Jump to content

Зоран Ђуровић: Одпоздрав стручњаку за светост, Родољубу Лазићу

Оцени ову тему

Препоручена порука

Молитва је у Аве јака, знајући део приче често се шалимо шњим да нас прескочи.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.9k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 11 минута, Драгана Милошевић рече

@Нифада 

Под "смарачима и пријатељима" од пре неки дан сматрам ликове и сајтове попут овог Рође. ал се ти мало брецну.Видиш да си погрешила.

Може ли мало прецизније,чим ништа не разумем шта пишеш,могуће да ни ти мене ниси разумела у некој поруци,мада не знам ни у којој.Погрешила?

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, Жељко рече

Страпју ти њега у тавницу неђе на Сибир и као цареубицу требали су да га стрељају. Но таман пред стрељачким водом, стигне помиловање од цара. Могло је и окаснити.

Ма све то случајно...:))

Зато ја овима кажем: Кукала вам мајка! 

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Нифада рече

Ја сам возач и више се разумем у аута него у јахање,али мудрост је мудрост:izlet::)

Vrlo treba postovati zene koje se razumeju u auta!! Naravno i ove druge. Jos ako vozis Alfu ja se klanjam. :1405_love:

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Милан Ракић рече

Поуке "неформална „катедра“ римског доктора теологије Зорана Ђуровића".

За оне који не знају, а негде написах, да сам као млад богослов видео себе како у ладовини улице Краља Петра држим предавања из теологије пред Богословским факултетом... То би пророштво које се остварило. Сањао сам то у више наврата. И сада то Рођа потврди. Дух се спрда. Увек се спрдао. Као кад дођоше Пилату да измени натпис за Исуса. Што писах, писах! 

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Zoran Đurović рече

Као кад дођоше Пилату да измени натпис за Исуса. Што писах, писах! 

Ili kao kad Psihula slučajno citira Pilatovo lakonsko "Šta je istina?" 

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Верујемо да ће @Родољуб Лазић да се јави на теми... да буде занимљивије :)

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Поуке.орг инфо рече

Слагаше негде да је банован ође, па да не може да одговара:)) - Ја сам банован за вечност на СС, али не видим да је Рођо ође. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Zoran Đurović рече

Слагаше негде да је банован ође, па да не може да одговара:)) - Ја сам банован за вечност на СС, али не видим да је Рођо ође. 

Јесте био банован, одбановали смо га, јер је безвезе да се овде пише о њему а да он не може да одговори. 

Ево, имаће прилике.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Zoran Đurović рече

Ја сам почео да пишем о томе у тексту о Онану. Остало је да обрадим Павла, онда неке аскетске оце и објасним каноне. 

Да ли Дух одступа од некога због рукоблуда, то ти не знам рећи. Свакако да одступа у случају рђавог рукоблуда, као и у случају рђавог секса који то није. Ерекција, полуција и мастурбација су природне ствари. Индикативно је да Библија нигде не осуђује мастурбацију иако наводи 100 неких сексуалних преступа. Да људи тада нису дркали, сасвим је ван памети. Али није осуђено. Полуција се у Атанасија осуђује ако је везана са имагинацијом, али ако није, онда се човек нормално причести. То је неко компромисно решење. Семе се по сили природе избацује. Они који су замишљали сперматозоид као човека у малом, хоминкулуса, осудили би нас све за геноцид. Јер побијеш на милионе током живота. 

Ја сам неким студентима саветовао да мастурбирају да би се нормализовали. Семе им је ударило у главу. Погубили су се. И зато је боље да се олакша него да малтретира друге. Постаје перверзан. 

Дух одступа од перверзних особа. Имаш канонски секс са својом женом, али имаш садистичке пориве. Канон те неће осудити, али Дух хоће. Секс треба да буде љубавни однос. Али се често первертира. Зато и твоје питање око мастурбације не може да има једнозначан одговор. Јер има здраве мастурбације, али и болесне. На таква питања одговарам само када знам особу. Некоме дам епитимију, и то сурову, а другоме не дам. И то свако да види са собом. Поред мене можеш да постиш и да не постиш, нећу те осудити, али ако те савест осуђује, онда си у области греха. 

Малакои из Павла нису мастурбатори, како погрешно стоји у синодском преводу, него пасивни хомићи. У житијима, које читам, јасно стоји и да неко може да мастурбира, али да се не уноси. Канони Посника су касна бизантска идеализација. 

Ерго, ако Дух не одступи од Самсона када собали ову курву, неће ни вас. 

Сада нек навале да се иживљавају душевни мастурбатори над овим што писах.  

Onaj ko je naučen da je svaka masturbacija greh nema šanse da ga ne grize savest. Pogotovo što bilo kog popa ili monaha da pitaš rećiće kao iz topa da je u pitanju blud. 

Подели на овим сајтовима

Добро, ту сам.

Али мислим да је овај формат незадовољавајући. У смислу отворена је тема овим огромним чланком, одговором на оно што сам писао, и сада ћемо кроз тему да "транжирамо" чланак и да пишемо странице и странице порука на теми. Мислим да је много боље, ако треба да се нешто наставља, да то буде неки мој одговор у виду целовитог текста. Искрено, чланак је предугачак, ничим ме није фасцинирао у смислу одговора и у неком тренутку ћу можда одговорити.

За почетак, савет аутору да обнови правопис, пише се "отпоздрав". Друго, дисквалификаторна анегдота са еп. Иринејем ми није позната. Нити сам код њега боравио у двору, осим једне групне посете са пријатељима из Ваведења, која је трајала пар сати, нити сам тамо шта палио, нити ме је Иринеј отерао из двора.

Измењено од Родољуб Лазић
грешка
Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Родољуб Лазић рече

пише се "отпоздрав".

За тебе је одпоздрав. Ни то ниси разумео. Има нешто у Данила на ту тему...

пре 13 минута, Родољуб Лазић рече

да то буде неки мој одговор у виду целовитог текста.

Немој, тако ти Алаха! Већ си објавио код презимењака, али се вама Лазићима нешто не да са мном. Не иде вам. Лазић је - и против закона и против морала - онемогућио да коментаришем на ту тему на СС, као што ми није дао да одговорим. На српском вас ословљавамо са јајаре. Ја овде ни најмање нећу да тебе онемогућим да пишеш, иако бих могао, али ти код презимењака не тражиш исто за мене. Јер сте јајаре. У космичким размерама сте неморални. 

Овај чланак ће бити затворен за даље коментаре, а полемичари свој „окршаај“ могу наставити на форуму Поуке, где је одговор на овај текст објављен.

Хвала свима на разумевању,
Александар Лазић

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Zoran Đurović рече

Рођо је у дргугом читао Хегела, што је Његош много за њега?:))))

Ма какав Хегел, тај ни Канта није укапирао, а ни да је постојала византијска философија на Истоку (за коју је тврдио да је сува дреновина, а за нас источњаке да смо дивљаци који су се тукли због једне "јоте" - то је мислио на омоусијане и омиусијане :) ). Он је мала маца за ловћенског Тајновидца. ;)

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Поуке.орг инфо рече

Ево нек се јави, ја обећавам да га нећу ништа питати. :) Препустићу га у руке Авине. :)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...