Дијана. Написано Август 18, 2016 Пријави Подели Написано Август 18, 2016 Ok, izvinjavam se i ja zbog svog povrsnog znanja, posto znam da je moguce vjencati se u crkvi i drugi i treci put. Dakle, Crkva ne blagosilja, vec snishodi ljudskoj slabosti, te dopusta drugi pa i treci brak, i to tako kako je objasnio brat Obi Mozda bismo raspravu o samoj opravdanosti ikonomije drugog (ili i treceg) braka i njenoj (ne)utemeljenosti u predanju Crkve trebali prenijeti u posebnu temu. Ova je bila zamisljena kao tema povezivanja ljudi i razmjene iskustava i misljenja u prakticnoj zivotnoj realizaciji, predanjsko-eticki aspekti nisu bili predvidjeni kao bitni. Crkva jeste dozvolila i drugi brak, i za to sigurno postoje valjani razlozi. Vladane, ako zelis, mogli bismo ovu temu plasirati i na Crkva.net (prenijeti link teme tamo).. obi-wan and АлександраВ је реаговао/ла на ово 2 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Август 18, 2016 Пријави Подели Написано Август 18, 2016 17 hours ago, Јелена011 рече Tu se krije neka zamka za sve nas, kad izgubimo voljene, da se nekako olako pomirimo s tim da je to "Bozija volja". Mislim, u krajnjem jeste, ali imamo puno pravo kao da se porvemo s Bogom i da se i ljutimo i svasta nesto. Mozda ce Dijana znati, ima na forumu tema, "doci ce smrt i imace tvoje oci", pisao ga je o. Zoran posle tragedije koja je zadesila njegovog prijatelja oca Radivoja Panica Da, i po Pismu, samo su se veliki Bozji miljenici i rvali s Bogom - Jakov, Jona, Jov, David.i sl. Nasa priroda dozivljava bol kao kaznu, i buntuje se protiv toga, To je jos i manje opasno ako je svjesno, ako je potisnuto, moze izazvati tjelesne ili dusevne simptome kao i svaki dusevni konflikt, posebno zbog krivice koju u tim slucajevima neizbjezno osjecamo - i prema voljenom i prema Bogu. to je u vezi sa onim sto si prvo rekla - da je tezak krst zalog Bozjeg povjerenja - pa zar nije prirodna reakcija, zasto. Boze, i kad bi mogla kako da me zaobidje casa ova... Evo tog teksta oca Zorana: https://pouke.org/forum/topic/39980-доћи-ће-смрт-и-имаће-твоје-очи/ Preporucujem i ovaj: https://pouke.org/forum/topic/42730-зоран-ђуровић-бог-је-љубав/ АлександраВ and Јелена011 је реаговао/ла на ово 2 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Август 18, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Август 18, 2016 2 hours ago, Дијана. рече Mozda bismo raspravu o samoj opravdanosti ikonomije drugog (ili i treceg) braka i njenoj (ne)utemeljenosti u predanju Crkve trebali prenijeti u posebnu temu. Ја бих гласао да остане овде јер је директно везано за дилему многих удових и разведених а то је схватање и однос према другом браку. Ако би се овде изнела квалитетна мишљења онда би све имали на једном месту. Нико не брани људима да успут поставе и своју причу и своја искуства ако желе или да питају оне који већ живе тако. Ја сам почетник на форуму па нека искуснији одлучују о структурама и прегледности. Дијана. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Август 18, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Август 18, 2016 2 hours ago, Дијана. рече Vladane, ako zelis, mogli bismo ovu temu plasirati i na Crkva.net (prenijeti link teme tamo).. Зашто да не, јер може више људи да има користи од разговора. АлександраВ and Дијана. је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Август 18, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Август 18, 2016 4 hours ago, obi-wan рече drugi sa zaloscu. Mnogo je primera iz Predanja koji govore u prilog ovome, da sad ne nabrajam. Ponavljam - Crkva svakako dozvoljava drugi brak, ali ga ne ohrabruje, vec radije podstice verne da porazmisle i ako je moguce uz Boziju pomoc ostanu verni jevandjelskom idealu jednobracnosti Ја сам потпуно свестан да у Предању као и код Отаца и у брачним правилима први брак има узвишен статус у односу на остале и баш зато што је било мало речи о томе хтео сам да се говори и о једнобрачности и написао сам неке основне идеје на ту тему. Ја, засада, размишљам о другом браку у позитивном смислу тј. мислим да је то добро за моју породицу и нисам баш објективан дискутант на ту тему. А има и разних удових, није исто удовица са запосленим сином и удовац са троје мале женске деце... Знам да Црква други брак благосиља са жалошћу и да га не охрабрује али је то, бар мени, тешко помирити са извештајима из Новог Завета. Ствар је у томе да девствени, удови и разведени имају заједничке црте али и разлике. (Знам да сви редовно читамо Н.З. али ћу убацити цитате ради прегледности.) У Првој Коринћанима ап. Павле каже: "8 А неожењеним и удовицама велим: добро им је ако остану као и ја што сам. 9 Ако не могу да се уздржавају, нека се жене и удају; јер је боље женити се и удавати неголи упаљивати се. 10 А ожењеним и удатим заповиједам, не ја него Господ, да се жена од мужа не раздваја; 11 Ако ли се пак и раздвоји, нека остане неудата, или нека се помири с мужем; и муж да не оставља жену. ... 39 Жена је привезана законом за вријеме док јој живи муж; ако ли јој муж умре, слободна је за кога хоће да се уда, само у Господу. 40 Али је блаженија ако остане тако, по мојему мишљењу; а мислим да и ја имам Духа Божијега." Дакле, удови могу да се опет жене, само у Господу, али су блаженији ако то не ураде. Међутим, мислим да је контекст такав, да то не значи да другобрачни нису блажени уопште него једино пропуштају шансу за веће блаженство. Разведенима се пак овде говори да остану неудати (као и у још пар даљих цитата које нисам овде ставио). У Првој Тимотеју Павле је још детаљнији. "3. Удовице поштуј, које су праве удовице. 4. Ако ли која удовица има дјецу или унучад, нека се уче најприје свој дом поштовати, и дуг враћати родитељима; јер ово је добро и угодно пред Богом. 5. А права удовица и усамљеница нада се у Бога и проводи у молитвама и мољењима ноћ и дан. 6. А она која се одала насладама, жива је умрла. 7. И ово заповиједај, да буду без мане. 8. Ако ли ко о својима а особито о домаћима не промишља, одрекао се вјере и гори је од невјерника. 9. Да се не уписује међу удовице млађа од шездесет година, која је била жена једнога мужа, 10. Освједочена у добрим дјелима, ако је дјецу одгајила, ако је гостољубива била, ако је светима ноге прала, ако је невољнима помагала, ако је ишла за сваким добрим дјелом. 11. А млађе удовице не примај, јер када их страст одвоји од Христа, хоће да се удају; 12. Оне подлежу осуди што прво обећање одбацише. 13. А уз то се уче и нераду, скитајући по кућама; и не само нераду, него су и језичаве и радознале, па говоре што не треба. 14. Хоћу, дакле, да се млађе удовице удају, дјецу да рађају, кућу да куће, и никаква повода не дају противнику за нападање. 15. Јер неке већ скренуше за сатаном." Дакле, ако ја добро разумем, апостол не само да нема став "не-охрабривања другог брака" него чак и заповеда да се уђе у други брак и то свима млађима удовима, малтене, без изузетка. Оно што називаш јеванђелским идеалом једнобрачности је можда правилније назвати идеалом чистоте од прељубе (чак и у срцу), девствености и не-развођења. Према удовима, видимо, макар ап. Павле има потпуно другачији приступ, нарочито ако је реч о млађима. Што се Предања и Светог Писма тиче ево баш данас прочитах Пролог и каже: "Да созерцавам Промисао Божји који награди врлину Руте и Воза (Рут.) и то: 1. како Рута оставши удова оста верна свекрви својој старој и трудом својим храњаше и њу и себе; 2. како богати Воз беше милостив и помагаше ове две сироте жене; 3. како Воз и Рута ступише у брак, из ког, се роди Овид, отац Јесеја, оца Давидова." Дакле, деда Давидов је из другог брака а Давид је директни предак Господа Исуса Христа. Скоро ме је члан Плаво Небо упутио на акатист а тиме и на житије Свете и блажене Ксеније Петроградске. Она је остала удовица и затим одлучила да узме име свога мужа а себе сматра упокојеном и затим преузела подвиг јуродства. Дакле, не само да се није поново удала него је још и себе сахранила а мужевљево име је живела. Та иста светитељка је своју благочестиву познаницу, девојку, једном приликом послала на гробље где је један лекар сахрањивао своју супругу речима: "Ех, лепотице, док ти овде куваш кафу, твој муж сахрањује на Охти своју супругу. Остави кафу и брзо трчи тамо!". Да не дужим, из тог познанства се рађа срећан брак, деца и дуговечност. Ово је уједно и једини пример за који ја знам да неко од светих не само благосиља други брак него још и Духом посредује као проводаџија у њему. Хоћу за крај да напоменем да Црква првобрачне спаја венчањем а другобрачне снисхођењем и другачијим обредом. Међутим, ако је бар једноме од брачника то први брак онда се, ипак, служи пуно тј. првобрачно венчање. Brestovi, Јанко, Дијана. and 1 члан је реаговао/ла на ово 3 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Август 18, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Август 18, 2016 3 hours ago, obi-wan рече Zelim ti mnogo Njegovog nevidljivog melema da zaleci bol i potres, a uza sve to i obilje blagorazumnosti i trezvenja da pametno odlucis sta i kako dalje. Jer, kome se vise da, vise mu se i trazi... Хвала брате на молитвама јер ће ми све ово много требати. Господ нека и тебе утврди у сваком добру и помажи нам и даље својим мишљењима јер сам због тога ову тему и започео и за себе и за друге. obi-wan, Лидија Миленковић and АлександраВ је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Август 18, 2016 Пријави Подели Написано Август 18, 2016 Vidim da osuda i presuda pade na razvedene: nema drugog braka! Nego, zar ne mislite, da crkva malo mora da ide i u korak sa vremenom, jer niposto nisu isti drustveni uslovi u ovo i Pavlovo vrijeme, tad mislim i nije bilo razvoda u ovom smislu, nego samo muz zenu da otpusti, pa se samo uticalo na muskarca da bude humaniji, zato Gospod i zapovijeda 'da se zena ne otpusta osim za preljubu'. Nikad u istoriji nije bilo ovakve nestabilnosti porodice, nikad vise razvoda, a posto i to ide uglavnom u mladjim polno najaktivnijim godinama, zar nece biti 'upaljivanje i blud', te zar nije bolje da se dopusti brak? Mi danasnji svileni hriscani nismo ni blizu nalik prvim hriscanima, mi ne bismo mogli podnijeti onolike epitimije, danas mora biti prevladavajuci princip ikonomija, jer je doslo vrijeme apokalipticnih 'sloboda od' svih dosadasnjih stega morala, obicaja i religije. АлександраВ, JESSY, Јован and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Август 18, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Август 18, 2016 25 minutes ago, Дијана. рече Nego, zar ne mislite, da crkva malo mora da ide i u korak sa vremenom Колико знам у пракси се то и дешава и једнако се други пут жене и удови и разведени. Мислим да је у брачним правилима трећи брак уклоњива сметња а четврти неуклоњива сметња новом браку а да се ништа не каже о томе који су узроци претходних бракова тј. удовство или развод. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Август 18, 2016 Пријави Подели Написано Август 18, 2016 I ja znam da se tako desava, i da sve zavisi od individualne procjene duhovnika, svestenika, koliko ce strog/popustljiv prema ljudskoj slabosti da bude. Koliko znam, cak su monasi, i to bas starci, mnogo popustljiviji nego zenjeni svestenici. Oni ne osudjuju zene i govore im da se udaju, jer misle da one drugacije nece ni moci, valjda da ne bi bile u bludnim vezama. Za hriscanina blud i preljuba su nedopustivi. Hriscanin koji je dospio u tu nesrecnu situaciju da se razveo/la, obudovio/la, ako ima priliku da zacijeli svoje rane (jer i ako se razveo/la, nije iz hira) kroz drugi, hriscanski brak, zasto bismo mislili da Bog zaista zeli da on bude mazohista i da trpi, da odbacuje neku ljudsku radost i utjehu. Vecina ljudi su slabi, i to ce ih odvesti ili u blud ili u ocaj... Samo sam to napomenula zato da se ne bi 'ljudima navaljivala bremena koja ne mogu nositi', a koja ni oni koji ih navaljuju ne bi mogli nositi. Ne znam zasto bi se od svake rijeci apostola Pavla moralo praviti neizmjenjivo pravilo. On jeste utemeljitelj organizacije crkve i predanja kakve znamo, i veoma mudro je dao smjernice za hriscanski zivot, zaista vanvremene, jedna je mozda ta 'da je bolje da se vezu brakom, nego da se odaju bludu'. Ali ima drustvenih uslova koji se mijenjaju, Znaci samo govorim o onima koji imaju priliku da zaista ostvare hriscanski brak. Ako ce neki ljudi biti sretniji, produktivniji, spremniji da se posvete djeci, zajednici, drustvu, a posebno neka djeca time sretnija, zasto bi to bilo tako nebogougodno... U danasnje vrijeme potrebno je vise nego ikad, da crkva, ne mijenjajuci eticke osnove, uvazavati psiholoske i socioloske odrednice ljudskih zivota... Vladan :::., aliluja and АлександраВ је реаговао/ла на ово 3 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 18, 2016 Пријави Подели Написано Август 18, 2016 2 hours ago, Vladan3 рече Оно што називаш јеванђелским идеалом једнобрачности је можда правилније назвати идеалом чистоте од прељубе (чак и у срцу), девствености и не-развођења. Према удовима, видимо, макар ап. Павле има потпуно другачији приступ, нарочито ако је реч о млађима. Jasno je da Pavle govori snishodeci slabostima ljudi, sto znaci popusta da bi sprecio poplavu bluda i preljube, jer kaze "ako ne mogu da ostanu". A opet Hristos sam govori "sto je Bog sastavio, covek da ne rastavlja", i time nam jasno porucuje na sta On svakako ukazuje kao na najbolje. Inace, siroka je to prica. Ja bih imao mnogo toga da pitam i da vidim odgovore svih ovde na temi, ali se uzdrzavam da ne bih bio shvacen pogresno. Suncokret54, billy2014 and АлександраВ је реаговао/ла на ово 3 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 18, 2016 Пријави Подели Написано Август 18, 2016 1 hour ago, Дијана. рече Vidim da osuda i presuda pade na razvedene: nema drugog braka! A gde to vidis? Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Август 18, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Август 18, 2016 9 minutes ago, Дијана. рече I ja znam da se tako desava, i da sve zavisi od individualne procjene duhovnika, svestenika, koliko ce strog/popustljiv prema ljudskoj slabosti da bude. Koliko znam, cak su monasi, i to bas starci, mnogo popustljiviji nego zenjeni svestenici. Oni ne osudjuju zene i govore im da se udaju, jer misle da one drugacije nece ni moci, valjda da ne bi bile u bludnim vezama. Za hriscanina blud i preljuba su nedopustivi. Hriscanin koji je dospio u tu nesrecnu situaciju da se razveo/la, obudovio/la, ako ima priliku da zacijeli svoje rane (jer i ako se razveo/la, nije iz hira) kroz drugi, hriscanski brak, zasto bismo mislili da Bog zaista zeli da on bude mazohista i da trpi, da odbacuje neku ljudsku radost i utjehu. Vecina ljudi su slabi, i to ce ih odvesti ili u blud ili u ocaj... Велико је бреме на нашим свештеницима и духовницима у ово наше време и искрено не бих волео носим тај крст. Suncokret54 and АлександраВ је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
aliluja Написано Август 18, 2016 Пријави Подели Написано Август 18, 2016 6 minutes ago, Дијана. рече I ja znam da se tako desava, i da sve zavisi od individualne procjene duhovnika, svestenika, koliko ce strog/popustljiv prema ljudskoj slabosti da bude. Koliko znam, cak su monasi, i to bas starci, mnogo popustljiviji nego zenjeni svestenici. Oni ne osudjuju zene i govore im da se udaju, jer misle da one drugacije nece ni moci, valjda da ne bi bile u bludnim vezama. Za hriscanina blud i preljuba su nedopustivi. Hriscanin koji je dospio u tu nesrecnu situaciju da se razveo/la, obudovio/la, ako ima priliku da zacijeli svoje rane (jer i ako se razveo/la, nije iz hira) kroz drugi, hriscanski brak, zasto bismo mislili da Bog zaista zeli da on bude mazohista i da trpi, da odbacuje neku ljudsku radost i utjehu. Vecina ljudi su slabi, i to ce ih odvesti ili u blud ili u ocaj... Samo sam to napomenula zato da se ne bi 'ljudima navaljivala bremena koja ne mogu nositi', a koja ni oni koji ih navaljuju ne bi mogli nositi. Ne znam zasto bi se od svake rijeci apostola Pavla moralo praviti neizmjenjivo pravilo. On jeste utemeljitelj organizacije crkve i predanja kakve znamo, i veoma mudro je dao smjernice za hriscanski zivot, zaista vanvremene, jedna je mozda ta 'da je bolje da se vezu brakom, nego da se odaju bludu'. Ali ima drustvenih uslova koji se mijenjaju, Znaci samo govorim o onima koji imaju priliku da zaista ostvare hriscanski brak. Ako ce neki ljudi biti sretniji, produktivniji, spremniji da se posvete djeci, zajednici, drustvu, a posebno neka djeca time sretnija, zasto bi to bilo tako nebogougodno... U danasnje vrijeme potrebno je vise nego ikad, da crkva, ne mijenjajuci eticke osnove, uvazavati psiholoske i socioloske odrednice ljudskih zivota... Kad si vec spomenula "neizmenjivo pravilo"... setila sam se mase koja se protivila tome da Božji Sin Isus Hristos leči subotom.... kad nije " po pravilu " Verujem da je poenta da ljubimo jedni druge, da pomažemo iz ljubavi i da nam to bude ispred svih pisanih pravila... da budemo po ugledu na Gospoda.... Velika je odgovornost savetodavaca... Oni treba da pomažu od srca.. bratski... ne površno.. Jer ako se stvarno brinemo za dušu našeg brata... zaboravimo na trenutak na sva pravila spasavanja.. jer o tome brine sam Bog... i podajmo bratu ljubav i podršku koja mu je prekopotrebna , jer je i sam dovoljno očajan... da mu pravilima ne bi još stali na muku... Samo ljubav i razumevanje ... jer to se broji i za to ćemo biti pitani.... Suncokret54, АлександраВ and -Владимир- је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Август 18, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Август 18, 2016 40 minutes ago, Suncokret54 рече можда би вредело рећи нешто о мотивима за следећи брак Што се мене тиче мотив је једноставан и исти као и за први брак: живот у заједници и љубави заједно са децом. Сада, међутим, ситуација је много компликованија него први пут али није немогуће превазићи је ако Бог да свој благослов и ми дамо све од себе. АлександраВ, Јелена011, Данче* and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Август 18, 2016 Пријави Подели Написано Август 18, 2016 1 hour ago, obi-wan рече A gde to vidis? Pa ti si govorio nesto sto se moze sazeti kao: drugi brak nije bogougodan, ni u kom slucaju, a Vladan je naso pravdanje za udovce/ice. Ima bome i ono sto je Gospod izrekao, 'muz zenu da ne otpusta', i 'sto je Bog sastavio, covjek da ne rastavlja'. Pazi, samo zastupam duhovno slabe. Jaki mogu dosta da podnesu, ali su rijetki... Ne moozemo danas primjenjivati kanone iz prvih vijekova, kad su hriscani bili zlato i oganj... mi smo drvo ili kamen, mlaki, mekani... odbij slabog od pricesca, bice jos slabiji... a manjina smo u generalnoj populaciji i inace. Seksualne 'slobode' su vec tu, kako odbiti ljude od crkve krutim stavovima gdje je u pitanju carstvo 'najjaceg od svih nagona'. ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука