Jump to content

Православна порука, мисао дана....

Препоручена порука

Тешко је нашој плоти

Тешко је нашој плоти, хришћани, своје се зле ћуди одрећи. Међутим, то вера хришћанска тражи од нас. Да бисмо се очистили, потребно је следеће: 1) Увек да имамо пред очима својим непорочни живот Христов и у то својим духовним очима да гледамо. Зато је потребно читати или слушати свето Јеванђеље, у којем је живот Христов описан. Ово не искључује житија светитеља Божијих, који су тако, имајући пред собом Његов божански лик, Њему подражавали.

2) Свом снагом и свом силом себе терати на борбу са страстима које се рађају у срцу. Чим се у срцу оне појаве, одмах их одсецати, а оно што је њима супротно у срце примати. На пример, против гордости - смирење, против гнева, злобе, освете, мржње, зависти, нечистоте - трпљење, кротост, љубав, добронамерност, чистоту живота Христовог примати, те тако страсти које се рађају смиривати и кротити. Лако је то говорити, али није лако чинити, о хришћанине! Јер, зло нам је у природи, те против страсти се борити и побеђивати их није ништа друго до борити се против себе сама и себе самог побеђивати. Тешка је то битка и победа, али је победа велика!

3) Будући да је наш труд без помоћи Божије недовољан, Христа треба у помоћ призивати, како би нам Он помогао и уместо наше зле нарави Своју благост Духом Светим усадио у срца наша. Због тога је Он дошао на земљу, да би злобу, тај воњ који се у душе наше уселио, одагнао и миомирисом Својих божанских начела испунио. Нека наш труд, наша вера и молитва буду усрдни. Видећи то, Он ће показати милост и подариће нам благодат Духа Светога која ће нам помагати у свему што се тиче спасења нашег.

Свети Тихон Задонски

http://www.prijateljboziji.com/Pouka-dana/2017-09-03/26.html

Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

„Наука над наукама“ јесте спознати себе, своју ништавност, победити у себи страсти, очистити савест. То значи: никада се не нервирати, ни на кога се не љутити, волети све, чак и своје непријатеље; не очаравати се никим и ничим, живети у Богу ради Бога и ближњих, то јест, чврсто стајати сам на путу спасења и ићи њиме, помажући другима и спасавајући ближње.

Књига: СТАРАЦ САВА ПСКОВО-ПЕЧЕРСКИ – ГОСПОДЕ, ТИ СИ ЖИВОТ МОЈ!Изворник: СХИИГУМЕН САВВА, Сретенскии монастырь, 2001 г.

https://svetosavlje.org/gospode-ti-si-zivot-moj/

Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати.

Подели на овим сајтовима

" Главни узрок проблема који вас, најчешће, прате скоро читав живот јесте што сте заволели прљаштину коју носите у себи, и што очекујете неко други треба да ту прљавштину очисти из вас. А кад неко то и покуша, добијате нападе хистерије и беса.. Пролем је саможивост, егоизам, и крајњи кукавичлук који живе у вама и хране се вашом прљавштином. 
Више волите да живите у агонији и самосажаљењу, него да одбаците смрад из вашег карактера и живота, и да живите живот због кога сте рођени. Живот који је Бог замислио да живите кад вас је створио. "

Гервасије Агиорит

Подели на овим сајтовима

Koja će učena osoba, pitam ja, smatrati logički konzistentnim objašnjenje da je bio "prvi dan" i "drugi" i "treći", u kojem se također spominje "večer" i "jutro" , bez sunca, bez mjeseca, i bez zvijezda, a u slučaju prvog dana čak bez neba (Post 1:5-13) ... Sigurno, mislim da nitko ne sumnja, ove izjave Pisma su dane u vidu vrste kojom upućuju prema određenim misterijima.
Origen (iz Aleksandrije)
Подели на овим сајтовима

„Mи морамо изучавати састав космоса и разматрати васелену не на основу принципа земне мудрости, него како слугу свога учи Бог”

Дела св. Василија Великог, I, 31

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Истинска вера налази место у срцу, а не у разуму. За антихристом ће поћи онај чија вера буде у разуму, а чија вера буде у срцу, препознаће га.
Св. Гаврило Грузијски

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Фотографија корисника ПРАВОСЛАВЉЕ

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

" Bilo što da pripovijedaš, čini to tako da onaj komu govoriš slušajući – vjeruje, vjerujući – nada se i nadajući se – ljubi. "

Kada u Crkvi ne bi bilo oproštenja grijeha, ne bi postojala ni nada u vječni život i vječno oslobođenje. Zahvalimo Bogu što je Crkvi dao takav dar. "

Sv. Avgustin

Подели на овим сајтовима

Тромо се време вуче
И ничег новог нема,
Данас све као јуче,

Сутра се исто спрема…
И место да смо у рату,
Где бојне трубе јече,
Ево нас у казамату,
На нама ланци звече.

Ал’ право је реко
пре Жерајић, соко сиви
Ко хоће да живи, нек мре,
Ко хоће да мре, нек живи.

*Ово је написано на зиду затворске ћелије Гаврила Принципа у Трезену, Чешка, 1918. године,
неколико дана пред његову смрт.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Bokisd рече

Тромо се време вуче
И ничег новог нема,
Данас све као јуче,

Сутра се исто спрема…
И место да смо у рату,
Где бојне трубе јече,
Ево нас у казамату,
На нама ланци звече.

Ал’ право је реко
пре Жерајић, соко сиви
Ко хоће да живи, нек мре,
Ко хоће да мре, нек живи.

*Ово је написано на зиду затворске ћелије Гаврила Принципа у Трезену, Чешка, 1918. године,
неколико дана пред његову смрт.

Je l` on to aludira na Knjigu Propovjednikovu? 

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Iulianus рече

Je l` on to aludira na Knjigu Propovjednikovu? 

Odlicno pitanje . :ok:

Ne znam koliko je bio upoznat sa hriscanstvom, pogotovo sa tom knjigom verskih i raznih drugih filosofskih mudrosti, ali, zaista je Gavrilo pogodio neku sustinu price iz Propovednika.

Ali, ono sto je mene najvise dojmilo , jeste, ovo sto kaze na kraju. Vrlo je slicno onome iz Pisma :

"Јер ко хоће своју душу да сачува, изгубиће је; а ако ко изгуби душу своју мене ради, наћи ће је. "

Kako kaze :

"Ко хоће да живи, нек мре,
Ко хоће да мре, нек живи. "

Подели на овим сајтовима

Заиста је пријатно поменути у молитви душе оних за које знаш да су им очи свагда упрте ка Господу и да се у Њему зближавају са нама. Само Свезнајући Бог зна ко чини веће добро другоме: онај који се моли или онај који је тражио молитву. Молитва нас приближава Богу и наспрам тог средишта бића и светова, не види се оно што видимо у овом променљивоме свету.

Душа која стално тражи Господа и која Му се моли, она припада Господу, без обзира на то што њен нижи, чулни део, понекад и против њене воље, бива узменирен због близине и делања сила које нису сродне души човека. Како нас света Црква премудро учи: у миру се помолимо Господу и за једнога и за све. Душа онога који се моли у смирењу, ако се и разгори, гори тихим и чистим пламеном. Гори, али не сагорева. Кипи, али не искипи. Излива се, али се никада не испразни. Зар душа која се усрдно моли, зар она не ступа у заједницу са оним за кога се моли? Зар у том јединству она не даје снажан подстицај снаге души којој је потребна помоћ?

Свети Филарет Московски

Не одбаци ме од лица Твога и Духа Твога Светога не одузми од мене.

Подели на овим сајтовима

Молитва је најтеже делање, али ако се научиш молитви, она доноси највеће олакшање, као кад се тушираш, и онда кажеш: јој, како је добро! Лакше ми је! Освежио сам се!

монах са Свете Горе

• Свиђа ми се 1

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Господ, Који вас милостиво штеди, свакоме од нас пружа могућност да постепено спознаје своје грехе и бори се са њима. Ни одрастао човек ни дете не треба да исповедају оно што сами не увиђају да је грех и не треба то неко други да чини уместо њих.

Нека нам греси наше деце пре послуже да се сетимо грехова своје младости и да их оплакујемо. Када приметимо код њих оно што смо заборавили да смо сами некада чинили, схватимо то као подстицај да обновимо у себи дух покајања, да плачемо пред Богом и молимо се да оно што је повредило и помрачило нас, не науди души наше деце. Можда нас Господ тиме опомиње на наше грехе.

Протојереј Алексије Умински

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Заволимо Господа макар онолико колико волимо своје пријатеље. Често сам виђао људе који су Бога увредили и нимало се због тога нису секирали; а када су ти људи неком ситницом увредили своје пријатеље – употребили су сва средства, домишљали се на сваки начин, све трпели, за све се извињавали, и лично, и преко рођака, и поклонима – само да би обновили првобитну љубав.

https://svetosavlje.org/lestvica/3/

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...