Jump to content

Други брак (удовице, удовци, разведени)

Оцени ову тему

Препоручена порука

Sad pročitah ovu priču. Dobra je.
..............................................................

Tog dana  dok sam čekao prijatelja na arodromu imao sam jedno od onih iskustava koje vam promene život. Dok sam čekao prijatelja, primetio sam čoveka, u rukama je nosio torbe, i kretao se prema meni. Spustio je torbe da pozdravi svoju porodicu, koja ga je nestrpljivo čekala.

Prišao je  svom mlađem sinu (oko šest godina) , i čvrsto ga zagrlio . Pogledao  ga je u oči i rekao : ” Nedostajao si mi mnogo, tako je dobro videti te! ” . Dečak se nasmešio i rekao : ” I ti meni , tata ” . Isto se desilo isa starijim sinom (oko devet godina), bilo je vrlo emotivno.

Nakon toga otac je rekao, “zdravo, dušo mala”  bila je to njegova ćerka još uvek beba. Ona je uzbuđeno gledala u njega svo vreme . Čovek je nežno uzeo ćerkicu , izljubio je svuda po licu  a zatim je privio na grudi. Devojčica je položila svoju glavu na njegovo rame u čistom zadovoljstvu.

Posle nekoliko trenutaka, čovek je pogledao suprugu i rekao ” najbolje sam ostavio za kraj” i onda je strasno poljubio. Gledali su jedno drugo, ozareni osmesima. Potsetili su me na mladence.

Odjednom , čuo sam sebe  kako postavljam pitanje : “Vau , koliko dugo ste u braku? “. ” Zajedno smo četrnaest godina , a u braku smo dvanaest” . “Pa onda , da li ste dugo bili otsutni? “. On je odgovorio sa osmehom na licu: “dva dana!”.

Bio sam zapanjen , jer sam zamišljao da je on otišao za nekoliko nedelja. Ja samo mogu da kažem: “Nadam se da će moj brak i dalje biti strastven posle dvanaest godina ” . Čovek me je pogledao pravo u oči i rekao nešto što mi je promenilo život :

“Ne nadaj se, prijatelju, odluči!” …

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
  • Одговори 242
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Хоћу, дакле, да се млађе удовице удају, дјецу да рађају, кућу да куће, и никаква повода не дају противнику за нападање.

Upravo samo o tome pisao .Cesto se zanesemo u razmeni misljenja i izgubimo prakticni smisao zivota.

Citam i cudim se kako mogu da se izjednacuju raspustenice (ne sve naravno) i udovice.Prvi i osnovni  razlog za razlikovanje sto su prve napustile muza a druge smrcu  ostale bez njega.Udovice se mogu udati raspustenice samo uz dozvolu.Treba jasno razgraniciti to da bi se znalo da zena (muz)raspustenica ne moze i ne treba imati isti status u drustvu.Da bi se udovstvo prihvatilo i pomoglo a ovo drugo sluzilo kao primer kako ne treba raditi. Ima dosta razvedenih pa je potrebo verovatno i za njih naci neko opravdanje i prigliti ih pod krilo crkve ali uvek treba reci šta je ispravno a sta ne.

Navescu jedan primer: U Zajecaru je razvedeno polovina brakova od sklopljenih. Dakle epidemija uz to imaju najvecu stopu negatvnog prirastaja u Srbiji.

Подели на овим сајтовима

37 minutes ago, Brestovi рече

Хоћу, дакле, да се млађе удовице удају, дјецу да рађају, кућу да куће, и никаква повода не дају противнику за нападање.

Upravo samo o tome pisao .Cesto se zanesemo u razmeni misljenja i izgubimo prakticni smisao zivota.

Citam i cudim se kako mogu da se izjednacuju raspustenice (ne sve naravno) i udovice.Prvi i osnovni  razlog za razlikovanje sto su prve napustile muza a druge smrcu  ostale bez njega.Udovice se mogu udati raspustenice samo uz dozvolu.Treba jasno razgraniciti to da bi se znalo da zena (muz)raspustenica ne moze i ne treba imati isti status u drustvu.Da bi se udovstvo prihvatilo i pomoglo a ovo drugo sluzilo kao primer kako ne treba raditi. Ima dosta razvedenih pa je potrebo verovatno i za njih naci neko opravdanje i prigliti ih pod krilo crkve ali uvek treba reci šta je ispravno a sta ne.

Navescu jedan primer: U Zajecaru je razvedeno polovina brakova od sklopljenih. Dakle epidemija uz to imaju najvecu stopu negatvnog prirastaja u Srbiji.

A zar nisu raspustenice one koje je muž napustio? Ili se one nazivaju drugačije? 

Подели на овим сајтовима

4 minutes ago, aliluja рече

A zar nisu raspustenice one koje je muž napustio? Ili se one nazivaju drugačije? 

У праву си. То су оне које је муж " пустио ". А ове друге ? Бегунице можда ?

Подели на овим сајтовима

8 minutes ago, -Владимир- рече

У праву си. То су оне које је муж " пустио ". А ове друге ? Бегунице можда ?

Zove se slobodna zena .

:351780:

Подели на овим сајтовима

6 minutes ago, Arsenija рече

Zove se slobodna zena .

Мора неки надимак . Како људи да знају целу историју ? Рецимо одмужабежајушћа или мужостављателница.

Подели на овим сајтовима

Pitanje opravdanosti drugog braka za hrišćane: 

Oce Savo, molim Vas, kad nadjete vremena, za odgovor za nedoumicu po ovom pitanju   https://pouke.org/forum/topic/44061-други-брак-удовице-удовци-разведени/?do=findComment&comment=1490257

Dakle, Crkva je dopustila drugi brak i udovcima, i razvedenima (ukoliko nisu oglaseni krivim za raspad braka). Koliko je drugi brak u skladu sa hriscanskom etikom i sa nasim naporima u postizanju savrsenstva i Carstva? Posebno u perspektivi razvoda, jer udovistvo je pojava van ljudske volje, a razvod je direktan proizvod ljudske grehovnosti i slabosti. Da li za spasenje primat ima cistota (djevstvenost) ili zajednica, ljubav, i mogu li se uopste suprotstavljati?

Naravno govorimo o hriscanima i njihovim traganjem za Hristom i spasenjem, bilo sami bilo u braku (drugom, dakle).

Odgovor oca Save: 

- У Цркви се од најранијих времена и на основу еванђелских речи Господњих наглажава значај једног брака (Мт 5.31-32) и супружници би требало да све учине како би га сачували. Могућност другог брака је у домену црквене икономије тј. снисхођења и зато је другобрачни обред покајни обред. Епископ по расуђивању може допустити други брак, пре свега у случају удових супружника или оних који су остали сами не својом кривицом. Црква увек упућује на посебну вредност живота у девствености, али за оне који нису у стању да живе таквим животом постоји могућност снисхођења, како се не би живело у греху. Нажалост, данас живимо у времену када се црквени бракови закључују без довољне свести и одговорности супружника, па исто тако без одговорности и разводе, што нимало није добро и последица је опште секуларизације хришћанског живота. Брак, као и монашки жиовот, за хришћане би требало да буде нешто много више од емоција.

Из целог контекста црквене традиције видимо да су хришћани од најранијих времена живели у свести есхатолошког очекивања Царства Божијег које већ овде и сада почиње крштењем, у коме неће бити ни мушког ни женског, ни Грка ни Јеврејина, већ само Христос (Гал 3,27-28). Брак између човека и жене има свој смисао само у контексту тајне Христа и Цркве (уп. Еф 5.22-32) и другачијег је контекста од јеврејског схватања брака који представља највећу вредност јер је јудаизму страна хришћанска димензија есхатологије у којој човек треба да надиђе себе као биолошко биће и пуноћу свога постојања изгради заједници са Богом у Христу Исусу. То је веома важна разлика. Хришћански брак, дакле, има смисла само уколико је у функцији овог вишег циља у коме супружници и њихова деца  духовно узрастају тако да у Христу постају браћа и сестре. У противном, брак се своди само на биолошку заједницу и не може да надиђе границе трагедије смрти. 

- Данас сам одговорио на питање о другом браку, напомињући да је веома важно да се брак разуме у контексту наше заједнице у Христу, а не као вредност сама за себе. То је управо суштина савета које нам даје апостол Павле. Целомудреност је начин живота будућег века и после Васкрсења неће бити ни брака ни полова. Данас живимо у времену када је људска сексуалност врло често у фокусу свих питања, али брак се не може разумети само у контексту сексуалности, већ је заправо реч о тајни у којој човек биологију надилази животом у Христу. У овоме свету и веку живимо само привремено и на путу смо ка истинском животу који овде предокушамо у Христу, а који ћемо у пуноћи имати тек након Васкрсења. Ова перспектива је веома важна за разумевање свих осталих животних питања за хришћане и не смемо је никада изгубити из вида. Без ње, наша вера може да постане само обични морализам, одређени кодекс понашања да бисмо живели "мирно и срећно". Ако сва животна питања и искушења посматрамо из будућности која је пред нама много је лакше разумети бројне нелогичности на које налазимо у нашем животу.

https://pouke.org/forum/topic/28745-питајте-о-саву-јањића-игумана-манастира-дечани/?do=findComment&comment=1494623

https://pouke.org/forum/topic/28745-питајте-о-саву-јањића-игумана-манастира-дечани/?do=findComment&comment=1494830

Подели на овим сајтовима

5 hours ago, Дијана. рече

Odgovor oca Save na pitanje opravdanosti drugog braka za hrišćane:

Овај линк где о. Сава говори о односу брака и Есхатона сам ставио и раније али ево и овде да би било све на једном месту.

Први део је овде а има још једно краће сумирање на следећој страни 151.

Измењено од Дијана.
dopuna
Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Ево и једног примера из житија где муж и жена сагледавају своју везу и након мученичког упокојења. Св. Адријан и Наталија су се празновали пре десетак дана али нисам стигао да поставим до сада.

"Видећи да је женама немогуће долазити к мученицима, света Наталија остриже своју косу, преобуче се у мушко одело, и тако ушавши у тамницу, сама служаше не само своме мужу, светоме Адријану, него и осталим светим мученицима.
Пошто свима указа потребне услуге, света Наталија седе крај ногу Адријанових, и говораше: Молим те, господине мој, сећај се нашег брака и мога борављења поред тебе за време твога страдања и жељења теби венаца, па се помоли Господу нашем Исусу Христу, да и мене узме са тобом, да, као што заједно бисмо у овом многомучном и испуњеном гресима животу, тако нераздвојни будемо и у оном блаженом безболном животу. Молим те, господине, када предстанеш Христу Господу, ти му прво принеси молитву за мене; верујем да све што будеш заискао од Њега, даће ти Господ, јер воли Он молитву твоју и пријатно Му је искање твоје. Ти знаш незнабожје ових грађана и безбожје царево, па се бојим да ме некако не принуде на брак са другим мужем, незнабожним идолопоклоником, те ће се оскврнити постеља моја и раскинути свето јединство наше. Молим те, сачувај супругу своју, као што учи апостол; дај ми као награду за моје целомудрије – да умрем с тобом!"

"Дошавши у храм к телима светих мученика, света Наталија с неисказаном радошћу припаде к њима, целивајући их и од радости сузе лијући. И приложивши руку светог Адријана к телу његовом, она преклони колена и дуго се мољаше. Затим, подигавши се после дуге молитве, она целива браћу и сестре који се нађоше ту, пошто се тамо сабраше многи хришћани, који је с радошћу примише, и увевши је унутра у дом молише је да се мало одмори, јер видеше да је веома уморна од морске пловидбе. А када она заспа, њој се у сну јави свети Адријан и рече јој: Добро је што си дошла овамо, слушкињо Христова и кћери мученичка, ходи у покој свој, припремљен ти од Господа, ходи и прими доличну ти награду!
Пренувши се из сна од овог виђења, света Наталија исприча браћи и сестрама свој сан, и моли их да се помоле за њу. Затим је опет спопаде дремеж и она заспа. А после једног сата дођоше браћа и сестре да је пробуде, и нађоше је већ преминулу: јер света душа њена отиде ка Господу у вечни покој."

https://svetosavlje.org/zitija-svetih-9/27/

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Da prijavim i jedan lijep slučaj za koji sam saznala. Čovjek srednjih godina oženio se po drugi put (mada mislim da prvi put nije ni bio vjenčan crkveno, mladalački brak, ima odraslu ćerku), oboje su vjerujući ljudi, čak ima tu jedna zanimljivost. Naime. ona je bila pri jednom manastiru kao poslušnica planirajući da postane iskušenica, a on je, budući majstor, radio, doprinosio svojim radom tu, na gradnji novog konaka. I tako, umjesto monašenja, vjenčanje. Sad imaju djetence već. 

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Прочитах само почетак теме, ту спадам и ја, разведена... из мог искуства могу рећи да је данас тешко наћи зрелог и одговорног мушкарца који ће притом да прихвати и туђе дете. Не желим било кога уз своје дете, мора да има квалитете који бивши муж и отац мог детета нема. 

Што се тиче предрасуда пуно их је, наслушах се прича о себи и то већином неких ружних које нећу ни да спомињем јер је страшно шта причају. 

Могу само да кажем нека нам је Бог у помоћи.

Подели на овим сајтовима

Uglavnom zensko nadrlja kako god okrenes:skidamkapu:

Подели на овим сајтовима

33 minutes ago, Maja Pavlovic рече

Разведени мушкарци су цареви изгледа :D

Sve najbolje za musko a zensko ko sisa koji je ona faktor (me being ironic sorry)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...