Jump to content

Критска беседа Његове Свесветости Васељенског Патријарха Вартоломеја

Оцени ову тему

Препоручена порука

Прекључе је, 3.октобра 2018. године, на Криту, где је допутовао у званичну посету, Цариградски Патријарх Вартоломеј изнова штитио и потенцрао координацијску улогу Васељенске Патријаршије, која се као Патријаршија, по његовим речима, али не и по учењу Православне Цркве, јавља „Мајком и почетком свих Цркава“ у породици свих хришћанских народа.

Наравно, нико у православном свету не спори Његовој Свесветости Васељенском Патријарху и Васељенској Патријаршији да буду „први међу једнакима“ и да имају иницијаторску, посредничку и председавајућу улогу, приликом саборног и свеправославног решавања било којег актуелног и за Православну Цркву важног црквеног питања. Проблем је само у томе кад се те основне духовне координате прекрше, и када Ваљељенска Патријаршија, која је Мајка Црква и нашој и многим другим словенским Црквама, почне своју улогу „прве међу једнакима“ претварати у улогу „прве међу неједнакима“. 

Иначе, Патријарх Вартоломеј је на Крит допутовао на јубилеј педесетогодишњице Православне Критске Академије, а своје обраћање је изнео у присуству Патријарха Јерусалимског, Кипарског Архиепископа, Архиепископа Албаније, представника Румунске и Пољске Православне Цркве, као и председника Грчке државе.

У свом излагању он је, посматрано са тачке гледишта Православне Цркве, изнео много тога поучног али и неколико историјски и канонски неутемељених погледа на улогу Васељенске Патријаршије, истакавши између осталог и следеће:

„ Уколико би се Ваљељенска Патријаршија уклонила од испуњавања својих обавеза и не буде активно учествовала у православном свету, онда ће местне Цркве себе водити као овце без пастира ... и тада ће у својим иницијативама оне мешати смирење, које проповеда наша вера, са гордошћу светске власти“. Он је затим додао - „Ето зашто је потребна координацијска улога Васељенске Патријаршије у породици православних народа. Васељенска Патријаршија је потребна, зато што православни свет није и не може бити разрушено село“.

Цариградски Патријарх Вартоломеј је такође истакао да је „одговорност Васељенске Патријаршије да успостави канонски поредак у местним Црквама, зато што су то њене историјске и канонске привилегије, као што произилази из благослова Цркве и Васељенских Сабора. Истовремено, то је његов узвишени дуг пред Мајком Црквом, која се јавља почетком свих Цркава“.

Јереси и канонска јурисдикција

Васељенски Патријарх је подвукао и то да су главни проблеми првог миленијума хришћанства биле јереси, а да главни проблем другог миленијума хришћанства, који је „наследио“ и наш миленијум, јесте „проблем канонске јурисдикције, који се јавља извором других проблема као што су расно-националистичка настројења, тенденције експазионизма и покушаји нарушавања свих правила, која су установљна патриајршијским и синодским одлукама“.

„Живимо у периоду радикалних промена у свим областима живота. Стога, ми смо позвани одговарати како следује, и решавати нове задатке“, - рекао је Патријарх Вартоломеј, који је затим подвукао да „ако не будемо подржавали јединство онда ћемо носити пуну одговорност за претварање Цркве у ... еснафе“.

Раскол је за оне који немају аргумената

Патријарх Вартоломеј се на крају свог недавног критског излагања осврнуо и на питање раскола, што су неки протумачили и као поруку Руској Православној Цркви, мада, руку на срце, то може бити само више или мање слободна претпоставка неких коментатора, јер је у беседи на Криту, Цариградски Патријарх нигде није диретно поменуо.

У сваком случају, Руска Православна Црква, која је због неканонског деловања Цариградске Патријаршије у Украјини, прекинула помињање Цариградског Патријарха и зауставила саслужења на разини епископата, у последњих неколико недеља је због наставка неканоског деловања Цариграда, изразила забринутост од даљег продубљивања раскола и настанка нових. То се наравно, пре свега односи на питање неког вештачког, неодговорног и неканонског покушаја организовања и давања аутокефалије од стране Цариградске Патријаршије, некој, у Украјини и православном свету потпуно непостојећој и у будућности замишљеној - уједињеној Украјинској Православној Цркви. Потсетимо се - у Украјини већ постоји од свих призната канонска, аутономна и самоуправна Украјинска Православна Црква, на челу са Блажењејшим Митрополитом Кијевским Г. Онуфријем, а територија Украјине је већ преко 330 година саставни део Московске Патријаршије. Стога су поједине и горе наведене речи Патријарха Вартоломеја, изречених пре два дана на Криту, додатно забрињавајуће, јер немају јеванђељску, предањску и канонску утемељеност.

Ево, на крају, и шта је Васељенски Патријарх на Криту казао по питању трагедије зване - раскол: „Раскол, као човечије дело, јавља се веома једноставним решењем, коме обично прибегавају они код којих нема канонских и црквених аргумената за поткрепљење својих претензија и погледа, и које као правило нису заснована на канонима Цркве и далеко се не слажу са црквеним иделима, већ служе другим циљевима и разлозима“.

Патријарх Вартоломеј је потом додао и да „се сви они одсецају од стабла Православне Цркве и са антицрквеним понашањем изражавају своја гледишта и неслагања“. Он је на крају подвукао и то „да је раскол уочавање парцијалних циљева, само за то да би привукли пажњу публике такозване комуникационе политике, неумесне у црквеном животу“.

У потпуности подржавајући овакве завршне речи Његове Свесветости Васељенског Патријарха Г. Вартоломеја по питању трагедије раскола, које је надамо се само уопштено изнео, а не и алудирајући на канонски одговор Руске Православне Цркве на неканонско понашање Цариградске Патријаршије у Украјини, ипак, остаје одређена зебња због неких других јавно изнесених ставова у истој беседи на Криту.

Све у свему нама остају Света Литургија, молитва, пост, вера, добра дела, нада и љубав. А Црква Христова ће уз Божију помоћ и ова искушења прегрмети. Само да останемо људи до краја. Амин.

игуман Петар (Драгојловић)

Извор за Критску беседу Васељенског Патријарха Вартоломеја:

https://orthodoxia.info/news/варфоломей-раскол-это-для-тех-у-кого-н/

View full Странице

Подели на овим сајтовима

Da li on to misli da je Fanar majka Crkava i početak svih Crkava.Ово прво једноставно није тачно а ово да су почетак свих Цркава је хула на Бога.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, ризница богословља рече

Васељенски Патријарх је подвукао и то да су главни проблеми првог миленијума хришћанства биле јереси, а да главни проблем другог миленијума хришћанства, који је „наследио“ и наш миленијум, јесте „проблем канонске јурисдикције,

Не бих се баш могао сложити са цариградским патријархом. Јереси су остале основни проблем и другог миленијума, а њима су се само од осамнаестог века придружили национализам, расизам и остало.

Ево тих јереси: неоманихејски дуализам оличен у катарству и богумилству, масалијанство, варламизам (неразликовање Суштине и Енергија Бога Живога) и filioque присутан у римокатолика, пијетизам, пуританство, унитаријанство и неоаријанизам (социнијанци, Њутн, Кант, јеховисти), панентеизам (Хегел), деизам (Волтер и енциклопедисти), пантеизам и њу ејџ гајанство присутно у милитантном и екстремном екологизму, неогностицизам присутан у масонерији, розенкројцерима, оријенталним темпларима...право је чудо да патријарх Вартоломеј ништа од овога није чак ни поменуо, али су му главни проблеми канонске природе и национализам...

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, ризница богословља рече

Уколико би се Ваљељенска Патријаршија уклонила од испуњавања својих обавеза и не буде активно учествовала у православном свету, онда ће местне Цркве себе водити као овце без пастира ... и тада ће у својим иницијативама оне мешати смирење, које проповеда наша вера, са гордошћу светске власти

Јао...

Подели на овим сајтовима

Kakav je uopste ovo naslov teme - "njegove svesvetosti"??... Nadam se da je greska u kucanju...

...

2-2.thumb.jpg.a78d9050ca0607a27de595a01e12c010.jpg

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Августин рече

Da li on to misli da je Fanar majka Crkava i početak svih Crkava.Ово прво једноставно није тачно а ово да су почетак свих Цркава је хула на Бога.

Управо то и мисли, "почетак свих Цркава". Односно извор православља. Тако је изјавио у обраћању Сабору. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 54 минута, Ivan Marković рече

али су му главни проблеми канонске природе и национализам...

Зашто ли обећава грчким Македонцима да Македонцима неће дати да се зову Македонци? Да ми је знати?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, obi-wan рече

Kakav je uopste ovo naslov teme - "njegove svesvetosti"?

Требало је да пише Његове Божанске Свесветости :)))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ведран* рече

Зашто ли обећава грчким Македонцима да Македонцима неће дати да се зову Македонци? Да ми је знати?

Зато што је политичар. Обичан црквени Сале Вучић...удвара се Јелинима да би јеладску Цркву привукао на своју страну...

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ivan Marković рече

Зато што је политичар. Обичан црквени Сале Вучић...удвара се Јелинима да би јеладску Цркву привукао на своју страну...

То наравно нема никакве везе са етнофилетизмом, национализмом, хеленизмом, и осталим измима....

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Ведран* рече

Управо то и мисли, "почетак свих Цркава". Односно извор православља. Тако је изјавио у обраћању Сабору. 

Ja kad ne bih verovao da je početak i izvor Crkve sam Gospod Bog ne bih ni išao u Crkvu.Ovaj je ozbiljno zastranio.To je hula na Svetog Duha.

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, ризница богословља рече

„ Уколико би се Ваљељенска Патријаршија уклонила од испуњавања својих обавеза и не буде активно учествовала у православном свету, онда ће местне Цркве себе водити као овце без пастира

Opa, VP sad nesto i na Petra namiguje,....nek se cuva papa,... :))

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Августин рече

Ja kad ne bih verovao da je početak i izvor Crkve sam Gospod Bog ne bih ni išao u Crkvu.Ovaj je ozbiljno zastranio.To je hula na Svetog Duha.

Ишао би и ти у Цркву, да си глава те Цркве која је почетак свега. :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...