Jump to content

Зоран Ђуровић: Евергетинос - Нема митарстава

Оцени ову тему

Препоручена порука

Али има ту још "кочничара", оних "застарелих" теолога. Ето, нпр. епископ Давид крушевачки у свом новом тексту, који се налази и на насловној страни Поука, каже:

"Сваки вид богословља који се не усаврши молитвом и смирењем, хлебом и љубављу, није богословље Цркве."

"Оци су носили истину као одећу, и то изаткану од небескога богословља које уздиже велику тајну побожности и њу исту слави."

"Отачко богословље је натприродно, и оно је у кратким реченицама са многим расматрањем изражено богонадахнуто; Оци су још божанска предања примили одозго и јасно их изразили, и као богонаучену веру их изложили."

И да поновим оно што су рекли Оци Седмог Васељенског Сабора (а то готово у потпуности на исти начин су говорили и Оци претходних Сабора) о светим Оцима и Предању:

"Ми неприкосновено чувамо сва црквена предања, потврђена писмено или усмено. Ми идемо царским путем и следимо божанско учење светих Отаца наших и Предање Саборне Цркве, јер знамо да у њој обитава Свети Дух." 

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

• Одговори 827
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 20 минута, Родољуб Лазић рече

Нисам рекао

Погледај видео који окачих па нећеш блејати... ваљда. Мада си ти изнад Марка Ефеског, Августина, Василија Великог... И ти си облагодаћеног ума и опитан у демонологији... :D  

Подели на овим сајтовима

пре 57 минута, Поуке.орг инфо рече

Па то где је тај видео о коме причаш... можда допринесе разговору.

Претпостављам да брат Родољуб говори о овом видеу.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

Погледај видео који окачих па нећеш блејати

Ти си скоро па неспособан да правилно разумеш шта свети Оци говоре. Јер их не поштујеш нити те занимају осим у оном делу који ти се ЧИНИ  да потврђује твоја теоретисања. 

Тако да, хвала, нема потребе. Могу, ако хоћу, да губим време на неки занимљивији начин, а не гледајући твоје клипове.

Подели на овим сајтовима

пре 17 часа, Вилер Текс рече

Колико знам митарства нису потврђена на Саборима. Такође има ауторитета Цркве који верују у њих, светитеља. И хришћана данас има који верују у то и живе светим животом. Као и оних који не верују у митарства па опет живе светим животом.Е сад мислим да је најкорисније за хришћанина да буде најбољи што може и онда било не било митарстава ето њега у Христовом наручју, кад буде време за то.

Лично не знам шта бих рекао има ли их или не. Верујем да их нема али опет то своје мишљење ставим под знак питања.

Поента је живети као да их има, ту човек једино неће погрешити. Шта год да је тамо, ја се држим онога да се нико није оданде јавио, па да прича. Оне који тврде да им се јесте јавио, поштујем, али немам у себи вере да то прихватим као поуздано.

Подели на овим сајтовима

И ту се, код тог Угриновог видеа, јасно се поставља питање благослова надлежног епископа. Патријарх је забранио свештенику Вукашину Милићевићу да се појављује у јавности и да беседи. Али свештеници више не проповедају првенствено у својим црквама. Сада проповедају на интернету. Тако и Угрин, и Ђуровић и многи други могу да причају шта хоће, то је "слободна теолошка зона". Да, да би се објавила књига, треба благослов епископа. Али ко данас чита књиге? Овако лепо качиш на интернет шта хоћеш, мимо владике, а владика нека даје благослов за књиге...  

Подели на овим сајтовима

пре 48 минута, Родољуб Лазић рече

То што је говорио свети Григорије Богослов, да богословствовати може само онај ко поседује опит и созерцање, ко се очистио ум и срце, или је на путу очишћења, то нема важности.

...нисам читао све постављене коментаре на овој теми ако већ није цитирано место...где, у коме делу то каже Богослов кападокијски?

Да, кападокијац је то сигурно рекао али кад се пише овде треба имати навику навести конкретно место/текст где неко нешто каже... углавном велики број људи као на пример: зилоти кад почну да се гађају: овај свети каже ово , онај светитељ каже оно.... а никад конкретно/тачно да кажу где у коме делу је то речено (тј. у коме критичком издању текста)....него то је чисто онако да замажу очи људима који их слушају...

Дакле, у коме делу је то речено?

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Родољуб Лазић рече

У 91. правилу наводи св. Василије, као неписано предање, примера ради: знаменовање крсним знаком;окретање на исток при молитви; речи епиклезе при претварању Дарова;

Ово је чист доказ како блејиш. Ништа од овога није доматизовано. Учење пак оје није у складу са Писмом, и нема отачког консензуса осуђено је на пропаст. 

пре 13 часа, Родољуб Лазић рече

Св. Оци Седдмог Васељенског сабора кажу: "Ми неприкосновено чувамо сва црквена предања, потврђена писмено или усмено. Ми идемо царским путем и следимо божанско учење светих Отаца наших и Предање Саборне Цркве, јер знамо да у њој обитава Свети Дух." 

Опет се види да не разумеш ништа. Све је немогуће држати, нити се држи. Твој Артемије ће се заклети на Јеванђеље да он све држи. Једноручно рукоположење постоји у Предању, али тиме што постоји, није добрено као здрава наука, него се препознаје као наопако учење и пракса. Не постоји канон који одобрава прелазак епископа са једне епархије на другу, а то канонско Предање јасно забрањује, међутим, у пракси имамо друго - наопако. Итд. 

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, Родољуб Лазић рече

Ето, нпр. епископ Давид крушевачки у свом новом тексту, који се налази и на насловној страни Поука, каже:

Све тачно! Не знам што ово говори против мене, а са Давидом сам пријатељ више од 30 година. Ево шта он каже за мене (самоубио си се:D12:smeha::))): 

Да ли је Давид у прелести? Навео ме је у најзначајније духовне личности код нас. Имаш целу емисију, али стави једну коску у зубе, да када почнеш да се бацакаш по поду и пениш, не прегризеш си језик! 12:smeha:

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Родољуб Лазић рече

Да, да би се објавила књига, треба благослов епископа. Али ко данас чита књиге? Овако лепо качиш на интернет шта хоћеш, мимо владике, а владика нека даје благослов за књиге...  

Па бачка ће ускоро да ми изда књигу... Дух Свети те данас вуче за нос да би се брукао јавно. :D И на коју фору сам преварио Бачког за благослов? А замисли тек кад Амфилохије објави мој докторат! Потрчаћеш ти одмах код Артемија и ронити горке сузе што га ниси у свему следио.:))  

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Zoran Đurović рече

Ово је чист доказ како блејиш. Ништа од овога није доматизовано

Ти си збиља неспособан да разумеш, или намерно заводиш за Голеш планину. То је постављено у контексту да постоји неписано Предање које се у Цркви поштује. И Василије каже на почетку да догмати постоје и писани и неписани:

"Догмате и проповеди, који су у Цркви сачувани, једне имамо из написане науке, а друге смо примили тајно из повереног нам апостолског предања... Нестало би ми времена када бих разбирао све ненаписане тајне црквене."

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Zoran Đurović рече

Па бачка ће ускоро да ми изда књигу... Дух Свети те данас вуче за нос да би се брукао јавно. :D И на коју фору сам преварио Бачког за благослов? А замисли тек кад Амфилохије објави мој докторат! Потрчаћеш ти одмах код Артемија и ронити горке сузе што га ниси у свему следио.:))  

Да, остаје дилема, да ли си стварно неспособан да схватиш смисао написаног или намерно изврћеш и деконтекстуализујеш. А то што ће ти еп. Иринеј издати књигу, стварно ми га је жао. Додуше и зависи о чему је књига.

А та фора, да шириш лажи о саговорнику говори много о теби. И о томе колико се осећаш угроженим, јер немаш правих аргумената, па посежеш за оваквим ниским ударцима. Са Артемијем немам одавно никакав контакт.

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Zoran Đurović рече

Да ли је Давид у прелести? Навео ме је у најзначајније духовне личности код нас

Не, није у прелести. Али врло вероватно нема довољно информација о томе шта причаш. Јер то што ти причаш о Светим Оцима је потпуно различито од онога што је он рекао. А и гомилу других твојих јеретичких или јересоидних ставова сигурно не би подржао када би знао за њих, и следствено, не би имао такво мишљење о теби.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Родољуб Лазић рече

Ти си збиља неспособан да разумеш, или намерно заводиш за Голеш планину. То је постављено у контексту да постоји неписано Предање које се у Цркви поштује. И Василије каже на почетку да догмати постоје и писани и неписани:

"Догмате и проповеди, који су у Цркви сачувани, једне имамо из написане науке, а друге смо примили тајно из повереног нам апостолског предања... Нестало би ми времена када бих разбирао све ненаписане тајне црквене."

Жалосно си неписмен. Догма код Василија нема данашње значење, него је значила мишљење. Где си, незналице, видео догмат како се осењујемо крсним знаком? 

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Родољуб Лазић рече

Нисам рекао да си ти рекао да су митарства јерес, него да је још један свештеник поставио клип о митарствима (као што си и ти поставио), а он, тај свештеник, тврди да су митарства јерес. Ти, колико разумем, сматраш да је то учење теологумена.

једноставно она постоје у Предању, али по мени, нису исправно учење. То што су неки свеци веровали у ту бајку, не обавезује ме ни најмање да делим њихово мишљење.

Наравно, ти си на путу деконструкције и растакања предањског црквеног учења, и већина твојих текстова имају ту поенту - да покажу како нема никаквог другог ауторитета у Цркви осим теолошког мишљења.  А свако теолошко мишљење, ако је неко теолошки образован, има тобож исту тежину, у принципу, као и мишљење светих Отаца и Учитеља Цркве. Тиха протестантизација православља. Сваки теолог је мерило истине православља. Ти и било који други теолог сте они који мере и свете Оце и свето Предање, ви одлучујете шта је у отачком мишљењу и у Предању истина. То што је говорио свети Григорије Богослов, да богословствовати може само онај ко поседује опит и созерцање, ко се очистио ум и срце, или је на путу очишћења, то нема важности. Богословље данас нема везе са опитом богопознања, има везе са способношћу да  теоретишеш о богословским чињеницама и појмовима.  

Ugrin Popović kaže da su jeres. Još kaže da su Justin Popović, Jovan Šangajski, Teofan Zatvornik, Brajnčaninov koristili apokrifne tekstove poput Teodorinog prolaska kroz mitarstva pa zato njih ne možemo da uzimamo bez obzira što su sveti. 

Da li možemo baš sve da prihvatimo sao zato što to kažu sveti oci. Na primer Brjnčaninov tvrdi da ju duša materjalna i da se pakao nalazi u utrobi zemlje gde grešnici "uživaju" u čarima magme. Sveti Teofan zatvornik ga je osporio i ovde je samo pitanje kom svetitelju verovati. Sveti Jovan Šangajski je takođe drugačije govorio o paklu i nije imao takve sadističke predstave. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...