису без основа. Оне морају имати корена у неким стварним бићима. Ни један мит није настао случајно. Нису ти људи били будале, они су хомо сапиенси као и ми. Те приче су дубоко укорењене у свести наше цивилизације. Нема шансе да су настале тек онако, преко ноћи што се каже. Оно што би им реално одговарало јесу диносауруси и ништа друго. Каснији додаци и машта су нормална појава везана за сваки мит, али не умањују постојање реалних бића или догађаја на која су се временом надоградила.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Ignjatije рече

Приче о змајевима и алама, које сам и ја слушао од старих бака и дека, нису без основа. Оне морају имати корена у неким стварним бићима. Ни један мит није настао случајно.

Ogroman broj kultura ima i mitove o magiji, sicusnim patuljcima i ogromnim divovima, vilama i vilenjacima, krilatim konjima i ljudima, letecim predmetima poput metli i cilima, i predmetima i bicima koji ispunjavaju (obicno tri) zelje.

Mora da sve ovo ima jako uporiste u realnosti, a nije izmastana kombinacija realno postojecih stvari, kao sto bi bili veliki gusteri, krila i vatra (jesu li dinosaurusi bljuvali vatru, biva?)

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Paradoksologija рече

Ogroman broj kultura ima i mitove o magiji, sicusnim patuljcima i ogromnim divovima, vilama i vilenjacima, krilatim konjima i ljudima, letecim predmetima poput metli i cilima, i predmetima i bicima koji ispunjavaju (obicno tri) zelje.

Mora da sve ovo ima jako uporiste u realnosti, a nije izmastana kombinacija realno postojecih stvari, kao sto bi bili veliki gusteri, krila i vatra (jesu li dinosaurusi bljuvali vatru, biva?)

Магија и духовна бића постоје. И данас има људи који могу посведочити о томе. Имам их и у најужој фамилији. Код нас у Тимочкој Крајни такве појаве су реалност свакодневнице. 

Патуљци и дивови су потврђени археолошким доказима. Летећи предмети су опет везани за праве предмете, само са чаробним особинама.

Бљување ватре, одн. врелине је сасвим могућа особина живог бића. Имаш створења која светле, испуштају струју.... да су она којим случакем изумрла пре 100 година приче о њима би нам изгледале смешне и нетачне.

Змајеви су глобални феномен, као и Потоп. Морало је заиста постојати нешто реално на чиме су те приче изграђене. 

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Ignjatije рече

Магија и духовна бића постоје. И данас има људи који могу посведочити о томе. Имам их и у најужој фамилији. Код нас у Тимочкој Крајни такве појаве су реалност свакодневнице. 

Патуљци и дивови су потврђени археолошким доказима. Летећи предмети су опет везани за праве предмете, само са чаробним особинама.

Бљување ватре, одн. врелине је сасвим могућа особина живог бића. Имаш створења која светле, испуштају струју.... да су она којим случакем изумрла пре 100 година приче о њима би нам изгледале смешне и нетачне.

Змајеви су глобални феномен, као и Потоп. Морало је заиста постојати нешто реално на чиме су те приче изграђене. 

To je to!

Grebes mi sve, upravo sam postao kreacionista i sestodnevac! Ljudi moji koja je ovo zurka od posta! 

Ja biram da mi ceo zivot bude ovakav! Pa nije ni cudo sto su kreacionisti uglavnom protivnici droge! Koj ce im djavo!

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, cloudking рече

To je to!

Grebes mi sve, upravo sam postao kreacionista i sestodnevac! Ljudi moji koja je ovo zurka od posta! 

Ja biram da mi ceo zivot bude ovakav! Pa nije ni cudo sto su kreacionisti uglavnom protivnici droge! Koj ce im djavo!

Нисам креациониста ни шестодневац "мирољубског" типа. То као прво. Као друго, зезај се колико хоћеш везано за духовне појаве јер ми твоје мишљење о томе ништа не значи.

Ти да би могао бити свестан духовног света требаш имати развијен осећај за њега. Он је код тебе дебело отупео. Што због свесног одбацивања, што због замене духовног мира вештачким стимулансима попут разних опијата. Пређи на психоделичне супстанце, можда и ти видиш нешто чудно када ти мозак буде на фрекфенцији четврте димемзије. Од траве само то ретко бива.

Подели на овим сајтовима

Mitologija, ma kako nekome smešno ili neozbiljno ztvučala, kao nauka je veoma ozbiljna i ima svoje zakonitosti.
Svakako da ima veoma malo istine u tim "pričama", ali je ipak ima.
Nije Mitologija nastala samo tako, iz nečije mašte. Postoje uzroci za nastanak bilo da su u pitanju mitska bića, bogovi, životnje...
Sve se to da objasniti i veliki deo tih mitoloških priča je obradjeno i klasifikovano na naučnim osnovama.
Kreacionizam se tu posmatra kao bujna mašta koja se vekovima, a po nekada i u veoma kratkom periodu, rasplamsavala.

14054079_631703396979960_5017741185946894205_n.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Zoran Đurović рече

Али признајем и да ми је и ово око ц14 нејасно... Пошто ја нисам верзиран, замолио бих те да нам одговориш на те апорије из Сашиног текста. Јер овде испада да је нафта супа од прекјуче, а учио сам у школи да је итекако стара... 

Pa ne znam odakle ta teza o nafti, nisam se još sa njom susreo, zato sam i pitao za izvor te teze kako bih mogao da je proverim.

Prilično detaljan tekst o radiometrijskom datiranju, možeš da pročitaš ovde:

http://www.teorijaevolucije.com/radiodatiranje.html

Ovaj deo je za C-14:

http://www.teorijaevolucije.com/radiodatiranje.html#kosmicki

C14 je inače "pipava" metoda... na primer, znamo da veoma lako daje pogrešne rezultate ako meriš neke morske živuljke (jastozi i slično) kao i živuljke koje to jedu (npr. foke)... zato što odnos C14 i C12 u okeanu i u atmosferi nije isti....

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Ignjatije рече

Ти да би могао бити свестан духовног света требаш имати развијен осећај за њега. Он је код тебе дебело отупео.

Kako patuljci i ymajevo mogu da budu duhovna bica? Kao prv o ovi prvi postoje i dan danas (samo ih nije pristojno nazivati "patuljcima" a za ove druge bas privcate da su itekako bili realni? 

Што због свесног одбацивања, што због замене духовног мира вештачким стимулансима попут разних опијата.

A da... odavno nismo pomenuli kolika sam ja raspala narkomancina zato sto koristim travu... treba se podsetiti toga s vremena na vreme (u prevodu kad nemas sta pametno da prigovoris) ;)

Пређи на психоделичне супстанце, можда и ти видиш нешто чудно када ти мозак буде на фрекфенцији четврте димемзије. Од траве само то ретко бива.

Aaa tu li je problem? Ne drogiram se pravom drogom? Pa ok, ajde reci, sta je to psihodelicno sto vas vodi ka toj cetvrtoj dimzneiji?

Prinzjem da od trave jedino ogladnim, ali za te cetvrte dimenzije  u kojima vi obitavate, svakako treba da to o cemu pricas podelis sa drugarom pa da probamo da vidimo o cemu se radi!

Ja sam iskreno uvek mislio da ste vi u fazonu da te dimenzije zmajeva i patuljaka dostizete verom, posvecenoscu, bla, bla... iskreno nisam imao pojma da se tu radi o "psihodelicnim supstancama" kako ih ti naizvas... al svakako podrzavam!

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Paradoksologija рече

Draga Paradoksologijo, nisi u pravu...istorijski izvori iz klasičnog doba koji govore o dragonima, ne govore o letećim ćilimima, metlama, vilama i vilenjacima, zlatnim ribicama koje ispunjavaju tri želje i slično. Dakle, imaš mitove o zmajevima (aždajama, alama) kao univerzalni fenomen, ali imaš i istorijske izvore koji govore o njima. A zatim, ovde ti brkaš mitove i bajke. Primer: Vuk startuje crvenkapu i obraća joj se ljudskim jezikom je bajka. Vukovi koji govore ne postoje niti su postojali. Persej, koji spasava Andromedu od Krakena, morskog čudovišta je mit. Danas pouzdano znamo da svaki mit, za razliku od bajke, ima realnu istorijsku osnovu. Stav da su mitovi puke izmišljotine i priče od izmaštanim kombinacijama realnih stvari je stav sterilnog devetnaestovekovnog pozitivizma, koji je danas napušten. Oni (ljudi devetnaestog veka) su mislili da su Ilijada i Odiseja posledica mašte, dok ih Hajnrih Šliman, Artur Evans, Karl Blegen, Džon Čedvik, Majkl Ventris nisu spustili na zemlju. Nema ništa oholije od nadmenog pozitiviste. A zatim, zar iz gomile mineralizovanih kostiju dinosaura kojima mi danas raspolažemo možemo da išta zaključimo o tome da li su ili nisu bljuvali vatru, biva? Opet, imala si i velike krilate reptile, valjda si to znala? Najzad, zar misliš da su ljudi bronzanog doba, koji su bili u stanju da opreme takve prekomorske ekspedicije, poput one trojanske, bili naivni lažovi, koji su žvakali halucinogene gljive? Ne, oni su bili sposobniji i inteligentniji od nas, jer im nije trebala sva ova tehnologija, bez koje mi ne možemo, da krenu u rat preko mora, odrade navigaciju, logistiku i slično... Rimljani, čiji je pisac Plinije Stariji govorio o zmajevima kao sasvim realnim bićima , su u vreme kada je Plinije Stariji živeo raspolagali mrežom puteva, odličnim vodovodima, centralnim grejanjem. I u to vreme, u Rimu je bila dominantna racionalistička filosofija: epikurejci, stoici, skeptici...tek nešto kasnije će se razviti neoplatonizam sa svojim misticizmom i teurgijom...Eto, razmisli malo o ovakvom uglu gledanja...razumem ja tvoju potrebu da polemišeš sa "talibanima". Problem je samo što neki od njih umeju itekako da budu obrazovani i verzirani u ovoj materiji. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Avocado рече

C14 je inače "pipava" metoda... na primer, znamo da veoma lako daje pogrešne rezultate ako meriš neke morske živuljke (jastozi i slično) kao i živuljke koje to jedu (npr. foke)... zato što odnos C14 i C12 u okeanu i u atmosferi nije isti....

Jeste pipava, ali ništa manje od ostalih radiometrijskih metoda. Tako da ovde imamo isti postupak koji i ja primenjujem. Relativizacija onoga što mi se ne dopada. Na sreću po mene (i tebe) to se uvek radilo u nauci...kad (ako) se budeš odvažio da pročitaš nešto od onih istoričara i metodologa  nauke koje sam ti okačio, videćeš da je to sasvim normalna pojava.

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Ignjatije рече

Манипулација подацима и навртање воде на једну воденицу у служби заната.

Razume se. Isto radim i ja, iako nisam advokato:ani_biggrin:...I to je sasvim normalno jer nauka, za razliku od naivne vere pozitivista na ovom cenjenom forumu, bili oni vernici ili ateisti, ta nauka na koju se svi pozivaju:

1)Nije nepristrasna

2)Itekako zavisi od nenaučnih faktora u finansijskom smislu, organizacionom, kadrovskom i logističkom smislu

3) Zavisi od vladajućih političkih/ideoloških/metafizičkih/religijskih paradigmi

Već je o tome bilo reči, pa ne bih da se ponavljam i da zagušujem temu. Evolucija kao naučna teorija je u procesu opovrgavanja....evolucionizam kao konceptualni okvir sa svojim političkim/ideološkim/metafizičkim elementima će se veoma žilavo boriti da ne odstupi sa scene. Kao i toliki drugi konceptualni okviri pre njega. 

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Ignjatije рече

Манипулација подацима и навртање воде на једну воденицу у служби заната.

Razume se. Isto radim i ja, iako nisam advokato:ani_biggrin:...I to je sasvim normalno jer nauka, za razliku od naivne vere pozitivista na ovom cenjenom forumu, bili oni vernici ili ateisti, ta nauka na koju se svi pozivaju:

1)Nije nepristrasna

2)Itekako zavisi od nenaučnih faktora u finansijskom smislu, organizacionom, kadrovskom i logističkom smislu

3) Zavisi od vladajućih političkih/ideoloških/metafizičkih/religijskih paradigmi

Za tvrdnju pod 3) daću jedan prost i banalan primer. Stari Jelini su bez ikakvog racionalnog razloga verovali da je vreme (ovde se misli na fizičko vreme) večno, da se prostire beskonačno u prošlost i budućnost i da je apsolutno. Ovo je bilo u skladu da njihovom metafizikom, iako su pojedini filozofi i naučnici (Parmenid, Zenon ali i neki drugi) primetili da nešto tu nije u redu. Kada je preovladala hrišćanska paradigma, stvari su se promenile. Vreme je postalo vreme sa početkom. Pri tome se naslućivalo da je ono relativno i da zavisi od tvorevine, a ne vice versa, i samo je krajnje nonšalantan odnos, koji je tada postojao prema nauci, sprečio pojedine hrišćanske mislioce da dođu do teorije relativiteta (koju su naslutili još stari Elejci). Kasnije, kada je u sedamnaestom i osamnaestom veku hrišćansku paradigmu smenila naturalistička, ponovo se neosnovano zloupotrebila nauka (konkretno Njutnovo shvatanje prostora i vremena) da bi se tvorevina proglasila večnom, jer je u večnom i apsolutnom prostoru i vremenu.  Ova naturalistička paradigma je svoj vrhunac slepila i gluposti doživela u marksizmu, koji je vratio drevne helenske koncepcije proglasivši ih naučnim i nepobitnim. A onda su celu tu besmislenu konstrukciju u paramparčad razvejali Ajnštajn, Fridman, Lemetr, Habl, Arno, Penzijas i drugi na polju nauke (fizike, astronomije, kosmologije...) te Poper, Kun, Lakatoš, Fajerabend na polju opšte metodologije i filozofije nauke.

Već je o tome bilo reči, pa ne bih da se ponavljam i da zagušujem temu. Evolucija kao naučna teorija je u procesu opovrgavanja....evolucionizam kao konceptualni okvir sa svojim političkim/ideološkim/metafizičkim elementima će se veoma žilavo boriti da ne odstupi sa scene. Kao i toliki drugi konceptualni okviri pre njega. 

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Ignjatije рече

Патуљци и дивови су потврђени археолошким доказима.

За патуљке не знам, а ако на доказе за постојање дивова мислиш на оне фотке којих има свуда по нету где археолози стоје поред џиновских костура и лобања, то је фотошоповано. И то је одавно проваљено, могу да ти нађем тачно ко је и када пустио те слике (колико се сећам, потичу са неких такмичења у обради фотографија и онда их је неки шаљивџија скинуо са тих сајтова и почео да их подмеће као доказ да су постојали дивови).

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...