Jump to content
  • александар живаљев

    Др Зоран Ђуровић: Све Патријархове веренице

    Из скорашњих неауторизованих снимака одјекнуле су као бомба у редовима тзв. другосрбијанаца Патријархове речи: „Плакао бих, вриштао бих од муке, кад видим јадницу која мења тезе, па каже ‘а зашто нису бринули се о женама, жене су угрожене’, па јесу угрожене, сви смо угрожени од тебе бре бедо једна…“.

     

    Трупе другосрбијанаца су стисле линије и као један нагрнули на српског Патријарха г. Порфирија. Како се Повереник за заштиту равноправности (на ФБ страници нису исправили повереник у повереница, па би им ваљало наплатити казну, јер не користе родно сензитивни језик; тј. требало би у Закон о родној равноправности да убаце и члан који прописује таксу за непрописно изражавање), Бранкица Јанковић препознала у Патријарховим речима, отписа: „Дубоко су понижавајуће и узнемиравајуће речи које су се појавиле у јавном простору, којима се жене називају бедницама и јадницама, посебно јер их изговара патријарх СПЦ. Додатно забрињава што такве речи долазе у тренуцима изузетно тешким за наше друштво, у којима смо се суочили са две велике трагедије и када нам смртно страдају најрањивији у душтву – деца и жене. У данима туге и бола, и када бројимо 18. жену жртву породичног насиља, и док су жене изложене разним облицима дискриминације, насиљу и агресији, најмање што се очекује од свих нас је да имамо свест о тежини и одговорности за изговорене речи“.

    4666-300x127.jpg

    Само особа која није стекла употребу разума, или пак је руковођена подлим мотивима, може да не види у Порфиријевој реченици сингулар, а не плурал, што је Жељко Познановић лепо приметио. Зар ово није таргетирање, етикетирање и замена теза? Атрибут бедан/бедница или именица бедник/бедница постоји у српском језику, и не служи да би се тиме окарактерисао цео род или врста, него индивидуа или група. Тако да кад кажемо: „бедни Марко“, не мислимо да су сви мушкарци бедници. Наравно да можемо тако тумачити ако смо „добронамерни“ као Јанковићка/Јанковићева, не знам одакле јој презиме, па да је не увредим.

    Више је него срамно помињати трагедије које су нас скоро задесиле; СПЦ је урадила што је могла, мени је запало да одржим први парастос у Ружици за пострадале. Јутрос сам био у затвору да исповедим  једног младића који је убио своје родитеље. Био дрогиран. Ми радимо, а имамо незахвалну дужност да вадимо кестење из ватре. Не кажем да смо сви свеци, као што и међу неолибералима има часних људи.

    Иначе, Патријарх је имао више пута осврте на ову кугу убиства жена, која је иначе планетарна пошаст.[1] Не може се сваки пут говорити на једну те исту тему. Затрави се. Будући да сам живео у Риму 20 година, имао сам времена да размишљам о феминициду који је у Италији раширенији него овде. Главни мотив видим у погрешном васпитању које су мајке вршиле, јер су одгајале mammone – размажена мушка деришта која су претерано везана за мајку, тако да не могу да поднесу крај једне везе, јер вереница или жена су дужне да у њему виде бога.

    Сада ће повереник да каже како сам мрзилац женског рода и да мајкама приписујем сву кривицу. Није, питање је превише комплексно, а у Станковићки не видим саговорника на ову тему.

    Повереник је испала још и „мала беба“ у односу на председника Удружења „Маме су закон“, Татјану Мацуру. Гостовала је 14. маја 2023 у јутарњем програму Nova S[2]. Ови људи су комедија – нама веле да не знамо српски, јер језик у коме смо се родили је сада нешто друго, па нас ваља преваспитати – а сами праве невероватне грешке: И кад смо веренице, за патријарха смо јаснице  и беднице.

    Волеле би да буду Патријархове веренице, али само ако је он по њиховом укусу! Мацура је поновила све тезе из оркестра Станковић, али је додала и од свога. Продубила тему. Тако помиње раскошну софру испред Патријарха. Порука: док народ гладује и тугује, Патријарх и попови се ождеравају. Наравно да ова комесарка није то рекла овим речима, али порука је упућена „куки и мотики“ да устане. Што је најлуђе, она вређа присутне људе (а којима се и сама обраћа), називајући их „простотом којој се Патријарх додворава“. Мисли на простаке или плебс. Добро није рекла олош, што је српски еквивалент за грчко охлос, масу која је пратила Исуса. Не може да каже да је Порфирије народски патријарх, иако слуша Азру и сл., а он то јесте – јер Азра јесте данас народњаци. Он је само „последња превара“, јер под маском модерности прикривен је фундаменталиста.

    Етикетирање се у овим круговима немилосрдно спроводи. Сликају те са пивом, одмах кажу: Алкохоличар! Пред трпезом: Изелица! Давно Исус рече за себе: Дођох, једем и пијем, а они веле, ево изелице и пијандуре! Дође Јован, не једе и не пије, веле, ђаво је у њему! – Неки владика који би возио Ферари, а да је по њиховом укусу, не би никада био черечен за раскалашност. Игром случаја знам да Порфирије једе нешто мање од мене, а ја једем јако мало. Сада, неко би казао: Мора да има бубине или пантљичару чим је толико мршав па му се не прима.

    Татјана позива, као верница/вереница Патријарха да се извини. Ми који бринемо о душевном здрављу особа које долазе у цркву, имамо највише проблема са опрелешћенима. Тако неки умисле да су свеци који лете по небу, други да су „нормални“ верници; једна, филозоф, ми каза давно: Јесте да сам некрштена, али сам православка! Не знам да ли је и Мацура из тог клуба…

    Свој бесловесни дискурс је завршила тиме да „повлачи сваку лепу реч о особи која оволико мрзи жене“. Неко са Nova S је био довољно интелигентан да из видеа постованог на ЈТ исече то што сам у стримингу гледао, јер је видео да се ова залауфала и почела да се котрља низ брдо без икаквих кочница. Уклонили су дебилоштину.

    Рат против Порфирија се водио док је он био још епископ, а таргетирани су били све особе које су му блиске: неке су прогласили силоватељима, друге папистима итд. Водили су рачуна о сваком детаљу. Нисмо ми били гађани, него он.

    Проблем је сада што су самом Патријарху нацртали мету, означили га као мизогена, тако да када се сам шета (што бих му препоручио да више не ради), свака која флипне може да удари на њега. Припрема се идентична атмосфера која је претходила атентату на Ђинђића.

    Ради других, а не комесарки, појаснио бих један моменат. Сваки дискурс је амбијетализован. Овде имамо свечани ручак, што није академски простор. Потпуно је небитно што су неки „добронамерни“ снимали Патријарха испод стола (били по задатку), или преко пута. Патријархов речник и геста су такви да не могу да по својој природи одговарају екстремистима са леве или десне. Ни фундаменталистима, ни хипицима. Чуди ме да ови модернисти не верују психолозима који тврде да и псовка може бити лековита, као и ружно, бурлескно и увредљиво. Пре њих је исто говорио св. Августин, као и грчки филозофи. Када питате другосрбијанце о Исусу, они ће вам рећи да је био јако фин и пристојан човек, са дубоком емпатијом. By the way, Мацура говори да се ваља убацити предмет емпатија у ОШ, а колико су она и њене колегинице показале емпатије, или научне скрупулозности, па да све лепо провери, видесмо довољно. Патријарх је утемељен на Писмима и Оцима. Не може се очекивати да и речник или forma mentis му нису у складу са истим изворима. Исус уредно вређа људе, како сам навео у једном тексту. Тако каже: лажов, лисица, куче, разбојник, пас, свиња, сатана, перверзњак, неверник, зао, прељубник, злотвор, будала, пород отровница, слепац, лицемер, змија итд. Када се напише неко ново Писмо, ја ћу веровати у такво, али за сада знам ко су ми мајка и отац, брат или сестра. Да ме пак неко силује и да ме тера да певам Интернационалу, мало је много.

     

     

     

    [1] https://www.youtube.com/watch?v=G-Ab1UGtIIA

    [2] https://www.youtube.com/watch?v=bF2Kv0HBd8g




    Повратне информације корисника

    Recommended Comments



    Sveti Vladika Nikolaj Velimirović Žički biografija i život svetitelja

     

    "И криве су непокајане Тамаре и Магдалене, незагашени креч, који се пуши и заудара. Насред пута стоји кречана, из које избија дим и рђав задах. Христос стоји и чека, и не може да корачи.

    И криве су Јуде и Борџије, противници добре ствари Христове, они који траже максимум добра од света, а дају му зато максимум зла."

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Добро, хајмо још једном, пошто видим да неки од администратора непотребно користи своју гумицу и брише поруке. Ваљда бранећи лик и дело Ђуровића, откуд знам.:mahmah:

    Дакле, главни садржај Ђуровићевог текста (његова реакција на нападе на патријарха поводом његових исказа о родно сензитивном језику) није споран. У принципу је написао довољно и конзистентно у патријархову одбрану. ( Занемарићу потпуно непотребне екскурзије о томе колико патријарх једе, да ли "Азра" данас представља "народњаке", о некрштеним "православкама" слично).  Али Ђуровић не би био Ђуровић кад не би и имао и доста промашаја:

    пре 13 часа, александар живаљев рече

    Сада ће повереник да каже како сам мрзилац женског рода и да мајкама приписујем сву кривицу. Није, питање је превише комплексно, а у Станковићки не видим саговорника на ову тему.

    пре 13 часа, александар живаљев рече

    Мацура је поновила све тезе из оркестра Станковић, али је додала и од свога.

    Јанковићки, не Станковићки. Јесте лапсус, али два пута је мало много. И јесте да Јанковићка има исто име као новинарка Станковић, и могу да разумем Ђуровића да их је побркао, али зато треба пре објављивања прочитати текст још једном. Овако испада неозбиљан.

    пре 13 часа, александар живаљев рече

    Ови људи су комедија – нама веле да не знамо српски, јер језик у коме смо се родили је сада нешто друго, па нас ваља преваспитати – а сами праве невероватне грешке: И кад смо веренице, за патријарха смо јаснице  и беднице.

    Преслушао сам део у којем Мацура говори о патријарху и нисам нигде чуо ову реченицу. А чуо сам да је четири пута јасно и гласно рекла "јадница, јаднице" (3:28, 4:20, 4:22, 4:50)  и пет пута рекла "верница, вернице" (5:15, 5:48, 8:28, 8:46, 8:53). Чак и да је негде изговорила ту реченицу коју Ђуровић цитира, очито је да се ради о некаквом лапсусу, и бесмислено је подсмевати јој се због тога. Јер смо видели да и он сам пати од исте болести. Кажем, ако је то уопште изговорила, јер ја ту реченицу нисам чуо.

    пре 13 часа, александар живаљев рече

    Уклонили су дебилоштину

    Можда овај "ђуровићизам" може да прође међу његовим фановима на некој друштвеној мрежи, али када пише текст који је намењен широј јавности, ово је неозбиљно и смешно. Да не кажем нешто јаче. 

    пре 13 часа, александар живаљев рече

    Чуди ме да ови модернисти не верују психолозима који тврде да и псовка може бити лековита, као и ружно, бурлескно и увредљиво.

    Имајући у виду наставак његовог писања, рекло би се да Ђуровић прихвата овакве тврдње психолога. Наравно, не знамо који су то психолози и где су и у ком контексту су то рекли, тако да произилази да је Ђуровић ово поставио као некакву  неспорну чињеницу. Е сад, ипак није баш препоручљиво без задршке испостављати мишљења  (неименованих) психолога као ауторитативна. Много тога што су рекли и највећи ауторитети међу психолозима (на пример Јунг и Фројд) је врло проблематично са гледишта православља. 

    пре 13 часа, александар живаљев рече

    Патријарх је утемељен на Писмима и Оцима. Не може се очекивати да и речник или forma mentis му нису у складу са истим изворима. Исус уредно вређа људе, како сам навео у једном тексту. Тако каже: лажов, лисица, куче, разбојник, пас, свиња, сатана, перверзњак, неверник, зао, прељубник, злотвор, будала, пород отровница, слепац, лицемер, змија итд.

    Све и да је овај наратив о Христу и Оцима који вређају тачан, није упутно на овакав начин бранити патријархове речи које је том приликом изговорио. Јер би онда сви остали, антицрквени и просто безобразни људи, без икаквог проблема користили увреде и друге непримерене облике комуникације, позивајући се такође на Христа и Свете Оце. Не може једно важити за патријарха, а друго за његове и црквене опоненте. 

    (Међу свим тим речима које је  Ђуровић навео можда су свега две или три праве увреде. Остало су или уопштени изрази, или некакве слике, изговорене не конкретној личности. Осим тога, можемо навести и мноштво места из Еванђеља и Посланица којима се указује на потребу управо супротног изражавања и понашања. Осим тога, Христос је Бог, Богочовек, и не потпада под општељудска мерила, нити можемо себи давати за право да чинимо оно што је Он чинио и говорио. Он ће биути и Судија, а нама је рекао да не судимо и не осуђујемо. Али да не развијам сада ту тему.)

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    пре 17 минута, Родољуб Лазић рече

    нити можемо себи давати за право да чинимо оно што је Он чинио и говорио. 

    нити можемо себи давати да право да чинимо и говоримо СВЕ  што је он чинио и говорио.

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    @Родољуб Лазић

    Није ни Христос говорио сам од себе, нити ми треба да говоримо сами од себе. Зато треба пажљиво расуђивати када неко говори. Смемо се гневити, запретити али онда и утешити.

    Иначе добро запажаш неке ствари, али не треба ићи у неку крајност.

    • Свиђа ми се 1

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    пре 3 часа, Родољуб Лазић рече

    Јанковићки, не Станковићки.

    Меа кулпа, ово си у праву. Не знам сцену овде, дуго сам био вани; реч је о фројдијанској омашци - наиме, Бранкица Станковић је била једна моја парохијанка у Смедереву. Била је новинарка. Грешка је очигледна, а укапирао сам и зашто. Хвала на исправци, можда ће Живаљев унети корекцију, било би добро. 

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    пре 3 часа, Родољуб Лазић рече

    Преслушао сам део у којем Мацура говори о патријарху и нисам нигде чуо ову реченицу.

    Није то рекла. Односим се на натпис испод видеа. Зато сам ставио овај духовити наслов. - Иначе је имала више лапсуса, али видео са њеним интервјуом није интегралан, а највапијуће је сечење где говори да Патријарх мрзи жене. Ако ми не можеш веровати да сам то уживо чуо, имаш и у тексту: Predsednica Udruženja „Mame su zakon“ Tatjana Macura navela je da „povlači svaku lepu reč o osobi koja ovoliko mrzi žene“. 

    N1INFO.RS

    Na društvenim mrežama se pojavio snimak na kome patrijarh Porfirije govori o "senzitivnom jeziku", obraćajući se nekome...

     

     

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    пре 3 часа, Родољуб Лазић рече

    нити можемо себи давати да право да чинимо и говоримо СВЕ  што је он чинио и говорио.

    Можемо, оно што није специфично. Наиме, само умоболан може рећи: Ја сам пут, истина и живот. Али можеш рећи некоме: лицемеру, или, марш џукело. Можеш и да чиниш чуда, и већа него што је он чинио (Јн 14, 12). 

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    пре 20 минута, Zoran Đurović рече

    Али можеш рећи некоме: лицемеру, или, марш џукело

    Нема потребе да се правиш много паметан са овим "лицемеру"и "марш џукело". Јефтини трикови за јефтине прилике. 

    Иначе, то о вређењу су твоја домишљања да би аблирао сопствену острашћеност у комуникацији. 

    Ако може патријарх или ти или ја, онда може и Теофил Панчић, и Никола Самарџић, и колико год хоћеш другосрбијанаца и обичних безобразника. И све позивајући се на твоју "одбрану" патријарха да је такво изражавање (наводно) еванђелско и светоотачко. Имаш неоољиву потребу да мењаш хришћански етос и присподобљаваш га твојим слабостима.   

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    пре 39 минута, Zoran Đurović рече

    Није то рекла. Односим се на натпис испод видеа.

    Али из твог писања се не види да се односи на наслов. Из контекста писања произилази да тај израз приписујеш њој.

     

    пре 43 минута, Zoran Đurović рече

    а највапијуће

    Ово није добар српски језик, чисто за твоје обавештење. Придеви настали од партиципа немају компаратив и суперлатив.

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    пре 42 минута, Родољуб Лазић рече

    Иначе, то о вређењу су твоја домишљања да би аблирао сопствену острашћеност у комуникацији. [...] Имаш неоољиву потребу да мењаш хришћански етос и присподобљаваш га твојим слабостима.   

    Острашћеност у комуникацији је неретка појава у црквеној кореспонденцији и свети Јероним је дефинитивно покупио титулу „највећи гад над гадовима икад у комуникацији,“ мада је било пуно такмичара, и вероватно га нико никада неће престићи. Ја се слажем да то није лепо, и лично волим уљудну комуникацију (сматрам да је, према речима једног писца, неуљудност донекле кукавичка јер је могућа само тамо где знаш да нећеш добити по њоњи због ње), али не можеш рећи да то није „предањски.“ Апостол Павле био поприлична прзница, нпр. када су га изнервирали они који су инсистирали на томе да јелини морају да се обрезују њима је одбрусио себи да одсеку целу ону ствар доле (Гал. 5:12), узвишене апостоле (оне који су познавали Христа) крстио слугама сатаниним кад су га изнервирали из истог разлога (2 Кор. 11:13-15), итд. Cвакако није био неко ко не би одбрусио, на врло ружан начин, онима који су га изнервирали. Ево, сада љуцкоправаши спочитавају Јовану Златоустом да је антисемита, само због коришћења те неуљудне реторике, е сад, да ли би ти Златоустом, да си живео у то време, рекао да спусти мало лопту, јер ето, могу неки непријатељи то да искористе као муницију против Цркве? Наглашавам да се фундаментално слажем с тобом, и против сам неуљудности, али само кажем да не можеш да тврдиш да то није традиционалан начин комуникације.

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    пре 55 минута, Родољуб Лазић рече

    Али из твог писања се не види да се односи на наслов. Из контекста писања произилази да тај израз приписујеш њој.

    Није. "Ови људи су комедија – нама веле да не знамо српски, јер језик у коме смо се родили је сада нешто друго, па нас ваља преваспитати – а сами праве невероватне грешке: И кад смо веренице, за патријарха смо јаснице  и беднице." Овде није окачен скрин шот из оригиналног док. То те је збунило. 

     

    Immagine_Viber_2023-05-15_07-47-20-710.jpg

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    пре 33 минута, Zoran Đurović рече

    Није. "Ови људи су комедија – нама веле да не знамо српски, јер језик у коме смо се родили је сада нешто друго, па нас ваља преваспитати – а сами праве невероватне грешке: И кад смо веренице, за патријарха смо јаснице  и беднице." Овде није окачен скрин шот из оригиналног док. То те је збунило. 

     

    Immagine_Viber_2023-05-15_07-47-20-710.jpg

    Овако изгледа цео цитат:

    пре 19 часа, александар живаљев рече

    Повереник је испала још и „мала беба“ у односу на председника Удружења „Маме су закон“, Татјану Мацуру. Гостовала је 14. маја 2023 у јутарњем програму Nova S[2]. Ови људи су комедија – нама веле да не знамо српски, јер језик у коме смо се родили је сада нешто друго, па нас ваља преваспитати – а сами праве невероватне грешке: И кад смо веренице, за патријарха смо јаснице  и беднице.

    Значи, поменута је Мацура, а потом су у следећој реченици цитиране речи "вереница" и "јасница", и контекст указује да се ради о њеним речима.

    Па одмах затим:

    пре 19 часа, александар живаљев рече

    Волеле би да буду Патријархове веренице, али само ако је он по њиховом укусу! Мацура је поновила све тезе из оркестра Станковић, али је додала и од свога.

    Опет контекстуално повезивање "веренице" и Мацуре.

    И још једном:

    пре 19 часа, александар живаљев рече

    Татјана позива, као верница/вереница Патријарха да се извини.

    Дакле, тешко може да стоји тврдња да те речи не приписујеш њој. Ако ниси хтео да то урадиш, онда си морао другачије да дајеш контекст у коме си користио реч "вереница", да избегаваш да то може бити повезао са Мацуром. А ти то ниси урадио.

    На страну што је потпуно бесмислено градити чланак третирајући те речи као да су било Нова С било Мацура управо тако мислили као што је написано. Очито је да се ради о штампарској грешци. Ако за "вереницу"и може, неким чудом, да се помисли да је неко то стварно мислио, за "јасницу" свакако не може, јер не постоји таква реч у српском. А свакако Мацура то није рекла у интервјуу, па је бесмислено поверовати да наслов: "Татјана Мацура: и кад смо веренице, за патријарха смо јаснице и беднице" има смисла. Подразумева се да је у наслову извучена суштина онога што је она говорила. А она ни једном није рекла вереница и јасница. Ерго, очита штампарска грешка. И ти на томе градиш чланак. 

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    пре 54 минута, Родољуб Лазић рече

    А она ни једном није рекла вереница и јасница. Ерго, очита штампарска грешка. И ти на томе градиш чланак. 

    Давно сам рекао да си човек четвртастог духа. Све стоји што си рекао, али си све и промашио. Јер користим сарказам. На овоме никако не градим чланак. Наслов је духовит, ваља да заинтригира човека да прочита текст. Неко може да ме погрешно разуме (ти си пример), али је то мој манир писања. Не цртам људима, него их терам да размишљају. Моја жена ме је питала од кад је Азра народњаци? Објаснио сам јој о чему се ради. 

    Као што је мало ко могао разумети кад сам на ФБ написао: Пророк Ава лепо рече: Што би Курти казао: Alla prima! - То може разумети само неко ко уредно прати моје објаве. Мене то не узбуђује ко колико качи. Јер "све што кажеш може бити употребљено против тебе на суду". 

     

    Заборавих да у тексту напишем и што су другосрбијанци машили, па су пришили Патријаху да употребљава родно сензитивни језик. Српски, наиме, зна за "бедница". Видети у Речнику српскохрватског књижевног језика, Нови Сад/Загреб, 1967.   

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Патријарху је ово бедно подметнуто, да је знао да ће да се објави и да га прислушкују никада се не би тако изражавао. Све даље приче да је то по Св. Оцима су у натегнута лоша одбрана. Није ми јасно чему ово, таман су Патријарх и Синод увели ред да се не може писати без дозволе надлежног архијереја и то сада пиши пропало, пада у воду:D, али Синод и Патријарх боље знају, не знам што се уопште мешам:D, мало ми криво што не може да се испоштује да не пише сваки поп без дозволе Владике.

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима




    Придружите се разговору

    Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

    Guest
    Додај коментар...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Вести са званичног сајта Српске Православне Цркве

×
×
  • Креирај ново...