Jump to content

Други брак (удовице, удовци, разведени)

Оцени ову тему

Препоручена порука

4 hours ago, Јанко рече

...

Upravo brate Janko, (uvijek si dobrodosao i tvoje odsustvo se osjeca na forumu) ako moze i tvoje misljenje ovoga kao teologa poznatog po smirenom i empaticnom sudu.

2 hours ago, Јелена011 рече

Mnogi se pitaju da li je to blagosloveno, dobro i ostalo pa su se cula razna misljenja. Dakle da li udovci/e, razvedeni/e, treba da ostanu sami u celibatu do kraja zivota i da li grese ako jednog dana pozele da se ponovo ozene/udaju.

Dakle, ne radi se o ispunjavanju sopstvene praznine (jos manje sprecavanja 'upaljivanja',) jer udovi su bolni, a razvedeni ranjeni, sigurno nemaju neki jak poriv da se ponovo posvete bracnoj obavezi i riziku. Govorimo o hriscanskom vidjenju braka, ne o sebicnom i neodgovornom ponasanju ljudi kojima nedostatak vjere najcesce koincidira sa nedostatkom etickog koda. Na kraju, i pomoc roditelju na osnazivanju njegove sopstvene licnosti opet je u korist djece, a potrebna je i roditeljska figura oba pola. Ako nema djece, a postoji slabost koja ako se ne ispuni, ne vodi uzrastanju nego naprotiv duhovnom padu, onda se mozemo zapitati za koga je celibat i odricanje nuzan - kao slobodni izbor za izabrane, ili kao opste pravilo za sve (udove/razvedene), ili...

Подели на овим сајтовима

• Одговори 242
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

3 hours ago, Јелена011 рече

Brate Janko, junace nije te nesto duze bilo :)

Mi smo temu nastavili, a cini mi se da nije bilo reci o izboru supruge radi pomoci u kuci nego o punoci braka.

Mnogi se pitaju da li je to blagosloveno, dobro i ostalo pa su se cula razna misljenja. Dakle da li udovci/e, razvedeni/e, treba da ostanu sami u celibatu do kraja zivota i da li grese ako jednog dana pozele da se ponovo ozene/udaju.

Наравно да није. Међутим, судећи по писању брата Владана он ову тему покреће у моменту када му је та и таква пуноћа веома "далеко" од срца. Бол је свежа, помоћ преко потребна, а разлог да говори о томе је сећање на разговоре са супругом у којима га је она сама усмеравала у том правцу.

Разлог и мотив мајке ми је више него јасан: брига за децу коју ставља испред сопствене личности по цену заједнице (брак као светиња и једност две личности у њему). Дакле, мајка се одриче себе у мужу (мада је то практично неизводљиво јер љубав не познаје заборав) зарад добра деце и муж се пита да ли је у реду тако учинити. Ипак, ово је непотребно суво теоретисање. Перспектива ће се мењати временом. Оно што је битно је да за тако нешто (други брак, мада се у мени рађа питање да ли је исто другобрачност након развода - људска воља - и након смрти супружника - Божија воља - ???) нема НИКАКВИХ препрека. Као што мора бити битно (а то је разлог онаквог мог првог поста) да се у тај други брак никако не улази због "добра деце" већ мора бити резултат слободног односа хришћанске љубави две личности у датим околностима (наглашавам због оних који читају - љубав у Господу по Павлу а не некаква овоземаљска заљубљеност). А до такве ситуације ће још пуно воде Дунавом протећи, најстарија ћера постати "главна" у кући... И ко зна како ће тада човек видети свет око себе и себе у њему.

Најискреније - мојој супрузи (нека је Господ да здравља и поживи дуже од мене) сам на почетку свега, кад смо се тек упознали, рекао (а за сваку своју реч ћемо одговарати) да ћу се НАЈВИШЕ једном женити. И то је моје амин.

Но, ја већ имам 45, и лако ми је тако мислити кад сам све ближе другој страни вечности. Владан је млад, и ако му Господ да утеху у виду неког анђела у телу који ће га волети и бринути и о њему и о деговој деци, а његова супруга га за свог  живота унапред не да није осудила већ га и благословила - ко смо ми да судимо?

Не, него да благосиљамо.  

Како год поживео, све чини у Љубави.

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Јанко рече

Но, ја већ имам 45, и лако ми је тако мислити кад сам све ближе другој страни вечности. Владан је млад, и ако му Господ да утеху у виду неког анђела у телу који ће га волети и бринути и о њему и о деговој деци, а његова супруга га за свог  живота унапред не да није осудила већ га и благословила - ко смо ми да судимо?

Владан има 44, тако му бар пише на профилу  :)))

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Јанко рече

питање да ли је исто другобрачност након развода - људска воља - и након смрти супружника - Божија воља -

Brate Janko, ajde molim te malo vise o ovome. Jasno je da je u pitanju ljudska volja - ili ako cemo pravo, ljudska slabost u trpljenju, rijetko ko se iz hira razvodi, narocito hriscanin - kao sto je jasno da je u prvom slucaju Bozja volja i u staro vijreme je takvo sta bilo poznato i drugi brak bio uobicajen. Zasto nasa crkva 'dozvoljava' razvod pa i drugi brak razvedenima (tj.onome koji nije oglasen krivim za razvod), ako je tu u pitanju ljudska slabost i samovolja? Zasto nije ostala pri stavu kao i RKC, nema razvoda i slus? Mozda zato sto se drustvena realnost promijenila, sve vrijednosti prevrednovale, porodica nikad nestabilnija nije bila, sve vise patnje (grijeha) i ispastanja djece, pa da eto, ublazi rane ako neko vec i trazi blagoslov crkve za drugi brak, da pomogne ljudima da se izgrade i budu zdraviji i kao takvi bolji roditelji svojoj djeci. Zasto nekoj zeni koja je bila tucena, vjerovatno i djeca, ne bi bilo dopusteno da se vjenca s nekim cestitim, i taj ocuh bude bolji otac toj djeci nego rodjeni. Vjerujem da bi bilo logicno da se razvedenima ne dopusti treci brak, ako bi i dr. bii razvod, to bi vec bila dokazana nezrelost i neodgovornost. Govorim o tome da nije recimo zena ta koja je prekrsila ono Pavlovo sto je svevremeni aksiom 'muz zenu da voli, zena muza da postuje', NIkad nije bio tako drustveno prihvacen stereotip barabe, preljubnika i nasilnnika kao danas, drustveni obrazac, moral je postao apstraktna kategorija. Naravno ima i gresaka zena, i preljube, i psihickog maltretiranja muza, i neodgovornosti prema djeci, svega. Ali muskarac koji voli ne povredjuje, a zena koja postuje ne ponizava.

Radi se o onim pitanjima gdje Crkva mora da uvazi socijalne i psiholoske zakonitosti ljudskog zivota. Inace ce bremena zbog okolnosti biiti preteska i hriscana u pokusaju sve manje. Ne mozemo se rukovoditi istim principima koji su vladali u vrijeme apostola Pavla, kad su danas sve te vrijednosti izvrgnute ruglu i naprosto se prenebregavaju. Kraljevi prije tj. mocni ljudi svih vremnea su uvijek mogli od crkvi raznih provenijencija mogli da 'kupe' pravo na razne ustupke u tom pogledu.

Подели на овим сајтовима

Мислила сам да не улазим у дискусију, али, не могу а да не приметим, а узевши као пример само дискусије на нашем форуму, па чак и само на овој теми. Тотално ми је сјајна ова мушка солиданост, и подшка, ово "скидање капе" и "наклон до пода" Владану, док с друге стране, само на овој теми је писало пар жена које су и дуже саме (не улазим у разлоге зашто), које су мајке једног, двоје или троје деце, и не приметих баш те наклоне и скидање капе. Мене само занима зашто је то тако, у чему је разлика...Или је ово стварно још један од доказа да мушкарци у ствари и јесу слабији пол. :)

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Hehe, ubode ga :D

Al to se "podrazumeva", nekako je svetogrdje da zena kad izgubi muza uopste misli o drugom BRE :D Da nosi crninu do kraja zivota i da se ne druzi sa mladim devojkama da ih kao raspustenica "ne pokvari". Negde duboko kroz sve slojeve nadodate kulture, obrazovanja i tal negde u vecini muskaraca stoji ta prica makar kroz ono "ima tu neceg".

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

17 minutes ago, Јелена011 рече

Negde duboko kroz sve slojeve nadodate kulture, obrazovanja i tal negde u vecini muskaraca stoji ta prica makar kroz ono "ima tu neceg".

Не, то нема везе са оним "ту има нечег" или "нема ничег" јер нико не зна да ли има или нема, просто, пуна су нам уста Бога и Павла и Химне љубави, а немамо ни љубави ни разумевања у суштини, јер колико ја овако као лаик знам, Господ нигде, али нигде не прави разлику између мушкараца и жена, па ни по тежини крста који носе.

А.М.

Подели на овим сајтовима

Ima tu neceg ne,u smislu vere, nego u smislu ma nisu tu cista posla kad ona raspustenica hoce da se uda, ili sta ima udovica da se udaje...

Sve se slazem pisah na pocetku teme, al izgleda da ne samo muskarci, nego i zene misle da su muskarci slabiji pol.

Sama zena s decom jaoj svaka ti cast, ili jaoj jadna ti i sve se tu zavrsi. A obrnuto isoada kao da muskarac nosi ne znam cudo svetsko na plecima i nepodnosljiv krst.

Подели на овим сајтовима

3 hours ago, Снежана рече

Мислила сам да не улазим у дискусију, али, не могу а да не приметим, а узевши као пример само дискусије на нашем форуму, па чак и само на овој теми. Тотално ми је сјајна ова мушка солиданост, и подшка, ово "скидање капе" и "наклон до пода" Владану, док с друге стране, само на овој теми је писало пар жена које су и дуже саме (не улазим у разлоге зашто), које су мајке једног, двоје или троје деце, и не приметих баш те наклоне и скидање капе. Мене само занима зашто је то тако, у чему је разлика...Или је ово стварно још један од доказа да мушкарци у ствари и јесу слабији пол. :)

3 hours ago, Јелена011 рече

Hehe, ubode ga :D

Al to se "podrazumeva", nekako je svetogrdje da zena kad izgubi muza uopste misli o drugom BRE :D Da nosi crninu do kraja zivota i da se ne druzi sa mladim devojkama da ih kao raspustenica "ne pokvari". Negde duboko kroz sve slojeve nadodate kulture, obrazovanja i tal negde u vecini muskaraca stoji ta prica makar kroz ono "ima tu neceg".

Нисам мислио да заподевам дискусију, али сте ме натерале.

Нисте фер, нимало. И добро размислите шта и како пишете. Разумем да мушки мозак другачије функционише и види од женског, али толико заобилажење реченог... И питам се да ли тај фамозни феминизам толико лошег буди у жени да толико нерационално и исхитрено реагује, или је то истинска природа жене...

Дакле: ако полазим од светог и предивног апостола Павла који се толико потрудио у разјашњавању мушко-женских односа, и ако он каже да се млада удовица обавезно уда поново - где Јелена нађе црнину до краја живота у мом писању? Снежана, где и коме сам требао и коме да се наклоним до пода??? Јел` има нека удовица овде да се јавила а да ја не знам? Разведенима се нећу клањати, сами одговарају за своје изборе.

И - јесмо, слабији смо пол. Чим смо вам дозволили да будете јаче, иако нисте. А ви видите шта значи ово последње што написах...

Заиста, заиста вам кажем - свако вам добро од Господа желим, не фразеолошки већ искрено свим срцем...

Подели на овим сајтовима

Janko, nismo na tebe mislile nego na drustvo. E sad ako ti kao slabijejaci pol ne vidis da se drugacije tretiraju razvedene zene - muskarci ili udovice -udovci onda nista, zahvali Bogu sto nemas takve primere. Ja licno ih znam podosta.

Dakle stanje na terenu je takvo, nismo ni rekle da ti tako mislis niti bilo sta slicno. Ali situacija u drustvu je takva i to je prosta cinjenica. Gde nađe feminizam i sto se nađe uvredjenim neam pojma.

Bilo bi divno da ne samo po tom pitanju slusamo savete apostola, al avaj, nase drustvo tj neka vrsta starog patrijarhata itekako je drugacija. Po selima je tek tuga stanje u vecini slucajeva, a pogrdni nazivi za zene koje se ponovo udaju izazivaju mucninu i povracanje.

Stvarno ne razumem sto vako odreagova, mislim da nismo pisale licno nego je citava tema otisla u drustveni kontekst.

Подели на овим сајтовима

13 minutes ago, Јанко рече

Разведенима се нећу клањати, сами одговарају за своје изборе.

Па сад мени Јанко ништа није јасно, јеси ли се ти Владану поклонио зато што је удовац или зато што је сам остао са троје дечице? У осталом, да се не лажемо и да је нека удовица отворила тему, ја сам млада остала сам сама са троје нејачи а муж ми је дао благослов да се поново удам, реци искрено, колико би се људи нашло да кажу...сестро ја ти клањам и скидам ти капу. То што ја пишем нема везе са феминизмом, него са људскошћу и са нашим двоструким аршинима и као што рече Јелена, није ништа уперено лично против тебе.

И ја теби свако добро желим.

А.М.

Подели на овим сајтовима

4 hours ago, Дијана. рече

Brate Janko, ajde molim te malo vise o ovome. Jasno je da je u pitanju ljudska volja - ili ako cemo pravo, ljudska slabost u trpljenju, rijetko ko se iz hira razvodi, narocito hriscanin - kao sto je jasno da je u prvom slucaju Bozja volja i u staro vijreme je takvo sta bilo poznato i drugi brak bio uobicajen. Zasto nasa crkva 'dozvoljava' razvod pa i drugi brak razvedenima (tj.onome koji nije oglasen krivim za razvod), ako je tu u pitanju ljudska slabost i samovolja? Zasto nije ostala pri stavu kao i RKC, nema razvoda i slus? Mozda zato sto se drustvena realnost promijenila, sve vrijednosti prevrednovale, porodica nikad nestabilnija nije bila, sve vise patnje (grijeha) i ispastanja djece, pa da eto, ublazi rane ako neko vec i trazi blagoslov crkve za drugi brak, da pomogne ljudima da se izgrade i budu zdraviji i kao takvi bolji roditelji svojoj djeci. Zasto nekoj zeni koja je bila tucena, vjerovatno i djeca, ne bi bilo dopusteno da se vjenca s nekim cestitim, i taj ocuh bude bolji otac toj djeci nego rodjeni. Vjerujem da bi bilo logicno da se razvedenima ne dopusti treci brak, ako bi i dr. bii razvod, to bi vec bila dokazana nezrelost i neodgovornost. Govorim o tome da nije recimo zena ta koja je prekrsila ono Pavlovo sto je svevremeni aksiom 'muz zenu da voli, zena muza da postuje', NIkad nije bio tako drustveno prihvacen stereotip barabe, preljubnika i nasilnnika kao danas, drustveni obrazac, moral je postao apstraktna kategorija. Naravno ima i gresaka zena, i preljube, i psihickog maltretiranja muza, i neodgovornosti prema djeci, svega. Ali muskarac koji voli ne povredjuje, a zena koja postuje ne ponizava.

Radi se o onim pitanjima gdje Crkva mora da uvazi socijalne i psiholoske zakonitosti ljudskog zivota. Inace ce bremena zbog okolnosti biiti preteska i hriscana u pokusaju sve manje. Ne mozemo se rukovoditi istim principima koji su vladali u vrijeme apostola Pavla, kad su danas sve te vrijednosti izvrgnute ruglu i naprosto se prenebregavaju. Kraljevi prije tj. mocni ljudi svih vremnea su uvijek mogli od crkvi raznih provenijencija mogli da 'kupe' pravo na razne ustupke u tom pogledu.

Па да после будем као Прлаиновић??? ;) Добро, нека буде... Али да се зна да је ово моје и само моје мишљење, не догматика.

Како је историјски почело са попуштањем (а ту су својевремено прво почели цареви да снисходе себи), тако смо временом и дошли до данашњег времена.

Ми као хришћани данас НИСМО СПРЕМНИ да поступимо по Писму било по овим питањима било по питању милосрђа (други образ, Самарјанин...), али ЈЕСМО СПРЕМНИ пре другом главу скинути под оправдањем одбране ближњег него за ближњега дати главу... Ма боље да ћутим. Нисмо ми ни х од хришћана, а под тим пре свега мислим на православне...

Подели на овим сајтовима

23 minutes ago, Јанко рече

Нисам мислио да заподевам дискусију, али сте ме натерале.

Нисте фер, нимало. И добро размислите шта и како пишете. Разумем да мушки мозак другачије функционише и види од женског, али толико заобилажење реченог... И питам се да ли тај фамозни феминизам толико лошег буди у жени да толико нерационално и исхитрено реагује, или је то истинска природа жене...

Дакле: ако полазим од светог и предивног апостола Павла који се толико потрудио у разјашњавању мушко-женских односа, и ако он каже да се млада удовица обавезно уда поново - где Јелена нађе црнину до краја живота у мом писању? Снежана, где и коме сам требао и коме да се наклоним до пода??? Јел` има нека удовица овде да се јавила а да ја не знам? Разведенима се нећу клањати, сами одговарају за своје изборе.

И - јесмо, слабији смо пол. Чим смо вам дозволили да будете јаче, иако нисте. А ви видите шта значи ово последње што написах...

Заиста, заиста вам кажем - свако вам добро од Господа желим, не фразеолошки већ искрено свим срцем...

Није ми јасно у чему се огледа или чиме се мери  јачина,мислим на то јачи пол-слабији пол.

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

16 minutes ago, Снежана рече

Па сад мени Јанко ништа није јасно, јеси ли се ти Владану поклонио зато што је удовац или зато што је сам остао са троје дечице? У осталом, да се не лажемо и да је нека удовица отворила тему, ја сам млада остала сам сама са троје нејачи а муж ми је дао благослов да се поново удам, реци искрено, колико би се људи нашло да кажу...сестро ја ти клањам и скидам ти капу. То што ја пишем нема везе са феминизмом, него са људскошћу и са нашим двоструким аршинима и као што рече Јелена, није ништа уперено лично против тебе.

И ја теби свако добро желим.

Види, ја сам јасно рекао чему се поклањам, узми и прочитај поново мој пост. А шта би други рекли удовици не знам и најискреније не занима ме - ЈА бих се и њој поклонио. Дакле, без везе разводњавање приче са ваше стране преко мене и мог наклона па на друге. Нисте свесне да сте омаловажиле моје речи скакањем на уопштавање. Оставите се тих општих паушалних оцена, ја написах човеку своје а ви узгред категоризујете целу нацију... 

Подели на овим сајтовима

29 minutes ago, Јелена011 рече

Janko, nismo na tebe mislile nego na drustvo. E sad ako ti kao slabijejaci pol ne vidis da se drugacije tretiraju razvedene zene - muskarci ili udovice -udovci onda nista, zahvali Bogu sto nemas takve primere. Ja licno ih znam podosta.

Dakle stanje na terenu je takvo, nismo ni rekle da ti tako mislis niti bilo sta slicno. Ali situacija u drustvu je takva i to je prosta cinjenica. Gde nađe feminizam i sto se nađe uvredjenim neam pojma.

Bilo bi divno da ne samo po tom pitanju slusamo savete apostola, al avaj, nase drustvo tj neka vrsta starog patrijarhata itekako je drugacija. Po selima je tek tuga stanje u vecini slucajeva, a pogrdni nazivi za zene koje se ponovo udaju izazivaju mucninu i povracanje.

Stvarno ne razumem sto vako odreagova, mislim da nismo pisale licno nego je citava tema otisla u drustveni kontekst.

Написао што-шта, срећом комп ме издао па избрисао.

Како не мислите на мене, када Снежана пише о "наклону до пода и скидању капе" (дакле ЛИЧНО цитирање) а ти се надовежеш са "убоде га" и после буде "нисмо мислиле на тебе већ на друштво"... Није фер...

Видим ја много тога око себе и није то ништа ново у свету, али ти не желиш или не можеш да видиш да села више нема (тих пар баба и деда који су остали и не знају за боље од тог српског квази-патријархата који је суштински робовласништво а не црквени однос - зато су нам села и остала празна јер нико не воли да буде роб) да смо тренутно у неком прелазном облику хомосексуалног матријархата ка анархији, нема ни п од патријархата у градовима. Ево, моја рођена жена се понаша по моделу наученом од своје мајке - да се за све пита и наређује, а ако ја другачије кажем одмах љутња... 

Јесте прича о Адаму и Еви поучна, али већина савремених жена ништа поучно одатле није разумела, само зна да је Бог садиста који је за тако мало дао тако сурову казну (ето вашег начина уопштавања, ништа лично)... И после треба да бистримо догматику... Зато све ређе и пишем, немам више стомак за препуцавања, немам жељу да било коме било шта доказуем. Ко не види - да му Бог да да прогледа...

И да не спамујем више овако лепу тему...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...