Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 10 минута, Жељко рече

То би тако било код ваших епископа, наши су ипак Срби, а Срби су ајдучија.

Можемо ми сад да заузмемо и неутралну позицију. Можемо чак и да се ставимо на страну фанара. Опет нам ни једно ни друго не би веровали. Јер ми смо Словени и што се фанариота тиче, малтене шта год говорили, на страни смо Руса. Барт би рекао: ма ви сте (увек) против нас, само сте се сад уплашили па се фолирате, и опет би били на истом. Осим што бисмо Онуфрију забили нож у леђа.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 3 часа, kopitar рече

To tvoje je čista utopija ko Tito i Nesvrstani i kad bi se tako nešto nemoguće ostvarilo bili bi ko anglikanci.

A utopija je je i zbog svijesti ili nesvjesti "glupih" balkanskih naroda koji nikad nisu bili neki faktor u svijetu osim kad zatrebaju za neke "više" ciljeve ...tako da mislim da će vaši episkopi nakon što ih se još malo pripremi, većinski glasati za Grke a ostali će biti dovoljno mudri da se slože sa većinom zbog višeg dobra. Tako će isto biti i sa natom i EU.

1) Мислим да сте погријешили тему наше данашње емисије.

2) Није ми јасно то ваши наши епископи. Ја лично никад нећу признати Епифанија, таман га признало 7 васељенских сабора, а знам и још десетине других људи који исто тако неће. Тако да ме боли уво, шта ће епископи гласати. Што каже Ињац, наше највеће оружје је да нема математике и логике, и да те упуцамо таман кад мислиш да ти иде најбоље (нпр Франц Фериднанд)

3) Балкански народи нису битни у свијету, али у Православној цркви јесу. Да нису Срби први скинули с нокта Вартоломеја и Епифанија, Руси би остали сами. Надам се да су свјесни тога.

4) Грци (попови) су свуда небитни сем на Балкану. Личе на старе и олињале бабе аристократкиње које иду по дипломатским пријемима да би пиле шампањац за џаба, и јеле уштипке и тако се свима додворавају за још који комад торте. Такви су исто грчки епископи и архимандрити на Западу. Не знам из ког разлога су тако лудо и јефтино продали поштовање које су имали код нас, као нигдје у свијету. Ваљда што нас сматрају нижом расом. У СПЦ су били поштовани и цијењени, и сад им је то неповратно нестало, барем у наредних 50 година, ако и буде. Ако успију да сломе СПЦ и разбуцају нам садашњу Аутокефалију, народ неће покорно ићи за њима, него ће престати да иде у Цркву. То је оно што они не схватају. Било како било, паре добити неће.

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Дејан Мачковић рече

2) Није ми јасно то ваши наши епископи. Ја лично никад нећу признати Епифанија, таман га признало 7 васељенских сабора, а знам и још десетине других људи који исто тако неће. Тако да ме боли уво, шта ће епископи гласати. Што каже Ињац, наше највеће оружје је да нема математике и логике, и да те упуцамо таман кад мислиш да ти иде најбоље (нпр Франц Фериднанд)

3) Балкански народи нису битни у свијету, али у Православној цркви јесу. Да нису Срби први скинули с нокта Вартоломеја и Епифанија, Руси би остали сами. Надам се да су свјесни тога.

4) Грци (попови) су свуда небитни сем на Балкану. Личе на старе и олињале бабе аристократкиње које иду по дипломатским пријемима да би пиле шампањац за џаба, и јеле уштипке и тако се свима додворавају за још који комад торте. Такви су исто грчки епископи и архимандрити на Западу. Не знам из ког разлога су тако лудо и јефтино продали поштовање које су имали код нас, као нигдје у свијету. Ваљда што нас сматрају нижом расом. У СПЦ су били поштовани и цијењени, и сад им је то неповратно нестало, барем у наредних 50 година, ако и буде. Ако успију да сломе СПЦ и разбуцају нам садашњу Аутокефалију, народ неће покорно ићи за њима, него ће престати да иде у Цркву. То је оно што они не схватају. Било како било, паре добити неће.

Sad više nisam toliko siguran da će te izabrati Grke ali će te svejedno morati.

Ja osobno da sam pravoslavaca izabrao bi Ruse jer igraju za sada pošteniju igru.

Ali nesvrstani neće te moći biti..

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Дејан Мачковић рече

Мислим да можемо и да ћемо остати несврстани. Тако смо једино ми били у општењу са Заграничном црквом, кад су их сви прекрижили били. Епифаније признати нећемо, са Фанаром прекинути нећемо, стим да Фанар више никад више неће бити битан колико је био.

Једног дана када буде помиритељни Сабор, мислим да ће све Цркве прихватити идеју да је сасвим ок да се јурисдикције преклапају, да сви заједно користимо неке значајније споменике. Тако је у Америци, тако је у Јерусалиму, зашто не би могло бити у Украјини? Идеја један епископ један град је била у првим вјековима, кад је хришћана било од 10 до 17 у заједници. Сад то више нема смисла и постало је узрок раздора и раскола. Само одбацимо ту идеју и возимо се и даље по истој цијени.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Дејан Мачковић рече

Мислим да можемо и да ћемо остати несврстани. Тако смо једино ми били у општењу са Заграничном црквом, кад су их сви прекрижили били. Епифаније признати нећемо, са Фанаром прекинути нећемо, стим да Фанар више никад више неће бити битан колико је био.

Једног дана када буде помиритељни Сабор, мислим да ће све Цркве прихватити идеју да је сасвим ок да се јурисдикције преклапају, да сви заједно користимо неке значајније споменике. Тако је у Америци, тако је у Јерусалиму, зашто не би могло бити у Украјини? Идеја један епископ један град је била у првим вјековима, кад је хришћана било од 10 до 17 у заједници. Сад то више нема смисла и постало је узрок раздора и раскола. Само одбацимо ту идеју и возимо се и даље по истој цијени.

Ne moze on da shvati da su ovo pitanja o kojima ce svaki pojedinacni pravoslavac odlucivati sam za sebe, a nece za svakog od nas odlucivati jedan drugi.

пре 6 часа, Жељко рече

То и јесте проблем у тим верским и идеолошким сукобима и деобама јер се не оставља могућност неутралности(или си са нама или против нас).

Ипак, као што сам писао пре 5 година(без обзира што овде неке попадије мисле да се нико овом темом никад није бавио па смо самим тим сви некомпетентни), сматрам и сад да СПЦ треба да остане неутрална.

А ево и зашто:

Сукоб Руса и Фанара(Грка) без обзира ко је у праву, има за основ две, по мом мишљењу, потпуно погрешне идеологије које су су се увукле у православље.

...

O opredeljivanju se ovde ne moze razmisljati "bez obzira ko je u pravu" i ostati hriscanin.

SPC se ni do sada nije opredelila "za Ruse", nego za kanone i poredak. To je receno i u saopstenjima SPC. To sto su Rusi na strani postovanja kanona i vekovnog poretka nije razlog da bilo kod od toga odstupi da ne bi bio etiketiran kao rusofil.

Stav koji ti iznosis je po mom shvatanju potpuno pogresan, iako moze izgledati primamljivo. To bi vodilo "pragmaticnom" prihvatanju jereticke fanariotske neoeklesiologije, sto je nemoguce svakom ko razmislja o svom spasenju.

Ako mora da se gine, hbg, da ginemo, ali ja necu da ginem sa poklicem na usnama da je gg. Radovic "svetac koji hoda" zbog toga sto je propustio da radi ono sto mu je bila duznost. A nije mi ni deda, nijedna od moje dve pokojne babe nisu imale nista s njim.

P.S. Moj nalog na ovom forumu je banovan.

P.P.S. Ne druzim se sa fanariotima.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, kopitar рече

Sad više nisam toliko siguran da će te izabrati Grke ali će te svejedno morati.

Ja osobno da sam pravoslavaca izabrao bi Ruse jer igraju za sada pošteniju igru.

Ali nesvrstani neće te moći biti..

Egzekli.

Samo sto ja ovo ne shvatam kao opredeljivanje "za Ruse" ili "za Fanariote" (Grci ce, ma koliko malobrojni bili, biti Rusi, a ne Fanarioti), nego opredeljivanje za postovanje kanona i poredak, ili fanariotsku jeres.

Ako mora da se gine, hbg, da ginemo, ali ja necu da ginem sa poklicem na usnama da je gg. Radovic "svetac koji hoda" zbog toga sto je propustio da radi ono sto mu je bila duznost. A nije mi ni deda, nijedna od moje dve pokojne babe nisu imale nista s njim.

P.S. Moj nalog na ovom forumu je banovan.

P.P.S. Ne druzim se sa fanariotima.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Жељко рече

Сврставањем, ми Срби ризикујемо да изгубимо своје аутентично православље и прихватимо империјалистичке халуцинације непостојеће Византије и непостојеће царске Русије

За све то ви мени издајте отпусно писмо, а ја ћу вам узвратити својим опроштајним речима: опрости Анастасијо, која си име добила због побожности; ти си нам оживела учење које до тада презирасмо! ... Опрости ми Тројице – моја мисли и мој украсе! Очувај се у моме народу овом и уједно сачувај народ мој (он је и даље мој, иако ће ми живот убудуће тећи другачије); нека ме известе да си Ти свагда поштована и чествована у њему, како речју, тако и животом

И богословски а и деловањем Св. Григорије је оправославио Цариград и деловањем и речју повратио храмове од јеретика...није политика. После је дошла политика, зато је смењен.

Прво Русија себе не сматра ни империјом (ни политички) а поготово не РЦ.  То што је Русија велика само по себи изискује мало другачије деловање, а оно ако има обриса Византије не значи да неко има нереалне претензије. И ја некад кажем велику реч, и народ кад се чуди Русији, Русија јесте чудо у сваком смислу...али није уопште тако како је ти видиш. Погледај карту Жељко најпре, где је Валам а где су Курили....треба тај народ обићи и крстити, проповедати...а плус по свету.

Није РЦ у илузији неког Трећег Рима, него је велика и мора, ако хоће да спроведе мисију како-тако да делује као велика. Ти гледаш из перспективе Србије црква=народ, знаш ли ти колико у Русији има разних народа? Је ли Достојевски рекао да иза сваког Руса вири Татарин? Руси су се и мешали и мешају се са другим народима, овде, у Русији не у Америци. Дакле само та чињеница ти избија аргументе. Поред оног лудака Стаљина, Русија никада није била империјална. Ширила се из нужде, бранећи се од других. Уопште не постоји та "жица" у свести Руса о империјализму. Напротив, па што критикујееш Путина да је млак у Украјини? Да су империјалисти прогутали би је....само немој рећи у срцу империјалисти на делу слаби. Мени се више чини да би ти некако желео, да си разочаран у Русе што нису империја. И ја сам за радикалнија деловања Русије и Путина. Бре да фашисти спаљују народ? Али то су Руси. Некако као јагњад, уек се бране...али зато су постали велики. Бранећи су се ширили - то је Русија Жељко. То је руски парадокс. Не можеш бити империја за 30 година. Не-ма ни политички ни у РЦ уопше таквих тежњи, има свест о својој улози и величини.

На крају, пази, Фанар уводи неки демократски ситем саборности, Русија има 400-450 епископа, човече. Па нека сазову Сабор васељенски, и све епискпе света, није ли епископ возглављење Цркве? Није ли? Није ли епископија сам по себи Црква? Нека сазову Сабор па нека се гласа....имаћемо 450 руских руку. Шта ћемо онда? Онда Русија и јесте Трећи Рим. Она то не жели бити из сујете, него јој је дато од Бога...можда ће Индија сутра бити 4., Кина 5.

Не може РЦ бити црква=народ, у смислу "сељачке цркве"

Осим тога, па или сам ја луд, или је теби промакло, или тога нема - зар не видиш да је зизјулаштина ушла у Тело наше помесне Цркве? Наше мале СПЦ? Ја сам у РЦ сада, и знам живот Цркве овде....није то од зизјуласа, али је много здравије по мени...погле ти овде ове макисмовце, погле колико се увукло, ајде условно, "либералног" у ту твоју, нашу црква=народ. Биће да је сада црква=индивидуа, а остале само флоскуле "заједница и љубав". Рачеречена онтологија и етика. НЕКАД смо ми били, ако се томе некако не стане на пут, никада нећемо више бити црква=народ. Срб је своју веру темељио на 'Ристу и етици"! То је затровано грко-философско-либерлним виђењем Цркве.

Колика је лаж све говори да је архитеолог те теологије Грк, да Грци раде што раде, да су највећи етнофилетисти, а то спочитавају дргоме, да ту јерес, тобож борећи се против ње својом еклисиологијом, уствари ћерају сами својој национализам.

Краће - у бићу рсуског народа и РЦ није да буду оно што нису, него су велики, и тако морају деловати сразмерно томе. А наша црква није више црква=народ, него имамо од епископије до епископије разне "духове", разна нека поимања цркве....све се то спустило од владика, а видимо како се они не слажу око темељних питања теолошких.

Ја се бојим, да излаз из сада већ и богословског хаоса, морамо потражити код Владике Николаја и Аве Јустина....иначе черечижемо се деценијама у кавгама и мрежама јако тешке теолошке проблематике, коју је Давид такстативно навео. Најопаснија, по мени, опет, расцеп онтологије и етике....ми нисмо више црква=народ. Нити су Руси опијени лажним империјализмом...само свесни своје вличине. Проблем код Руса је тај што слабо, преслабо, делују сразмерно величини, мислим на васељенском пољу. Деловање Фанара ће их тргнути, надам се...

СПЦ нити може нити треба да буде неутрална...само не треба да буде већи папа од папе. Не штампа Иринеј Буловић свој докторат након 40 или колико година из сујете....да је тако раније би га делио уз кокице. Постоје ствари око којим никада Црква не сме да буде неутрална...иначе ће бити испљунута као бљутава. Како се то одражава политички, е ту треба бити мудар....то је прича друга...али онда устаје Максим и фарисејство...СПЦ је неутрална, потпуно, стоји уз Истину, и зато мора бити нападана. То је пут Цркве.

Трон у Истамбулу ће Руси преузети и дати Грцима, проблем је што је пут ка томе прво богословски па онда политички. Тиме је дужи. Овде се ради ојереси и много опасним вирусима у Телу, све је праћено непровереном теологијом која се сада само такстативно наводи, помиње...које су дубине омашки Бог зна.

Подели на овим сајтовима

Из овога извире и то да СПЦ полако престаје бити црква=народ, из овога извире данашњи непрравославни папизам, православног и нема нити може бити, све данас извире из овога - политика то само користи, јер је ово затровало Цркву, а тиме је омекшало.

...о говорењу и писању о онтологији на штету и искључење хришћанске етике, и њој на утук, … о омаловажавању божанске благодати, божанских заповести и монашких подвига чак и од стране титуларног Митрополита Јована Зизјуласа, … омаловажавању светих отаца: Јустина Ћелијског као догматичара а Николаја Велимировића као богослова, о односу ипостаси и природе на штету природе, … о светом Григорију Палами као неевхаристијском богослову (опет Митроп. Ј. Зизјулас), … о мешању теолошке и икономијске тријаде и о увођењу еклисиолошке субординације у унутартројичне односе ради примата Цариградског Престола (Ј. Зизјулас), … (Перовић, Крушевачка)

Шта ми имамо овде? Ја нисам стручан, ајмо стручњаци. Имамо јасно речено следеће: Ово су темељи вере, и све је под знаком питања! Или онај ко то говори није сав свој - а биће да јесте - или...

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Дејан Мачковић рече

Oni (Grci) već dugo igraju na kartu da postanu "četvrti Rim".

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Подели на овим сајтовима

ORTHODOXYINDIALOGUE.COM

L to R: Archbishop Elpidophoros (GOA), Metropolitan Joseph...

Подели на овим сајтовима

Овај састанак је изненађење . Елпидофор и Иларион су имали сигурно свашта један другоме да кажу . Моји Грци из Цариградске тврде да се он спрема за следећег Пат. Цариградског пошто испуњава услов да је турски држављанин и Бартов је миљеник , иначе као такав је први амерички архиепископ остали су сви били из Грчке . 

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, srb_Lo рече

Овај састанак је изненађење

Zasto? Vidjeno je bilo da moraju sesti i razgovarati - za pocetak. Rusi su vrlo odmereno i diplomatski reagovali u ovom sukobu. Mi smo ovde malo vise podigli tenzije  ( i kod nas je sve islo normalnim tokom, saopstenje itd, sve po redu, a onda su pretendenti na patrijarsiski tron poceli da podgrevaju situaciju pripremajuci ovo sto se upravo desava i da koriste novo-nastalu situaciju da se obracunaju sa Patrijarhom i sa Sinodom )

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Ćiriličar рече

Из овога извире и то да СПЦ полако престаје бити црква=народ, из овога извире данашњи непрравославни папизам, православног и нема нити може бити, све данас извире из овога - политика то само користи, јер је ово затровало Цркву, а тиме је омекшало.

...о говорењу и писању о онтологији на штету и искључење хришћанске етике, и њој на утук, … о омаловажавању божанске благодати, божанских заповести и монашких подвига чак и од стране титуларног Митрополита Јована Зизјуласа, … омаловажавању светих отаца: Јустина Ћелијског као догматичара а Николаја Велимировића као богослова, о односу ипостаси и природе на штету природе, … о светом Григорију Палами као неевхаристијском богослову (опет Митроп. Ј. Зизјулас), … о мешању теолошке и икономијске тријаде и о увођењу еклисиолошке субординације у унутартројичне односе ради примата Цариградског Престола (Ј. Зизјулас), … (Перовић, Крушевачка)

Шта ми имамо овде? Ја нисам стручан, ајмо стручњаци. Имамо јасно речено следеће: Ово су темељи вере, и све је под знаком питања! Или онај ко то говори није сав свој - а биће да јесте - или...

Аксиос еп.Давид!

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, The Godfather рече

Zasto? Vidjeno je bilo da moraju sesti i razgovarati - za pocetak. Rusi su vrlo odmereno i diplomatski reagovali u ovom sukobu. Mi smo ovde malo vise podigli tenzije  ( i kod nas je sve islo normalnim tokom, saopstenje itd, sve po redu, a onda su pretendenti na patrijarsiski tron poceli da podgrevaju situaciju pripremajuci ovo sto se upravo desava i da koriste novo-nastalu situaciju da se obracunaju sa Patrijarhom i sa Sinodom )

Па зато што се Цариграду не разговара баш . Сви су скоро тражили свеправославни сабор а Цариград чути по том питању . 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...