Jump to content

Православна порука, мисао дана....

Препоручена порука

Ничега се не бој, и никада се не бој, и не тугуј. Само нек покајања код тебе не понестане - а Бог ће ти све опростити. Јер нити има таквога греха, нити га може бити на овој земљи, да га Бог не би опростио искреном покајнику. Нити је човек кадар учинити тако велики грех да исцрпе безграничну Божију љубав. Зар може бити тако велики грех да превазиђе Божију љубав? О покајању се само, о непрестаном, брини, а бојазан одагнај сасвим. Веруј да те Бог воли тако како ти и не помишљаш, па макар и са грехом твојим и у греху твом воли. А због једног покајника већма се тамо на небу радују него због десет праведника, речено је давно. Иди, дакле, и не бој се. На људе се не љути, на увреде се не срди. Покојнику опрости у срцу чиме те је увредио, помири се са њим уистину. Ако се кајеш, онда и волиш. А ако будеш волела, онда си већ Божја ... Љубављу се све искупљује, све се спасава. Та кад сам се ја, такав исти грешник као и ти, обрадовао твоме кајању и пожалио те, колико ли ће се већма обрадовати Бог ! Љубав је тако неоцењиво благо да њоме сав свет купити можеш, и не само своје него још и туђе грехе можеш искупити. Иди и не бој се.

Браћа Карамазови, Ф. М. Достојевски - Старац Зосима

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

14907137_1465162580167791_8050848275839444094_n.jpg.4f09720ad26b20ab32edbd69b3404e21.jpg

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Ум заслепљују три страсти: среброљубље, славољубље и сластољубље. Немој да храниш своју плот страстима, немој је неговати, угађати јој и тако је окретати против духа. Јер ће дух да буде заточеник плоти. Ништа тако брзо не гаси код нас дух вере као неуздржање, похлепа и преједање, расејан, распојасан живот. Забрањуј себи чулна задовољства са надом да ћеш уместо њих добити задовољства виша, духовна, Божанска. Свако везивање за земаљско је ђавоља жеља и жеља нашег самољубља.

Старац Сава Псковопечерски

https://prijateljboziji.com/три-страсти-4/

Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати.

Подели на овим сајтовима

Како лако и брзо може да нас спасе Господ! Тренутно, неочекивано и неприметно. Често сам ја дању бивао велики грешник, да бих увече, после молитве одлазио на покој оправдан и бељи од снега благошћу Светога Духа, са најдубљим миром и сладошћу у срцу. Како је лако Господу да нас спасе и у вече нашег живота, при заласку наших дана! О спаси, спаси, спаси ме, преблаги Господе, и прими ме у Царство своје небеско! Теби је све могуће. Своме господару стојимо или падамо. Али ћемо стајати, јер је Бог моћан да нас усправи (уп. Рим.14,4).

СВЕТИ ЈОВАН КРОНШТАТСКИ "МОЈ ЖИВОТ У ХРИСТУ"

"Ne srami se nagog, otkrivenog srca. Sramotno je samo srce bez ljubavi." 🕊

Подели на овим сајтовима

Врло често људи се нађу у недоумици како се понашати према животињи, сматрајући да оно што следује људима, не следује и животињама. Међутим, заповест о љубави према ближњем истоветна је заповести о милосрђу према животињама. Јер рај је унутра у нама. Или није!

Кривудавим прашњавим путем ишли су човек и његов пас. Умор их је толико савладао да су једва корачали. Одједном угледаше диван призор. Лепу капију са ниском оградом, а иза ње ливаду пуну разнобојног цвећа.

-  Шта је ово? - упита човек чувара који је седео на улазу.

- Ово је Рај. Ти си умро и сад можеш у миру да се одмориш.

- Има ли ту воде?

- Има колико ти душа жели. Има фонтана и базена.

- Је л' може нешто и да се поједе?

- Све што пожелиш.

- А за мог пса има ли нешто?

- Жао ми је, али псима није дозвољен улаз. Ти уђи, али он мора остати испред врата.

Кад то чу, човек само уморно одмахну руком и настави пут. Пас је ишао за њим. После неког времена, опет им се указа диван призор. И ту је на улазу седео чувар.

- Јако сам жедан, има ли код вас воде?

- Уђи слободно, у дворишту је извор.

- А мој пас? И он је жедан!

- Може и он. Поред извора видећеш појилицу за животиње.

- Гладан сам.

- Добићеш вечеру.

- А мој пас?

- Биће нешто и за њега, не брини.

- Које је ово место?

- Ово је Рај.

- Како сад опет Рај. Већ смо били на једном месту за које су нам рекли да је Рај.

- Слагали су вас. Тамо је Ад - пакао. Оно што сте видели на улазу су само кулисе.

- Ако је тако, зашто ви трпите њихове лажи?

- Зато што нам користе, јер до правог Раја долазе само они који не напуштају своје пријатеље и своје ближње.

Подели на овим сајтовима

Dobri nas o. Ljuba...

...

https://www.facebook.com/hc_ref=ARQ8852w78XuOtcy7w6pBejM2esS6niZBgoHI04fFQOcBUJL4amDWaXM12uonu8BTRQ

"ПРОТОЈЕРЕЈ ЉУБИВОЈЕ СТОЈАНОВИЋ
... Ђаво из зависти неће да победи свој страх од Бога, ђаво верује, али се боји и чувајмо се ми тог стања...

...Књига о Јову, верујем да сте многи од вас прочитали или чули за њу, у којој се говори да пред Бога долазе синови Божији, анђели и ДОЛАЗИ САТАНА И БОГ МУ НЕ КАЖЕ – МАРШ ОД МЕНЕ, ЗНАЧИ БОГ ВОЛИ. Иако је ђаво сам свој непријатељ, не можемо ми бити непријатељи Божији, када чинимо зло ми смо непријатељи сами себи. Зло није преступ неког закона, зло је одвајање од Бога. И сада Бог не каже сатани – бежи, значи ето одговора на питање да ли ђаво може да се спасе. Може, али неће. Па где је онда Божија моћ ту? Па Бог није насилник, Бог није хладнокрван, равнодушан – баш ме брига нек пропада,него није насилник, дао је слободу створеним бићима. И он по својој слободи коју је злоупотребио чини зло, верује, ђаво није атеиста, он верује и дрхти и у свом страху чини свашта. И сада Бог, на основу ове књиге о Јову, му каже, малтене, немој се плашити, стани, јеси видео, био си по свету, обилазио свет, јеси видео човека Јова како је благочестив, добар и тако даље... И шта ђаво каже – ја нећу да се угледам на њега, лако је бити добар кад му Бог све даје. Шта он пројављује – завист. Чувајмо се зависти, браћо и сестре, чувајмо се зависти. Каин је из зависти убио Авеља. Ђаво из зависти неће да победи свој страх од Бога, ђаво верује, али се боји и чувајмо се ми тог стања. Свако од нас има неки свој проблем, свој грех, и није проблем учињено дело које ми не можемо негирањем поправити, не можемо га ни злопамћењем, ни самооправдањем, можемо га само љубављу победити верујући да је Бог Љубав и да ће нам опростити.

71148956_694082181092558_784208964656037

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

71527483_638619833208519_711328029682434
M.FACEBOOK.COM

БОЖИЈА ЧУДА СВЕТИ #ПАЈСИЈЕ #СВЕТOГOРАЦ - Лoгика Старче, какво...

"Ne srami se nagog, otkrivenog srca. Sramotno je samo srce bez ljubavi." 🕊

Подели на овим сајтовима

On 3. 10. 2019. at 21:22, Smaragdni kamičak рече
71527483_638619833208519_711328029682434
M.FACEBOOK.COM

БОЖИЈА ЧУДА СВЕТИ #ПАЈСИЈЕ #СВЕТOГOРАЦ - Лoгика Старче, какво...

Expand  

Tako je Kamičak. :)

Подели на овим сајтовима

" Једна од најбитнијих разлика између нас је ова: ви се држите мозга, а ми вере. Ви негујете рационализам, и уопште - само људски фактор. " odlican tekst! :)

Подели на овим сајтовима

On 4. 10. 2019. at 8:29, Aleksandra_A рече

" Једна од најбитнијих разлика између нас је ова: ви се држите мозга, а ми вере. Ви негујете рационализам, и уопште - само људски фактор. " odlican tekst! :)

Expand  

Jeste, to je olakšavajuća okolnost postojanja i lakšeg života u svetu danas, Hrišćanima. Jer vera nam pomaže da prevazidjemo logiku ovog sveta a onda nam Gospod po veri našoj i daje.

I u tom krugu...čuda su svaki dan, ma živiš...a sve je kao isto, a ništa isto nije...slava Bogu za sve!

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...