Jump to content

Епископ западноамерички Максим: Као варалице и као истинити (2 Кор. 6, 8) (или: о номадима и о надилажењу свог ега)

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 3.11.2019. at 1:16, ana čarnojević рече

Ма неее

Нису моје тичице од тих орлова неболетних што чувају васељену и Православије, нееее. 

Моје су тичице обични скромни београдски џивџани што гледају нашу чаршијску, српску муку, скромне памети и скученог срца. 

Ал знам и једну стару мудру сову, поштовану и славну, што познаје орлове у душу. Каже ми... Није добро. Није... 

Драга Ана, када следећи пут видиш ту сову, мудру сову, приупитај је следеће, молим те. Шта мисли та мудра сова, да се, којим случајем, десило следеће: рецимо, замислимо да је сва она силна писма која су в. п. вартоломеју писали в. Иринеј Бачки, п. Иринеј и ини, у којима су стали у одбрану канонског поретка и страдалне Цркве у Украјини, уместо дотичних особа (в. Иринеја Бачког и п. Иринеја Српског...) писао в. Максим (Васиљевић). И, замислимо да је уз то в. Максим доказани русофил, коме је Путин узор државника. Шта мисли та твоја мудра сова, дедер приупитај је, колико би потписника петиције (која је претходних дана - како јавља једна друга птичица - упућена патријарху српском г. Иринеју Гавриловићу) потписало исту уколико замислимо да је в. Максим изгубио катедру на БФ због своје доказане русофилности и истрајности у трљању носа п. вартоломеју?!...

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Талични Том рече

Наравно да није напад, још мање је непоштен напад. Ако неко проведе сате и сате пишући на Форуму све и свашта о в. Иринеју Бачком, а уз то напише и следеће речи:

...не може да пише о томе да се не свети. Уосталом, нисам само ја то приметио, има ту и других дискутаната који су то прокоментарисали. 

Још једном ћу поновити:

Objasnila zena lepo, hoce da ukaze na teror na svestenstvom i vernim narodom u toj eparhiji jer su oni zastraseni i plase se da ista pricaju. I koliko sam razumela, nije prozivala vl. Irineja vec sekretara i njegove zbirove. Ako mene pitas, deluje mi da je udba tuda nasla svoj put, kao preko Vilovskog u slucaju Artemija. 

Btw. kako se zove sekretar vl. Irineja?

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, florenntina рече

Objasnila zena lepo, hoce da ukaze na teror na svestenstvom i vernim narodom u toj eparhiji jer su oni zastraseni i plase se da ista pricaju. I koliko sam razumela, nije prozivala vl. Irineja vec sekretara i njegove zbirove. Ako mene pitas, deluje mi da je udba tuda nasla svoj put, kao preko Vilovskog u slucaju Artemija. 

Какве су ово небулозе о терору над свештенством у епархији Бачкој?

Какав терор?

Не да поповима Иринеј да наплаћују крштење, венчања, парастосе, опела, не да им да лупају тарифе, већ им је наредио да пусте народ да сам да колико жели за те поповске услуге. Тражи да уредно воде књиге. Не дозвољава им да набављају свеће испод жита већ искључиво из епархије. Малтретира попове да редовно причешћују и исповедају народ иако се то не наплаћује. Захтева од попова да се стриктно држе своје пархије и да не ускачу ко ајдуци у туђе и тамо врше требе(покушавам да замислим Београд без ове ајдучије). Премешта их на друге парохије које су "сиромашније" зато што су покушали да илегално тргују у храмовима робом за коју се не зна порекло? Захтева од њих да посећују болесне по болницама и затворенике по затворима и тражи извештај о томе. Захтева од попова Иринеј да два пута годишње поднесу извештај о материјалном стању богослова из дотичне парохије и њиховом напредовању у школи. Не дозвољава никакве малверзације са црквеном имовином, како покретном тако и непокретном. Обезбедио им је Граве осигурање које уплаћује епархија као додатак на пензију. Обезбедио им је умрежене мобилне телефоне које у просеку плаћају до 500 динара месечно. Поповима који су због канонских прекршаја ускраћене могућности служења(на пример саобраћајке у којима је поп згазио човека) купује Иринеј од епархијских пара кућу, јер поп остаје без парохије и прихода а рецимо нема своју кућу. Ужасан терор над поповима чини Иринеј бачки. Страшно је шта се тамо ради. Не знам ни једног гладног попа у епархији Бачкој, ни једног сиромашног. На најсиромашнијој парохији поп вози двоја добра кола. 

Камо среће да је тако "терористички" уређена свака епархија у СПЦ.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Жељко рече

Какав терор?

Не да поповима Иринеј да наплаћују крштење, венчања, парастосе, опела, не да им да лупају тарифе, већ им је наредио да пусте народ да сам да колико жели за те поповске услуге. Тражи да уредно воде књиге. Не дозвољава им да набављају свеће испод жита већ искључиво из епархије. Малтретира попове да редовно причешћују и исповедају народ иако се то не наплаћује. Захтева од попова да се стриктно држе своје пархије и да не ускачу ко ајдуци у туђе и тамо врше требе(покушавам да замислим Београд без ове ајдучије). Премешта их на друге парохије које су "сиромашније" зато што су покушали да илегално тргују у храмовима робом за коју се не зна порекло? Захтева од њих да посећују болесне по болницама и затворенике по затворима и тражи извештај о томе. Захтева од попова Иринеј да два пута годишње поднесу извештај о материјалном стању богослова из дотичне парохије и њиховом напредовању у школи. Не дозвољава никакве малверзације са црквеном имовином, како покретном тако и непокретном. Обезбедио им је Граве осигурање које уплаћује епархија као додатак на пензију. Обезбедио им је умрежене мобилне телефоне које у просеку плаћају до 500 динара месечно. Поповима који су због канонских прекршаја ускраћене могућности служења(на пример саобраћајке у којима је поп згазио човека) купује Иринеј од епархијских пара кућу, јер поп остаје без парохије и прихода а рецимо нема своју кућу. Ужасан терор над поповима чини Иринеј бачки. Страшно је шта се тамо ради. Не знам ни једног гладног попа у епархији Бачкој, ни једног сиромашног. На најсиромашнијој парохији поп вози двоја добра кола. 

Ovo zvuci sjajno ako je tako. Ja sam stekla potpuno drugaciji utisak iz prethodnih postova Jelenceta. 

A kako se zove sekretar vl. Irineja?

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Жељко рече

Какав терор?

Као и у сваком добро ораганизовано логору споља све савршено изгледа. Тако ће џелати рећи, сви имају редовне оброке, сви имају шансу да се окупају, сви имају могућност да раде, свако у свом домену и знању. Постоји шанса да се игра нека друштвена игра, шах, лопта....униформисани логор под патронатом. И врло добро знамо да ту немаш права да подигнеш главу и кажеш своје мишљење јер ће летети глава.

Слободе нема, изласка нема.

Свеће испод жита и исповест и причешће аргумент.

Да, Београд.....  увек је била жеља да се покоре београдски попови, то је недосањани сан секретара, али ја мислим да шанса да се покоравају и доводе у ред епископи, ипак умањила жељу над београдским поповима. Залогај је крупнији и слађи гонити епископе из секретарске фотеље.Сила сам, такође у случају Артемије главни извршилац и истражитељ погодите ко је био...секретар Бачког. Он се радовао као мало дете кад је Артемије смењен.

Није истина за робу и премештај, пука лаж. Премешта се искључиво по непослушању и не климању главе секретару. То је човек који себе лажно представља епископу и има савршено добро организовану екипу људи климоглаваца који ће извршити свако дело и напаковати попу да је крив и да куне дан кад га је мајка родила.

Највећи страдалници у Епархији Бачкој су управо били људи који су се успротивили секретару. Епископа сам секретар назива старудијом, и одавно седи у Ундерграунду или подруму где му овај доноси прежвакане и одабране информације. То је опште позната ствар. Док је био жив покојни Јероним било је и неке иницијативе од стране тројице духовних чада епископа да га превезу у једно брдо у Швајцарској, да га двори монах и да нема комуникацију са својим секретаром и канцеларијом, међутим неуспешно.

Став духовно блиске околине епископа јесте да се мора трпети по послушању старчества свака епископова заповест. Он ће први рећи свака та одлука је моја , да јесте али како си ти дошао до те одлуке и шта ти је месецима сервирано драги Иринеју, нећеш да признаш.

Малверзације са црквеном имовином раде само одабрани блиски опет секретару и зна се која су то имена.

Обезбедио им је Граве осигурање јел?

То је аргумент. Јел знате како и кад. 2003. године у Сомбору, мој отац је дошао на идеју да би свештеници могли да имају Граве осигурање и преко свог зета предложио секретару. На предлог мог оца и мог супруга организује се састанак свештенства епархије Бачке у Сомбору.

Знате како се завршило, секретар никада није рекао хвала, преписао је себи идеју, организовао другу осигуравајућу кућу и дан данас прича како је на његову идеју свештенство добило Граве осигурање.

Толико о томе. Мој отац није добио ни хвала, а секретар по старој  и испробаној пракси краде туђе идеје и код епископа их приписује себи...и само на своју воденицу и само да не остане без фотеље.

Борили су се ту и отац М......  и знамо како је завршио, и отац Б........ и отац А........ и владика П........, нико није имао права гласа, ко се побуни против терора секретара, Иринеј га санкционише. Неколико свештеника је умрло, па је секретар тражио њихове здравствене картоне и аргумент да нису пили лекове на време и смрт је зато наступила а не ради притиска и стреса кроз који су пролазили од секретара и Епископ под велом спашавамо Цркву од лоших попова.

Кад секретар науми да те склони годинама ће те мучити и подваљивати, играти се као игрицом док те не уништи или не покори.

Мог супруга је искључиво гонио јер је лично отиша код Иринеја и рекао му ја не могу да сарађујем са Вашим секретаром у мају 2012.

Од тада крећу најстрашније трауме за нашу породицу. Од тада креће и нада на избављење у лику епископа Максима као јединог могућег човека који је прихватио свештеника из Бачке, јер многи, многи епископи неће да прихвате свештеника из Бачке јер се зна како ће то са бачким мучно ићи.

То је неистина да се возе по двоје добрих кола на лошијим парохијама и такође је неистина да нема гладних попова. Било их је и има их.

Свеће и све друге ствари које се узимају преко епархије јесу само њима плус, епархији је се од свега даје 25 посто даје Епархији, нема ту поп зараде све иде у њихову касу. Отплаћују се увек нова кола, и никад те нико ни не пита имаш ли ти тајразрез да платиш.

Секретар има пет функција и на пет места прима неки новац.

Кад је био администратор Аустријско Швајцарске епархије, попови су назвали епархију Аушвиц. Тад се причало да су пола милиона евра изнела два секретара из Аушвица на рачун својих трошкова и боравака сређивајући епархију Аушвица.

Такође приступ рачуну епархије Аушвица у банци су имале две личности, погодите Епископ и секретар, звали су га Нови Виловски.

Међутим како су главе летеле и одстрел био велики, умирање и остало, ентузијазам да се о овоме прича и пише био је све мањи и мањи.

Данас тог ентузијазма у тој епархији нема.

Желите ли још...

Има....

Много....

Случај Турукало и подметање кукавичјег јаја господину Турукало.....од стране зна се кога..._

Да ли су ти људи на лековима или не?....да ли су нормални или не?.....а да је добро није добро.

Кад ти узме душу онда ти преко Грава скупи новац и осталих попова по 50 евра и купи кућу....и тиме се хвале...

Зашто је један свештеник био на епитимији...јер је венчавао у другој епархији без благослова...а како? задесио се на свадби а надлежни поп заборавио и имао у исто време другу обавезу, кад су га младенци позвали и рекли да имају госта попа, овај није смео да прихвати да венча и на крају је ипак на молбу сватова венчао.

Секретар је након 1 године чешљао књиге преко свог жбира у Бг и тражио да се услика потпис тог попа који је обавио венчање без благослова иако хитно....и без разумевања колега је ишао 2 недеље на епитимију у мнастир Ковиљ. А притом поп који је близак секретару може да венчава без благослова и њихових административних процедура некажњен, јер Боже мој па то је наш. Аршини су све исти осим за малу групицу око секретара...

Да ли ће том попу икад више у животу пасти на памет да се побуни против било чега?

Да ли ће било ком попу пасти на памет да се пожали?

Желите ли још?

Овај материјал је из главе, имам евиденцију у својим дневницима које сам водила, тако да на сваки следећи аргумент секретара, потрудићу се мало боље да одговорим јер имам записане његове реченице, спроведене у дела.

Не мрзим, не светим се заиста. Износим истину,  иако би ми моја деца рекла мама зашто то радиш? Ми не мрзимо Иринеја, нама је сад ок живот. Да децо не мрзим га ни ја, али не могу да гледам сценарија давно прочитана како се реализују у сличном филму од истог режисера само су глумци скупљи. Па је сласт а чини ми се и страх секретара већа. А што је већи страх, већи је и адреналин који покреће на страшне радње и то све под велом спашавамо Цркву.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, florenntina рече

Секретар се зове Владан Симић и присутан је на форуму, крије се....

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Ромејац рече

Како вам је укинуо плату?

Како мислиш није вас пуштао из епархије? Како?

И ово за годишњи одмор. Он вам је одређивао где ћете ићи? Или шта?

Лепо, ако си неподобан и непослушан све ти је укинуто. И плата и икона, живели смо само од добровољних прихода парохијана а за две и по године промењене 3 парохије и како те могу и даривати ти парохијани кад те виде први пут у животу...још се буне што нам се  стално мења поп....

Нама је Бог помогао, али је било екстремно тешко. Једини и искључиво једини разлог је био неслагање са секретаром.

И зато казне и верујте ми имамо сва та акта, сва документа сачувана, то није лаж.

Ти напишеш где идеш а он размотри и одговори. Мој супруг је тражио 2014. да иде у Калифорнију на годишњи одмор, епископ нам је послао писмени акт допис, да може годишњи у том периоду али не може Калифорнија.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Жељко рече

Какав терор?

Ако је тако, свака му час'. Мени се једино није свидела епизода са оном несрећном кобасицијадом, када је буквално натерао људе да то откажу. Лично, не видим зашто је проблем да се кобасицијада одржава у време поста? Они који посте - односно, практикујући верници - неће ићи тамо, а ко не пости (а воли кобасице) ће ићи. ne_shvata

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, The Godfather рече

i sve to iz cistih sadistickih poriva? Nemoguce da je bas tako? Mora da postoji nesto sto je pokrenulo lanac dogadjaja?

Да, ланац догађаја је покренуло свако неслагање против секретара епископа Бачког. Први је страдао јер се побунио и написао писмо епископов асистент тада на факултету, тадашњи намесник, старешина храма, све је изгубио за ноћ....јер се удостојио дрскости да напише против секретара Владана.

Да, први је страдао отац Милован, пре 10 година, сваки следећи покушај да се пише против секретара је био на тај или сличан начин угушен.

Како су главе летеле и попови страдали, покушаја да се пише против секретара је било све мање и мање.

Данас ће рећи имамо савршено изграђену епархију....секретар све одлучује и крвнички се бори да задржи своју столицу.

Сваки свештеник као могућа претња је уклоњен, склоњен, протеран, уништен.

У Бачкој имате много младих оболелих попова, све је последица дуготрајног живота у стресу и страховлади.

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, Јеленче рече

Hvala Jelence! ?

Подели на овим сајтовима

пре 53 минута, Јеленче рече

Izvini molim te, ako moze samo jos jedno pitanje. Je li Vladan Simic bio na BF-u pre jedno 10-12 godina i da li je tada bio pomocnik vl. Irineja?

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, The Godfather рече

Neslaganje povodom cega konkretno?

Поводом било чега што се коси мишљењу секретара, а нарочито указивања на његове погрешке или могућности да се другачије поступи од најбаналнијх ствари....јер је он толико заглибио и само је хтео да он буде уз Иринеја и само он доноси одлуке. Свака личност блиска Иринеју је морала бити склоњена јер је сваки нормалан човек видео неправилности и пристрасност секретара и.... хтео је да реагује. Но, нећеш мајци....против тебе се ради, подмеће, измишља и само товари Иринеја неистинама о дотичној персони...и кад Иринеју пукне филм, та персона се уклања, не само из његове близине, већ се добро кажњава и мучи, убија у појам , да јој више не падне на памет ни секретар ни било који вид борбе против њега.

Ех драги куме, ово је опште позната ствар у Бачкој о којој се већ дуго ЋУТИ.

СВАКО КО ЈЕ ПОКУШАО ДА СЕ ПОБУНИ, ОДСТРЕЉЕН ЈЕ, ТАКО ДА ПОБУЊЕНИКА ВИШЕ НЕМА....

"САВРШЕНО ФУНКЦИОНИШЕ ЕПАРХИЈА", 

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, florenntina рече

Izvini molim te, ako moze samo jos jedno pitanje. Je li Vladan Simic bio na BF-u pre jedno 10-12 godina i da li je tada bio pomocnik vl. Irineja?

Помоћник је од 1998.

А  ПБФ је уписао 2000. и неке...можда 2008. нисам сигурна.

Подели на овим сајтовима

Јелена изгледате доста ватрено озлојеђени, међутим да би слика употпунила морала би се чути и друга страна...Са друге стране неке ништа не би чудило, нити је то усамљен случај ако је тако у Бачкој.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

Guest
Ова тема је за сада закључана и нису омогућени будући одговори.
  • Креирај ново...