Jump to content

Зоран Ђуровић: Евергетинос - Нема митарстава

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 9 минута, Bokisd рече

Nisam previse pobozan, nego citam stvari .... u kontekstu :citac:.... jer jeste Bog blag i milostiv i dugotrpeljiv,.... ali je On to sve i bas je takav - jer ocekuje nase pokajanje za grehe i da postanemo dobri i pravedni ljudi i vernici.

Ti sto pricaju tako, neka paze :!: da sa osudjivanjem poboznih ljudi, ne osude i samu poboznost..... nije to tako jednostavno sa poboznoscu i poboznim ljudima,.... sv.Vasilije Veliki je rekao da i dok hodamo kroz grad treba da se ponasamo ozbiljno i suzdrzano kako prilici jednom hriscaninu (parafraza).... tako da sa poboznoscu trebamo da budemo svi oprezni, ..... i ovi koji to praktikuju,..... ali i ovi koji kritikuju....

Пре ће бити да треба да упознамо своју немоћ, да без Њега не можемо ништа чинити.

Обрни-окрени од греха својим силама не можемо побећи. 

Зато каже Свети Исаак - помири се сам са собом и помириће се са тобом и Небо и земља.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 827
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 23 минута, Вукашин рече

Цитирао сам ово. Ради се о Дану Суда, где ће свачије дело изаћи на видело и по Христовом сведочанству биће растављени благословени од проклетих.

Ради се о томе да ће се грешници спасти - остати читави кроз вечност, неће отићи у небиће-непостојање, као њихова промашена дела, већ ће вечно пребивати у огњу.

Zanimljiv mazohizam od strane Boga, spasit ću te da bi mogao vječno gorjeti.

Ako si vjeroučitelj nemoj ovakve stvari pričati djeci u školi :unbelieveble:

Подели на овим сајтовима

пре 35 минута, Вукашин рече

Да. Али из искуства видиш и овде да неки на пројаву љубави шкргућу зубима. Ту ни Бог не дира у слободну вољу човека.

Не дира у слободну вољу човека, али баш у томе и јесте проблем. Питање је - да ли је то у потпуности слободан одговор једне особе? Такође, на послетку,  да ли ће то бити и њен коначан одговор? Зато је у потпуности примитивно мишљење да ће Бог о некоме просудити само на основу његове вере и дела на земљи. Пример,  а безброј је сличних. У логору мајци српске националности и православне вероисповести одузимају двоје деце (близанаца)... После Другог светског рата, једно успева да се врати фамилији, а другом нестају подаци и бива усвојено и васпитано у безбожном духу... Једно дете одраста са пуно љубави, вере и доброг православног васпитања, а друго дете,   такође доживи дубоку старост, али живи и умире са мржњом према Богу и православљу (из чега црпи и свој идентитет).  Очигледно, само стицајем околности, није добило љубави у животу,   ни васпитања у хришћанском православном духу, а одгој у  антихришћанском и антиправославном духу је у великој мери предодредио њ. "слободни избор".  

• Свиђа ми се 1

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 53 минута, Bokisd рече

Evo ovde ima sve objasnjeno od Avgustina i kako je Bog blag i milosrdan prema ljudima, ali kako je i pravedan i istinit i sudice pravedno (glave 6,7 i 8) :

WWW.NEWADVENT.ORG

Featuring the Church Fathers, Catholic Encyclopedia, Summa Theologica and more.

I, na kraju Avgustin zakljucuje u vezi zene bludnice :

"Thus therefore said He to the woman, Neither will I condemn you; but, being made secure concerning the past, beware of the future. Neither will I condemn you: I have blotted out what you have done; keep what I have commanded you, that you may find what I have promised.

Znaci, nije bludnicu otpustio tek tako, jeste joj oprostio, ali je Isus ocekivao i da se secajuci se oprostaja - ne bude vise bludnica.

I tebe sveštenik otpušta rečima da ne grešiš više pa ponavljaš grehove.

Budi nekad iskren prema sebi.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, kopitar рече

Zanimljiv mazohizam od strane Boga, spasit ću te da bi mogao vječno gorjeti.

Ako si vjeroučitelj nemoj ovakve stvari pričati djeci u školi :unbelieveble:

Цитат

41-46. Tada će reći i onima što mu stoje s lijeve strane: Idite od mene, prokleti, u oganj vječni koji je pripravljen đavolu i anđelima njegovim. Jer ogladnjeh, i ne dadoste mi da jedem; ožednjeh, i ne napojiste me; stranac bijah, i ne primiste me; nag bijah, i ne odjenuste me; bolestan i u tamnici bijah, i ne posjetiste me. Tada će mu odgovoriti oni govoreći: Gospode, kad te vidjesmo gladna ili žedna, ili stranca ili naga, ili bolesna ili u tamnici, i ne poslužismo ti? Tada će im odgo-voriti govoreći: Zaista vam kažem: kad ne učiniste jednome od ovih najmanjih, ni meni ne učiniste. I ovi će otići u muku vječnu, a pravednici u život vječni.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Благовесник рече

Не дира у слободну вољу човека, али баш у томе и јесте проблем. Питање је - да ли је то у потпуности слободан одговор једне особе? Такође, на послетку,  да ли ће то бити и њен коначан одговор? Зато је у потпуности примитивно мишљење да ће Бог о некоме просудити само на основу његове вере и дела на земљи. Пример,  а безброј је сличних. У логору мајци српске националности и православне вероисповести одузимају двоје деце (близанаца)... После Другог светског рата, једно успева да се врати фамилији, а другом нестају подаци и бива усвојено и васпитано у безбожном духу... Једно дете одраста са пуно љубави, вере и доброг православног васпитања, а друго дете,   такође доживи дубоку старост, али живи и умире са мржњом према Богу и православљу (из чега црпи и свој идентитет).  Очигледно, само стицајем околности, није добило љубави у животу,   ни васпитања у хришћанском православном духу, а одгој у  антихришћанском и антиправославном духу је у великој мери предодредио њ. "слободни избор".  

Ако си добро пратио, не говорим о томе, не улазим у судове Божије.

Говорим о томе да је суд један, да немамо назнака о некаквим местима прочишћења и сл. већ да ће се један узети, а други оставити. 

Те идеје о чистилишту ми изгледају блиске оригенизму.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Вукашин рече

Како ти тумачиш : Идите од мене проклети у огањ вечни, који је приправљен ђаволу и анђелима његовим?

Pa ne bi baš želio takvo spasenje.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Вукашин рече

Пре ће бити да треба да упознамо своју немоћ, да без Њега не можемо ништа чинити.

Обрни-окрени од греха својим силама не можемо побећи. 

Зато каже Свети Исаак - помири се сам са собом и помириће се са тобом и Небо и земља.

Pa, dobro to je slicno ovome gore sto sam i napisao.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Volim_Sina_Bozjeg рече

I tebe sveštenik otpušta rečima da ne grešiš više pa ponavljaš grehove.

Budi nekad iskren prema sebi.

i sta onda da ocekujem kada dodje vreme da se svedu racuni,.... nego ako moze da bude ono sto kaze Isus bludnici,....idi i ne gresi vise,.... o tome pricamo,....

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Bokisd рече

i sta onda da ocekujem kada dodje vreme da se svedu racuni,.... nego ako moze da bude ono sto kaze Isus bludnici,....idi i ne gresi vise,.... o tome pricamo,....

Pa el ideš na ispovest kad pogrešio opet?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

,

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Подели на овим сајтовима

Многи људи, било верници или неверници, Божју правду често разумеју као освету. Зато Свети Исак Сирин (Асирац) често инсистира да је такво наше људско поимање правде у потпуности непримењиво на Бога. Он је Бог не освете већ љубави која опрашта, тако Његова правда није ништа друго до Његова љубав, те када КАЖЊАВА, подвлачи нам Свети Исак Сирин,  сврха тога није да узврати већ да излечи.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...