Jump to content

Зоран Ђуровић: Одпоздрав стручњаку за светост, Родољубу Лазићу

Оцени ову тему

Препоручена порука

Mene od svega napisanog najvise interesuje kako su "kasapljena", tj. cenzurisana zitija svetih. Voleo bih o tome vise da saznam od oca Zorana. Ovih polemika mi je preko glave : )

Ziko, Sofronije Saharov je napisao " videti Boga kao sto jeste". Imao je grdne napade na sebe zbog toga. Ne poredim Sofronija i Djurovica, mozda neki Lazic pomisli to : )

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.9k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 3 часа, Ха Дам рече

Уместо на добродетељ, З.Ђ. по дубини своје звероподобне озлобљености и пакости је одлучио да се фокусира на чин пражњења  црева. У једној реченици говори о екскременту а наставља у истој или у следећој о светињи. Каква гадост. Његова писаније је као вербална дијареја, смрадна  бљувотина просута по златним словима светих списа. По духу, зломислије ватикански надахнутог провокатора. Без стида и срама.

Бога не можеш унизити, али неке од лаковерних слабе памети можеш завести на погибао душевни. То ти и јесте посао. Покај се несретниче. 

Састављачи моје службе ће одавде узети материјала за стихире! Ово си надахнуто рекао!:))

Бенедикта Нурсијског његови монаси покушали да отрују, Симеона Новог Богослова да убију штаповима. Видиш ли како инкарнирана светост избезумљује људе као што си ти? :sunce:

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Вукашин рече

Mene od svega napisanog najvise interesuje kako su "kasapljena", tj. cenzurisana zitija svetih. Voleo bih o tome vise da saznam od oca Zorana. Ovih polemika mi je preko glave : )

Ziko, Sofronije Saharov je napisao " videti Boga kao sto jeste". Imao je grdne napade na sebe zbog toga. Ne poredim Sofronija i Djurovica, mozda neki Lazic pomisli to : )

Надам се да за годину-две то напишем. То је озбиљан рад и види се како се разумевање светости дегенерисало кроз време, па на крају доведе до резултата чији је пример наш Роћко... 

А Софроније се то шалио...:))

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Родољуб Лазић рече

На почетку свог одговора испричао си лажну причу о мени и еп. Иринеју.

Могуће је да сам те заменио са неким другим Родољубом, јер је то 1990 у питању. Када бих ти видео сада фацу, било би ми јасно да ли сам те заменио. Никада се нисмо дружили.

Ти си скроман и скрушеног духа па ти нема фотке на интернету. Дај нам да ти видимо лице.   

Подели на овим сајтовима

Што се борбе против источног папизма, немам ама баш никаквог разлога да тебе опструишем, јер сам пре двадесетак година превео десетак огромних чланака проф. Сергија Тројицког, које је он писао у првој половини 20. века управо против источног папизма који се још тада почео пројављивати. Тако дса и ту причаш без икаквог основа.Неколико тих чланака је у библиотеци сајта "Светосавље":

https://svetosavlje.org/povodom-neuspele-zastite-lazne-teorije/

https://svetosavlje.org/o-granicama-prostiranja-prava-vlasti-carigradske-patrijarsije-na-dijasporu/?pismo=lat

https://svetosavlje.org/eklesiologija-pariskog-raskola/?pismo=lat

@Жика

"Било је случајева да су светитељи причали о својим даровима да би било на корист другима. Један од новијих примера је Старац Порфирије а доста њих и раније. Не знам како би читао да нису говорили или писали. Због тога су нападали Преподобног Симеона Новог Богослова, Светог Григорија Паламу итд. Тако да не знам коју си литературу читао. И апостол Павле износи мада говорећи знам човека, а има где пише да се трудио више од свих апостола."

Ти беше теолог? И не знаш у којој сам литератури читао да је су светитељи крили своје духовне дарове, да су бежали од похвала, од славе? Е па свака ти част...

Не мораш ништа више, прочитај само "Мој живот у Христу" светог Јована Кронтштатског. А буквално је безобално море литературе која о томе говори

Било би лепо да видимо та места где се свети Порфирије, Григорије Палама и други хвале да су светитељи.

Ап. Павле је говорио да ће се својим слабостима хвалити, такође и крстом Христовим. А то што је рекао "знам човека", управо показује да није хтео да себе хвали на такав начин, јер хоће да се сакрије.  Да је хтео да се хвали, рекао би: "ало бре, ви, шта ми се противите и причате свашта. Па ја сам имао виђења, био сам узнесен на треће небо итд". Свети Симеон Нови је писао о својим виђењима али су његова дела прожета управо том свешћу да је нико и ништа, али да је у Христу обожење. Почев од његове молитве пред причешће па надаље, то је контекст. 

И за крај, објасни ми која је духовна корист када Ђуровић се хвали да је погодио резултат фудбалског меча и да је добио на греб-греб лутрији? Ја видим само две ствари, а ниједна није на корист: прво да се "покаже" како је он прозорљив, а друга да хришћани треба да се коцкају.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Родољуб Лазић рече

Што се борбе против источног папизма, немам ама баш никаквог разлога да тебе опструишем

Како сазнах, сами борбаши веле да си овде тешко пропливао и помогао наше петоколонаше... 

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Zoran Đurović рече

Слагаше негде да је банован ође, па да не може да одговара

пре 11 часа, Поуке.орг инфо рече

Јесте био банован

Шта би, Зоране, није био органик пасуљ па те збунило?

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Александар Милојков рече

Ето, одмах се човек наљути. :)

Христос Васкре, брате Родољубе!

Ваистину васкрсе Христос, брате Александре!

Не љутим се, реагујем на то што си рекао.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Родољуб Лазић рече

Ваистину васкрсе Христос, брате Александре!

Не љутим се, реагујем на то што си рекао.

Рекох, односи се на Хегела не на Тебе. Праштај

Подели на овим сајтовима

Било је повезано са оним "препустићу га Ави"...

Но небитно, нема потребе да се око тога задржавамо. Заборављено.

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Zoran Đurović рече

Ја сам почео да пишем о томе у тексту о Онану. Остало је да обрадим Павла, онда неке аскетске оце и објасним каноне. 

Да ли Дух одступа од некога због рукоблуда, то ти не знам рећи. Свакако да одступа у случају рђавог рукоблуда, као и у случају рђавог секса који то није. Ерекција, полуција и мастурбација су природне ствари. Индикативно је да Библија нигде не осуђује мастурбацију иако наводи 100 неких сексуалних преступа. Да људи тада нису дркали, сасвим је ван памети. Али није осуђено. Полуција се у Атанасија осуђује ако је везана са имагинацијом, али ако није, онда се човек нормално причести. То је неко компромисно решење. Семе се по сили природе избацује. Они који су замишљали сперматозоид као човека у малом, хоминкулуса, осудили би нас све за геноцид. Јер побијеш на милионе током живота. 

Ја сам неким студентима саветовао да мастурбирају да би се нормализовали. Семе им је ударило у главу. Погубили су се. И зато је боље да се олакша него да малтретира друге. Постаје перверзан. 

Дух одступа од перверзних особа. Имаш канонски секс са својом женом, али имаш садистичке пориве. Канон те неће осудити, али Дух хоће. Секс треба да буде љубавни однос. Али се често первертира. Зато и твоје питање око мастурбације не може да има једнозначан одговор. Јер има здраве мастурбације, али и болесне. На таква питања одговарам само када знам особу. Некоме дам епитимију, и то сурову, а другоме не дам. И то свако да види са собом. Поред мене можеш да постиш и да не постиш, нећу те осудити, али ако те савест осуђује, онда си у области греха. 

Малакои из Павла нису мастурбатори, како погрешно стоји у синодском преводу, него пасивни хомићи. У житијима, које читам, јасно стоји и да неко може да мастурбира, али да се не уноси. Канони Посника су касна бизантска идеализација. 

Ерго, ако Дух не одступи од Самсона када собали ову курву, неће ни вас. 

Сада нек навале да се иживљавају душевни мастурбатори над овим што писах.  

@Родољуб Лазић  

Šta ti misliš o ovome što je Đurović napisao? Jel može da prođe ili ne?

Подели на овим сајтовима

Ово није било предмет ни мог писања ни његовог одговора, па је у том смислу дигресија.

Немам потребе да имам мишљење баш о свему што њему падне на памет или што каже.

Али да не буде да те игноришем: што се мене тиче, не може да прође. 

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Родољуб Лазић рече

Али да не буде да те игноришем: што се мене тиче, не може да прође. 

Ја бих се забринуо за себе да си рекао да може!:))12:smeha::))

Подели на овим сајтовима

Независно од овог мог одговора ти имаш много добриш разлога да се забринеш за себе.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Вукашин рече

Знам, то ми је једна од омиљених књига.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...