Jump to content

Други брак (удовице, удовци, разведени)

Оцени ову тему

Препоручена порука

Супругу је недавно Господ призвао к себи кроз тешку болест и у миру се упокојила. Имам три ћерке, најстарија има 10 година а две близнакиње по 2 године.

Размишљам о другом браку и главни разлог за отварање ове теме, у договору са једним о модератора, је разговор са другим људима који размишљају о другом браку или су већ у другом браку или других удоваца и удовица и разведених (нарочито из Цркве) са којима бих могао да разменим искуства.

Кроз досадашње разговоре које сам водио мишљења о другом браку и удовству има разних а верујем да би се на теми могло чути још и више од тога јер има много више људи него што ја могу да сретнем физички.

Ако знате некога, чули сте за неки случај, знате неку сличну причу из живота или житија или поука молим вас да је поделите и овде.

Мислим да свима који су у мојој или сличној ситуацији требају примери, приче, искуства и познанства са људима који имају сличан начин живота и могу да поделе своја виђења и мишљења.

Хвала вам свима унапред и нека нас Господ укрепи на свако добро.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 242
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Nismo jos imali ovakvu temu na forumu, tacnije o udovistvu mislim nijednu, kao ni o drugom braku iz perspektive licnih iskustava, uopsteno jesmo pricali. Ali imali smo povelik broj prica o razvodu, nazalost vrlo cesta i traumaticna pojava, i ne znam koliko tema o usamljenima, o nevoljnom 'trecem putu', strahovima i potajnim zeljama za drugom i saputnikom u zivotu u Hristu. 

Nasa Crkva blagoslovi i drugi i treci brak, tako da majcinski uvidjavno izlazi u susret ljudskim patnjama i potrebama. Bez obzira na razlog (razvod ili udovistvo), oba su veoma bolna i traumaticna iskustva, nakon vremena prebolijevanja, prirodno je da se stvori potreba za zajednistvom i dijeljenjem radosti i odgovornosti podizanja djece. Sa djecom iz prethodnih brakova, situacija se dosta usloznjava i potrebna je zrelost, odgovornost, uvidjavnost, pedagosko-psiholosko znanje i interesovanje da se djecja potreba za roditeljskom figurom oba pola ispostuje a da im se sto manje bola zada i povrijede rane koje imaju od razvoda/gubitka roditelja.

Prisjecam se, znam slucaj dvije udovice sa sitnom djecicom, ali one su ostale same, nisu se udale ponovo mislim desetak i vise godina nakon smrti muza. Ne znam za tacne razloge, ali pretpostavljam i da mozda nisu mogle naci dovoljno zrelog i odgovornog muskarca koji bi smogao snage i srca da prihvati zenu s djecom, jer u tim slucajevima nema stigme kao kod 'raspustenice'. U generaciji nasih baba/prababa ima vise takvih slucajeva gdje se zena uglavnom udaje ponovo, ali danas zena ima izbor, u ekonomskom smislu, ako moze sama da obezbijedi egzistenciju i da vaze spram razlicitih potreba kako svojih tako i djecijih.

Подели на овим сајтовима

Mozda ja nemam jasnu sliku ali mi se cini da je zaista kako Dijana kaze redak slucaj da se zene sa decom ponovo udaju danas. Skoro je preslo u pošast to koliko muskarci danas barem za Srbiju kako mi se cini traze zemaljsko blago i u tom smislu. Do te mere da nemaju ni osnovnog covestva da pokazu da su muskarci, jaci, sposobni da budu oslonac pa makar da se bore zajedno ako nista drugo, kamo li vere neke ozbiljne. Toliko primera zena znam divnih majki koje su same pa zar niko makar od hriscana ne stavi prst na celo pa kaze zar nije blagocestivije i pred Bogom i pred rodom(ko ce da gradi ovu zemlju ako ne mi) da takvoj zeni pomogne bude oslonac nego da juri kojekave svoje ideale sta ti ja znam sta li jure ne znaju ni oni.

A takodje i obratno za devojke i zene vazi.

Ljudi koji su ostali sami sa decom u Sr ko da su stigmatizovani narocito i najpre od onih koji su u boljoj finansiskoj situaciji.  To mi je potpuni fenomen do kolikih kompleksa je dosao nas narod u svom stradanju.

Iskreno se nadam da cu procitati ovde neko misljenje naosnovu primera suprotno od mog.

Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls.

Подели на овим сајтовима

On 17. 8. 2016. at 15:39, *Jелена* рече

Iskreno se nadam da cu procitati ovde neko misljenje naosnovu primera suprotno od mog.

Expand  

Знам / ЧОВЕКА /лично. Жена му се упокојила  пре много  година. Диван црквен човек, финансијски и више него добро ситуиран.Из старе Београдске докторске породице , културан образован / немам речи колико је диван /   Живи и ради у Београду . Са првом супругом није имао деце. Други пут  се оженио женом разведеном,  која има девојчицу из првог брака . Немају заједничке деце. Живе заједно већ дужи низ година и имају добар брак . Заиста реткост , али ето нађе се  још по који човек и мушкарац међу људима и бескичмењацима. 

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

Ljudi koji su ostali sami sa decom u Sr ko da su stigmatizovani

Expand  

..ниси далеко од истине.

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

Moja majka je ostala relativno mlada udovica, sa mnom. Secam se da nije podnosila kad neko pomene da je ona samohrana majka, na prenemaganja tog stila dizala joj se kosa na glavi. A ja sam potajno zelela da se zaljubi i uda ponovo, iz one perspektive "da me pusti malo da disem", jer je isuvise veliki teret za mene bio to njeno samovanje. Niti je ona to mislila niti mi je to govorila, njeni razlozi za ostajanje samom su bili druge prirode, ali ja sam se osecala kao terer, kao da je zbog mene ona sama, da se posveti meni jelte i onda sam se osecala da sam joj zbog necega ostala duzna. Dok nisam poodrasla i shvatila i njena razmisljanja i osecanja tada :D

Ono sto meni bode oci je oduvek bila ta razlika u tretiranju udovaca i udovica, nekako bar svuda oko mene udovica je jadna ona al sta ce, dok maltene ni godinu dana posle zenine smrti je sasvim normalno da se muskarac ponovo ozeni "da ima ko da vodi racuna o NJEMU i o deci", kao da je muskarac sakat i da ne ume sam da vodi brigu o deci i kuci i kao da je na to genetski predpdredjena samo zena.

I kad god bih cula to -pa sta ce mora da se ozeni da ima ko da brine o njemu, meni je bilo muka.

Sta, zeni u genima pise kako se sve to radi? Nije nego!

Sto se samog drugog braka tice, to je meni potpuno normalno ako je iz ljubavi, a ne iz osecaja da jelte ti treba neko da brine o deci ili ako si zena da te ne znam brani sta god. Ljubav da, al racun nikad.

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

Toliko primera zena znam divnih majki koje su same

Expand  

Ако мислите да би се нека од њих можда снашла / уклопила са мојом ситуацијом (мада, мислим, да је мала вероватноћа да нека пожели да се уклопи са две бебе) слободно им јавите за мој пример. Мени значи да чујем и мишљења оних које се не уклапају јер тиме стварам реалнију слику онога што ме чека.

Иначе, у мојој фамилији имам два примера да су мушкарци прихватили жене са децом. Рођени брат моје супруге је прихватио жену са ћерком и заједно су родили још једну. Мај брат од тетке по оцу се у другом браку оженио женом са једним сином а и он је имао сина из првог брака и онда су заједно родили још једног :-)

Подели на овим сајтовима

On 17. 8. 2016. at 16:34, Јелена011 рече

Sta, zeni u genima pise kako se sve to radi? Nije nego!

Expand  

Знам жене, мајке, којима не бих поверио чување ни њихове ни своје деце. Тако да то дефинитивно не пише у генима :-)

Иначе прича да само жена брине о мужу и деци као и прича да су само деца најважнија у мојој породици нема подршку. Сви су једнако важни и свако о свима мора да брине. Бебе имају више пажње и посвећује им се више времена због узраста али временом се то полако мења. Супружници бринући о себи на најважнији могући начин дугорочно брину о деци а све остало се мање-више ради полако, у ходу, протоком времена, одрастањем деце, узрастањем супружника...

Подели на овим сајтовима

Zao mi je zaista sto vam se supruga upokojila, mora da je i vama i vasoj deci jako tesko. Dopustite sebi vreme da odbolujete, da nađete svoj mir i sami. Pogotovo posle bolesti, pa to je ogromna trauma i za vas i za decu.

Grozne li fraze al zaista Bog zna zasto vam je namenio taj krst. Mozda je bolje kao trenutna opcija da nađete ako finansijski mozete nekog da vam pomogne oko kuce i dece za pare, ako vam devojcice idu u vrtic jos bolje i da date sebi oduska da se slegnu sva pomesana osecanja. A onda ko zna, mozda se vec sutra zaljubite u nekog ili ko zna kad al da to bude brak iz ljubavi. Da izvinete znam nekoliko muskaraca koji ne bi ozenili zenu samu s decom, al ni jednu zenu koja na to tako gleda. Mozda ako je neka devojka bas mlada pa ajde, al stvarno nisam cula za slucaj da je neka odbila nekog jer ima decu bilo razveden bklo udovac.

A drugi brak ko brak, ja zaista ne mislim nista lose o tome, taj ko se mrsti i sad ocekuje od bilo koga da ostane sam do kraja zivota pogotovo kad su mladji ljudi u pitanju, tog bih ja malo po turu. Ti iz fotelje sto im je sve u zivotu potaman i drugom dele lekcije sta se valja mi idu na nerve.

Nisam mislila da vi sad ne znam trazite zenu iz razloga koje navedoh, samo sam pricala o slucajevima koje ja znam. Crkva je rekla svoje, blagoslovila je i drugi brak, dakle nista gresno niti lose nema u tome sto bilo ko u toj situaciji zeli. A selo tj narod ko narod ce uvek naci povod za pricu. Kako se vi duboko u sebi osecate ci najbolje znate, i slusajte sebe duboko, tako cete i vi i vasa deca biti srecni i ispunjeni.

Подели на овим сајтовима

On 17. 8. 2016. at 10:27, Vladan3 рече

Ако знате некога, чули сте за неки случај, знате неку сличну причу из живота или житија или поука молим вас да је поделите и овде.

Expand  

Moja pokojna cukunbaba se uopkojila mlada , a iza sebe je ostavila 3 sina . Moj cukundeda  se ozenio drugi put ... i  Nina , kako su je svi zvali od miloste  , je bila veoma dobra zena , ali nije imala dece  ... Svima je pomagala  ... Deca su je mnogo volela  ... To je bilo vreme komunizma a svi iz te  porodice su bili komunisti ... Baba mi je pricala nedavno , posto u poslednje vreme samo prica o pokojnima ,  kako se Nina stalno molila da je sahrane kao hriscanku , a ako ne to a onda da umre na praznik ... i ta zelja joj se delimicno ispunila zato sto se upokojila na Vaskrs ... 

:351780:

Подели на овим сајтовима

Jela, zustro, kao i obicno :D Zanimljivo mi je tvoje vidjenje te situacije iz djetetove perspektive, da dijete osjeca maltene krivicu i da zeli da je roditelj sretan i gura ga da se odrekne samoce. Dozivjela sam to, ali u ulozi roditelja :)

Mnoge majke se 'zrtvuju' na taj nacin, od nesvjesnog sabotiranja do svjesnog odbijanja prilike za udaju da ne bi 'povrijedile dijete/djecu', cak i u generaciji nasih baba, kad je to bilo veoma neuobicajeno, majki, nasoj, da ne govorim.

Nema tu obrasca. Nekad je to zaista gorka i zaludna zrtva, nekad je opravdana. Svaki slucaj je jedinstven. Znam nazalost ne tako sretne primjere, gdje se zene jesu zaljubile ili iz nekog drugog razloga prihvatile muskarca s djetetom/com, ali se nisu pokazale kao plemenite macehe. A ni ocusi, mada na forumu ima sretnih svjedocenja. Stigma je zalosna realnost. Cak je i muskarac tu manje vrijedan, pozeljan, iako moze da se desi da ga druga zena upravo zato postuje sto je posvecen roditelj. Za zenu, ne zelim da pricam, kako ruzni stereotipi oblikuju misljenja ljudi. Tu je primjer muskog cojstva i junastva jako rijedak...

Na nesrecu, imam utisak da je rjedji zreo brak nastao iz prave motivacije, od ljudi koji su psiholoski sazreli za odgovornost roditelja, a kamoli hriscanski brak. Otuda sve varijacije djecjih patnji i ispastanja roditeljske nezrelosti i neodgovornosti, od blazih do drasticnih slucajeva. Tim vise je cudo drugi brak, ali ne mora da znaci, da je nemoguce. 

Ali posto je Bogu sve moguce, to su hriscanni ipak ljudi vecih mogucnosti, vece slobode od determinizama... :pcelica:

Подели на овим сајтовима

Dijana,

ma sta znam, mozda je drugoj deci to ok, al ja nikad nisam bila na taj nacin razmazena i da je bilo interneta tada glavu secem da bih joj otvorila profil na nekom sajtu za upoznavanje :D

A ona skroz zena je u fazonu ma pusti me dete, doduse onda je ona mene bukvalno terala da izlazim i da se druzim, a ja nikad nisam bila u fazonu zurki, koncerata, izlazaka u zadimljeno i bucno iako sam recimo i sama pusila jos tad. Nisam videla poentu skakanja u masi, vakih nakih da ti ne mozes ni da popricas sa nekim ko covek, pa je jurila u srednjoj moje prijateljice da me nateraju u skitnju :D

Glede samih ljudi, od nje mi je ostalo to da se najezim kad cujem jaaoj ona je bespomocna jadna samohrana majka. I generalno taj koncept da nas neko drugi cini srecnim, bilo dete bilo osoba, kao da smo krnji ako smo sami. Kao da je neko razveden ili udovac\ica manje vredan i manje sposoban pa ne znam sta ga treba sazaljevati. Pogotovo kad cujem da neko kaze detetu -ti si moja sreca, kao da je duznost deteta da usreci roditelja jer lako se tu sklizne posle u patologiju. Deca su tu provremeno, kraj. Ma koliko bezosecajno zvucalo, njihov cilj u zivotu postavljaju sami, a za nasu srecu smo odgovorni mi sami. Sa decom, bez, sa muzem henom, bez, zdravi, bolesni, vaki naki, kakvi god sreca nije "e samo da se desi to i bicu srecan".

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Da, sazaljenje je jednako odvratno pogadjajuce i ponizavajuce za obe strane kao  i prezir. Sreca nije van nas, to su sve stereotipi, ali nije ni u nama na taj nacin kako uci new age kvaziduhovnost i popularna plitka psihologija. 

Carstvo nebesko je unutra u nama, i podviznici ga zadobijaju. Sreca je jedino u zajednici, ali oplemenjenoj, ne nastaloj iz potrebe, iz nedostatka, nego obilja, davanja. Nase potrebe su nasa realnost, determinizam, prirodno je da zelimo da nam neko pomogne, da nas neko usreci. Ali i utjeha i radost dolaze od Boga, rijetki su ljudi koji su sretni i ispunjeni samo u Bogu, svima treba zajednica, i zaista tesko je spoznati milost Boziju drugacije nego preko ljudi...

Подели на овим сајтовима

Vladane,

to što ti želiš je dobro, časno i sasvim prirodno. Zato od traženja ženice - ne odustaj!

Decu koju imaš - čuvaj i vaspitavaj, Bogu se moli za njih i od traženja ženice - ne odustaj!

Posao koji imaš - radi, pošteno i kvalitetno, Bogu zahvaljuj za njega i od traženja ženice - ne odustaj!

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

On 17. 8. 2016. at 18:38, Toma рече

Dejane,

to što ti želiš je dobro, časno i sasvim prirodno. Zato od traženja ženice - ne odustaj!

Decu koju imaš - čuvaj i vaspitavaj, Bogu se moli za njih i od traženja ženice - ne odustaj!

Posao koji imaš - radi, pošteno i kvalitetno, Bogu zahvaljuj za njega i od traženja ženice - ne odustaj!

Expand  

:skidamkapu:

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...