Jump to content

Црква као дом културе

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 5. 7. 2019. at 19:26, Bokisd рече

Pa, ako cemo oko ne svidjanja, konkretno mi se ne svidja jer je hram svetinja, sveto mesto, predvidjeno za molitvu Bogu i pricesce i ja smatram da ne treba nista drugo da bude na tom mestu.

Ali, opet, ne smatram da ima neke veze sa mojim duhovnim rastom jer sam ovo misljenje o crkvi i hramu kao posebnom svetom mestu imao i kada sam usao u crkvu i sada, i kada sam bio nesto malo vise revnostan za veru i kada sam bio manje. Jednostavno je tako, kao nesto u genima. :D

Expand  

Брате нико не прави панк концерт у храму нити промоцију неке изопачене књиге.

Свештеник државо предавање у крипти Храма Св. Саве. Било предавање о Надежди Петровић, била изложба о страдању Цркве...

Све је то продужетак Литургије.

Било би ненормално да се Литругија прекида због нечег...али после богослужења, зашто да не?

Подели на овим сајтовима

On 5. 7. 2019. at 21:28, Родољуб Лазић рече

" Непризнавање Свештеног Миропомазања које се обавља над царевима стога свакако представља тежак грех. Ова идеја је садржана и у ,Чину Недеље Православља, где је установљен возглас: “Онима који сматрају да се православни цареви [краљеви] не узводе на престоле према нарочитој вољи Божијој, и да се приликом помазивања на њих не изливају дарови Духа Светога ради обављања овог великог звања, па се зато усуђују на побуну (против царева) и на издају – Анатема"

Expand  

Sve to stoji, ali to nije bilo pitanje, nego - otkud Ocima ta sloboda da uvedu drugo miropomazanje bilo kome, kad je drugo miropomazanje kanonski sasvim zabranjeno? Pa otud sto su Oci Crkvu ziveli kao sam zivot, i u Njoj nalazili prostor slobode za sve sto je kreativno a Bogu milo, makar nikad do tad nije bivalo u Crkvi.

...

I da skratimo pricu - posto si nedvosmisleno dokazao da si u pravu, ostaje ti samo jos jedno: da odes do staresine pomenutog hrama, i objasnis mu da je u zabludi.

Mi smo ti ovde inace sitna buranija, slaba ti vajda od nas.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

On 5. 7. 2019. at 20:04, Bokisd рече

Dobro, tu se govori o telu kao hramu sv.Duha, onda je i nase telo svetinja i onda tako i treba da se odnosimo prema nasem sopstvenom telu koje kada smo u crkvu usli krstenjem, ,... onda nismo svoji... i ako je tako sa telom onda je i tako i sa crkvom i hramom koji su takodje svetinja.

Ali, opet kazem, mislim da ne treba ovo pitanje prenaglasavati.

Expand  

ako ja tebe razume šta si ti hteo ovde da kažeš....:0426_feel:

znači po tebi kultura, promocija knjige, hrana ....nije za čoveka?

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

@Bokisd

Odo` na temu o igrama, nac`emo se tamo... :)

• Свиђа ми се 1

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

On 5. 7. 2019. at 21:39, obi-wan рече

Sve to stoji, ali to nije bilo pitanje, nego - otkud Ocima ta sloboda da uvedu drugo miropomazanje bilo kome, kad je drugo miropomazanje kanonski sasvim zabranjeno? Pa otud sto su Oci Crkvu ziveli kao sam zivot, i u Njoj nalazili prostor slobode za sve sto je kreativno a Bogu milo, makar nikad do tad nije bivalo u Crkvi.

...

I da skratimo pricu - posto si nedvosmisleno dokazao da si u pravu, ostaje ti samo jos jedno: da odes do staresine pomenutog hrama, i objasnis mu da je u zabludi.

Mi smo ti ovde inace sitna buranija, slaba ti vajda od nas.

Expand  

Mislim da bi pre starešine morao da se obrati patrijarhu Irineju, bez čijeg blagoslova ne bi bilo ni koncerata, ni promocija. 

Подели на овим сајтовима

On 5. 7. 2019. at 21:39, obi-wan рече

Pa otud sto su Oci Crkvu ziveli kao sam zivot, i u Njoj nalazili prostor slobode za sve sto je kreativno a Bogu milo, makar nikad do tad nije bivalo u Crkvi.

...

Expand  

Pod  taj "prostor slobode" može se podvesti mnogo šta. U teologiji svakakvi teologumeni, a u liturgici naprimer ono što su radili živocerkovnici početkom 20. veka u Rusiji. Zašto to ne bi bio blagosloveni "prostor slobode". Naravno, sada je jasno da nije, ali u tom trenutku, u tim godinama episkopi i sveštenici živocerkovnici su bez problema mogli da iznesu ovu konstataciju, da rade nešto kreativno i Bogu milo.

Подели на овим сајтовима

On 5. 7. 2019. at 21:30, Вилер Текс рече

Брате нико не прави панк концерт у храму нити промоцију неке изопачене књиге.

Свештеник државо предавање у крипти Храма Св. Саве. Било предавање о Надежди Петровић, била изложба о страдању Цркве...

Било би ненормално да се Литругија прекида због нечег...али после богослужења, зашто да не?

Expand  

Pa, dobro, nesto se i desava i ne moze bas da se ogranice sva razna desavanja u hramu, neko predavanje ili neke besede ili slicno, ali ako se koristi ciljano za namenu nekih promocija i koncerata, mislim, toliko ima raznih prostora gde se moze sve to lepo i lagano organizovati i gde se covek moze i opustiti i popiti nesto i normalno komunicirati sa drugim ljudima, da li je bas neophodno da bude hram i  tamo gde je predvidjeno da se drze molitve i gde je onda  i sam hram tako napravljen sa svrhom, ikone i ikonostas sa svih strana i svetitelji na zidovima, svece, kandila, miris tamjana, tisina hrama, jednostavno ja kad odem u ovu nasu prelepu i veliku i velicanstvenu glavnu crkvu sv.Djordja u centru Smedereva samo da zapalim svecu i poklonim se Isusu i Bogorodici i svetiteljima preko ikona, za mene je to sve sveto i svetinja i ne mogu da zamislim nesto drugo na tom mestu.

To je moj osecaj hrama i imam veliko straho postovanje za hram kao veliku svetinju, jer znamo da se Bog tamo slavi i peva (sam' pesnicki veceras raspolozen, .... :smeh1:)

Подели на овим сајтовима

On 5. 7. 2019. at 14:47, Родољуб Лазић рече

Дакле, храм је богослужбена целина, посебан освештани простор, тако си рекао. 

Кажеш да не могу да будем на солеји и притом окренут леђима олтару. Али концерт и промоција књиге није богослужење, па за такве догађајер не важе богослужбена правила.

Да ли то значи да је храм богослужбени простор (посебан освештани простор) само за време богослужења, а да изван тога није богослужбен простор? И да онда у њему не важе правила богослужбеног простора?

Expand  

kada se kaže da je nešto osveštano npr Crkva Ikona neki predmet šta to po tebi znači? šta je za tebe reč osveštano? 

Подели на овим сајтовима

On 5. 7. 2019. at 21:30, Вилер Текс рече

Expand  

По типику може изложба да се одржи у храму ако сви излагачи донесу потврде да су постили седам дана на води и да су се исповедили највише 48 сати пре изложбе.

Ако то немају онда изложба није достојно припремљена и нико не сме да је гледа...

Подели на овим сајтовима

On 5. 7. 2019. at 21:39, dragisa рече
  On 5. 7. 2019. at 20:04, Bokisd рече

Dobro, tu se govori o telu kao hramu sv.Duha, onda je i nase telo svetinja i onda tako i treba da se odnosimo prema nasem sopstvenom telu koje kada smo u crkvu usli krstenjem, ,... onda nismo svoji... i ako je tako sa telom onda je i tako i sa crkvom i hramom koji su takodje svetinja.

Ali, opet kazem, mislim da ne treba ovo pitanje prenaglasavati.

Expand  

ako ja tebe razume šta si ti hteo ovde da kažeš....:0426_feel:

znači po tebi kultura, promocija knjige, hrana ....nije za čoveka?

Expand  

Pa, Dragisa .... nesto kao svetinja, telo kao hram sv.Duha,.... hram kao svetinja u kojoj je takodje sv.Duh koji i osvecuje sam hram i sve u hramu.

A, bre Dragisa, pa gde si video da nisam za sve ovo, nego nisam bas da to trazimo u hramu,..... e, ako tamo ne nadjemo sve ovo, necemo nigde... :D

Подели на овим сајтовима

On 5. 7. 2019. at 21:58, Bokisd рече

Pa, Dragisa .... nesto kao svetinja, telo kao hram sv.Duha,.... hram kao svetinja u kojoj je takodje sv.Duh koji i osvecuje sam hram i sve u hramu.

A, bre Dragisa, pa gde si video da nisam za sve ovo, nego nisam bas da to trazimo u hramu,..... e, ako tamo ne nadjemo sve ovo, necemo nigde... :D

Expand  

stvar je u tome što si se ti "pripremio" (termin i smisao iz teme Vaznesenje) da je svetinja nešto onostrano što je potpuno drugačije i strano svemu "ovome" (stvorenom svetu) a upravo je suština poruke (i prakse) vere da je "ovo" (stvoreno) jedna jedina scena na kojoj se sve odigrava, i da baš tu "scenu" sami Bog koji je njen i tvorac i producent i menadzer i promoter i gledaoc i kritičar želi da vidi kao svetinju. 

naravno uvek je lakše verovati u nešto 10., ali to su već visoke nauke u kojima nema puno zdrave pameti, mnogo mi je drago što sve ovo jasno vide i shvataju čak najprostiji i često nepismeni ljudi (seljaci, stočari, ribari, stolari...) jer oni vide život onkavim kakvim jeste, nema mnogo mašte i "pripremanja", niti imaju vremena za to niti im je to uopšte blisko. zdrava nauka.

Подели на овим сајтовима

Планирају да ове године Сабор у Гучи пребаце у црквену порту. Шта мислите о томе?

"Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић

Подели на овим сајтовима

On 5. 7. 2019. at 21:50, Bokisd рече

ciljano za namenu nekih promocija i koncerata,

Expand  

Ако је то неки нормални садржај, нешто из хришћанске културе са благословом свештеника тог храма у чему је проблем?

Подели на овим сајтовима

On 6. 7. 2019. at 6:56, Anika рече

Планирају да ове године Сабор у Гучи пребаце у црквену порту. Шта мислите о томе?

Expand  

У овом турбо фолк облику какав Гуче јесте, наравно да не.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...