Jump to content

Зоран Ђуровић: Јављење светаца у есхатолошким телима

Оцени ову тему

Препоручена порука

Теодор или Теодорит?

Моја грешка. Теодор Мопсуестијски је највећи егзегета мећу Антиохијцима. Већи и од Златоустог. Кажем круна за Теодорита Кирског. Он је синтетичар био и брусио ставове и Теодора и Диодора. Дакле, омашка. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 994
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Стварно је грех ако не порадите на времеплову и не спасите Митрополита Зизјуласа од заблуде: :)

Митрополит говори:

У једном од својих писама свети Василије разматра целокупан овај проблем и сагласан је са мишљењем да првоначално онтолошко одређење човека није његова суштина, будући да огољена суштина никад није представљала човеково начело (= почетак). Али, човеков почетак је свакако морао бити садржан у једном конкретном бићу, а то је Адам.

Према томе, иако су стари Грци говорили да ми, као појединачна бића, своје порекло, односно своје постојање црпимо из општечовечанске природе, ми као хришћани треба да кажемо да постојање свакога од нас потиче од једне личности - од Адама. Узрок нашега бића (= постојања) није природа, него је то једна личност (Догм. теме, стр 143).

Опет не разумеш. Наш Игњатије не би био и заступник еволуције ако би Зизјулас био противан. Ти ништа не капираш ове мислиоце јер не можеш да разумеш есхатологију која као скопос равна овим стварима. Ниси из приче, а страст ти помрачује разум и зато не можеш да се уразумиш.  

Подели на овим сајтовима

А ваш разум светли као Теодориту и Теодору. :) Дивни примери због којих је Блиски исток у мрклом мраку.

Еволуција је сложено питање. И ја сам уверен да смо еволуирали од мајмуна, али не и првостворени Адам.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Еволуција је сложено питање. И ја сам уверен да смо еволуирали од мајмуна, али не и првостворени Адам.

Ово је проблем код интерпретације еволуције код већине људи, као онај пример који сам навео да од бебе одједном постане деда.

Човек је већ по биолошкој класификацији примат, фамилија hominidae ("велики мајмуни"). Он није, како обично људи мисле, постао од других хоминида, он већ то јесте. Еволуцијом је постао од примитивнијих врста људи, а не директно од шимпанзе, гориле или орангутана. Ти примитивнији људи од још примитивнијих. До оног претка који је био налик на претке данашњих шимпанзи и горила је непојмљиво велика временска дистанца. Наш ефективан век је 50 година, историја од 2500 година нам је већ скоро непозната, а људски род у овом облику постоји 150.000 година. Тек пре тог огромног времена долазимо до предака који су по биологији били мало примитивнији људи, то су непојмљиво огромни временски периоди за мале, микро промене. Позната историја обухвата око 1,5% времена постојања хомо-сапиенса. Да се прошлост човека прикаже у 24 часа, целокупна позната историја од изградње пирамида до данас стала би у последњих 20 минута.

Подели на овим сајтовима

Ништа ме не занима више него коначно и тачно тумачење алегорије о Постању. Али чини ми се да читава прича једино има сврху да каже да је Бог почетак и творац свега, да је човек саздан по лику Божјем и да има потенцијал за савршенство који траћи и да Јеврејима да мистичан разлог за обележавање сабата, а да су сви остали детаљи о данима, раздвајању вода, ребрима и сл. дати само да ућуткају радозналост људи од пре 3000 година према стварима за које тада нису имали ни знање ни технологију да на њих дају одговор.

Подели на овим сајтовима

Значи сада можемо зборити о инфлатонском пољу негативне енергије ослобођене кроз велики прасак Адамовим падом. :)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

да не буде после ко у оним влашким хорорима- ''ташта ме свезала.''

Velicanstveno :) 

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

@@Zoran Đurović,

Да ли је онтолошки битно да Богородица буде Дјева? Ако може јасно.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

A ja pretpostavljam , da smrtnost nadvisuje cinjenica, da Bog koji svoju Tvorevinu uvodi u obozeno stanje, dozvoljava sebi, takav "luksuz" cekanja na covekov slobodni pristanak vecne zajednice i vecnog zivotnog odnosa sa svojim Tvorcem.

Covek kao upravitelj stvorene prirode, mora imati potpunu slobodu u izboru.

Bog je dao na takav nacin coveku legitimitet i covek postade po slobodi licnost, koja zeli, nadasve zeli biti u vecnoj zajednici i vecnom zivotu.

Ta sloboda nadvisuje i smrt, otud delo spasenja i otud preobrazeni i vaskrsli Hristos. Smrt je pobedjena a sloboda je ostala netaknuta.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Опростите, имам једно питање везано за ову тему еволуције које сте се дотакли : 

Наиме, како да разумемо то што у Јеванђељу стоји родослов од Адама па до Исуса Христа ?

Свако је слободан да одговори, 

благодарим  8086.gif .

Подели на овим сајтовима

Ако могу да одговорим, дао бих једно мишљење. Прво, од времена Адама имамо увелико завршену еволуцију и свега око 10 хиљада година од његовог времена до данас.

Питање које треба разрешити је подела између стања пре и после пада. Пре пада имамо искључиво пар Адама и Еву, док у моменту одмах након пада имамо читава племена људи који живе у окружењу Адама и Еве.

Очигледно је да ови други људи нису рођени од Адама и Еве него су оно што зовемо еволутивним људима. Тек након развоја Адамовог племена рођених од Еве, имамо мешање тог племена са оним другим еволутивним.

Данас смо сви потомци рођених од Еве. Међутим, тако исто смо и потомци еволутивних људи.

Кључно питање је како разумети појаву еволутивних људи и узрок њиховог постојања у личности Адама. Видимо да је Адам родитељ рођених од Еве, али како је узрочник оних створених кроз еволуцију?

Једно од решења је да су Адам и Ева постојали, створени, пре класичног Великог праска који може бити последица Адамовог пада. Еволуција може бити последица Адамовог пада.

Такво гледиште разликује начин пада Адама и Еве с једне стране и остале творевине са друге стране. Адам и Ева су тренутно ,,изгнани'' у пало стање, док остала творевина могла је да доживи пад и кретање кроз милијарду година.

Иако је овај свет као пали последица Адамовог сагрешења, он и Ева су изгнани у пало стање што ми уочавамо као тренутак пре око 10 хиљада година. Еволутивна племена су могла да сведоче појави њиховој готово ниоткуд.

Вероватно зато су Адамово племе звали ,,синови Божији'', док остала племена ,,кћери човечије''. Адам је био толико специфичан за еволутивне људе из разумљивих разлога, знао је много тога почев од односа са животињама.

Тај период пре 10 хиљада година познат је у науци као почетак припитомљавања животиња и пољопривредних активности. Адам је могао бити тога зачетник, чиме је уживао посебно поштовање других племена.

Данас нема разлике између Адамовог и еволутивних племена. Свима је узрочник Адам, сви смо како рођени од Еве тако и од еволутивних људи.

:)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Благодарим брате Милане!  :bendoff:

Само хтео бих да те приупитам, на основу чега си дошао до оваквог закључка ?

Укратко, наравно  :) ...

Наравно, волео бих да и други понешто напишу о овоме ....

Подели на овим сајтовима

Гледао сам фосил мајмунчета попут лемура стар 40 милиона година. Осетио сам претка у њему, готово сам засузио из умилења. :)

Тврдили су да је то наш еволутивни предак. Знао сам да то треба објаснити тако да и Адам буде наш предак, јер сам већ у вери и нисам склон релативизацији одређених учења.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

можда је добар за живце, али је лош за потенцију  :D  води рачуна шта коме препоручујеш, да не буде после ко у оним влашким хорорима- ''ташта ме свезала.''

Ја сам био чуо да војницима сипају бром у јело па зато нисам ни служио војску:::::)))))))))

Подели на овим сајтовима

Ја сам био чуо да војницима сипају бром у јело па зато нисам ни служио војску:::: :)))))))))

Лаж авво :)))

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...