Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 4 часа, Ćiriličar рече

...о говорењу и писању о онтологији на штету и искључење хришћанске етике, и њој на утук, … о омаловажавању божанске благодати, божанских заповести и монашких подвига чак и од стране титуларног Митрополита Јована Зизјуласа, … омаловажавању светих отаца: Јустина Ћелијског као догматичара а Николаја Велимировића као богослова, о односу ипостаси и природе на штету природе, … о светом Григорију Палами као неевхаристијском богослову (опет Митроп. Ј. Зизјулас), … о мешању теолошке и икономијске тријаде и о увођењу еклисиолошке субординације у унутартројичне односе ради примата Цариградског Престола (Ј. Зизјулас), … (Перовић, Крушевачка)

Шта ми имамо овде? Ја нисам стручан, ајмо стручњаци. Имамо јасно речено следеће: Ово су темељи вере, и све је под знаком питања! Или онај ко то говори није сав свој - а биће да јесте - или...

...eve' sam, strucnjak... :smeh1: .... odlicno opisano stanje stvari i sve ono sto muci danasnju teologiju i o ovome moze da se pise i analizira sledecih 100 strana foruma, ....ali, samo bih dodao jedno moje malo zapazanje,....sta je uzrok ovakve teologije, sta stoji ispod svega toga kao neka rak rana crkve i uzrok i ovakve teologije.....pa, stoji onaj virus extremnog ekumenizma ciji je glavni promoter upravo VP....samo ako se setimo izjave p.Atinagore koji je rekao da je vreme dogmata proslo i njegovog delovanja kroz extremni ekumenizam i posle p.Dimitrija i sada p.Vartolomeja i drugih mitropolita i episkopa VP i njihovih delovanja i price kroz taj extremni ekumenizam....onda i ne treba da cudi ovakva jedna teologija koja blago receno deformise i iskrivljuje onu teologiju na kojoj pociva i vera i Crkva radi opet tog nekog iskrivljenog i pogresnog pokusaja jedinstva sa svima koji nisu u PC - i zato i treba jedna ovakva takodje iskrivljena :!: teologija  ....(na primer zato se i podrzava i promovise tkz. ekumenisticka Krstenjska teologija koja sravnjuje pitanje blagodati PC sa svim ostalim crkvama preko kanonske krstenjske ikonomije.... pricali smo pre par godina o tome na forumu..itd...)

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Дејан Мачковић рече

Мислим да можемо и да ћемо остати несврстани. Тако смо једино ми били у општењу са Заграничном црквом, кад су их сви прекрижили били. Епифаније признати нећемо, са Фанаром прекинути нећемо, стим да Фанар више никад више неће бити битан колико је био.

Једног дана када буде помиритељни Сабор, мислим да ће све Цркве прихватити идеју да је сасвим ок да се јурисдикције преклапају, да сви заједно користимо неке значајније споменике. Тако је у Америци, тако је у Јерусалиму, зашто не би могло бити у Украјини? Идеја један епископ један град је била у првим вјековима, кад је хришћана било од 10 до 17 у заједници. Сад то више нема смисла и постало је узрок раздора и раскола. Само одбацимо ту идеју и возимо се и даље по истој цијени.

Један епископ један полис - парохија, то је смисао тог канона, јер како је нас учио Жарко Видовић у антици град није могао да има више од 3000 становника, односно једна заједница људи који се познају и који су блиски не може да има више чланова (може странка, може мерафизика да оперише са човјечанством, али то је апстрактан појам, јер кад умре члан човјечанства, заболе човјечанство за то. Ни фејсбук не дозвољава већи број чланова јер знају да је немогуће имати милион пријатеља).

Осим ове парохије (града) у човјековом заједничарењу јавља се још "нација" као заједница парохија аутокефална Црква, и ми то осјећање заједнице имамо, оно није "филетисичко" па да негирамо друге аутокефалије - "нације", него напротив препознајемо их као и друге парохије - градове.

На западу су борбе за инвестититуру другачије вођене и нације су настале као протестанске аутокефалије које је стварала држава, а код нас обрнуто.

И већ досадни јеретик по истом кључу као са моралом и морализмом изврће овај православни појам нације у "филетзам".

Ових дана су уствари Грци изгубили ово православно разумијевање нације, односно аутокефалију, признавши парохије- заједнице, тамо гдје их нема или бар тамо гдје их ми не препознајемо, чак шта више "створивши" заједнице декретом, а заједнице створене декретом су партијске ћелије а не парохије-аутокефалије.

@Жељко  јако добро говори и разумије, Руси такође болују од империјалне бољке, која је неспојива са парохијом (градом заједницом у античком смислу) и ми не треба да се опредјељујемо за Русе него за (античко до јуче и грчко) православно схватање личности-заједнице-парохије-града-нације-аутокефалије.

Да ли ми то можемо? Алтернатива је да прихватимо западно метафизичко тумачање Цркве, заједнице и личности као што су урадили Грци.

Треће традиције нема нити она сад настаје, него имамо још једно у низу конвертитство, са свим његовим већ знаним посљедицама.

Ми, и ја лично желим да останем у овом најдубљем цивилизацијском коду, а не да се конвертујем метафизику 100 година након њеног краја, кад су јој моји преци одолили кад је била у пуном замаху и сјају, па макар био сам на свијету.

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Ćiriličar рече

За све то ви мени издајте отпусно писмо, а ја ћу вам узвратити својим опроштајним речима: опрости Анастасијо, која си име добила због побожности; ти си нам оживела учење које до тада презирасмо! ... Опрости ми Тројице – моја мисли и мој украсе! Очувај се у моме народу овом и уједно сачувај народ мој (он је и даље мој, иако ће ми живот убудуће тећи другачије); нека ме известе да си Ти свагда поштована и чествована у њему, како речју, тако и животом

И богословски а и деловањем Св. Григорије је оправославио Цариград и деловањем и речју повратио храмове од јеретика...није политика. После је дошла политика, зато је смењен.

Прво Русија себе не сматра ни империјом (ни политички) а поготово не РЦ.  То што је Русија велика само по себи изискује мало другачије деловање, а оно ако има обриса Византије не значи да неко има нереалне претензије. И ја некад кажем велику реч, и народ кад се чуди Русији, Русија јесте чудо у сваком смислу...али није уопште тако како је ти видиш. Погледај карту Жељко најпре, где је Валам а где су Курили....треба тај народ обићи и крстити, проповедати...а плус по свету.

Није РЦ у илузији неког Трећег Рима, него је велика и мора, ако хоће да спроведе мисију како-тако да делује као велика. Ти гледаш из перспективе Србије црква=народ, знаш ли ти колико у Русији има разних народа? Је ли Достојевски рекао да иза сваког Руса вири Татарин? Руси су се и мешали и мешају се са другим народима, овде, у Русији не у Америци. Дакле само та чињеница ти избија аргументе. Поред оног лудака Стаљина, Русија никада није била империјална. Ширила се из нужде, бранећи се од других. Уопште не постоји та "жица" у свести Руса о империјализму. Напротив, па што критикујееш Путина да је млак у Украјини? Да су империјалисти прогутали би је....само немој рећи у срцу империјалисти на делу слаби. Мени се више чини да би ти некако желео, да си разочаран у Русе што нису империја. И ја сам за радикалнија деловања Русије и Путина. Бре да фашисти спаљују народ? Али то су Руси. Некако као јагњад, уек се бране...али зато су постали велики. Бранећи су се ширили - то је Русија Жељко. То је руски парадокс. Не можеш бити империја за 30 година. Не-ма ни политички ни у РЦ уопше таквих тежњи, има свест о својој улози и величини.

На крају, пази, Фанар уводи неки демократски ситем саборности, Русија има 400-450 епископа, човече. Па нека сазову Сабор васељенски, и све епискпе света, није ли епископ возглављење Цркве? Није ли? Није ли епископија сам по себи Црква? Нека сазову Сабор па нека се гласа....имаћемо 450 руских руку. Шта ћемо онда? Онда Русија и јесте Трећи Рим. Она то не жели бити из сујете, него јој је дато од Бога...можда ће Индија сутра бити 4., Кина 5.

Не може РЦ бити црква=народ, у смислу "сељачке цркве"

Осим тога, па или сам ја луд, или је теби промакло, или тога нема - зар не видиш да је зизјулаштина ушла у Тело наше помесне Цркве? Наше мале СПЦ? Ја сам у РЦ сада, и знам живот Цркве овде....није то од зизјуласа, али је много здравије по мени...погле ти овде ове макисмовце, погле колико се увукло, ајде условно, "либералног" у ту твоју, нашу црква=народ. Биће да је сада црква=индивидуа, а остале само флоскуле "заједница и љубав". Рачеречена онтологија и етика. НЕКАД смо ми били, ако се томе некако не стане на пут, никада нећемо више бити црква=народ. Срб је своју веру темељио на 'Ристу и етици"! То је затровано грко-философско-либерлним виђењем Цркве.

Колика је лаж све говори да је архитеолог те теологије Грк, да Грци раде што раде, да су највећи етнофилетисти, а то спочитавају дргоме, да ту јерес, тобож борећи се против ње својом еклисиологијом, уствари ћерају сами својој национализам.

Краће - у бићу рсуског народа и РЦ није да буду оно што нису, него су велики, и тако морају деловати сразмерно томе. А наша црква није више црква=народ, него имамо од епископије до епископије разне "духове", разна нека поимања цркве....све се то спустило од владика, а видимо како се они не слажу око темељних питања теолошких.

Ја се бојим, да излаз из сада већ и богословског хаоса, морамо потражити код Владике Николаја и Аве Јустина....иначе черечижемо се деценијама у кавгама и мрежама јако тешке теолошке проблематике, коју је Давид такстативно навео. Најопаснија, по мени, опет, расцеп онтологије и етике....ми нисмо више црква=народ. Нити су Руси опијени лажним империјализмом...само свесни своје вличине. Проблем код Руса је тај што слабо, преслабо, делују сразмерно величини, мислим на васељенском пољу. Деловање Фанара ће их тргнути, надам се...

СПЦ нити може нити треба да буде неутрална...само не треба да буде већи папа од папе. Не штампа Иринеј Буловић свој докторат након 40 или колико година из сујете....да је тако раније би га делио уз кокице. Постоје ствари око којим никада Црква не сме да буде неутрална...иначе ће бити испљунута као бљутава. Како се то одражава политички, е ту треба бити мудар....то је прича друга...али онда устаје Максим и фарисејство...СПЦ је неутрална, потпуно, стоји уз Истину, и зато мора бити нападана. То је пут Цркве.

Трон у Истамбулу ће Руси преузети и дати Грцима, проблем је што је пут ка томе прво богословски па онда политички. Тиме је дужи. Овде се ради ојереси и много опасним вирусима у Телу, све је праћено непровереном теологијом која се сада само такстативно наводи, помиње...које су дубине омашки Бог зна.

Ћирко, Русија је као и Рим пропадала због имеријалног трипа, ако се у њој не запати опет то империјало схватање остаће до краја вјека, тешко да ће се и запатити јер је неспојиво са православљем, али сатана као што сада видиш није само код оних ван Цркве, комуниста и сл, него слаби Цркву изнутра.

Што се тиче нас, као народа-нације и Аутекефалне Цркве ми смо оно што јесмо, онако како смо установљени историјским путем и мисјом Св Саве и његових, ту смо невиђено добро постављени само је мало гутаво опстајати и ту треба да изналазимо креативна решења, а не у редизајну идентитета и историје јер то је хулно и сулудо.

Подели на овим сајтовима

пре 41 минута, The Godfather рече

inbound1617973287804916123.thumb.jpg.ec765af3d9c3dd66aa2364961bcaa467.jpg

Opaska jednog prijatelja " Kada je Max postao Los Andjeleski " ?

eee, pa imamo i mi dvojac Kluni - Bred Pit, čekamo da se pojavi Anđa i rasturi dugogodišnje prijateljstvo :)))

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, The Godfather рече

@ViktorijaV odmah da te obavestim da je naslov cist SPIN!

Ne razumem se i nećete me uvući u Vaš rečnik, no nisam mogla a da ne kupim, ceo Beograd zbori o tome! Ako uspete da me navučete na Vaše teme, alal vera, ja sam ipak više za razonodu.

Ali naleteću ponekad, čisto istine radi i to da u društvu budem informisana, jer se sve više diskutuje, a priznajem neznalica sam.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Дејан Мачковић рече

Да ли је лосанђелски или лосанђеоски?

Изгубљеноанђеоски?

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Један епископ један полис - парохија, то је смисао тог канона, јер како је нас учио Жарко Видовић у антици град није могао да има више од 3000 становника, односно једна заједница људи који се познају и који су блиски не може да има више чланова (може странка, може мерафизика да оперише са човјечанством, али то је апстрактан појам, јер кад умре члан човјечанства, заболе човјечанство за то. Ни фејсбук не дозвољава већи број чланова јер знају да је немогуће имати милион пријатеља).

Осим ове парохије (града) у човјековом заједничарењу јавља се још "нација" као заједница парохија аутокефална Црква, и ми то осјећање заједнице имамо, оно није "филетисичко" па да негирамо друге аутокефалије - "нације", него напротив препознајемо их као и друге парохије - градове.

На западу су борбе за инвестититуру другачије вођене и нације су настале као протестанске аутокефалије које је стварала држава, а код нас обрнуто.

И већ досадни јеретик по истом кључу као са моралом и морализмом изврће овај православни појам нације у "филетзам".

Ових дана су уствари Грци изгубили ово православно разумијевање нације, односно аутокефалију, признавши парохије- заједнице, тамо гдје их нема или бар тамо гдје их ми не препознајемо, чак шта више "створивши" заједнице декретом, а заједнице створене декретом су партијске ћелије а не парохије-аутокефалије.

@Жељко  јако добро говори и разумије, Руси такође болују од империјалне бољке, која је неспојива са парохијом (градом заједницом у античком смислу) и ми не треба да се опредјељујемо за Русе него за (античко до јуче и грчко) православно схватање личности-заједнице-парохије-града-нације-аутокефалије.

Да ли ми то можемо? Алтернатива је да прихватимо западно метафизичко тумачање Цркве, заједнице и личности као што су урадили Грци.

Треће традиције нема нити она сад настаје, него имамо још једно у низу конвертитство, са свим његовим већ знаним посљедицама.

Ми, и ја лично желим да останем у овом најдубљем цивилизацијском коду, а не да се конвертујем метафизику 100 година након њеног краја, кад су јој моји преци одолили кад је била у пуном замаху и сјају, па макар био сам на свијету.

Ми имамо премали број епископа . Скоро сваку од наших епархија би требало поделити на најмање 2,3 а неке и на 5,6 епархија . 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, ViktorijaV рече

Ne razumem se i nećete me uvući u Vaš rečnik, no nisam mogla a da ne kupim, ceo Beograd zbori o tome! Ako uspete da me navučete na Vaše teme, alal vera, ja sam ipak više za razonodu.

Ali naleteću ponekad, čisto istine radi i to da u društvu budem informisana, jer se sve više diskutuje, a priznajem neznalica sam.

Ne moraš da koristiš dva profila. Nismo ludi.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...