Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 4 минута, srb_Lo рече

Одлично ово као и претходно понашање Пат.Теофила показују јасан став према целој ситуацији. 

Сад кад се Патријарх Антиохије јави па кад им објасни где се Црква родила... :skidamkapu:

,,Формалисти, завршићете у формалину!"
                                             Блажени Леон Нови Професионалац

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

On 30.5.2019. at 13:59, farisejski.bukvojed рече

@Родољуб Лазић @Zoran Đurović 

Ovde smo pregurali vise od 500 stranica drzeci se teme. Neki tekstovi su objavljeni i na sajtu SPC kao relevantni. Vas dvojica za medjusobna prepucavanja o svetosti, vidovitosti i kako laici mogu davati duhovne savete svestenicima (valjda ako su polozili pravosudni ispit) imate sijaset drugih tema.

Prepucavajte se na drugim temama, pliz.

Не може, иако сте у праву, јер, г. Лазић угоди попа где год стигне. Иде за њим и блебеће. Ни за једну тврдњу није дао аргумент, не престаје са лаје  износећи произвољне тврдње. Администрација га толерише иако је јасно да је овде са само са једном намером - да провоцира. 

Како онда да фукари не кажеш да је фукара? 

,,Формалисти, завршићете у формалину!"
                                             Блажени Леон Нови Професионалац

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, farisejski.bukvojed рече

Da li ce SPC smoci snage da se izbori sa fanariotskim trolovima u sopstvenim redovima?

Ја бих рекао да је можда и добро што су у посету Антиохији отишли и п. Иринеј и м. Амфилохије. Имаће времена да се испричају а можда и антиохијци објасне неке ствари јер су и сами скоро изашли из проблема са јерусалимљанима ако се добро сећам.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, farisejski.bukvojed рече

Ne znam sta bi oni trebalo da objasne i kome.

Ако се у СПЦ наставе поделе, а наводно су Амфилохије и Иринеј на различитим странама, и те поделе доведу до неке форме раскола онда ће те две стране бити на много више места у много горој позицији него антиохијци и јерусалимљани око те једне парохије.

пре 1 минут, farisejski.bukvojed рече

Ne vidim kako moze da bude dobro da on zastupa SPC.

Мислим да он тамо не заступа СПЦ јер је тамо цео Синод ако се не варам. Немам појма зашто је било предвиђено да и он тамо иде али сада је можда добро да се испричају и смире ситуацију а верујем да би и антиохијци имали шта да кажу о томе.

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, farisejski.bukvojed рече

Kiparski Arhiepiskop je nedavno saopstio da je prevazidjen raskol izmedju Antiohije i Jerusalima zbog jerusalimske parohije u Kataru, koji je antiohijska teritorija. Ne znam kako je prevazidjen, niti sam cuo da su vaspostavili medjusobno opstenje.

Ne znam sta bi oni trebalo da objasne i kome.

Ne verujem gg. Amfilohiju. Ne vidim kako moze da bude dobro da on zastupa SPC. Sto se mene tice, neka uvek zastupa nekog drugog, po mogucstvu moje najljuce neprijatelje. Dovoljno je naneo stete i pravoslavlju, a i srpskim nacionalnim interesima.

Помирили су се кад је био састанак Кипарског,Антиохијског,Јерусалимског и Александријског . 

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, farisejski.bukvojed рече

Podele u SPC ce neminovno nastati razvojem raskola u globalnom pravoslavlju.

Још нема раскола у глобалном православљу, е сад шта ће бити и да ли ће фанариоти уз помоћ американаца у томе успети видећемо...

Подели на овим сајтовима

Објављена документа о присаједињењу Кијевске Митрополије Руској Цркви

317797.p.jpg

Ову збирку докумената објавио је Црквени академски центар „Православна енциклопедија“ и она пружа потпуни увид у архивску документацију из 17. века. Књига под насловом „Присаједињење Кијевске Митрополије Руској Православној Цркви, 1676-1686: истраживање и документи“ садржи значајан број докумената која до сада нису била штампана.

Приређивачи зборника примећују да присаједињење Кијевске Митрополије Руској Цркви 1686. г. не само да је сачувало украјинско Православље, него је допринело и успостављању црквеног јединства Свете Русије и пружило моћан замах развоју богословља и просвете у уједињеној Руској Цркви.

Даље се истиче да ниједна помесна православна Црква није посумњала у аутентичност докумената из 1686. године и да је сама Цариградска Црква безусловно признавала пуну јурисдикцију Руске Цркве над Кијевском Митрополијом. Истиче се да објављена документа не дају подлогу разговору о некој ограниченој природи јурисдикције Московске Патријаршије над Кијевском Митрополијом о чему је тврдила Цариградска Патријаршија 2018. године.

„Напротив, текстови јасно тврде да је патријарху московском Јоакиму дато право да хиротонише кијевске митроплолите без ограничења, да то право припада његовим наследницима и да је у начелу дозвољено да Кијевска Митрополија буде потчињена Патријарху московском.“

До сада необјављена документа бацају светло на све етапе преговора  који су водили успостављању јединства Руске Цркве, као што су грамате и друге повеље Цариградске Патријаршије.

Извор: Orthochristan.com

http://www.spc.rs/sr/objavljena_dokumenta_o_prisajedinjenju_kijevske_mitropolije_ruskoj_crkvi

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

On Friday, May 31, 2019 at 22:45, Bokisd рече

Nisam jos procitao, ali,  mislim, kada bi uzeli ovu knjigu od Nikole R. (koji je bio istoricar i akademik i ipak se verovatno  nije bas najbolje razumeo u crkvene i kanonske stvari) i izvukli ono sto je dobro iz nje i kada bi to spojili sa tekstom e.Atanasija dobili bi mnogo dobar uvid u to sta se tacno sve desavalo sa Ohridskom arhiepiskopijom u to vreme (koja se tice nase SPC jer tek treba da se resi kanonski status) i kako je VP u to vreme radila i delovala, ako je bilo pretenzija za nekom vecom crkvenom vlascu u PC da nije bilo po kanonima.

Sto bi bilo dobro kada bi neki u SPC seli za sto 0512_musici skupili sva crkvena i istorijska dokumenta vezana za Ohridsku arhiepiskopiju i sve to lepo izanalizirali i skupili u neku knjigu i objavili svima u crkvi, da bi na taj nacin pokazali koji je nas stav povodom pitanja MPC koja je vezana za Ohridsku arhiepiskopiju, da je to prvenstveno nasa crkvena stvar pa onda i cele PC i samim tim i VP...... mislim, ono, mozda nam treba jaka inicijativa i potezi unapred, da nas dogadjaji ne preteknu. (bas sad citam nesto o 'strategiji' kao oblasti koja se bavi tim potezima unapred.... treba nam nesto slicno kao ono sto ima u kineskoj vojnoj strategiji kako pobediti i pre ulaska u real borbu.... :D)

Јуче сам тек прочитао рад еп. Атанасија умировљеног. Па добро има ту ствари којима би се текстови допуњавали. Мени је жао што ми немамо сачувана поузданија документа из времена добијња аутокефалије. Скоро сам се расправљао са једним милогорцем који оспорава заслуге Св. Саве, тврди да су они имали аутокефалну Црногораку цркву а да смо им то ми срби одузелели 1922 уједињењем и стварањем модерне СПЦ, што наравно није тачно али ето они се заносе тиме.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Просечан србенда рече

Јуче сам тек прочитао рад еп. Атанасија умировљеног. Па добро има ту ствари којима би се текстови допуњавали. Мени је жао што ми немамо сачувана поузданија документа из времена добијња аутокефалије. Скоро сам се расправљао са једним милогорцем који оспорава заслуге Св. Саве, тврди да су они имали аутокефалну Црногораку цркву а да смо им то ми срби одузелели 1922 уједињењем и стварањем модерне СПЦ, што наравно није тачно али ето они се заносе тиме.

Da, u principu, ako je moguce skupiti na jedno mesto sva relevantna dolumenta koja postoje, pa ako moze da se skupe svi relevantni ljudi u crkvi i sednu sve to lepo obrade i objasne kako stoje stvari sa kanonskog, eklisioloskog, predanjskog stanovista...  (moze i Trojicnog stanovista .... :D)

Ah, sve nesto ...moguce, mozda, .... mislim, evo, RPC je odradila taj posao, ali tek po nuzdi, .... kada ima je maca ( i Vartolomej ...:D) zakucala na vratanca ...zasto mi ne bismo preventivno delovali (na 'macu'....:smeh1:)

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, dilic рече

Dokumenta i mogu da se nadju i skupe i "naprave", ali ljudi ... teško... gde je tu ljubav u Hristu, gde je tu "ko želi da bude prvi, neka svima služi"... svi bi da budu pape i to ti je - fanarioti zamenili sultane CIAom i teraju kao da se 700 godina ništa nije promenilo.

Da, znam za dokumenta, licno sam malo trazio po netu i postoje dokumenta i dobre analize, .... ali, sto kazes, ljudi,... mi smo ljudi 'kvarljiva' roba....

• Тужан 1
Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Ромејац рече

1 hour ago, Ромејац рече

During the previous meeting of Constantinople hierarchs with Ilia II in Tbilisi, one of the Ecumenical Patriarchate’s representatives, Metropolitan Amphilochios of Adrianopolis, is said to have begun his speech with the words: “There is an opinion that the Orthodox Church is led by Jesus Christ. But in fact the Church is led by the Ecumenical Patriarch.”

Толико о бављењу историјом...

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Просечан србенда рече

Јел то опет нека дипломатија?

Иди на линк цитата... Дипломатија уцена, притисака, мувања испод жита... фанариоти у елементу.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...