Jump to content

Зоран Ђуровић: Одпоздрав стручњаку за светост, Родољубу Лазићу

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 7 минута, Zoran Đurović рече

Пријатељу, многе невоље ће наићи на тебе. Кажем ти да сам те помињао у молитвама, али као да су се ужарени угљеви слагали на твоју главу. Сада ће ти прогорети и видећеш бол. Када се молим, не молим се на празно. Рекао сам ти да ми се не обраћаш. Губи ми се са очију. 

(okey, kako hoces i meni je onda ako potenciras takvu 'pricu', draze da budemo na distanci)

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.9k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Свети Порфирије:

"Никад од Бога не иштем да ми нешто открије, јер не волим да га запиткујем. Мислим да је то супротно његовој вољи, да није учтиво, а што је најгоре, да тиме изнуђујем нешто од Њега..." (стр. 501)

"...Бог ме штити. Шаље ми благодат своју. Ја на то кажем:" Та ја сам тако бедан и недостојан! Шта Бог хоће од мене". Па ипак, Бог љуби и грешнике као што сам ја и хоће да они постану добри...У оваквим духовним стварима потребна је пажња. Немојте саопштавати другима благодатна духовна искуста која имате. То није добро. На тај начин губимо божанску благодат. Видите ли пример Пресвете Богородице? Она је ћутала. Није рекла Јосифу тајну Благовести. То му је открио анђео Божји..(стр. 502).

"За све што ми је Бог дао унутар мене, моја душа ме веома осуђује. Осећам у себи страх. Размишљам о ономе што је речено у Свезтом Писму:Господе, нисмо ли у име твоје пророковали, и именом твојим демоне изгонили и твојим именом чудеса многа творили? И тада ће имјавно казати: Никад вас нисам знао, идите од мене ви који чините безакоње" (Мт. 7, 22-23) Размишљам о томе, али не губим наду. Препуштам се љубави Божјој и понављам оне златне речи из молитве пред свето Причешће: "Знам, Спаситељу, да ти нико не сагреши као ја нити учини дела која ја учиних..." (стр. 503).

"Може бити да неко и погрешно разуме то што не држим у тајноисти своје духовне доживљаје, све оно што ми Бог открива и што толико много тога исказујем. Неко ће рећи да сам себичан зато што и ја износим своје доживљаје пред друге. То чиним из велике љубави према вама, деци својој, да бих вам пружио духовну корист, да бисте и ви кренули овим путем...Наравно, када је реч о тајнама које нам Бог открива унутар нас самих, најбоље је ћутање. Али, ето, може да нам се деси оно што се десило апостолу Павлу, који каже "постадох безуман хвалећи се. Јер је требало ви да ме хвалите, пошто нисам ни у чему мањи од превеликих апостола, иако сам ништа..." (стр. 505) 

"И ја убоги, из љубави према вама, казујем вам понешто од онога што ми Бог открива. Дубоко у свом срцу осећам да то говори неко други. У то дубоко верујем јер видим нешто, па одмах затим изузетно осећам своје слабости. Јер то што видим  и доживљавам није ни од светости ни од било чега другог, него од љубави Божје према мени од љубави којом Бог хоће да постанем добар. Но све ово што ми Бог открива поверавам само малобројнима, јер човек треба да је духован како би то разумео" (стр. 506).

"Човек који је достојан Бога испуњава се Духом Светим. Он има Божанску благодат. Бог му даје радост, мир, кротост, љубав. Даје му и друга обележја, која набраја апостол Павле: А плод Духа јесте: љубав, радост, мир, дуготрпљење, благост, доброта, вера, кротост, уздржање"...Да би благодат Божја дошла и остала у човеку, потребни су одређени предуслови. Само онај ко у себи има смирење добија од Бога те дарове...Човек добар смирен, побожан, човек који љуби Бога, човек који у себи има врлину, не пада, благодаћу Божјом у прелест. Он у себи осећа да је стварно недостојан дарова Божјих и да му се све даје како би постао добар, па се зато бори и подвизава. Насупрот њему, благодат Божја не силази на егоисте, који нису свесни свог духовног стања.Човек испуњен луциферским егоизмом мисли за себе да је пун божанске благодати, а заправо се налази у прелести...(стр. 488)"

(Живот и поуке старца Порфирија Кавсокаливита, Беседа, 2005)

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Вукашин рече

Nije tesko skopcati kako chovek moze da greshi, a da bude svet. Kao i uvek - opet Pajsije. :) Poredi sebe sa konzervom na djubristu u koju biju sunchevi zraci :D Genijalac chovek.

Ima i kod Šekspira ono "For if the sun breeds maggots in a dead dog, being a good kissing carrion"...

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Мирашевци, псевдозилоти, секташи, еврослинавци, трабанти, комуњаре, медиокритетски менталитети, скоројевићи, конвулзивни "духовници" и њихови суфлери и епигони, духовни слепци који су веру учили по звездама и месечевим менама, новопечени "типичари", зилоти, маловерни смућени и смушени људи окорелих савести, путујући циркузанти, дојучерашњи удбаши који срамоте храм Божији, црни магови, дозлабога срамне пропалице, неупућени и болесни људи са папистичком "непогрешивошћу" који углас певају будибогзна шта и леже по патосу, људи који имају своје надимке, а не знају ни да бекну, велеучени "канонисти", а уствари дилетанти и секташи, мутиводе и цркворушитељи, фамозни и неславни одметници, безаконици, бесавесници, антидуховници, несрећни народоразбијачи, заведени и незнавени богомољци, слични јеретицима, језуитски инквизитори, шпијуни, огавне уходе и жбирови, бескрупулозни лажљивци, клеветници и подметачи, фанатици који праве халабуку и брукају Цркву, хистерични људи неуротичне ускости, искључивости, незнања и бесловесја, инквизиторски, медиокритетски менталитети, штрајкачи, откачени попови...”     

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Родољуб Лазић рече

"Може бити да неко и погрешно разуме то што не држим у тајноисти своје духовне доживљаје, све оно што ми Бог открива и што толико много тога исказујем. Неко ће рећи да сам себичан зато што и ја износим своје доживљаје пред друге. То чиним из велике љубави према вама, деци својој, да бих вам пружио духовну корист, да бисте и ви кренули овим путем...Наравно, када је реч о тајнама које нам Бог открива унутар нас самих, најбоље је ћутање. Али, ето, може да нам се деси оно што се десило апостолу Павлу, који каже "постадох безуман хвалећи се. Јер је требало ви да ме хвалите, пошто нисам ни у чему мањи од превеликих апостола, иако сам ништа..." (стр. 505) 

Добро казано. Тако и Ава ради. 

Ти си полудео и износиш текстове против твојих хула...

Подели на овим сајтовима

"...такав човек може да обмане или прелести и друге. Он има обичај да каже: "Видео сам Христа, видео сам Богородицу...рекао ми је, рекла ми је да ће бити рата, да ће се десирти убиство или неко друго зло...и то се стварно дешава, зато што је ђаво испланирао зло, те отуда и зна за њега"  (стр. 488)

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Родољуб Лазић рече

"...такав човек може да обмане или прелести и друге. Он има обичај да каже: "Видео сам Христа, видео сам Богородицу...рекао ми је, рекла ми је да ће бити рата, да ће се десирти убиство или неко друго зло...и то се стварно дешава, зато што је ђаво испланирао зло, те отуда и зна за њега"  (стр. 488)

Никада нисам имао слично. Ти си пак подржавао Артемија и Никодима. Да ли ти је јасно да се самоубијаш?

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Родољуб Лазић рече

Само онај ко у себи има смирење добија од Бога те дарове...Човек добар смирен, побожан, човек који љуби Бога, човек који у себи има врлину, не пада, благодаћу Божјом у прелест. Он у себи осећа да је стварно недостојан дарова Божјих и да му се све даје како би постао добар, па се зато бори и подвизава. Насупрот њему, благодат Божја не силази на егоисте, који нису свесни свог духовног стања.Човек испуњен луциферским егоизмом мисли за себе да је пун божанске благодати, а заправо се налази у прелести...(стр. 488)"

Подели на овим сајтовима

Несвети а свети

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Милан Ракић рече

Od 7:17, epska NAJAVA. POLOŽILI!!!

Eво и за

@Аристарх?

,,Формалисти, завршићете у формалину!"
                                             Блажени Леон Нови Професионалац

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, dragisa рече

oče na tebe baš utiču ove promene vremena

Bježi Štaki dok te grom nije opalio..vidiš da grmi..

Подели на овим сајтовима

Морам нешто да поделим са Вама, ево скриншота од пре пар минута ?

20190611_231721.jpg

,,Формалисти, завршићете у формалину!"
                                             Блажени Леон Нови Професионалац

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...