Jump to content

Православна порука, мисао дана....

Препоручена порука

Лепа поука

«На почетку заволи оне, којима хоћеш да проповедаш о Христу, затим поступи тако да би и они тебе заволели, а потом им говори о Христу».
Светитељ Николај (Касаткин), просветитељ Јапана

Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Screenshot_2.png

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Ми не разумијемо да овај непријатељ, који се налази унутар нас, није наш; он није наша личност. Он је само искушење. То је срж проблема са егом. Ми уједињујемо нашу личност, која је непроцјењив догађај, са нашим грешкама. Ми збуњујемо нашу личност са нашим гријехом; ми вјенчавамо ове двије ствари, и имамо погрешну слику о томе ко смо. Ми не знамо ко смо, и требамо неког да нам покаже ко смо ми; требамо некога да нам отвори очи како бисмо бар видјели нашу таму.

старац Дионисије

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Покајање. Препознавање наших грешака и наших гријеха, то је највећа ствар коју можемо да учинимо. Не да препознамо наше гријехе у циљу да бисмо успјели у нечем другом, већ само да бисмо видјели истину о нама самима. Свети Исак, велики мистик Цркве, рекао је да је онај ко прихвати, ко разумије, ко препозна свој гријех пред Господом, у стварности највећи. Он је већи од онога ко је наслиједио цијели свијет, ко храни све људе, ко чини чудеса, ко васкрсава мртве. Овај човјек, први, већи је зато што никад не може да падне. Он има стабилност, ниво, мјесто на коме може разговарати са Господом. Он има мјесто на коме може призвати Господа својим сузама, својим покајањем, разумијевањем да је урадио погрешно. И одмах му постаје јасно. Свјетлост долази из њега. Он постаје духовни љекар, учитељ или отац, зато што га није страх да препозна гријехе. За њега није проблем да каже: „Опростите ми, била је моја грешка.“ То је кључ да се побјегне од свих ђавољих капљица.

старац Диониисије

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Љубав је више од савјести. Савјест је нешто што вам каже: „Учинио си то, учинио си то, учинио си то.“ То је као да смо под нашим личним судом. Али љубав је нешто много више. Љубав нас чини спремним да платимо за гријехе других. То је много већи корак. Не само да препознамо властите гријехе, већ да можемо да платимо за гријехе за које нисмо одговорни, као што је Христос учинио. То је љубав.

ст.Дионисије

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, Матусал рече

Није мисао али је порука. Уколико некога занима сутра је разрешење на сир по типику који је издао синод спц.

18698572_1334620976574161_600615913_o.jpg

Moram da ispravim svoj post. U tipiku pise rec sirjec koju su neki protumacili kao sir, tako su i meni rekli svestenici i rekli da je razreseno na sir. Posto mi jeo ovo bilo sumnjivo proverio sam u recniku. Rec sirjec znaci to jest ili tako reci. Izvinjivam se svima na brzopletosti i neproverenoj informaciji.

Подели на овим сајтовима

" Nakon ovog doba, kao u sedmi dan, Bog ce pocinuti, i uciniti da mi, koji smo sedmi dan, nadjemo pocinka u njemu samome.....Ovo sedmo ( doba ) bit ce nasa subota, kojoj kraj nece biti vecer, nego Dan Gospodnji, kao osmi vecni dan, sto je posvecen Hristovim uskrsnucem, a koji u praliku najavljuje vecni pocinak ne samo duha nego i tela.

Tu cemo mirovati i videti , videt cemo i ljubit cemo, ljubit cemo i slavit cemo. Eto to ce biti na kraju a bez kraja ! Jer sto je drugo nasa svrha nego doci u kraljevstvo kojemu nema nikakva kraja ? "

Sv. Avgustin

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Јер ако истрпиш свакодневни подвиг сваки пут када примораш своју душу да издржи хладну реч, подсмех и разобличење, постајеш исповедница. Кад год будеш трпељива. задобијаш венац и то ти се пред Богом рачуна као свакодневно мучеништво.

старац Јосиф Исихаста

http://manastirpodmaine.org/starac-josif-isihasta-od-sada-svet-je-za-tebe-umro-i-ti-si-umrla-za-svet/

• Волим 1

Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати.

Подели на овим сајтовима

Ближи се крај

Мало је времена, и непознато нам је кад ће оно истећи. Боримо се, дакле, и будимо опрезни, а гневом (на Ђавола) и ватреном молитвом уклонимо сваку рђаву помисао. Ако пролијемо сузе, имаћемо велику корист, јер сузе очишћују душу и чине је бељом од снега. Будимо спремни да се храбро боримо, јер се надмећемо са силама мрака које нам никад нису савезници и никада не умањују своје нападе. Разбудимо се и немојмо дремати, јер погибељ прети нашем вечном животу. Ако изгубимо победу, изгубили смо и душу, изгубили смо вечни починак и радост у Богу и осудили смо саме себе на другу смрт а то је вечна разлученост од Бога. Нека се то никад не догоди!

Старац Јефрем Филотејски и Аризонски

http://www.prijateljboziji.com/Pouka-dana/2017-06-06/26.html

• Волим 1

Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати.

Подели на овим сајтовима

Сиромашни духом

Сиромаштво духом, смиреност, изазива плач над собом; плач над собом изазива кротост; кротост изазива глад и жеђ за правдом; глад и жеђ за правдом изазива милостивост; милостивост изазива чистоту срца; чистота срца - мир и миротворство; миротворство - радо подношење гоњења правде ради; радосно подношење гоњења правде ради изазива благу негневљивост; блага негневљивост – бестрашће; бестрашће – потпуну преданост Богу; преданост Богу – непротивљење злу злом; непротивљење злу злом изазива љубав према непријатељима. Љубав према непријатељима је завршна врлина, круна свих врлина.

Преподобни Јустин Ћелијски

http://www.prijateljboziji.com/Pouka-dana/26.html

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Хришћани живе на земљи, али изнад свега земаљског; међу људима, али изнад свега људског; спутани, али  слободни; у тескоби, али ничим непоробљени; у свету немају  ништа, али су сва блага њихова; живе двојаким животом, један презирући, а о другом се старајући; кроз умртвљавање су бесмртни; кроз одвајање од твари сједињени су с Богом; не знају за страсну љубав, већ горе љубављу божанственом и бестрасном; наслеђе је њихово - Извор светлости...

Свети Григорије Богослов

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...