Jump to content

Зоран Ђуровић: Јављење светаца у есхатолошким телима

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 994
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Kakva crna laz moj brate Milane, pa ja sam toliko zdrebe, da bi u vojsci sigurno postao homoseksualac, da mi ne bese svezan stomak bromom :))

12:smeha:  12:smeha:  12:smeha:

Нама питомцима нису давали :)))

Подели на овим сајтовима

Опростите, имам једно питање везано за ову тему еволуције које сте се дотакли : 

Наиме, како да разумемо то што у Јеванђељу стоји родослов од Адама па до Исуса Христа ?

Свако је слободан да одговори, 

благодарим  8086.gif .

Potpuna duhovna evolucija, koju prati i sjaj materije, koju taj duh ozivljava ili umrtvuje. Ja sam Bog avrama, sto bi se reklo ja sam Onaj kojeg videste potpuno u sjaju i u avramu.

Svetitelji su zavrsili svoju evoluciju, jer dadose odgovor na sudu i obozise se Hristovim pozivom i darom. Naravno da tu gledamo i sjaj materijalnog tela, jer u stvaranju tek kad Bog udahne duh zivota, covek postaje dusa ziva.

ukratko

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Ја сам био чуо да војницима сипају бром у јело па зато нисам ни служио војску:::: :)))))))))

Kakva crna laz moj brate Milane, pa ja sam toliko zdrebe, da bi u vojsci sigurno postao homoseksualac, da mi ne bese svezan stomak bromom :))

12:smeha:  12:smeha:  12:smeha:

Нама питомцима нису давали :)))

Ц,ц,ц,ц .. ,,слабо су вас тесали'' .. :D

الحرية أو الموت

Подели на овим сајтовима

Значи овако је прошао позив за војску. :)

George_Burger_hair_the_musical_978063_25

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Значи овако је прошао позив за војску. :)

George_Burger_hair_the_musical_978063_25

Био сам 2 дана тамо, трећи, како сам и прорекао, кући (да, и то је једно од пророштава авиних које се остварило). Убеђивао сам официре да ја хоћу да служим јер волим да пуцам. Рекох том мом: Знате, ако ме сада пошаљете кући, мој ћале ће да помисли да мени стварно нешто фали! Он стално мисли да нешто са мном није у реду, а ви видите да сам ја потпуно нормалан... Ја више нећу моћи да га убедим да мени ништа не фали!

- Наравно, зар је ико посумњао? Него, ти сада треба да идеш кући, имаћеш пратњу, мало да се одмориш, да и неки лекић за опуштање узмеш, а ми ћемо те ускоро поново звати... Што се тиче твог оца, ту немој ништа да бринеш ја ћу да му телефонирам и да му објасним да си ти сасвим ок.

Иначе, ја сам се добровољно јавио да служим, као што сам се у току лета припремио. Видео је те моје припреме Боро Шнајдер, па је отишао забринут да упита мог ћалета: Ђоко, немој да ми замериш али видео сам ти данас сина... Не знам да ли му је добро...

- Што, Боро?

- Знаш, звезда је упекла, јул смо месец, гори небо и земља, а он у црном зимском џемперу и са плетеном капом иде по Сутомору...

- А, није то ништа, Боро, не брини се, то се само он спрема за војску!

- Боро је био помислио да се спремам за Фоке... :))   

Подели на овим сајтовима

- А, није то ништа, Боро, не брини се, то се само он спрема за војску!

الحرية أو الموت

Подели на овим сајтовима

И парадоксално, то Адамово посезање за бесмртношћу га је учинило смртним, јер је прекинуо конекшн са Творцем

Ali do tada je onda bio besmrtan onda ako ga je to kako ti kažeš učinilo smrtnim.Stvoren je kao uslovno besmrtan,a uslov je bio da bude u zajednici sa Bogom vršeći zapovesti koje ne bejašu teške. :)))

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Ima li vaskrsenja mrtvih?

Poctavila mi je ožalošćena majka ono isto pitanje, koje mi vi, braćo, danas pogledima svojim postavljate.

Kako da vam odgovorim?

Ako bix vam govorio jezikom pesimista i očajnika, ja bih vam odgovorio: ne, vaskrsenja mrtvih nema.

Ako bih vam govorio jezikom blizorukih rezonera, ja bih vam odgovorio: vaskrsenje je jedna šarena bajka starih i novih vremena.

Jezikom robova i bednika, mučenih i gonjenih na pravdi u ovome životu, ja bih vam rekao: Vaskrsenje mrtvih je neophodna potreba radi restauracije pravde.

Jezikom Sokrata i Platona, najmudrijih ljudi staroga doba, ja bih vam odgovorio: Da, duša je beemrtna, smrt je buđenje iz sna i prelaz u svet idealni.

Jezikom Dantea, najvećeg pesnika za trideset minulih stoleća, odgovorio bih vam: Ja sam celog života gledao i opevao taj drugi, smrću preobraženi i Bogom vaskrsli svet mrtvih.

Jezikom Mikelanđela i Rafaela ja bih odgovorio: Najveći skulptor i slikar posvetili su ceo svoj genije i život službi crkve, tj. institucije, koja se zasnivala sva na dogmi o vaskrsenju.

Jezikom Kanta, najvećeg filosofa novoga doba, ja bih vam rekao: Život posle groba je jedna neminovnost, koja se zasniva na zakonu organskom i moralnom. Kad bi se život prekinuo smrću, prekinula bi se otpočeta evolucija u ovome svetu; kad bi se život uništio smrću i najkategoričniji zakon, zakon savesti i morala, bio bi uništen.

Jezikom sadašnjeg predsednika akademije nauka u Londonu, Olivera Lodža, koji je nedavno držao jedno predavanje o besmrću ljudske duše, jezikom toga čuvenog fizičara, ja bih vam rekao: Nad fizičkim svetom postoji jedan svet duhovni, čiji svesni članovi postajemo mi posle smrti.

Jezikom nedavno umrlog Lombroze, slavnoga antropologa i psihijatra, ja bih vam odgovorio: Spiritizam je istinit; postoji duhovni svet, koji se meša sa ovim fizičkim svetom i učestvuje u životu ovoga.

Hoćete li da vam odgovorim jezikom indijskih pagoda, ili egipatskih piramida i mumija, ili arabskih džamija, - jezikom Muhameda i Ćabe, ili jezikom persijskog proroka Zaratustre, ili jezikom grupe hramova na Akropolisu, ili onih na forumu rimskom, ili jezikom druidskih oltara norveško-britanskog cevera, - odgovoriću vam jedno i isto: Mi ćemo biti živi i suđeni posle smrti.

Želite li odgovor na jeziku razuma, on će glasiti: Mrtvi treba da vaskrsnu.

Ili želite odgovor na jeziku instinkta, on glasi: Mrtvi moraju vaskrsnuti.

Ili odgovor na jeziku vere, on glasi: Mrtvi su već vaskrsli.

No ja sam pozvan, da vam govorim jedino u ime Hristove vere, i ja ću vam dati odgovor u ime ove vere. On glasi:

- mrtvi treba da vaskrsnu,

- mrtvi moraju vaskrsnuti, i

- mrtvi su već vaskrsli.

Mrtvi su već vaskrsli! To je važno. To su tvrdili apostoli Hristovi u pedeseti dan posle smrti svoga Učitelja. O, kad bi Bog dao i meni plameni jezik kao apostolima, da vas zagrejem verom u vaskrsenje mrtvih, da podignem srca vaša iz dubine sumnje i očajanja, i osvetlim oči vaše, te da kroz hladne i mračne oblake smrti vidite večitu svetlost života!

Ovaj deo teksta Vladike Nikolaja ide u prilog Avinoj tezi ...

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Врло је инстересанто да Свето Писмо и Свештено Предање говоре да ће људи који буду телесно живи до последњег тренутка постојања овог пропадљивог света, то јест до самог његовог краја у овом времену, у тренутку умрети и одмах васкрснути на Суд Живота или смрти, када се буде десио у историји Други и Славни Долазак ...

Барем за њих знамо да неће пролазити митарства нити ће њихова душа бити у ишчекивању Последњег Суда  :)

Подели на овим сајтовима

Stvoren je kao uslovno besmrtan,a uslov je bio da bude u zajednici sa Bogom vršeći zapovesti koje ne bejašu teške.

Nije to uslov, stvoren je da bude u vecnoj zajednici sa Bogom ali u svojoj slobodi adam nije trazio obozenje, nego je profulao i uneredio se gluposcu svojom.

Bog nije stvorio adama, da ga odrzava u vecnoj zajednici, Bog je stvorio adama da on sam po slobodnoj volji primi vecno obozenje, koje mu je Stvoritelj pripremio. 

Zbog te postavke i slobode, koja je jedina bez uslova, Bog ceka svoju tvorevinu.

Covek bi bio rob i da ga je Bog stvorio kao besmrtnoga po prirodi, bez te svoje slobodne volje koja i za coveka ima dvosmernu ljubav i eshatolosku svest pripadanja Bogu po blagodati, po daru u ljubavnoj zajednici takoreci.

Za Carstvo Bozje nije dovoljno da ga zeli samo Bog, nego mora i ceka pristanak i svojih stvorenih sa njihovom licnom zeljom. (coveka)

Подели на овим сајтовима

@ Кратос и Волим Сина Божијег

Како ја видим ту ствар. Бог је створио људску врсту да би напредовала и била обожена. Говорим сада са позиције науке-теологије, а не претпоставки. То би нас одвело далеко. Ту сам помало Зизјуласовац: биолошка еволуција постоји, али обожење никад није било замишљено као резултат једног природног процеса. Ту су се мало оклизнули велики католички трактори из прошлог века. Наравно, из моје перспективе. Немамо једног Адама, имамо човечанство (старо питање, ко је могао да убије Авеља?). И оно је смртно, а назначено за бесмртност. А њу је Бог предвидео у Сину Човечијем који се нама јавио у последња времена. Не би тај "фиктивни" Адам никад могао да обожи људски род. Није он предодређен да буде Глава Сина Човечијег који је небеска црква. Мени драги Августин је био један од ретких који је говорио да без греха би Адам живео, али би морало да буде секса да би се размножио људски род и дошли у биће сви становници Небеског Јерусалима. Једноставно, Бог нас зна од пре стварања света. Код Гр. Ниског се јавља једна морбидна идеја према којој ми се не бисмо родили да се Адам није распао. И ту перверзну идеју су приписали Августину као felix culpa! Ми се грешимо о свете. То нема везе са Августином. Као када би Ави Зорану приписали да је говорио како је Моника Белучи ружна жена и да православни треба да посте 300 дана у години. Ваљда ћу бити већи светац од Августина па ми неће моћи приписати овакве апсурдности! :))  Сваког ћу спржити са неба који тако нешто покуша!

Дидим је лепо рекао да ми сваким нашим грехом (извињавам се на лошој формулацији: ви, јер само Ава и Маргарет Тачер су безгрешни људи) понављамо тај грех и партиципирамо у њему. Одвратна реч коју користе сада и у здравству: цални кинту да партиципираш... Али је тачно.

Наравно да ова позиција отвара мноштво проблема: Бог би могао бити одговоран за човекову грешност, јер страх од смрти је окидач у смртницима за грех. Али онда долази Теодорит Кирски и вели да је Бог предвидео да ће сваки погрешити (узмимо и Адама као симбол за стартну позицију; анђеле који згрешише иако условно безгрешни). Нема шта да се бунимо, Теодорит добро вели. На јуридичком западу се створио проблем смрти Марије, јер ако је плата за грех смрт, онда она није могла бити безгрешна, а верују да јесте. На истоку је била грешна. Наравно, за безвезе ствари. За источне је само Хр био без греха и зато је његова смрт добровољна. Због тога на Западу се формулише доктрина о безгрешном зачећу Богородице, а тог учења у нас нема. Наравно да наша химнографија и хагиографија вели да је била без икакве мрље. Али, то је уметност, не теологија. Златоусти ће рећи да је Пресвета могла да падне и у очајање по зачећу и да се обеси да би избегла срамоту. Један католички научник из 19 в. рече да се Јован тада сигурно поднапио рујног вина!:))

Прихватљиво је Августиново мишљење које вели да би Адам живео, а да није пао постао би духован, добио би духовно тело. Но, код Августина то није приватно тело него ово васкрсло од Хр. Не би дошло никад до обожења одоздо него одозго. - Али, да не отварамо сада ово као тему, него да ббуде посебна, јер, улетеће нам Милан Николић и има да нас подави као пилиће са својим умозренијима! :))  :cheesy3:   

Подели на овим сајтовима

Прихватљиво је Августиново мишљење које вели да би Адам живео, а да није пао постао би духован, добио би духовно тело. Но, код Августина то није приватно тело него ово васкрсло од Хр.

Potpuno stojim na ovoj liniji i nisam je ni delic pomerio.

Secas se moje formulacije, da stvoreni samo u stvorenom svetu mogu po svojoj slobodnoj volji biti obozeni, sto je konacni cilj Carstva.

Dakle DA. Obozenje se nikad ne bi desilo bez Hristosa preobrazenog i vaskrslog, Bozanstvenog Logosa koji se ovaploti.

Obozenje se bez takvog Hrista ne bi desilo ni da Adam nije pao u greh i okusio smrt.

Ja sve u svemu stavljam akcenat na dobrovoljnoj uzajamnoj ljubavi stvorenog prema stvoritelju. To se moglo desiti samo u Tvorevini, iako Obozenje dolazi odozgo.

Ako postoji neka ispravka ili moja pogresna i slepa ulica, reci mi da ubacim u rikverc. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...