Jump to content

(ВИДЕО) Беседа Епископа Максима поводом осам векова аутокефалности СПЦ

Оцени ову тему

Препоручена порука

@о.Небојша Драги оче, дивна матурска фотографија!

Само да за форензичаре не испадне главни доказ да је владика Максим учествовао у дискусији на форуму.:)

У сваком случају, Ви сте пренијели његов захтјев да се дискусија обустави, уз  пратеће дискфалификације форума као неке "иконе пакла".

Уредништво је прихватило тзв. закључавање теме, али одбило дисквалификацију форума уопште и, посебно, "Поука".

Да ли би био прихваћен и сличан захтјев неког другог владике, поставио је питање Талични Том. Ако би од мене зависило, одговор је позитиван, поготову у тренутку када се тема удаљи од предмета, као што је било са "одговором на одговор" епископа Максима. Заиста, најмање се писало о самом његовом писму. Његових подржавалаца било  јејако мало, што је, наравно, било на уштрб дијалога. С друге стране, тешко је и ограничавати људе у дискусији, када се неки пројекти праве баш тако да на њима не буде дискусије. Један такав пројекат, теологија.нет, који уређује његов докторанд, владика Максим је по значају за СПЦ упоредио са Хришћанским животом часописом аве Јустина!

Сада је на "дневном реду" бесједа о аутокефалији Светосавске цркве, коју је епископ Максим одржао у Франкфурту. Видјећемо да ли ће Свештени Сабор СПЦ прихватити ту бесједу као довољно извињење за ширење узнемирења у Цркви или ће изрећи и неку епитимију. То је искључива надлежност Сабора. Но, чињеница је да Сабор, чини се ургентно, има важније послове: да опорави и васпостави тешко оштећен систем богословског образовања и науке у нас. Теологија нам је толико постала каћиперски помодна, према страним "ауторитетима" некритична, апстрактна и неодговорна у односу на црквоградитељство, да су основне образовне функције СПЦ јако угрожене.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 166
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

On 3. 4. 2019. at 18:06, александар живаљев рече

Но, чињеница је да Сабор, чини се ургентно, има важније послове: да опорави и васпостави тешко оштећен систем богословског образовања и науке у нас.

Expand  

Ту нема никакве потребе за мудрошћу: поставити квалификоване људе, а не ово како је нпр. Максим урадио у мом случају. Кога ће ти нешколовани да уче Оцима? Како рече Исус: Када слепац слепца води... И чему се ми сада чудимо? А ја уопште нисам усамљен случај. 

Потакао си ме да се сетим и једне друге ствари коју сам овде поменуо, а то је лицемерје. То је код нас модус операнди. Није нама само Нато крив. Пре да кажем следеће, имам једну преамболу: ми смо једна мученичка Црква која је морала да се сналази како је знала и умела. И захваљујући надљудском подвигу неких, али и здравој побожности у делу народа, преживели смо тај период. И наши посленици су радили у тим условима. Уредно замењујући тезе херцеговци протурају причу о "лењости" Иринејевој, што је лудило мозга, јер натовари неком човеку 50 послова на леђа, па да те питам. Владике и ти јеромонаси, као и неки свештеници и лаици су нам били потребни на факултету као и на парохијама, а потом епархијама. Успели су да одрже и унапреде БФ. Факултет је био црквен и најприродније је било да имамо и владике предаваче. Тако да су Иринеј, Амфилохије и Атанасије, после и Игњатије успели да спасу овај факултет. Наравно не само они. 

То је била преамбола, а сада питам Максима: Шта ти тражиш на факултету? Имаш своју епархију. Да ли си, преосвећени, супермен? Ти си модерниста, на Западу, где си видео да бискупи предају на факултетима? Не предају јер нису супермени као ти. Једнако то не могу да раде и парохијски свештеници. Једноставно је нужно да узимају у најам друге. И ту онда трпе и парохија и епархија. Нисам ја за избацивање мантије са БФ, него само раскривам твоје лицемерје, пошто се китиш тобожњим научничким бодовима, публикацијама и сл., а то долазиш да кажеш мени, који се бави тим стварима, и иза леђа спинујеш Иринеја, али и истог Игњатија, кога се држите док вам има употребну вредност. Сада се ругате и смејете Амфилохију и Атанасију, а искористили сте их до максимума! Ти барем знаш како је Перишић дао бен сервито Амфилохију и дао му карту у једном правцу. Тако му се захвалио. 

Какве ти научне радове можеш да имаш у односу на нпр. једног Дробнера, који ради само тај посао, а ти си разапет са радом у својој епархији и опхрван задатком спасавања васионе, а у међувремену и дубоким интраперсоналним односима? Па не можеш да се ни са чиме поредиш са тим човеком. Пре неки месец си ишао код Патријарха да молиш да те задрже на факултету. Зашто ти није пало на памет да је корисније - угледајући се на католичке бискупе -да једноставно оставиш катедру за коју ниси квалификован (јеси помоћу штапа и канапа), и посветиш се пастирским дужностима, а уштедиш и нама паре за авионску карту из Америке? Зар није корисније да тај новац се да потребитима, и тако испостиш петровски пост, за који сам тужен Фанару, и учиниш добро дело, или пак сматраш да су твоја предавања толико драгоцена? Ево вам га мали Алексић, он је докторант на Августинијануму, може да буде тамо предавач или асистент. Тумара оде у Аустралију јер сте све зачепили. Што је најгоре, лаицизирали сте максимално БФ, па имате предаваче који се и не јаве у ходнику владици или попу, а не дај Боже да узму благослов, јер је то клерикализам! 

Но, да не дужим о овоме, слошило ми се већ. Настави ти да се шепуриш докле можеш. Нисам ја твој Господар. Пребацујем те у његово двориште. 

Подели на овим сајтовима

On 3. 4. 2019. at 18:33, о.Небојша рече

Ако ћемо се гађати латинским изрекама, моја омиљена : Stultorum ifinites est numerus

И како млађи, ако си 1968. годиште.:)

Expand  

Млађи на факсу. Не трчи пред руду. И Гриша је после мене уписао. Давао сам му и неке књиге за испите. Не ложи се без потребе. И Јероним је био млађи од мене, а са њиме сам баш био другар. Моја јуродивост му је ишла на живце, али са годинама је и то прихватио. Од мене је увек имао молитве у великој љубави. Зато се сада њему радујем у Господу.  

Подели на овим сајтовима

Ја сам сасвим свестан да вређам пијетет неких особа којима је драг Максим или други неки 'ерцеговци, али бих замолио да имате барем трунку критичког отклона па да размислите о свему што је изнешено као оно чињенично. Жао ми је због тога, јер ми људи пишу приватно да и нису били свесни какво је зло у питању, али су почели да мењају мишљење јер знају да Ава није никада причао безвезе, ма колико да је то деловало невероватно. И овде имам намеру да зло прикажем јавно, јер га прво карах насамо, онда пред сведоцима, а сад и јавно, пред Црквом. Све кораке сам испоштовао у Максимовом случају. Сада је дошао конобар. 

Смејем се сцени када на БФ, у финансијској служби дође Перишић да ме поздрави. Како је поздрав текао, тако жене побегоше из канцеларије, а весели Хајдук упита: Да нећете воде?:)) Грехота је што то није снимљено јер би било антологијски, достојно Маратонаца или Ко то тамо пева... на крају је Перишић почео да дрхти...      

Подели на овим сајтовима

On 3. 4. 2019. at 19:28, Zoran Đurović рече

Млађи на факсу. Не трчи пред руду. И Гриша је после мене уписао. Давао сам му и неке књиге за испите. Не ложи се без потребе. И Јероним је био млађи од мене, а са њиме сам баш био другар. Моја јуродивост му је ишла на живце, али са годинама је и то прихватио. Од мене је увек имао молитве у великој љубави. Зато се сада њему радујем у Господу.  

Expand  

Ако неко трчи пред руду, ти си тај, јер ако ми је вл.Максим школски, онда је то и вл. Григорије, као и вл. Јован Пурић, проф. Зоран Ранковић и још много добрих људи. И нису они Херцеговци пошто је први поријеклом од Руда , а други Вареша.

И оставио сам вл.Григорију неке књиге међу њима и Св.писмо на грчком, које је опет  од њега наследио неки од синоваца митр.Амфилохија, а од њих ко зна ко. И нађем неки дан списак рипидоносаца које сам одређивао за  цркву Ружицу, међу њима имена вл.Григорија и двојице професора крагујевачке богословије. 

Подели на овим сајтовима

Ми Срби смо, захваљујући бројним сеобама у свим могућим правцима, које трају већ вековима, међу интерно најизмешанијим народима света. Па ипак, међу нама има поприлично регионалног шовинизма, који местимично, у спрези са токсичним идеологијама, поприма и крајње патолошки облик. Зато сматрам да није добро користити термине попут 'Ерцеговац' у пејоративним смислу. Разумем да Ђуровић нема проблем с групацијом коју тако ословљава због њеног порекла, већ ставова и деловања, и да му је њихово заједничко порекло само згодан начин да их групише, али свеједно. 

Не замерите ако сам нешто погрешно протумачио. 

Подели на овим сајтовима

On 3. 4. 2019. at 20:04, о.Небојша рече

Ако неко трчи пред руду, ти си тај, јер ако ми је вл.Максим школски, онда је то и вл. Григорије, као и вл. Јован Пурић,

Expand  

Не разумеш. Максим, Григорије, Јероним су после мене уписали факс. Ми смо то годиште негде, али ти говорим о овоме. Ја, за разлику од њих, нисам служио војску, јер су ме после 3 дана послали назад кући да не бих негативно утицао на војнике.:)) Пурић је пак старији од нас, ја сам њега, Никчевића, Јоаникија затекао тамо, као и Радивоја Панића, Ђуку легенду итд. Трошиш беспотребно енергију и себи и мени. Узми да се бавиш овде битнијим питањима. Да објасниш Максиму како га ословљавају у Цариграду, како му лепо дочара Иринеј.   

Подели на овим сајтовима

On 3. 4. 2019. at 20:12, Хаеул рече

Разумем да Ђуровић нема проблем с групацијом коју тако ословљава због њеног порекла, већ ставова и деловања, и да му је њихово заједничко порекло само згодан начин да их групише, али свеједно. 

Expand  

Исправно си разумео, јер и то није компактна група, има и придружених црногораца или босанаца, али због лакше класификације. Као што Јн Јеванђелиста није био антисемит иако је свашта рекао на рачун Јевреја. А сам је био Јевреј. - Упс, само да Максим и сада не направи неку паралелу!:)))) 

Имам небројено много фб и овако пријатеља у херцеговаца. Никакве шовинистичке конотације нема у мом изразу.  

Подели на овим сајтовима

On 3. 4. 2019. at 20:17, Zoran Đurović рече

Исправно си разумео, јер и то није компактна група, има и придружених црногораца или босанаца, али због лакше класификације. Као што Јн Јеванђелиста није био антисемит иако је свашта рекао на рачун Јевреја. А сам је био Јевреј. - Упс, само да Максим и сада не направи неку паралелу!:)))) 

Имам небројено много фб и овако пријатеља у херцеговаца. Никакве шовинистичке конотације нема у мом изразу.  

Expand  

Нисам ни рекао да је има, већ само то да у нашем народу има доста самомржње и регионалног шовинизма, и да је боље избегавати такав начин изражавања, посебно у случају Црногораца. Ако је Тито започео постао, а Мило га наставио, не морамо га ми завршавати, тако што ћемо отерати од себе и оне још српству верне, било несмотреним изражавањем (Ваш случај), или изливима (оправданог, али свакако по нас штетног) презира на рачун свих Црногораца (случај доброг дела наших сународника ван Црне Горе).  

Разумем да ово излази далеко ван оквира ове теме, али свеједно је важно. Не играјмо на руку оних који нам желе зло.

Подели на овим сајтовима

On 3. 4. 2019. at 12:38, Леон Професионалац рече

Чини ми се да је Св. Сава био архимандрит када је тражио аутокефалију а не само јеромонах како се наводи у беседи, но, опет, владика је ипак патолог... 

Expand  

:))

Питалица.

Које слово фали између "т" и "о"?

а. Слово "р"

б. Слово "к"

12:smeha:

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

On 3. 4. 2019. at 20:36, Ведран* рече

Питалица.

Expand  

И ја се био питао... Али као да наслутих да ће се јавити неко други да пита исто!:))))

Подели на овим сајтовима

@Леон Професионалац У прави сте, јесте био архимандрит, али нису сви архимандрити нужно били јеромонаси, док се епископи бирају искључиво међу јеромонасима - тачније, епископском чину увек претходи чин јеромонах (нека ме исправи неко ако грешим). Ваљда зато владика помиње да је Свети Сава био јеромонах, пре него што се и запутио у Никеју, јер многи будући епископи то нису у тренутку када су изабрани. 

Подели на овим сајтовима

On 3. 4. 2019. at 8:39, Zoran Đurović рече

Ја ћу морати 2 пута да васкрсавам! Кад се преселим и видим Христа и све свете и анђеле, од призора има да се престравим и да ме удари срчка! Мораће опет да ме оживљавају, али ћу тада ваљда бити спремнији!...:))

Expand  

Три пута!

Трећи пут кад сретнеш Максима горе у башћи! 

12:smeha:

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...