Jump to content

Препоручена порука

Чудо у Луганску
Свештеник Георгијевског храма у Луганску, протојереј Владимир Кресљански, отац петоро деце, враћао се кући после вечерње службе. Његова кућа је већ била потпуно срушена у бомбардовању, али је он претходно супругу и децу склонио у руски Орск (он је такође могао да сачува свој живот, вративши се у родни крај, али није желео да остави своју парохију и своју паству).
lugank.jpg

Његова супруга Светлана испричала је православним новинарима о последњем телефонском разговору ћерке са оцем. „По речима Олге, отац се понашао чудно. Говорио је да су му се јавили његова баба и отац Григорије, духовник породице (обоје покојни). Ћерка је помислила да је он то сањао. Међутим, отац је рекао да их је видео на јави... У недоумици, она га је упитала да ли је са њиме све у реду. Он је одговорио да јесте“ – рекла је она.
„Отац Владимир је био необичан свештеник. Његове главне особине биле су смирење и простосрдачност. У њему није било гордости ни строгости. Волео је људе, и према њему су се сви опходили с топлином. Ко год би од њега заискао молитву, он би га услишио, за сваког се помолио. Када је служио Литургију, свагда се дуго молио, ишчитавајући сва имена која су му давали за помињање. Сећам се случаја парохијана нашег храма. Муж и жена су се јако посвађали, дошли су у храм, а у сусрет им је изашао отац Владимир, који је, држећи велике свеће у рукама, говорио: „Данас ћемо се помолити за умножење љубави“. Зацело, некако је видео, осетио, шта је потребно овим супружницима.
Увек је понављао: „Мање се треба гордити, да не би било невоља“. Непосредно пред смрт, покуцао је на прозор једне породице, његових парохијана, и рекао им: „Хитно се спремите и бежите, за сат времена на вашу кућу ће пасти граната“. Они су га послушали, и тачно за сат времена баш на њихову кућу пала је граната, али су људи успели да се спасу. Он сам није се спасао. Рањен у експлозији бомбе, пао је на колена и у молитвеном предстојању умро. Био је заиста свештеник – слуга Божији! Цео живот се молио. Господ га је удостојио мученичке кончине“ – рекла је парохијанка Олга Љамзенко.
Друга житељка Луганска испричала је да је отац Владимир 15 минута пре експлозије био у њеној кући. „Дао ми је крст на ланчићу и рекао: „Молите се! Носите крст на грудима!“ – рекао је свештеник који ће кроз неколико минута бити покошен бомбом укро-фашиста.
О подвигу оца Владимира, о томе да његовим молитвама украјинске касетне бомбе, које су редом падале, нису експлодирале, а које би неминовно убиле много мирних житеља, говоре многи очевици. 
Овaj догађај je назван Луганским чудом. Гробу оца Владимира, сахрањеном поред Георгијевског храма, у коме је служио, без обзира на близину фронта и гранатирање, притиче много људи. Они молитвено помињу оца Владимира и изражавају наду да ће баћушка бити проглашен за првог свештеномученика Новорусије.

http://www.prijateljboziji.com/_Cudo-u-Lugansku/41359.html

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

Чудо на Менхетну

У Николајевском храму у Њујорку замироточила је икона светитеља Николаја Чудотворца. Литургија се завршила, погасили су светла, храм је постепено тонуо у атмосферу празника и сећања на светог Јована Лествичника, на великопосне дане. Почело је чишћење храма. Прве капљице мира под стаклом омалене иконе светитеља Николаја приметио је Зураб (на крштењу Григорије) Андреашвили родом из Тбилисија. Он је тог дана већ очистио витрину у којој се чувају две малене иконе светитеља Николаја архиепископа Мирликијског Чудотворца а када се спремао да оде кући видео је испод стакла на једној од икона велике капљице. 

cudo-na-menhetnu-a.jpg

„Григорије ме је позвао ка икони, прича парохијанка храма Татјана Симонова, и рекао: „Хајде да погледамо, чини ми се да су на икони капљице мира“. Узела сам лампу, да би боље погледала икону. Старији парохијани овога храма су знали да су две иконе у витрини остале неоштећене у пожару а то већ о нечему говори, али, ми никада нисмо могли ни помислити да ће једна од њих да мироточи. Код нас у храм су довозили мироточиве иконе, али овакав случај се догодио први пут за сто година у нашем храму. То је чудо“. Те вечери је по благослову архиепископа Наро-Томинског Јустинијана који управља патријаршијским парохијама у Америци, пред иконом светитеља био одслужен први акатист.

Најпознатије мироточиве иконе у Америци су Иверска икона Пресвете Богородице („Монтреалска“) која је повезана са именом убијеног подвижника Јосифа Муњоса, затим Софринска икона која је 2008. године замироточила у дому чтеца локалног храма у Хонолулуу, Нектарија, а сада позната као „Хавајска“, а такође и икона праведне Ане, мајке Пресвете Богородице, која је иконописана пре неколико година на Јелеону.

Уосталом, већина парохијана чак и ако би видела капљице мира из незнања не би придавала значај тој појави. Град „Велике јабуке“ мало верује у чуда. Стога је и вест о чуду међу њујоршким православцима ишла не тако брзо. Па и две иконе светитеља Николаја, малене обимом, показало се, слабо ко памти. Нису могли да се сете ни шифре на брави витрине.

После неколико дана успели смо да сазнамо, да се лик светитеља Николаја („зимског“) појавио у Њујоркшком храму средином 1960.године. Једном је у храм из Бостона дошао православни американац. Он је испричао да се у његовој кући догодио страшан пожар: све је изгорело а само те две иконе су остале целе и нетакнуте. Тај човек је догађај који се збио сматрао за чудо, које обавезно мора постати познато. Донео је иконе у храм и заједно са њима - прилог, благодарећи Богу за то што му је породица остала неповређена. Иконе које су „преживеле“ пожар захтевале су посебну пажњу па су биле смештене у олтар храма где су почивале до његове рестаурације. После рестаурације и освећења храма 2003. године сместили су их у витрину, где су се раније налазиле мошти светитеља. Поред икона руком је на енглеском било написано: „Које су преживеле пожар“. Две недеље је саборно духовништво посматрало како се под стаклом иконе повећавала количина мира. Јасно је било видљиво да се изменила и боја иконе наквашена миром. У пету недељу Великог поста када Црква поштује сећање на преподобну Марију Египћанку, после Литургије су открили витрину која се није отварала много година и архиепископ Јустинијан је са клиром храма одслужио молебан са акатистом великом угоднику Божијем.

cudo-na-menhetnu-b.jpg

„Ако погледамо, као на магнетофонској траци, свој живот онда ћемо ретко наћи породицу којој светитељ Николај није пружао своју помоћ. Сећам га се још од своје четврте године. Никољски храм на гробљу у провинцијском градићу централне Русије. Бака је од јутра за певницом а ја трчим по храму за њом. И читаву службу стојим испред централне храмовне иконе светитеља код десне певнице. Та икона из детињства ме прати цео живот: у цивилизованој Европи, у планинама и џунглама северног Тајланда, у далекој Индији са различитим непријатностима, ранама и истим прашњавим путевима.. И на свим тим путевима пратио ме је светитељ и чудотворац Николај. А када је било питање које иконе понети са собом преко океана у Америку, прва у ручни пртљаг је била смештена мала грчка икона светитеља Николаја „зимског“. И ето чуда у Менхетну! Зашто је замироточила управо та икона, коју је мало ко примећивао до тог времена, икона која није у скупоценој ризи, није у сјају драгог камења и украса већ је то савремени иконопис, смештена у тамни сомот у слабо осветљеној витрини? Као утеха и укрепљење наших снага пред искушења пројављено је то чудо – рекао је владика Јустинијан. 

Могу рећи само једно: требало би да будемо увек сабрани и спремни на свакакве прилике, да будемо духовно трезвени а не раслабљени. Ка томе нас позива Господ и његов велики угодник - светитељ Николај Чудотворац. А за хришћанина то је лекција: нема великих и малих икона, старих и савремених. Испада да и обична папирна икона може постати чудотворна.

Татјана Веселкина

За Фондацију ''Пријатељ Божији'' са руског превео чтец Дејан Ђуричић

http://www.prijateljboziji.com/_Cudo-na-Menhetnu-/43006.html

Подели на овим сајтовима

Како ме је Свети Нектарије привео вери

Додао садржај:: Пријатељ Божији2015-11-26 00:00:00

Године 2006, за световно поимање живота, за мене се могло рећи да сам једна млада и успешна женска особа. Радим у београдској фирми, 25 година старости, плата 1200 еура просек, самостална, одвојила се од родитеља, плаћам стан, издржавам се, успешна у послу којим се бавим. Али празна и незадовољна.Такав је био живот без Бога.

Како сам осећала незадовољство и празнину мислила сам да је у питању посао, па сам пожелела промену, и у том тренутку се у мом животу појавила особа Н.Н. са неким идејама али без новца. Видевши у томе могућност да се извучем из посла којим сам се бавила (трговачки путник-комерцијала), а и да помогнем особи Н.Н. да успе у томе што ради, поднесем захтев за дозвољен минус у банци који је одобрен у висини плате, и скоро целу плату још (између осталог и новац који је одвојен за режијске трошкове) ја позајмим тој особи уз договор са њом и још једном особом да ми се за месец дана то врати.

По нашим тадашњим договорима то је све било могуће (иако не да није било могуће него је само човек помраченог ума могао да то види онако како сам то ја тада видела). Од тог тренутка - што би народ рекао, кола су кренула низ брдо! На послу кренули проблеми, продату робу у висини од преко 3 милиона динара нисам могла да наплатим (а правило у фирми је да све што комерцијалиста не наплати одбија му се од плате). То је значило да радим један дужи период без надокнаде! Власница стана у ком сам становала долази и обавештава ме да јој се млађи син оженио и да морам у року од месец дана да напустим стан, јер они немају где да живе! То је значило да треба да исплатим све заостале режијске трошкове, да окречим стан, да нађем нови и по правилу за њега дам бар 3 – 6 месечних кирија унапред, а на плату не смем ни да помислим а камо ли да питам!

Покушавам да се снађем за новац али како то обично бива нико нема нити може да ми помогне! Родитељи немају одакле па не смем ни да их питам иако би се вероватно снашли, али не! Могу ја то сама, па ја сам самостална и на крају крајева одвојила сам се од њих! Време је пролазило, нови стан нисам ни тражила јер немам са чим да га платим, али очекивала сам повратак позајмљених пара, па ћу онда лако за стан и трошкове, и кад имаш паре лако ћеш наћи и нови стан! Ни сањала нисам да тај новац никада нећу видети! Управо то се десило-ћорсокак! Особа Н.Н. се није јављала а када сам успела да дођем до ње једино што је говорила је: “Ја немам никакве паре и ти то мени ниси позајмила него поклонила“! Као да ме неко ударио маљем у главу, све се вртело око мене! Падала сам у искушење да нађем неког да ту особу премлати, али Богу хвала нисам! Једна другарица ме примила у свој „стан“ од 20 квадрата, у ком није било места за једну а камоли за две особе, једна соба и купатило (до краја живота ћу јој бити захвална на томе).

Упала сам у очај, за мене је то била безизлазна ситуација, било ми је јако лоше и психички и физички! Где год се окренеш затворена врата. Престала сам да излазим из тог стана, на терен и на посао више нисам могла, одрађивала сам телефоном! Најгоре помисли су ми пролазиле кроз главу! Некако се, како сам тумбала те своје ствари, у мојим рукама нашла књига коју сам добила од једне другарице, и да бих побегла од свега и вероватно и од саме себе почела сам да је читам! Књига се звала „Свети Нектарије Егински, Земаљски Анђео-Небески Човек“. Од кад сам је узела у руке нисам више могла да је оставим, сузе нисам могла да зауставим, читајући је преживљавала сам сваки тренутак његовог живота! Нисам јела, нисам пила, само сам је читала, плакала и вероватно од психофизичке исцрпљености спавала!

Будила сам се са чврсто стегнутом књигом на грудима, и присећајући се онога што сам прочитала поново сам плакала и плакала, и тада сам почела да молим Светог Нектарија да ми помогне, јер ја више немам начин да се ишчупам из те ситуације, и не знам како да живим даље! Настављала сам да је читам, да плачем и да Га молим да и мени помогне! На телефон се нисам јављала та два дана док сам читала, нисам имала снаге ни за шта, само погледам ко је и смањим звоно да га не слушам! Пар сати по завршетку читања књиге, зазвонио је телефон, био је то власник фирме у којој сам радила! Морала сам да се јавим, мислећи да је сада већ све готово и да зове да види како ћу да отплатим то што нисам наплатила. Јавила сам се. Са друге стране сам чула весео глас власника фирме који ме пита како сам успела да наплатим, шта се десило, то је чудо говорио је он!

И ја сам знала да је то чудо, али ЧУДО СВЕТОГ НЕКТАРИЈА ЕГИНСКОГ, он ми је помогао! Истог тренутка сам то знала! Власник ме звао да ме то пита и да ми каже да ће да ми пусти плату на текући рачун и почео је да прича о послу, више га нисам чула, рекла сам да сам код купца и да ћу га позвати касније! Опет нисам могла да зауставим сузе, помешала се радост, срећа, захвалност и туга и све! Тада сам схватила да је онда када сам остала сама, потпуно сама у јако тешкој ситуацији једино Господ био ту и његов угодник СВЕТИ НЕКТАРИЈЕ ЕГИНСКИ! Као да је спала тама и мрак са мојих очију и постала сам свесна да једину помоћ, једину наду, једину радост, једину љубав човек може наћи у Цркви Божијој, у Богу и његовим светитељима.

Тада сам почела да поново идем у Цркву (ишла сам као дете када ме бака водила, учила да постим и да се причешћујем) у коју дуго дуго нисам ишла! Све се јако брзо решило, нашла сам убрзо нови стан, вратила дугове, исплатила минус у банци и почела коначно нормално да живим! Такав је живот уз Бога! Обећала сам тада Светом Нектарију да ћу свима и увек причати како ми је помогао, како ме је увео у Свету Цркву и омогућио да спашавам своју душу, и ако Бог да да ћу некада отићи на Егину да се поклоним његовим Светим моштима!

Од тога дана више не осећам ону празнину коју сам осећала када сам имала сву овоземаљску славу, тј. све оно што, нажалост, данашњи млади људи желе новац, успех и моћ! Свети Нектарије Егински је велики, велики светитељ за мене и знам да за све за што му се човек из срца помоли и завапи да ће помоћи и услишити, увек је ту близу и бди над нама, чека да му завапимо! Сaмо Господ зна колико је људи као и мене спасао очаја, туге, болести и чак и смрти и привео Цркви Божијој!

Свети Нектарије Егински, моли Бога за нас грешне!

Сестра у Христу, Јелена

http://www.prijateljboziji.com/_Kako-me-je-Sveti-Nektarije-priveo-veri/43012.html

Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати.

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...
Настављају се чуда на фресци преп. Сергија

prep-sergej-a.jpg

Када су радници храма и први парохијани рано изјутра дошли у храм на Свету Лигургију, одмах су запазили крст који се појавио на лику Преподобног.

Изображење крста је врло јасно, као да је насликано четкицом са необично масном течношћу. Крст овенчава лик Свете Тројице, који држи Преподобни. Пројављени крст се посебно рељефно и јасно види при одсјају свећа.

Запослени у храму сведоче да претходне вечери – када се храм пред ноћ затвара – на фресци ничег сличног није било.

Клирици, скупа с настојатељем протојерејом Петром Дмитруком, уздржавају се од коментара.

Првог фебруара пред фреском је одслужен молебан.

Иначе, ово није први пут да се дешавају чуда на овој фресци. Парохијани се добро сећају претходних случајева мироточења на фресци: сваки пут лик је био прекривен миром уочи драматичних догађаја у Донбасу: у априлу 2014. године и септембру 2015. године.

Извор: Православие.ру

Подели на овим сајтовима

Настављају се чуда на фресци преп. Сергија

prep-sergej-a.jpg

....Клирици, скупа с настојатељем протојерејом Петром Дмитруком, уздржавају се од коментара.

Извор: Православие.ру

зашто ли они ћуте? ако је ово чудо, требало би га разгласити. свештенству људи верују.

Подели на овим сајтовима

Таворски облак
Дневне новине „Комсомолскаја правда“ пишу следеће: „Сергеј Миров, учесник истраживања организованог овог лета од стране радне групе Саборне богословске комисије у вези чудотворних знакова, рекао је да је истраживање изведено од стране руских и израелских метеоролога. Према његовим речима, на основу прикупљених података стручњаци су закључили да примећена магла не може бити произведена на тако сухом ваздуху и температури.“
tavor-a.jpg

Миров је истакао да се „спуштање благословеног облака“ дешава само на подручју православног манастира. Он је још додао да се током празничне службе над верницима распрши упадљива сфера а затим се облак појави над крстом цркве Преображења, који потом расте у димензијама и спушта се на вернике прекривајући их и изливајући на њих животворну влагу.“
Интерфакс извјештава следеће: „Павел Флоренски, руски академик са Руске академије природних наука и шеф радне групе о чудотворним знацима, је рекао да је његов тим, уз помоћ савремене високопрецизне опреме, истражио појаву Светог Огња у цркви Гроба Господњег у Јерусалиму на Велику суботу уочи Васкрса.“ „Закључак је једноставан: појава Огња праћена је снажним пиезоелектричним феноменом у цркви, слично оном који се јавља током олује са грмљавином, али без олује. Дакле, то значи да се овај догађај може сматрати чудотворним,“ сматра он.
Већ у 4. столећу света царица Јелена Равноапостолна саградила је храм у част Преображења Господа на планини Тавор. На крају 11. столећа крсташи су, покоривши Палестину, пронашли неколико храмова и манастира на Тавору, претворивши их у римокатоличке. Победом Сарацена над Палестином на крају 12. столећа светиње на Тавору биле су уништене. Дуго времена ова света планина остала је ненасељена, и само су на дан Преображења православци и католици обављали црквене службе на рушевинама бивших храмова.
tavor-b.jpg

Године 1849. патријарх Кирил II Јерусалимски почео је да се залаже за добијање дозволе од турске владе да се изгради храм на Тавору. Одлука је спроведена тек 1860. године, када је храм изграђен на рушевинама древне грчке цркве. Изнад врата храма налази се натпис на грчком језику: „На древним рушевинама на планини Тавор саграђен је свети храм посвећен Преображењу Господа и Спаса нашега. Храм је изграђен под окриљем патријарха Кирила II Јерусалимског, а о трошку братства светог Гроба Господњег.“
У Русији се такође налази спомен на славно Преображење Господа на планини Тавор. У московској цркви Свих жалосних и у цркви у селу Новоспаскиј (Деденево, московска провинција) налазе се камење са Тавора које је давно донето, а које се тамо чува дуже време. Постоји основа за мишљење да ови споменици о светој планини за Хришћане нису јединствени у нашим храмовима.

Извор: јohnsanidopoulos.com

http://www.prijateljboziji.com/_Tavorski-oblak/46147.html

Подели на овим сајтовима

• 4 months later...

Милица проходала

У читавој историји човечанства није било ни једног тренутка када Бог није изливао своју доброту и благодат на људе који страдају, пате, болују... Тако и данас у ери високе науке и технологије, особито медицине, Отац небески не престаје да исцељује и дарује радост оздрављења онима који од Њега траже. Али, ту су и Његови свети који пред Њим предстоје за наше потребе. Међу њима и чудотворни свети Нектарије Егински.

Милица Мишковић, ћерка Јована Мишковића, радника Колубарског округа у Ваљеву, чудесно је исцељена. На молитве светог Нектарија устала је из колица и сада нормално хода, а иначе је боловала од мултиплекс склерозе.

milica.jpgПорука коју ми је Јован послао на Фејсбук страницу „Свети Нектарије Егински“ гласи: Слава ти и милост Свети Нектарије, у име моје и име мог детета! Хоћу овде да посведочим славу твоју. Сликом мог детета коју је отац Ненад положио на твоје свете мошти, мојим молитвеним писмом, твојом светом иконом и уљем које ми је отац Ненад донео са Егине – моја ћерка је устала из колица и самостално се креће. Зато слава теби, свече Божји, слава Богу који те прослави и дарова нама грешнима да нас лечиш и спасаваш. Амин!

Забележио: Протојереј-ставрофор Ненад Андрић

http://www.prijateljboziji.com/_Milica-prohodala/52080.html

Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати.

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Исцјељења пред моштима Св. Луке Кримског

Кипарска православна црква саопштила је о чудесним исцјељењима која су се догодила током боравка моштију Светог Луке Кримског на Кипру. Кивот са честицом моштију донесен је са Крима на Кипар гдје је боравио од 31. маја до 14. јуна. Како наводи Митрополит тамасоски и орински Исаија у писму Митрополиту кијевском и све Украјине Онуфрију, које преноси прес-служба Кримске епархије, једна жена је двије недеље прије доласка моштију у сну видјела Светитеља који јој је испричао о болести за коју није знала да има, као и то да ће је он исцијелити када кивот са његовим моштима 1. јуна дође у село Агиа Варвара.

sv-luka-krimski-a.jpg„Жена је отишла љекару који је потврдио болест. Жена се исцијелила о чему је сама испричала за вријеме боравка светиње у храму“, наводи се у писму.

Други случај догодио се са трогодишњим дјечаком који је боловао од леукемије.

„Отац је безуспјешно покушавао да пронађе одговарајућег донора за трансплатацију коштане сржи. Били су на молебану Светом Луки и следећи дан донор је пронађен“, пише Митрополит Исаија.

Архиепископ Лука (у свијету Валентин Феликсович Војно-Јасеницки), хирург, професор медицине, родио се у Керчи 1877. године. Након завршене средње школе одлучио је да ће живот посветити само ономе „што је корисно за оне који страдају“ и изабрао је медицину.

sv-luka-krimski-b.jpgДипломиравши на универзитету, будући архиепископ бавио се медицинском праксом и научним истраживањем. Двадесетих година ХХ вијека радио је у Ташкенту као хирург и активно учествовао у црквеном животу.

Након смрти супруге рукоположен је у свештенички чин, а након три године примио је и монашки постриг, добивши име Светог апостола, јеванђелисте и љекара Луке. Убрзо је и хиротонисан за епископа. Почео је дугогодишњи период страдања по затворима и прогонствима.

Од 1946. до 1961. године Свети Лука је био предстојатељ Кримске епархије. Упокојио се 11. јуна 1961. Украјинска православна црква Московске патријаршије га је локално прославила 1995, а 2000. је прибројан сабору новомученика Руске православне цркве. Његове свете мошти обретене су 1996. и данас се чувају у храму Свете Тројице у Симферпољу. 

Са енглеског: Свештеник Александар Орландић
Извор: interfax-religion.com, Митрополија Црногорско-приморска

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Чудесно јављање преко радија

Јављања светих Божијих угодника и њихова благодатна и чудесна помоћ људима одвија се на много начина. Често пута и начини и средства којима се у својим чудодејствима користе су, најблаже речено, фасцинантна. Свети у својим јављањима користе заиста све како би допрли до свести и душа оних којима помажу.

Овo се догодило мојим пријатељима 2. јула 2009. године, дан после блаженог упокојења Старца Јосифа Ватопедског. Моја пријатељица и њен супруг су пролазили кроз веома тежак период у њиховом браку. Проблем су стварали свекар и свекрва јер су били непријатељски настројени према снаји, а нису се лепо односили ни према свом сину. Они су покушавали да посвађају супружнике да би дошло до развода. Моји пријатељи су имали четворо деце, а свекар и свекрва су на разне начине и кроз писма стварали проблеме и свађе. Успели су и рођаке да наговоре да буду против њих. Пошто су моји пријатељи били духовна деца Старца Јефрема Ватопедског нису враћали ватру на ватру, већ су показивали стрпљење и покушавали да сачувају своју породицу. Ипак, као људи су страдали због свега што им се догађало. Жена је помислила да је све њена кривица јер су сви били против ње и обузело ју је очајање. Старац Јефрем јој је рекао да није њена кривица и да заборави све то. Ипак, она није могла да се избори са негативним мислима.

radio.jpgДан после упокојења Старца Јосифа, док је моја пријатељица возила децу у школу чула је на радију глас који је јасно говорио да не дозволи да Сатана уђе у њену кућу и да мора да га се отараси, јер је његова велика жеља да растура бракове и породице. Такође јој је глас говорио да све што јој се дешава није њена кривица, већ је Сатана тај који је подстиче да мисли да је њена кривица и који јој ствара непотребне проблеме. Када се вратила кући испричала је супругу да је слушала преко радија веома добру проповед коју је изговорио неки старац и која се тицала баш њиховог проблема. Када је супруг ушао у кола слушао је интервју са Старцем Јосифом Ватопедским који је водио репортер за Лимасолски Радио. Интервју је био одличан али није имао везе са њиховим проблемом. Размишљао је да затражи ЦД да преслуша са својом супругом. Тако је и урадио затраживши копију ЦД-а.

Следећег дана је отишао на вечерњу службу у оближњи манастир. Док је возио пустио је ЦД, али ни у једном делу Старац није говорио о ономе што је његова супруга причала. Тако да је супруг помислио да је све чудно. Онда се досетио да у то време док је његова супруга возила децу у школу манастир преко радија емитује Свету Литургију, а не нешто друго. Оно што се догодило ми не можемо да схватимо својом логиком. Старац Јосиф је говорио његовој супрузи за време Свете Литургије!

Ово доказује да је Старац Јосиф угодио Богу и добио дар да може да помаже људима који пате и који страдају због напада непомјаника, али и клевета људи.

Овај догађај нам не доказује само специјални дар Старца већ и да постоји живот након смрти, и да је наш Бог Жив Бог. Наш Господ није теорија или научна фантастика као што многи људи које је Он створио мисле и сумњају.

Све сам ово испричао Игуману Ватопеда, Старцу Јефрему. Није био изненађен, јер је знао каквим је животом Старац живео. Митрополит Атанасије Лимасолски је био такође обавештен, а он је потврдио да је ујутро била Света Литургија. Добио сам дозволу од својих пријатеља да испричам како им је Старац Јосиф помогао преко Радија, али да не спомињем њихова имена.

Извор: manastir-lepavina.org 

http://www.prijateljboziji.com/_Cudesno-javljanje-preko-radija/60137.html

Подели на овим сајтовима

Када сам први пут укључио да одслушам, искрено, препао сам се, такав ми је био неки осећај, а онда ми се појавила мисао која ме подсетила на Христове речи које сам негде прочитао али се не сећам детаља као и коме су упућене: ''Не бој се..''. Испод снимка постоји опис догађаја како је настао аудио запис. Можда је већ раније неко други постављао овај линк на сајту, али, што се мене тиче, тек га пре неки дан први пут одслушах.

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

Врбе процветале на мразу

И ове године, уочи празника Ваведења Пресвете Богородице, у ноћи између 3 до 4. децембра, око поноћи у Свето-Казањском манастиру у Тројицки у Русији на неколико минута, без обзира на мраз, процветале су све врбе.

Чудо се десило мразовите зимске ноћи у Свето-Казањском манастиру града Тројицка, Чељабинске области. Врба се уочи празника, на неколико сати била расцвјетала, саопштава информативни портал Чељабинска.

vrba-a.jpgТројицке монахиње су биле свједоци правог Божијег чуда. «Успавана» врба уочи празника Ваведења Пресвете Богородице у храм изненада је процвјетала. Чудо се десило ноћу баш послије великих снијежних падавина. Без обзира на право зимско вријеме, појаву реса на врби ипак су сви чекали.

- У колико сати ће се врба расцвјетати није се сигурно знало. Али старије монахиње знају да се то дешава ноћу. Неколико пута су сестре с фењерима ишле до дрвета да виде да ли се дрво расцвјетало. И тако су монахиње ходале с фењерима ноћу иза манастирске ограде док нијесу видјеле то што су чекале с вјером и скоро дјечијом надом - речено је за сајт «Први Чељабинска».

Монахиње су одрезале неколико грана, да их подсјећају на чудо које се десило. Сестре су успјеле таман на вријеме: послије неколико часова пупољци су се затворили, и дрво је добило ранији изглед. 

Иначе, сваке године лед који прекрива пупољке врба 10-20 минута пре поноћи пуца и врба почиње да цвета. На неким гранама може се појавити чак и лишће. Следећег јутра у храмовима може да се види велики број ових грана, које доносе парохијани. Ако се грана однесе кући и стави у воду, онда ће наставити да цвета, али својим уобичајеним темпом који траје око две недеље. 

Извор: православие.ру, цирота.ру

http://www.prijateljboziji.com/_Vrbe-procvetale-na-mrazu/62541.html

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

На Богојављење замироточила икона Спаситеља

Мироточива икона „Спас Нерукотворни“ у храму Три јерарха у Казахстану, уочи празника Богојављења, поново је замироточила, саопштава Казинформ.

Мироточива икона „Спас Нерукотворни“, која се сматра једином у Казахстану, налази се у Жамбилској области, у граду Каратау Таласког рајона. Уочи празника Богојављења икона је поново замироточила, саопштава Казинформ.

Икона „Нерукотворни Образ Господа нашега Исуса Христа“, налази се у храму Три Светитеља (Три јерарха) у граду Каратау, а живописао ју је локални умјетник Виктор Исајев 1999.

Први пут икона «Спас Нерукотворни» замироточила је 26. марта 2000. у току Страсне седмице, уочи Васкрса. На лику Исуса Христа појавиле су се капи мира — мирисног љековитог својства. Тада су икону пренијели у Тараз ради молебна, у току којег је био забиљежен први случај исцјељења деветогодишње дјевојчице од сљепила. Затим је било још неколико случајева исцјељења људи с обољелим бубрезима, с тешким кожним обољењима и од наркозависности.

Према ријечима настојатеља цркве Три светитеља у Каратау, оца Петра, који служи у том храму више од двадесет година, овога пута чудотворна икона «Нерукотворни образ Исуса Христа» замироточила је 15. јануара, уочи празновања Богојављења.

Мироточење се обично сматра знаком који наговјештава неки важан, судбоносан догађај или се даје људима ради духовног јачања и тјелесног исцјељења.

Сагласно црквеном предању, нерукотворни лик Господа Исуса Христа појавио се пошто је владар града Едесе, повјеровавши у Христа, замолио да му пошаљу слику Спаситеља да се исцјељују од својих болести. Христос се умио и обрисао лице марамом на којој се отиснуо његов лик.

Храм Три светитеља је био први храм који се појавио у граду Каратау, 1989. Три светитеља — Василије Велики, Јован Златоусти и Григорије Богослов — сматрају се покровитељима града Каратау, који је основан средином 60-их година прошлог вијека. Обичну једноспратну стамбену кућу преуредили су у православни храм. Када су у разорном урагану у Каратау тешко погођене стамбене зграде и индустријски објекти, када су поломљена стабла и стубови, храм је опстао. Сада је каратауска црква Три светитеља с њеним јединственим иконама мјесто поклоњења.

С руског: Марија Живковић
Извор: Православије.ру

http://www.prijateljboziji.com/_Na-Bogojavljenje-zamirotocila-ikona-Spasitelja/66817.html

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Богородичин лик на прозору

У васкршњој вечери на једном од прозора дома житеља села Први Гал, Бадри Кецбаиа, појавио се облик који подсећа на лик Богородице. Од тада, у село пристижу колоне православних верника а посетио га је чак и поглавар абхашке православне цркве Висарион (Аплиаа).

Бадри Кетсбаиа је објавио  да су лик он и његова супруга пронашли око шест увече 16. априла, на Ускрс. У почетку су мислили да су деца нанела неке боје на стакло, али су загледавши ближе закључили да се никакве боје на стаклу не виде. "Схватили смо да је то нешто необично," - рекао је Бадри.

lik-na-prozoru-a.jpg

Његов 12-годишњи син је фотографисао прозор са лицем Богородице и објавио на друштвеним мрежама. Већ сутрадан миран живот становника села драматично се променио: необично за сеоске путеве бескрајне реке аутомобила и аутобуса, комбија и такси возила са путницима, колоне планинара, људе свих узраста, старије особе и студенти, пристигли су пред кућу Бадри Кетсбаиа да лично виде слику на стаклу. 

''Када смо се довезли до куће, било је јасно да ћемо аутомобил морати да паркирамо далеко од капије. Истоварили смо ранац са опремом фоторепортера: фотоапаратом, камером, стативом. Морали смо да идемо прилично далеко под свим тим теретом. У дворишту породице Кецбаиа затекли смо мноштво верника''. 

"Не могу речима описати осећања. То је чудо!" - скоро у сузама, изговара Асмат Чургулиа, који је дошао из села Чхортол. Исто се поновило са још неколико људи на путу. Скептични став новинарски екипе Спутњика био је прилично ублажен под утицајем таквих коментара. ''Када смо стигли пред капију, затекли смо следећи призор: двориште је било пуно људи, а највећа концентрација је примећена пред прозором на првом спрату куће на десној страни. То није био пластични прозор као у већини кућа, већ прозор са дрвеним рамом и обичним стаклом. Из даљине лик се није могао да види, а ни загледањем изблиза, такође. Како се испоставило, подражавајући старицу са марамом на глави како стоји пред прозорским окном, морали смо да изаберемо одговарајући угао за гледање, и тек онда смо могли да видимо обрисе лика Богородице''. 

Бадри Кецбаиа је рекао да слика Богородице као да је унутар стакла које изгледа глатко као и увек. И свако ко је дошао, доносио би са собом свећу, не једну већ десет, палећи их за рођаке и блиске пријатеље. Домаћини су чак морали да изграде дрвену подлогу испред прозора, на којој су посетиоци могли палити свеће. Под великим јасеном који би, по речима власника куће, могао имати и 250 година, постављене су клупе за старије и немоћне, којих је било заиста много. 

lik-na-prozoru-b.jpg

И једна жена током молитве била је, некако, ван себе. Мумлала је некакве непознате речи а нека невидљива сила беше је бацила на земљу на којој је, преврћући се, стигла скоро до капије. Њен млади пратилац се крстио и умиривао је говорећи јој да је басовска сила изашла напоље. Касније се шапутало да се овој жени јавила Богородица рекавши јој да је на том месту пред кућом некада била црква и да се лик у прозору појавио јер је небеска сила желела да се врати у своје место. 

Бадри Кецбаиа је изјавио да његова породица на том месту живи већ 250 година али да никада није чуо за цркву која би могла бити овде. Власник куће је рекао да је дан пре него што је дошао на чело абхашког православне цркве јереј Висарион (Аплиаа) посаветовао да гледа кроз прозор за недељу дана, а онда ће одлучити шта да се ради. "Још је, после тога, отац Висарион рекао да припазимо неће ли се ко излечити од тога што је на прозору. Ово је неопходно да би разумели да ли појава поседује лековите моћи." - рекао је Бадри Кецбаиа. 

У међувремену, реке људи у дворишту села Први Гал нису пресушиле. Али Бадри Кецбаиа не жали, каже да му се на дом спустила милост.

За Фондацију Пријатељ Божији превела: Јелисавета Јовановић
Извор: sputnik-abkhazia.ru 

http://www.prijateljboziji.com/_Bogorodicin-lik-na-prozoru/71700.html

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...