Jump to content

Зоран Ђуровић: МИТАРСТВА ПРЕПОДОБНЕ ТЕОДОРЕ - Ваше мишљење?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 7 минута, Александар Милојков рече

Свети Августин би те, попут Пелагија, назвао јеретиком. Ако је заслуга, онда није милост. Милост је дар. Сама реч каже - благодат.

To smo brat i ja pricali o (poslednjem)sudu i pravednosti i milosti, i u tom smislu spasenje i milost treba zasluziti ovde, Bog i mi delujemo u sinergiji, i onda samo tako mozemo se nadati da na pravednom sudu Bozijem mozemo ocekivati i milost i spasenje. Mislim, ono, neko je pravedno osudjen zbog svojih dela, tesko tu moze da bude neka nezasluzena milost kao dar, koja ce da mu pomogne da izbegne pravedan sud. 

U tom smislu smo pricali za milost koja treba da se nekako zasluzi ovde, kako bi tamo bili pomilovani po pravednom sudu Bozijem.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 478
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 3 часа, Родољуб Лазић рече

Кроз ово смо пролазили пре 10 година. Какав је ово "доказ"? На нивоу оних који проналазе у Христу култ Митре. 

Mitridat VI (ime znači dar Mitre), on vam je rimski Mitra, po jednoj teoriji. Naime, rimski kult Mitre nema veze sa iranskim Mitrom koja beše grana Zoroastrizma, i rimski kult Mitre javlja se najranije u Kilikiji (u današnjoj južnoj Turskoj) gde je od ranije postojao kult Perzeja. Mitridat opet za sebe je tvrdio da poreklom od Perzeja, kao helenstički vladar sebe je idolizivao za boga i gradio kult ličnosti. Pokrenuo je u svoje vreme glavni otpor protiv Rimljana, ovladao današnjom Turskom, ali ipak bio je pobeđen od rimskog vojvode Pompeja Velikog. Pomenuta teorija veli da je po njemu nastao kult Mitre, što bi možda objasnilo vojni karakter pomenutog kulta i da se praktivovao u tajnosti. Sa vremenom kult Mitre bi se sve više mešao u sinkretistički kult boga sunca, sol inviktus. Ali to je samo jedna hipoteza, poreklo eimskog kulta Mitre nije poznato.

https://sr.wikipedia.org/wiki/Митридат_VI_Понтски

Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega!

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Bokisd рече

To smo brat i ja pricali o (poslednjem)sudu i pravednosti i milosti, i u tom smislu spasenje i milost treba zasluziti ovde, Bog i mi delujemo u sinergiji, i onda samo tako mozemo se nadati da na pravednom sudu Bozijem mozemo ocekivati i milost i spasenje. Mislim, ono, neko je pravedno osudjen zbog svojih dela, tesko tu moze da bude neka nezasluzena milost kao dar, koja ce da mu pomogne da izbegne pravedan sud. 

U tom smislu smo pricali za milost koja treba da se nekako zasluzi ovde, kako bi tamo bili pomilovani po pravednom sudu Bozijem.

"Јер сте благодаћу спасени кроз веру; и то није од вас, дар је Божји." (Еф. 2, 8)

Подели на овим сајтовима

@Bokisd што се тиче Последњег суда, прочитај никог другог него самог Судију, како га описује у Мт. 25, 31-45. Ту је објашњена суштина. Неће нас сигурно испитивати да ли смо веровали у митарства. Моја покојна бака појма није имала ни о тријадологији, ни о христологији, а камоли о митарствима. Али је била црквена жена - молила се, постила, причешћивала... Не бринем за њено спасење. Мислим да разумеш шта желим да кажем - овде неки, попут муслимана, идеолошки схватају веру и вероисповедање. Мисле да ће их Господ на Суду испитивати догматику. Не, неће. Испитваће да ли си живео догматику, а не каква ти је интелектуална рефлексија била о свему томе.

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Александар Милојков рече

"Јер сте благодаћу спасени кроз веру; и то није од вас, дар је Божји." (Еф. 2, 8)

Pa zar nije poznato da mora da postoji sinergija izmedju coveka i Boga u spasenju (coveka). Ovde je koliko vidim izrazeno i kroz blagodat od Boba i kroz veru - sto je sa strane coveka.

http://bible.optina.ru/new:ef:02:08

Bas nesto natenane 0703_read citam Dobrotoljublje i bas sad citam od  sv.Jefrema Sirina :

5. [Човек] стиче причешће Светога Духа за духовно узрастање у обновљењу ума сразмерно са телесним и душевним подвигом [који предузима], и сагласно са наслађивањем добрим делима. Он по благодати и забадава добија (силу за) спасење, а по вери, љубави и подвигу слободног произвољења усходи и напредује. Тако он и по благодати и по правди постаје наследник вечног живота. Човек не узраста у напредовању само Божијом силом и благодаћу, већ и сопственим дејством и старањем. И обратно, он у савршену вољу Божију и у меру чистоте не може доћи само сопственом силом и снагом, без садејства и помоћи Духа. Јер, ако Господ не сазида дом, узалуд се муче који га граде; ако Господ не сачува град, узалуд не спава стражар (Пс.126,1).

Siguran sam da sve to dobro znas i da si upoznat i da prihvatas i da tako i zivis kao hriscanin.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Александар Милојков рече

@Bokisd што се тиче Последњег суда, прочитај никог другог него самог Судију, како га описује у Мт. 25, 31-45. Ту је објашњена суштина. Неће нас сигурно испитивати да ли смо веровали у митарства. Моја покојна бака појма није имала ни о тријадологији, ни о христологији, а камоли о митарствима. Али је била црквена жена - молила се, постила, причешћивала... Не бринем за њено спасење. Мислим да разумеш шта желим да кажем - овде неки, попут муслимана, идеолошки схватају веру и вероисповедање. Мисле да ће их Господ на Суду испитивати догматику. Не, неће. Испитваће да ли си живео догматику, а не каква ти је интелектуална рефлексија била о свему томе.

Pa verovatno zato nije dogmatizovano jer mozemo da se spasemo i bez nekog extra znanja i poznanja o mitarstvima, ali je deo duhovnog predanja i ko hoce i zeli moze o tome da pronadje u delima svetitelja (koji pisu o tome).

Nesto naglas razmisljam, izgleda da ni sv.Antonije nije o tome (mitarstva) znao ili nije razmisljao, ali je imao otkrovenje i vidjenje o tome od Boga i to je za sebe duhovno iskoristio i prenosio i drugima radi duhovne koristi.

I, samo bih izveo jednu paralelu, ako zivimo dogmatiku, onda treba po mogucnoscu da je poznajemo sto bolje, kako bi je (kako) treba i ziveli, secam se negde sam procitao da kakva nam je dogmatika takav nam je i duhovni zivot, verovatno ima tu puno istine, sv.Jovan Zlatoust je pisao da devstvenost monahinja u jeresi nista nece da im znaci.

Tako da, ako licno verujem u mitarstva imam dobru podlogu u duhovnom predanju za svoju takvu veru i trudim se da osmislim i shvatim sto bolje tu pricu kroz iskustvo i pisanje raznih svetitelja.

Ja tebe odprilike razumem, nadam se i da ti mene malo razumes.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Александар Милојков рече

Роб - најамник - син

Кад већ постављаш то питање, ево ти један текст који се у првом дијелу озбиљно дотиче тог питања. И слободно га читавог ишчитај, ако већ ниси, само га немој олако схватити. Јесте мало дужи, али вриједи. Има ту реченица на којима, буквално, стоји теологија, као на стубовима.

TEOLOGIJA.NET

Kaда бисте данас питали двадесет добрих људи коју врлину сматрају најузвишенијом, деветнаест би одговорило – несебичност. А да сте питали било кога од великих, древних...

Подели на овим сајтовима

Само неразуман (безумник) мисли да нам Бог неће судити по својој милости, по којој је и Сина свог дао као жртву за све наше преступе (безакоња). Али самим тим што нам Он суди, по жртви за наше преступе, и сама та жртва (Христос) биће оправдана и не само да неће бити укинуто правусуђе Божије, него ће се Отац у свему показати као истинит. И у својој милости, и у својој праведности.

Измењено од Дејан
Подели на овим сајтовима

пре 46 минута, slovoA рече

Само неразуман (безумник) мисли да нам Бог неће судити по својој милости, по којој је и Сина свог дао као жртву за све наше преступе (безакоња). Али самим тим што нам Он суди, по жртви за наше преступе, и сама та жртва (Христос) биће оправдана и не само да неће бити укинуто правусуђе Божије, него ће се Отац у свему показати као истинит. И у својој милости, и у својој праведности.

Да ли би можда било смисленије рећи да једино што ће нам судити је Божије присуство. Суди нам наша савест због Божијег присуства.

Подели на овим сајтовима

пре 42 минута, Дејан рече

Да ли би можда било смисленије рећи да једино што ће нам судити је Божије присуство. Суди нам наша савест због Божијег присуства.

Наравно. Исто као у сну што не постоје ријечи, такво је и то Божије присуство. И сами ћемо себи, заправо, бити судије, по тој неизрецивој савјести. А Бог ће ту само бити присутан, али ипак Судија, и управо ће нам то виђење Њега бити пресуда. Што Св. Максим каже, отприлике, сви ће видјети Бога, али једнима ће то виђење бити у Свјетлости, а другима у тами. Односно, једнима ће Бог бити Тавор, а другима ад.

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Александар Милојков рече

Треба да схватиш да се неке ствари говоре сликовито, из педагошких разлога. Није им циљ да ти дају информацију да ли нешто постоји или не постоји, већ да те науче шта треба да чиниш. Веруј да постоје, није то мени никакав проблем што тако верујеш. Биће проблем ако не схватиш суштину те приче - ако не научиш шта треба да чиниш.

Očekivao sam filosofski odgovor. 

Подели на овим сајтовима

Свети Августин би те, попут Пелагија, назвао јеретиком. Ако је заслуга, онда није милост. Милост је дар. Сама реч каже - благодат.

Треба да схватиш да се неке ствари говоре сликовито, из педагошких разлога. ?

Подели на овим сајтовима

Naravno da je milost dar, nije džaba rečeno da se blagodaću Božjom spašavamo.

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, Александар Милојков рече

Треба да схватиш да се неке ствари говоре сликовито, из педагошких разлога. Није им циљ да ти дају информацију да ли нешто постоји или не постоји, већ да те науче шта треба да чиниш. Веруј да постоје, није то мени никакав проблем што тако верујеш. Биће проблем ако не схватиш суштину те приче - ако не научиш шта треба да чиниш.

Naravno da nam govore šta nam valja činiti ali ti i tebi slični znači dajete sebi za pravo i da Svetim ocima inputirate šta su oni hteli da kažu. 

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Bokisd рече

Džaba ti pričaš brate. Ne vredi. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...